NBI/B: A Vasas és a Pénzügyőr is elvette a pályaelőnyt

Megkezdődött a B csoport rájátszása, a Piros és a Zöld részlegben is egy-egy csapat tudott nyerni vendégként - a BKG a Honvédot, a Cegléd pedig a Bonyhádot győzte le kiütéssel, de hozta a hazai sikert a Nyíregyháza, a MAFC, a Vásárhely és az Újpest is. 

fotó: hunbasket.hu

Piros csoport, playoff

Salgótarjáni KSE - Vasas Akadémia 75-81 (19-17, 17-25, 21-21, 18-18)

Azonnal elvette ellenfele pályaelőnyét a jól védekező Vasas, amely a remek második negyedére alapozva tíz pont feletti előnyben volt már a mérkőzés folyamán. A Salgótarján azonban nyilván nem adta könnyen magát, öttel több támadópattanót szedett le ellenfelénél és jóval veszélyesebbnek bizonyult távolról, ezeknek köszönhetően szorossá tudta tenni a negyedik negyedet, sőt, a 37. percben még vezetett is 72-71-re. Itt azonban még emelt a tempón a Vasas, előbb Medve, majd a következő játékból Moravcsik is bebombázott egy-egy triplát, a hazaiak hibája után Krasovec is betalált, ezzel a 8-0-s rohammal pedig eldöntötték a küzdelmet a vendégek. A fővárosiaknál az említett Medve (23 pont, 8 lepattanó, 10/13 mezőnyből) és Radics (18 pont, 7 lepattanó) emelhető ki, míg a Tarjánnál Bán (24 pont, 5/9 tripla) volt a legjobb dobó, Sömenek és Karanfilovski pedig dupla-duplázott.

A Salgótarján legjobb dobói: Bán 24/15, Boinitzer 15/9, Karanfilovski 11/3
A Vasas legjobb dobói: Medve 23/9, Radics 18, Moravcsik 8/6

Szabó Zoltán, Salgótarján: Gratulálok a Vasasnak, most ők voltak jobbak pár ponttal. Nagyon sok kosarat engedélyeztünk a festékből a vendégeknek és nem jól védekeztünk egy-egy ellen, ez volt a mai vereség két fő oka. Egy-nullra vezetnek, szerdán folytatódik a párharc és megpróbáljuk visszavenni a pályaelőnyt.

Faragó Péter, Vasas: Hullámzó mérkőzés volt, ami tizennégy pontos előnyünknél már eldőlni látszott. A Salgótarján azonban nagy szívvel visszajött a meccsbe, főleg a támadó lepattanóknak és a hárompontosoknak köszönhetően. Utána újra kellett építenünk magunkat és ez sikerült most. Egy ilyen párharcot le kell tudni zárni ilyen különbségű vezetésről, úgyhogy egyértelműen mi hibáztunk és szerencse, hogy a végén meg tudtunk újulni. Egy-nulla, semmi több, két mérkőzést kell még nyernünk. Izgalmas párharc lesz.

 

MAFC - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 95-83 (21-24, 22-19, 26-9, 26-31)

Nem érintette jól a Veszprémet, hogy egyik meghatározó játékosa, Dukics ezúttal nem léphetett pályára, de így is színvonalas, izgalmas, igazi playoff-meccset vívtak a felek. Az első negyedben inkább a vendégek vezettek, a másodikat a MAFC nyerte, a nagyszünetben egál volt az állás, aztán jött a döntőnek bizonyuló harmadik játékrész: 54-52 után egy 15-0-t rohantak a fővárosiak, a negyedet 26-9-re nyerték és innen már nem volt visszaút. A záró etapban Madár (30 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), Orgona (17 pont, 11 lepattanó) és Szabó (14 pont) vezetésével még próbálkozott a Veszprém, de Polgárdy (25 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 5/8 tripla), Tóth Péter (16 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Lakits (15 pont) játékára építve megőrizte a vezetést és megnyerte a párharc első meccsét a MAFC. 

A MAFC legjobb dobói: Polgárdy 25/15, Tóth 16/3, Lakits 15/9
A Veszprém legjobb dobói: Madár 30/18, Orgona 17/3, Szabó 14/6

Garai Péter, MAFC: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez.

Baksa Szabolcs, Veszprém: Gratulálok a MAFC-nak. Szerdán folytatjuk.

 

HÜBNER-Nyíregyháza BS - NKA Pécs 81-71 (25-19, 15-23, 22-11, 19-18)

Szoros, kiélezett mérkőzésre késztette az első kiemeltet a fiatal pécsi csapat, a vendégek ugyanis a második negyedben nagyszerűen játszva a vezetést is át tudták venni, két ponttal ők jártak előrébb a nagyszünetben. A baranyaiak végig agresszív, lendületes játékot mutattak be, ami nem mindig ízlett a Nyíregyházának, az esélyesebb hazaiak mindit meg tudtak lépni, de ellenfelük mindig visszakapaszkodott rájuk - aztán a harmadik negyedben sikerült olyan védekezést összeraknia az alapszakasz győztesének, amellyel megint tíz pont körüli fórt épített fel, ezt pedig már nem adta le. A hazaiaknál Ubilla 1/8-as mezőnymutatóval zárt, de Mohácsi (22 pont, 6/10 tripla) és Tóth Gergely (20 pont, 12/12 büntető) hozta a szükséges pontokat, míg a túloldalon Lados volt a legjobb dobó 23 egységgel. A 29-10-es büntetőarány sokat ért a Nyregyházának, főleg hogy mezőnyből csak 39%-kal dobott a gárda. 

A Nyíregyháza legjobb dobói: Mohácsi 22/18, Tóth G. 20, Bazsó 14/6
Az NKA legjobb dobói: Lados 23, Kocsis 13/3, Benke 11

Boris Maljkovic, Nyíregyháza: 1-0-ra vezetünk, de nagyon nehéz mérkőzés volt. Azt mondtam a mérkőzés előtt, hogy az NKA Pécs egy nagyon kellemetlen csapat, fiatal, agresszív és egy pillanatra sem adják fel a küzdelmet, harcolnak végig. Az első félidőben kétszer is elmentünk 9 ponttal, de könnyen engedtük, hogy visszazárkózzanak. Sok eladott labdánk és sok hibánk volt, de ezekre a következő mérkőzésen figyelni fogunk és kijavítjuk. A második félidőben jobban működött a védekezés, agresszívebbé váltunk, ezáltal megjött az önbizalom a támadó játékunkban. De még mindig néhányszor kapkodunk támadásokban, rossz ritmusú befejezéseket választunk, erre is muszáj figyelni a következőkben. Gratulálok a Rátgéber Akadémia csapatának, jól játszottak ma.

Ivica Mavrenski, NKA: Először is gratulálok a Nyíregyházának a győzelemhez. Voltak jó periódusaink, amikor jól dobtunk és jól játszottunk, de voltak rosszak is, amikor elindultunk lefelé a végén és sajnos elveszítettük a mérkőzést. Sok hullámvölgy volt a mérkőzésen, rengeteg problémával küzdünk. Úgy gondolom a csapatomból mindenki a maximálisat nyújtotta. Néhány rossz döntéssel esélyt adtunk a Nyíregyházának a 10 pontos különbség eléréséhez. Megnézzük hogy mik voltak a hibáink és megpróbáljuk azokat kijavítani a következő mérkőzésre.

 

BKG Príma Akadémia - Budapesti Honvéd SE 100-73 (26-22, 24-14, 27-15, 23-22)

Nem volt kérdés ezen a mérkőzésen, az esélyesebb BKG nagyon pontos, nagyon hatékony, nagyon gördülékeny játékkal őrizte meg a pályaelőnyét az ezúttal gyengébben teljesítő Honvéddal szemben. A hazaiak már a nagyszünetben is 14 ponttal vezettek, a fordulás után pedig nem a Honvéd válasza érkezett, hanem egy újabb BKG-ütés, amelynek köszönhetően húsz pont fölé nőtt a távolság és eldőlt a mérkőzés. A Nagy testvérek ismét remekeltek, ketten együtt 22 gólpasszt osztottak szét, Botond pedig mindezt 33 dobott ponttal is megfejelte, tökéletesen működött a gépezet - mellettük a 18 pontig és 9 lepattanóig jutó Armaghani is villogott, míg a Honvédnál csak a 13 pontos Tanoh jutott 20 VAL fölé.

A BKG legjobb dobói: Nagy Bo. 33/12, Armaghani 18, Cooper 11
A Honvéd legjobb dobói: Tanoh 13, Kármán 13/3, Tóth B. 11/3

Dr Nagy Ágoston, BKG: Örülök, hogy feljavult a védekezésünk, nemcsak a mérkőzésen az első negyedhez képest, hanem az elmúlt két-három héthez képest is. Ezen sokat dolgoztunk, mert tudjuk, hogy ez a siker egyik záloga, főleg egy olyan csapat ellen, ami olyan egyéni és kreatív játékra is képes, mint a Honvéd. Úgyhogy feladták a leckét. Szerencsére most sikerült, bízom benne, hogy a folytatás is hasonló lesz a számunkra.

Puskás Artúr, Honvéd: Először is gratulálok a BKG-nak, a játék minden szegmensében jobbak voltak, mint mi. Teljesen megérdemelten nyertek. Elbizonytalanított az, hogy Bobinak az első félidőben ennyire ment a játék, és amit kitaláltunk védekezést az hiába működött, gyakorlatilag egyedül rendezte az első 20 percet. Ráadásul támadásban is elfogódottabbak voltunk magunkhoz képest sokkal körülményesebbek, ez beindított egy olyan spirált, ahonnan nem volt visszaút a lefújásig. Feladni nem fogjuk, nagy dolog, hogy idejutottunk a rájátszásba, ha már itt vagyunk, mi lehetne más a cél, mint a továbbjutás. Nemcsak megpróbálunk jól szerepelni, hanem igenis győzni akarunk és győznünk kell. Van 1-2 ötletem, hogy mit lehet bevetni, kiderül, van most 3 napunk gyakorolni, rendezzük a sorokat, kicsit nyalogatjuk a sebeket és mentálisan próbáljuk kicsit gatyába rázni a fiúkat.

 

Piros csoport, alsóház

MEAFC-Miskolc - PVSK-CARGATE 86-80 (24-23, 27-12, 20-20, 15-25)

Az A csoportos csapat egyik légiósát, Lewist ismét bevető PVSK így sem tudta megnyerni a párharc első találkozóját, ugyanis a második negyedet nagyon elrontotta, az ott remekül játszó Miskolc 16 egységgel vezetett a nagyszünetben. Homoki (26 pont, 16 lepattanó) és Tóth Bence (18 pont, 6 gólpassz) vezetésével tartották is ezt a fórt a hazaiak, aztán Lewisék a negyedik negyedben megpróbálták meglepni ellenfelüket és jelentősen csökkentették a távolságot, de fordítani már nem tudták. 

A MEAFC legjobb dobói: Homoki 26, Tóth B. 18/6, Tóth V. 12/3
A PVSK legjobb dobói: Lewis 23/6, Carev 21/3, Rátvay 14

Szollár Gergő, MEAFC: Gratulálok a csapatomnak! Az első félidő szinte tökéletes volt a mi szempontunkból, ültek a dobásaink és a védekezésünk is összeállt. A második félidőben tudtuk tartani az előnyt bár a végén érződött a hiányzóink súlya. Örülök, hogy újra bebizonyította a csapat, hogy ha küzdeni kell akkor készen állunk akár meghatározó A csoportos játékosok ellen is. Csütörtökön jön a visszavágó, készen állva várjuk. 

Rab Gyula, PVSK: Egy igazi Play-out meccset játszottunk az első mérkőzésen, ezen a meccsen azt hiszem minden megtörtént, ami egy kosárlabda mérkőzésen megtörténhet. A második negyedben adtunk nagyobb előnyt a Miskolcnak, itt több labdát eladtunk, amiből leindítottak bennünket. Utána ezt a megszerzett előnyt egész a negyedik negyedig egészen jól őrizték. A végén felzárkóztunk egy labdára, de nem tudtuk megfordítani a mérkőzést. Csütörtökön szeretnénk nyerni és visszajönni a harmadik meccsre.

 

TF-BP - MTK-Elite Basket 74-82 (23-21, 20-15, 8-23, 23-23)

A harmadik negyedben fordította a maga javára ezt a mérkőzést az alapszakaszt az utolsó helyen záró MTK, az első félidőben még úgy tűnt, hogy ez a TF meccse lehet, vezettek is hét ponttal a hazaiak, de aztán a vendég gárda egy 23-8-as harmadik etappal fordított és innentől szorosan alakult a derbi. A 39. perc elején még a TF vezetett 74-72-re, a végjátékot viszont egy az egyben elvitte a nagyon koncentrált MTK: a hazaiak az utolsó hét dobásuk mindegyikét elrontották, miközben a túloldalon a 31 pontos Jakab hat, Jilling pedig négy egységet tett be a gyűrűbe. Az MTK ezzel elvette a pályaelőnyt. 

A TF legjobb dobói: Nagy Sz. 21/6, Kerkai 18, Karosi 13/3
Az MTK legjobb dobói: Jakab 31/12, Farkas 16/12, Takács 12

Beák Gábor, TF: Úgy jöttünk ki az öltözőből, hogy a 3. negyed a legfontosabb, és meg kell nyerni, rá kell pakolni a különbségre. Ehhez képest megadtuk a lehetőséget az MTK-nak. Meg kell nyernünk a hátralévő két mérkőzést, hogy megmutassuk: itt a helyünk.

Horváth Balázs, MTK: Hetek óta tudtuk, hogy play-outot fogunk játszani. Akkor húztunk egy vonalat, hogy az összes hátralévő alapszakasz meccsünk kvázi egy-egy edzőmeccs az osztályozóra, és tudatosan készültünk a párharcra. Persze, a TF is motivált volt, de ezzel ekkora tétnél nem is lehet gond. Szerencsésen jöttünk ki a végjátékból. Szeretném kiemelni, hogy ez csak egy mérkőzés volt, nincs még vége a párharcnak. Elvettük a pályaelőnyt, ennyi történt. Őszinte részvétem a Váradi-családnak.

 

Zöld csoport, playoff

Vásárhelyi Kosársuli - Conoil Motax KC Pápa 87-76 (28-25, 21-23, 18-15, 20-13)

Izgalmas és érdekes meccset vívott a két jó csapat, voltak időszakok, amikor inkább a Pápa akarata érvényesült, de a második félidőben sokkal pontosabb, koncentráltabb játékot mutatott be a Vásárhely, amely szenzációs védekezéssel 28 ponton tartotta ellenfelét a nagyszünet után. Ez elég is volt a sikerükhöz, Bálint (21 pont, 9 lepattanó) és Pavlovic (19 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) is remekül használta ki a pápai hibákat, míg a vendégek Kálmán László szerint néha egyénieskedtek - remek mérkőzésen őrizte meg pályaelőnyét a Vásárhely, innen jöhet a folytatás. 

A Vásárhely legjobb dobói: Bálint 21/3, Pavlovic 19/3, Varga Z. 15/9
A Pápa legjobb dobói: Koma 16, Kiss K. 13/6, Murai 12/3

Tóth Tamás, Vásárhely: Két tartalékos meglepetéscsapat ütközetéből a második félidei okosabb játékunkkal kerültünk előnybe egy jól felkészített Pápa ellen. Sokszor a küzdelem dominált, nem a szép játék, de a rájátszás már csak ilyen, örülök a győzelemnek! Nehéz fókuszálni úgy a rangadókra, hogy minden héten elmegy közülünk valaki… borzasztóan sajnálom Váradiné Szarka Ildikót, sokat tanultam tőle, nyugodjon békében! Mihamarabbi gyógyulást kívánok a betegeknek mind otthon, mind a kórházban, mindenkit vár valaki vissza!

Kálmán László, Pápa: Gratulálok a Vásárhelynek! Megtalálták azt, amivel eredményesek tudnak lenni. Az első félidőben még vissza tudtunk jönni a meccsbe, a második félidőnk botrányos volt. Amikor vezettünk négy-öt ponttal és jó ritmusban voltunk, sajnos egyénileg akart mindenki próbálkozni, a Vásárhely pedig Pavloviccsal és Bálinttal elvitt bennünket okosan. Megtalálták, hogy kire kell játszani és a csapat is alájátszott, sok támadólepattanóval teljesen megérdemelten nyertek.

 

Újpest-MT - Békési SzSK 92-75 (28-15, 21-18, 20-18, 23-24)

Ez a mérkőzés arról szólt, hogy Tomiszlav Ivosev megmutatta: még mindig nem a Zöld csoportba való, ebből a mezőnyből nagyon-nagyon ki tud magasodni. Az Újpest klasszisa 42 pontot, 20 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett a meccs végére, 34 perc alatt 71 VAL-t kapart össze, nem túlzás azt mondani, hogy tele volt vele a kezük a békésieknek és képtelenek voltak lelassítani. Ez persze nem meglepetés, viszont a vendégek így sem adták fel és a húsz pont feletti hátrányukból is visszaküzdötték magukat látótávolságon belülre, az Újpest csak a legvégén nyugodhatott meg - helytállt a Békés, de Ivosev klasszisa miatt most reális esély nem volt a vendégsikere. 

Az Újpest legjobb dobói: Ivosev 42/9, Csaba 14, Horváth K. 10/6
A Békés legjobb dobói: Krstic 15/3, Széphelyi 13/3, Meleg 11, Hargitai 11/3

Surmann Gábor, Újpest: Mindenek előtt gratulálok a csapatomnak, azt gondolom megérdemelten győztünk. A 25. percig egy abszolút kompetitív kosárlabdát mutattak be játékosaim egy extraklasszis Ivosev vezérletével. Támadásban rendkívül tudatosan és okosan építettünk az előnyeinkre, illetve védekezésünk is  jóra sikeredett addig, hisz a srácok elég jó százalékkal tartották be a megbeszélteket. A több mint 20 pontos előnyünk azonban elaltatott bennünket, és ahelyett hogy még rátettünk volna többet, hagytuk visszajönni a mérkőzésbe a nagy szívvel és akkor már megalkuvást nem tűrően játszó vendégeket. Ezután újra kellett építenünk magunkat, hogy aztán újra közel 20 ponttal nyerni tudjunk. Bosszús vagyok ,mert egy ilyen mérkőzést nekünk időben le kell zárnunk. Az én felelősségem, még inkább megértetni mindenkivel azt hogy egy meccs 40 percig tart, illetve hogy ellenfelünk se véletlenül jutott a legjobb 8 közé. Kielemezzük a történteket, hogy aztán ezekből tanulva győzelmi reményekkel utazhassunk Békéscsabára. Egyenlőre 1-0 ide, semmi több, 1 hét múlva igyekszünk lezárni a párharcot. Végezetül szeretném nagyon őszinte részvétünket kinyilvánítani a Megyeri Tigrisek SE nevében a Váradi családnak. Végtelenül elszomorít, hogy most már minden hétre jut egy tragédia, mely megrázza és "rombolja" a magyar kosárlabda társadalmat. Ildi néni nyugodj békében.

Balog Vilmos, Békés: Gratulálok az Újpest csapatának a győzelemhez. Nagyon jól kezdték a mérkőzést. Látszódott, hogy nagyon felkészültek a játékunkból, így percekig nem találtuk a játék ritmusát. A második félidőre kezdtünk egy kicsit magunkra találni. Volt egy feltámadásunk, amikor fel tudtunk zárkózni, de ez kevés volt ahhoz, hogy ezt a meccset itt meg tudjuk nyerni. Jövő héten megpróbálunk Békéscsabán fordítani.

 

Óbudai Kaszások KA - Pénzügyőr Sportegyesület 86-93 (17-25, 21-17, 23-21, 25-30)

Ez volt az egyetlen meccs, ahol a vendég együttes elvette a pályaelőnyt, ráadásul a Pénzügyőr úgy tudta ezt megtenni, hogy szinte végig kontrollálta is a találkozó alakulását. A vendégeknél Horváth Barnabás (25 pont, 13 kiharcolt fault) és Szálas Gábor (22 pont, 5/10 tripla) is nagyon fontos pontokat tett hozzá, csapatszinten 55%-kal dobtak mezőnyből és 41 büntetőt harcoltak ki, amelyekbe az is belefért, hogy 15-öt kihagytak. Az Óbuda egyszer sem tudta igazán átvenni az irányítást, szorosan alakult a meccs, de gyakorlatilg végig hátrányban voltak a hazaiak Puszta (21 pont, 5/12 tripla) és Vámos (19 pont, 4/5 tripla) kinti tűzereje ellenére - csak 40%-kal céloztak mezőnyből és büntetőből is mindössze 14-et harcoltak ki. 

Az Óbuda legjobb dobói: Puszta 21/15, Vámos 19/12, Bencsik 12/6
A Pénzügyőr legjobb dobói: Horváth B. 25/6, Szálas 22/15, Kiss L. 15

Armaghani Saeed, Óbuda: Gratulálok a Pénzügyőr csapatának, úgy gondolom hasonló forgatókönyvön keresztül ment a mai mérkőzés, mint az alapszakasz itteni meccsünknél, folyamatosan végig futottunk az eredmény után, nem tudtuk átvenni a vezetést. Csak egyetlenegy adatot szeretnék mondani a mérkőzéssel kapcsolatban, az ellenfél 41 darab büntetőt dobott, ellenben mi csak 14-et.

 

Ceglédi KE - Atomerőmű KSE Bonyhád 111-66 (39-20, 26-20, 26-11, 20-15)

Nem adott esélyt ellenfelének a Cegléd, a parádésan játszó első kiemelt már az első negyedben kiütötte a Bonyhádot: a 39-20-as eredményt hozó játékrész után már csak a konkrét végeredmény volt kérdéses, a győztes kiléte kicsit sem. Az esélyesebb hazai alakulat ezzel nagyon könnyen érvényesítette a papírformát, megvédte a hazai pályát és megadta a párharc alaphangját a folytatásra.

Statisztikák, nyilatkozatok később!

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus