NBI/B: majdnem nyert a Baja, magabiztos volt a KTE

A Hepp Kupában a nyolc közé jutó Békéscsaba és a Budafok is komoly skalpot gyűjtött be, megizzadt a Veszprém, kőkemény rangadót húzott be a Honvéd a BKG, illetve a PVSK az NKA ellen. 

 

fotó, slide: hunbasket.hu

NBI/B. Piros-csoport, 16. forduló:

Bajai Bácska FKE – PVSK-CARGATE 72-80

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Goldring Bence (18 pont, 8 lepattanó, 3-3 labdaszerzés és gólpassz, 9 kiharcolt fault, 25 VAL), Jakab Péter (14 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL), Nagy Dániel (14 pont, 3 gólpassz, 13 VAL), Pongó Martin (10 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés, 14 VAL).

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Meleg Gergő (22 pont, 12 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 35 VAL), Farkas Dániel (23 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés, 28 VAL), Goldring Gergő (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 15 VAL). 

Hosszú idő után szinte teljes kerettel állhatott ki a nyeretlen Baja, ezúttal a pécsiek érkeztek mindössze 10 játékossal, így Hosszú István együttese előtt esély nyílt az első győzelem megszerzésére. A hazaiak nagy elánnal kezdtek, Szatmári, Pongó, Nagy Dániel és Goldring Bence is bevert egy hármast, 12-2-re léptek meg, de a vendégek lassan rendezték a sorokat. Hátul igyekeztek elvenni a hazaiak távoli dobásait, elöl pedig Fülöp, Meleg és a bajai csarnokban otthonosan mozgó Goldring Gergő kosaraival araszoltak egyre közelebb. 18-19-nél egy pillanatra fordítottak is, de Jakab és Goldring Bence felpörgette a bajai támadójátékot és párpontos előnyt harcolt ki a kisszünetre (25-21). A második negyed elején Jakab Péter állt a vendéglátók élére, majd Virág és Goldring Bence is betalált, 36-29-re húztak el. A túloldalon Farkas Dániel hármasa nagyon kellett, hogy beinduljon a pécsi gépezet, de még mielőtt magukhoz ragadták volna a kezdeményezést, Pongó Martin és Goldring Bence lehűtötte a kedélyeket – jól játszott a Baja, ezért is lehetett különösen fájó, hogy a félidőt Farkas hármasa zárta (48-44). 

A második félidő elején úgy tűnt, hogy a Baja beizzítja a rakétákat, 6-0-val nyitottak, 10 ponttal léptek el. A PVSK főként Meleg Gergő, Farkas és Popadic pontjaiban bízhatott, de a hazaiaknál szinte mindenki átérezte a meccs fontosságát, szinte mindig tudtak válaszolni, folyamatosan visszaverték a vendégrohamokat (68-60). A negyedik negyed elején viszont homokszem került a gépezetbe, Pongó azonnal összeszedte ötödik hibáját, rutinos vezére nélkül pedig összeomlott a Baja játéka. Farkas 5/5 büntetővel hozta fel a pécsieket három pontra, majd Goldring vezetésével 70-71-nél már ők vezettek. A hazaiak egyszerűen képtelenek voltak mezőnykosarat szerezni, összesen négy büntetőt dobtak be a záró tíz percben, ezzel pedig nem lehetett meccset nyerni: 72-73 után Farkas újabb 4/4 büntetője ágyazott meg a pécsi győzelemnek, amit végül Hőgye Patrik triplája biztosított be. 

A mérkőzés statisztikái, edzői nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld-csoport, 16. forduló:

KTE-Duna Aszfalt U23 – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 75-55

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Tóth Barna (17 pont, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés, 22 VAL), Ivkovic Milán (10 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó, 2 labdaszerzés, 12 VAL), Kiss Dávid (10 pont, 6 lepattanó, 13 VAL), Takács Erik (9 pont, 3/5 tripla, 4 lepattanó, 2 labdaszerzés, 1 blokk, 15 VAL). 

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Drahos Gábor (11 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL), Asszú Ádám (7 pont, 5 gólpassz, 11 VAL). 

A 4-5. helyen álló KTE legutóbb a Bonyhádot gyűrte le, most pedig a zsinórban öt vereséggel érkező Tiszaújvárost fogadták. A vendégek 13. helye és formája csalóka, az ünnepek alatt az A-csoportos rutinnal rendelkező Bán Tiborral erősítettek, most pedig egy új légióst, a 3-4-es poszton bevethető Jordan Madrid-Andrews-t is bevethették. Mindkét csapat a védekezésben látta a siker kulcsát, az első időszakban már bőven akadtak eladott labdák, de ekkor még mindkét oldalon sültek a csuklók, a 3. percben 8-7 volt az állás. Ezt követően viszont a tiszaújvárosiak játéka teljesen gödörbe került, hosszú percekig csak néha találtak be büntetőkből, miközben a kecskeméti szekeret Velkey Géza két hármassal, Ivkovic Milán pedig egy duplával és két gólpasszal tolta meg (22-14). A vendégek igyekeztek rendezni a sorokat, Szabó Norbert, és a kisszünet után a rutinos Drahos pörgött fel, 24-20-ig vissza is kapaszkodtak. Takács hármasa és Tóth Barna két duplája viszont megállította a felzárkózást, majd Lukács és Ivkovic dobatott kosarat egymással, a KTE ezen a meccsen tekintélyesnek számító előnnyel mehetett pihenőre (38-26). 

A fordulás után Kiss Dávid percei következtek, zsinórban három duplával nyitott, majd Tóth Barna, Tóth Patrik és Takács Erik is beköszönt, a kecskeméti fiatalok 13-0-s rohanással sokkolták a Tiszaújvárost és 25 ponttal léptek meg. Madrid-Andrews gyors 5 ponttal igyekezett menteni a menthetőt, majd Drizner, Asszú Ádám és Kovács is kosarat szerzett, a negyed végére sikerült csökkenteniük az óriási hátrányt (57-42). Gerőcs Bálint hármasával már csak 12 volt közte, itt viszont megálljt parancsolt a KTE Ivkovic és Tóth Barna révén. A Tiszaújváros egyre kevésbé találta a fonalat támadásban, a hajrára fordulva sokáig csak egy Bán-hármast jegyezhettek fel, ez pedig kevésnek bizonyult az ekkor már sokkal több lábon álló kecskemétiek ellen. 

A mérkőzés statisztikái, edzői nyilatkozatok

 

Férfi Hepp-kupa, nyolcaddöntők:

Békéscsabai KK – Nagykőrösi Sólymok KE 83-81

Ezt a mérkőzést már december 9-én lejátszották, az NBII-es listavezető, az egykori Szedeákos Vágvölgyi Ákos vezette Békéscsaba pedig a Zöld-csoportos szomszédvárak, a Békési SzSK és a Vásárhelyi Kosársuli legyőzése után immár egy Piros-csoportos skalpot is begyűjtött. A hazaiak 14 triplát szórtak be, és bár a végén a Sólymok az egyenlítésért és győzelemért is dobhattak, ezek a kísérletek kimaradtak, így meglepetésre, de teljesen megérdemelten a Békéscsaba jutott tovább. 

MEAFC-Miskolc – Salgótarjáni KSE 65-57

A Zöld-csoportban zsinórban nyolcszor nyerő, A-csoportot megjárt rutinos spílereket soraiban tudó MEAFC a légiósát nemrég elvesztő Piros-csoportos Salgótarjánt fogadta, és a támadójátékát éppen újrakalibráló nógrádiak ellen is bemutatta kiválóan működő védekezését: az első félidőben összesen 12 (!) pontot engedélyezett, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a továbbjutást. A vendégek a második félidőre feljavultak, de a negyedik negyednek is 17 pontos hátrányból futottak neki, csak a végére sikerült kozmetikázniuk a vereség mértékén. 

TF-BP – Dunaharaszti MTK 74-69

A Piros-csoport középmezőnyébe tartozó TF a Zöld-csoportban mostanában hullámzó formát mutató, a meccsek végére sokszor leolvadó Dunaharasztit fogadta, és a vártnál talán egy kicsit nehezebben győzött. A negyedik negyedre fordulva még 13 (!) ponttal tartott előrébb a Santiago (22/9), Fekete (14/6) és Csabay (13/)) húzta, DMTK, a vendéglátók innen fordítottak. A végjátékban 67-69-nél tett még rá egy lapáttal Tichov Dominik (19/3) és Oroszi Bence (16/3), a védekezésük is összeállt, így végül 7-0-s futással zárta a meccset a TF. 

Budafok – MAFC 99-97 h.u.

A picit tartalékosan érkező, Piros-csoportban playoffért hajtó MAFC és a nemrég még B-csoportos Budafok kiélezett meccset játszott, ami nem is dőlt el a rendes játékidőben – a hazaiaknál Swanson, Piukovics, Tursics és Garai szórt 75 pontot, míg a túloldalon a Lakits-Bordács-Csapai trió dobott 70 egységet, Tóth Péter pedig 12 gólpasszt osztott ki. A negyedik negyed végén Szántó büntetőzött jól, amivel kiharcolta a ráadást a Budafok, ott pedig az utolsó pillanatokban 97-97-nél Tursics harcolt ki két büntetőt – az ítéletet nehezményező MAFC-kispad kapott még egy technikait is, háromból kettő egypontost pedig értékesített a Budafok és továbbjutott. A hazaiak honlapjának információi szerint a MAFC meg akarta óvni a mérkőzést, de végül határidőig nem adták be a szükséges dokumentumokat. 

Veszprém KK – Conoil Pápa KC 103-99

A Piros-csoport élmezőnyébe tartozó Veszprém és a hátsó régiókban tanyázó Pápa karácsony előtt a bajnokságban is találkozott – azóta a hazaiak Füzi Róberttel erősödtek, viszont nem számíthattak Dancsecs Andrásra, ahogyan a pápaiak sem Murai Gáborra. A Pápa nagyon felszívta magát a meccsre, 11 ponttal nyerték az első negyedet és a negyedik játékrész előtt is négy ponttal vezettek. Különösen a 28 pontig jutó Sonyák Béla villogott, de Erdei, Koma, Varga és Hódi és 10 pont felett zárt. A hazaiaknál Szabó Péter 33 pontig és 7 bedobott hármasig jutott, Horváth, Füzi és Tóth is remekelt, de 82-88-nál úgy tűnt, hogy ez sem lesz elég. Itt viszont a hazai húzóemberek még egyszer megrázták magukat, a legvégén pedig Szabó két hármasával és Tóth 2/2 büntetőjével továbbjutottak. 

NKA Pécs – PVSK-CARGATE 89-90 h.u.

A pécsi rangadón a házigazdák Lados Erik (25/9) és Nemanja Djordjevic (15/6) vezetésével kiválóan játszottak három negyeden keresztül, 71-55-re vezettek. A PVSK a záró negyedben aztán zónára váltott, ami teljesen összezavarta az akadémistákat, a vasutasok mindössze kilenc ponton tartották ellenfelüket és kiharcolták a hosszabbítást. A ráadásban aztán sikerült rendeznie a sorokat az NKA-nak, 89-85-re vezettek, de győzelmet végül kiélezett végjátékban a Meleg Gergő (34/9), Popadic Miljan (17/9) és Hőgye Patrik (11/3) vezette PVSK húzta be Goldring duplájával és Hőgye hármasával fordítva – a legvégén Djordjevic távoli kísérlete már célt tévesztett. 

BKG Príma Akadémia – Budapesti Honvéd SE 70-76

A Piros-csoport listavezetője látogatott a Piros-csoport tavalyi ezüstérmeséhez, és a várt nagy csata nem is maradt el – bár az elején úgy tűnt, hogy a Honvéd simán nyer, 10 perc után 14 ponttal vezettek. A BKG azonban nem adta fel, előbb közelebb jött, majd a harmadik negyed végére már csak egyetlen ponttal tartottak előrébb a vendégek. A végjátékban aztán hiába vezetett Nagy Botond hármasa után 66-65-re a BKG, a hajrában Simon Kristóf és Tanoh Dez András vezetésével a vendégek kerültek felülre. A sorsolás szeszélye folytán a BKG már a hétvégén revansot vehet, hiszen bajnoki meccsre hivatalosak a Ludovikára…

 

2022. február 1-én rendezik: Honvéd Ludovika – Vasas Akadémia

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus