NBI/B - Beharangozó 17. forduló

Közeledik az alapszakasz hajrája, így már minden meccsnek óriási jelentősége van. Keleten a Vásárhely-DEAC összecsapás, míg Nyugaton a Győr-Bonyhád derbi lehet a forduló rangadója.

Keleti csoport

MEAFC (1., 13-4) – Calle Pubfood Békés (8., 6-10) (péntek, 18:00)

Amennyiben hozza utolsó hazai fellépését a MEAFC együttese, úgy a hátralévő négy idegenbeli meccstől függetlenül bebiztosítaná helyét a felsőházi rájátszásban. Bízhatnak is a jó szereplésben a miskolci drukkerek, hiába mutatott javuló tendenciát a Békés az utóbbi hetekben, a borsodiak még így sokkal stabilabbnak tűnnek, ráadásul az új légiós, Price beépítése is problémamentesen ment első közös fellépésükön.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (6., 8-8) – MAFC (12., 4-12) (péntek, 18:00)

Új edzővel, megújult kerettel, de mindenképpen új kulcsjátékosokkal gyorsan lendületet vett a Tiszaújváros Salgótarjánban, ha kitart ez a lelkesedés az alapszakasz végéig, akkor  még egy huszáros hajrával célba is vehetik a legjobb négyet. Csak a DEAC elleni idegenbeli meccs tűnik hozhatatlannak, a többi összecsapáson lesz keresnivalója a borsodi csapatnak, de ahhoz előbb vissza kell vágnia a MAFC-nak a fővárosi fiaskóért. Bors Miklós együttesénél mindig kérdéses, hogy tud-e legerősebb összeállításában pályára lépni, ha ez összejön, akkor parázs kis meccs kerekedhet belőle.

EKE Eger KOK (9., 6-10) – Salgótarjáni KSE (11., 5-11) (szombat, 16:00)

Pár éve még a Keleti csoport legnagyobb rangadója volt az Eger és a Salgótarján ütközete, ebben a szezonban azonban csak az alsóházban vitézkedik mindkét gárda. A hevesieket sokáig a középházba vártuk, nagyon bíztató produkciókkal rukkoltak elő, de elég hullámzó lett a teljesítményük, emiatt szépen, lassan lecsúsztak a tabella alsó felébe. A nógrádiak ezzel szemben az új igazolásokban bíztak nagyon féltávnál, ám egy kezdeti bravúrtól eltekintve (Honvéd legyőzése) nem jönnek az eredmények, így maradt náluk is az alsó négyes. Hazai pályán mindig összekapja magát Váczi Péter legénysége, ezzel most is sikerrel járhat a négyes negatív széria megtörésében reménykedő tarjániak ellen.

Vásárhelyi Kosársuli (3., 12-4) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (2., 12-4) (szombat, 18:00)

Az egyetlen odahaza még veretlen csapat a Vásárhelyi Kosársuli, ám most a legkeményebb ellenféllel szemben kell megvédeniük csarnokukat, a sorozatban a kilencedik győzelmére hajtó DEAC érkezik hozzájuk a forduló rangadóján. A békési, vereséggel végződő gyengébb produkció egészen biztosan nem fér bele az alapszakasz második felére nagyobb sebességi fokozatba váltó hajdúsági expressz ellen, jó dobóforma, a kulcsemberek extrája és egy kicsit lassabb debreceni játék is szükséges a hazai bravúrhoz. Megszenvedett azonban már az újjászületett DEAC is idegenben, a Kaszások pályáján csak a vártnál sokkal nehezebben tudta érvényesíteni a papírformát, így Hódmezővásárhelyen sem mehet biztosra.

Nyíregyháza Blue Sharks (4., 10-6) – Óbudai Kaszások (10., 5-11) (vasárnap, 16:30)

A friss Hepp kupa bronzérmes nyírségiek előtt kötelező feladatnak látszó találkozó vár, ám nem lesz ez olyan egyszerű menet az alsóházból mozdulni kívánó Kaszásokkal szemben. Az óbudaiak amerikai légiósa ugyanis remek formában pattogtat az elmúlt időszakban, érkezett hozzájuk Zrínyi Viktor és Gorzsás Krisztián a nagytakarítást tartó OSE-től, távolról roppant veszélyes gárda lettek, emellett védekezésben is képesek a szükséges pluszt hozni egy esélyesebb csapat ellen. Az egyetlen szépségtapasz, hogy idegenben még nem nyertek meccset, a Nyíregyháza pedig ritkán botlik odahaza, ráadásul múlt heti sikerüket meglovagolva, illetve látva a kézzel fogható esélyt a felsőházi rájátszásra, nem fogják odaajándékozni a meccset a fővárosiaknak.

Nagykőrösi Sólymok KE (7., 7-9) – Budapesti Honvéd SE (5., 9-8) (vasárnap, 18:30)

Mindkét csapat győzelmi kényszer alatt lép pályára Nagykőrösön, a házigazdáknak a pontlevonásuk miatt kell nagyon a két pont, a Honvédnak pedig a négy közé jutás szempontjából kellene nagyon egy idegenbeli bravúr. Merthogy az újonc otthonában nyerni igenis bravúrnak számít, a hazai közönségtől fűtve sokkal veszélyesebb ellenfél Lakosa Zsolt alakulata. A vendégek főleg hosszabb kispadjukban és szívós védekezésükben bízhatnak, illetve hogy a palánk alatt a Kováts-Stefán duó ellen nincs igazán magasembere a Nagykőrösnek, Mácsai pedig egyedül nem fogja tudni lefogni mindkettejüket. Érdekes összecsapás lehet, a hazai pálya itt duplán nyom a latban, mivel sokkal jobban teljesít szurkolói előtt a házigazda.

 

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 14-2) – PVSK-Kronosz Kiadó (6., 9-8) (péntek, 17:00)

15. győzelmére készül sorozatban a Veszprém gárdája, és minden esélye meg is van a bravúr elérésére, miután a PVSK vendégként eddig kevesebb vizet zavart, mint házigazdaként. Egy nagyon egységes, kulcsembereitől mind kiugró teljesítményt kapó PVSK-nak lehetne keresnivalója az éllovas otthonában, ám U23-as csapatról lévén szó, az sem biztos, hogy mindenki bevethető lesz a Nyugati csoport nyitómeccsén. Bárki győzi le a robogó veszprémieket, az bármelyik forduló legnagyobb bravúrja lesz, de ezúttal erre kevesebb esély kínálkozik.

MTK Törökbálint (4., 11-5) – Alba Fehérvár (12., 1-16) (péntek, 18:00)

Fix egyes, sokat latolgatni nem érdemes, az MTK nem csak rutinosabb, összeszokottabb, de nagyobb játékerőt is képvisel a fehérváriaknál, és a négy közé jutás szempontjából nem engedhet ki könnyű hazaiakat a kezéből.

OSE Lions (2., 13-3) – Bajai Bácska FKE (10., 4-12) (péntek, 19:00)

Közeledik a tavasz, az OSE keretében pedig nem mindenki éri meg azt. Lewis sérülése miatt kényszerű légióscserét kellett végrehajtani a gárdának, ugyanúgy irányító posztra érkezett Darion Rackley, illetve a klub elköszönt Zrínyi Viktortól, Gorzsás Krisztiántól és Keller Vidortól is. A Hepp kupa csalódás után most újult erővel vághatnak bele az alapszakasz harájába, a Baja elleni hazai meccs kedvez is nekik a sorsolásnál, így egy alsóházi csapat ellen tesztelhetik a fazonigazításon átesett keretet. A győzelem nem lehet kérdés, a Baja játékosállománya nincs egy kategóriában a bajnoki álmokat dédelgető oroszlányiakéval.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (3., 12-4) – Bonyhádi KSE (8., 7-9) (péntek, 19:00)

Sömenek mellett most már az ifjú Gulyás Milán is a bonyhádi sorokat erősíti, az egyre acélosabb kerettel pedig nem is kevés keresnivalója lehet a masszív Győr otthonában. A vendéglátóknál Puszta Dávid küzd sérüléssel, az ő játéka kérdéses egyedül. Két jó szerkezetű csapat feszül egymásnak, szoros derbi várható, a magasemberek csatája különösen pikáns csemegének ígérkezik.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 9-7) – SMAFC-NYME (11., 3-13) (szombat, 18:30)

Kisebb meglepetésre, ám abszolút megérdemelten hódította el a Hepp kupát a TF együttese, és bár három bajnoki elvesztése után fogadja a SMAFC gárdáját, a győzelem nem lehet kérdés a Mehmedovics legények számára. Jó formában vannak, a védekezésük az egyik legjobb a mezőnyben, a motiváltság lehet az egyetlen buktató, a soproniak elleni hazai nem egy kategória a győri csarnokban lejátszott kupameccsekkel. Erre azonban kicsi a sansz, egy-egy negyedig partiban lehet Meszlényi Róbert alakulata, de a végén érvényesíteni fogja a papírformát a házigazda.

BUDAFOK (9., 6-10) – Motax-Pápai KC (7., 8-8) (vasárnap, 17:00)

Idegenben mindössze egyetlen győzelem árválkodik a Pápa neve mellett, ez pedig a Budafok malmára hajthatja a vizet, leginkább a rutin mentheti meg a vendégeket a kudarctól. Kálmán, Keresztes és Szanati élvonalbeli tapasztalata mellett a légiós Majic ponterős teljesítményében bízhatnak a Veszprém megyeiek, akik egy esetleges sikerrel a mezőny első felébe is felléphetnének. Ehhez persze lesz egy-két szava a Budafoknak is, a soproni győzelem kellő erőt adhat a jó hazai folytatáshoz, no meg egy kiélezett meccshez a Pápa ellen.

 

Fotó: meafc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus