NBI/B: Nagykőrösi gálával és az első egri sikerrel zárult a forduló

Mutatjuk a B csoport péntek-szombat-vasárnapi mérkőzéseinek összefoglalóit és nyilatkozatait.

fotó: hunbasket.hu

Piros csoport

TF-BP - MTK-Elite Basket 82-56 (20-14, 19-14, 22-6, 21-22)

Nem volt komoly kérdés ezen a mérkőzésen, az esélyesebb TF hazai pályán érvényesítette a papírformát. Beák Gábor csapata az első félidőben is jobban játszott ellenfelénél, a szünetben már tíz pont feletti előnyben volt, aztán a harmadik negyedben végleg eldőlt az összecsapás, amikor a tartalékos MTK összesen hat pontot tudott feltenni a táblára - a záró etapban Jilling tripláival kozmetikáztak valamennyit a vendégek, de összességében egyértelmű volt a helyzet. A hazaiaknál a 25 pontos Kerkai Ákost érdemes kiemelni, mert a kosarai mellett leszedett 16 lepattanót és kioszttot 9 gólpasszt is, szinte azt csinált, amit csak akart.

A TF legjobb dobói: Kerkai 25/12, Karosi 16/9, Somogyfoki P. 11/3
Az MTK legjobb dobói: Jilling 20/18, Jakab 13/6, Takács 11/3

Beák Gábor, TF: A mérkőzésen sokáig jól tartotta magát az MTK, ezért jó ideig szoros volt az eredmény, később azonban várható volt, hogy elfáradnak. Nekünk viszont az egyik legfontosabb ismérvünk, hogy fizikálisan jól bírjuk. Türelmesek vagyunk a fiatal játékosainkkal, szeretnénk, ha a hullámzás eltűnne a játékunkból.

Horváth Balázs, MTK: A mérkőzés előtt derült ki, hogy három játékosomra nem számíthatok. Ezzel együtt is sokkal jobb mérkőzést kellett volna játszanunk. Pozitívum, hogy Jilling Lászlónak beestek a dobásai a végén, hat triplát dobott a negyedik negyedben, azonban jobb lenne, ha ezek az extra kosarak akkor jönnének, amikor még nem dőlt el a találkozó.

 

Budapesti Honvéd SE - HÜBNER-Nyíregyháza BS 96-84 (28-26, 21-14, 25-27, 22-17)

Ez volt a hétvége B csoportos rangadója és megtörtént az, amire az ellenfelek már régóta vártak: elvesztette veretlenségét a Nyíregyháza. A Honvéd parádés csapatmunkát bemutatva, 53%-os mezőnymutatóval, 40%-os triplázással, 27 gólpasszal, 42-33-ra megnyert lepattanózással és remek védekezéssel múlta felül az eddig 8-0-t produkáló vendégeket, akik most egy kicsit laposabbak voltak a megszokottnál - egyrészt gyengén tripláztak, másrészt az eddig általában remek védekezésükből semmit sem tudtak megmutatni. A Honvédnál ehhez a sikerhez nem is kellettek egyéni extrák, beszédes, hogy hatan is 10-13 pont között dobtak, plusz még egy játékos szerzett 9 egységet - a bravúr után szerdán újabb rangadót játszanak a Salgótarján ellen, de most mindenképpen érthető a boldogság...

A Honvéd legjobb dobói: Szatmári 13/3, Tóth B. 13/9, Stefán 13
A Nyíregyháza legjobb dobói: Tóth G. 27, Ubilla 17/6, Mohácsi 14/3

Puskás Artúr, Honvéd: Emelem kalapomat a csapatom előtt! Minden elismerést megérdemelnek, mert egy fantasztikus és feljutás esélyes kerettel érkező ellenfelet tudtak kétvállra fektetni. Nagyon büszke vagyok rájuk. Az eredmény mellett külön öröm szamomra, hogy valodi csapatként, önzetlenül, kőkeményen és nagyon higgadtan kosárlabdáztak. Minden palyára lépő játékosnak voltak fontos es a végeredmény szempontjából elengedhetetlen megmozdulásai. Ez az este még az ünneplésé, azonban dolgozunk tovább mert szerdán jön az újabb kihívás. Végezetül szeretném kiemelni a Major, Borgula, Menyhárt játékvezetői trió rendkívül korrekt munkáját.

Siska János, Nyíregyháza: Nos gratulálok a Honvéd csapatának nagyon jól játszottak. Mi kifogtunk egy rossz napot, igazából nem történt semmi, tudtuk, hogy nem lehet végig menni úgy a bajnokságban, hogy minden mérkőzést megnyerjünk. Nyilván lekell vonni a tanulságot ebből a mérkőzésből, s menni kell tovább. Szerdán a következő mérkőzést meg kell nyernünk hazai pályán. Mégegyszer gratulálok a Honvéd csapatának é sok sikert kívánok nekik a folytatásban!

 

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - BKG Príma Akadémia 100-91 (15-18, 19-13, 30-23, 36-37)

A Salgótarján elleni fontos siker után újabb remek csapatot győzött le hazai pályán a Veszprém, amely ezzel jelezte, hogy egyre inkább számolni kell vele - most már 6-4-gyel ott van az élmezőnyben és két ilyen rangadó után magabiztosan várhatja a folytatást. Gyakorlatilag úgy alakult a meccs, ahogy azt ők tervezték, védekezésben limitálni tudták a BKG játékát, támadásban pedig parádéztak a kulcsembereik: Madár (24 pont, 5/9 tripla) és Szabó (18 pont, 6 gólpassz) mellett Dukics nagyon komoly extrát nyújtott, mert 22 ponttal, 13 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázni tudott. Hogy mégis viszonylag szoros lett az állás, az Nagy Botond Ágostonon múlt, aki döbbenetes meccset játszott és egymaga kereken 50 (!) ponttal terhelte meg a veszprémiek kosarát - 16 faultot harcolt ki, 15/16-tal büntetőzött, emellett 15/26-ot dobott mezőnyből is, vele egyszerűen nem lehetett mit kezdeni. Rajta kívül viszont senki nem jutott a vendégeknél 10 pont fölé, a sok lúd disznót győz mondás pedig érvényesült, a Veszprém szenzációs támadójátékkal aratott értékes győzelmet.

A Veszprém legjobb dobói: Madár 24/15, Dukics 22/9, Szabó P. 18/6
A BKG legjobb dobói: Nagy Bo. Á. 50/15, Nagy Be. Á. 10/6, Armaghani 9

Baksa Szabolcs, Veszprém: Megérkeztünk. A felkészülésünk hányatott volt, de most végre elértünk oda, ahová tartottunk. Minden játékosomra száz százalékig büszke vagyok. Nagyon hálás vagyok nekik azért a munkáért, amit hétről hétre beleraknak. A védekezésünket ki szeretném emelni az első és a második félidőtt illetően is. Sikerült hatástalanítanunk az ellenfelünk légiósát. Nagy Botondnak gratulálok, kiemelkedően játszott ma. Sok sikert kívánok a BKG-nak a bajnokságban.

Dr. Nagy Ágoston, BKG: Sokpontos mérkőzést játszottunk. Ma a Veszprém volt a jobb, gratulálok nekik és további sok sikert a bajnokságban.

 

Salgótarjáni KSE - Bajai Bácska FKE 83-81 (20-17, 30-16, 18-24, 15-24)

Az első félidőben úgy tűnt, hogy eldönti a meccset a Salgótarján, Sömenek (26 pont, 12 lepattanó, 8/11 mezőnyből) és Herendic (23 pont, 9/16 mezőnyből) vezetésével közel húszpontos előnyt építette fel a hazaiak, de a fordulás után vissza tudott vágni a Baja és remek védekezéssel, feljavuló támadójátékkal visszajött a harcba. A vége így meglehetősen szoros lett, az utolsó percben egyetlen pontra zárkóztak a vendégek, a Tarján két büntetőt is kihagyott, de a Baja nem tudott egyenlíteni, így a hazaiak végül megúszták és győzelemre váltották a remek első félidejüket - így otthon amradtak veretlenek és 5-2-vel mehetnek el a Honvédhoz.

A Salgótarján legjobb dobói: Sömenek 26, Herendic 23/6, Bán 12
A Baja legjobb dobói: Jakab 32/15, Vukicsevics 20, Goldring G. 11

Szabó Zoltán, Salgótarján: Ellentétes félidőket produkált a két csapat, az elsőben inkább a mi akaratunk érvényesült, míg a másodikban a Baja tudott dominálni. Gratulálok a srácoknak a győzelemhez, bár védekezésben ezúttal sem voltunk mindig kellően agresszívek, szerencsére a második negyedben felépített előnyünk kitartott a végéig. Tanulnunk kell a hibáinkból és próbálni azokat edzésről edzésre javítani, mert nagy lehetőség előtt állunk, de ezt csak együtt tudjuk elérni!

Cservék Csaba, Baja: Az első húsz percben nagyon sok könnyű kosarat engedtünk a salgótarjániaknak, ami megbosszulta magát, hiszen a nagyszünetre komoly előnyre tettek szert a hazaiak. A második félidei játékáért, küzdéséért ugyanakkor mindenképpen dicséret illeti csapatomat, igaz ekkor is számos tiszta dobóhelyzetet hibáztunk el, amivel saját dolgunkat nehezítettük meg. A végén hiába jöttünk fel, nem tudtunk élni az eséllyel.

 

Nagykőrösi Sólymok KE - PVSK-CARGATE 129-87 (31-21, 23-22, 48-26, 27-18)

Döbbenetes támadójátékot mutatott be ezen a mérkőzésen a Nagykőrös, a hazaiak 63%-kal dobtak mezőnyből és 53%-kal süllyesztettek el 16 darab triplát - szétosztottak 33 gólpasszt, 43-19-re nyerték a lepattanózást és 5-13-ra az eladott labdák különcsatáját. Az első félidőben is elképesztő teljesítményt nyújtottak, de a harmadik negyedben egy NBA-meccsen is extrának számító 48 pontot termeltek, gyakorlatilag nem tudtak hibázni - a Pécs tehetetlennek bizonyult, egy ilyen gépezettel szemben nem nagyon lehetett ellenszert találni. A vendégek is tették a dolgukat támadásban, a 87 dobott pont is szép, de ezúttal is ez sem volt elég többre, csak egy kiütéses vereségre - a Nagykőrösnél Kovács (30 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 12/19 mezőnyből, 5/11 tripla), Fehér (26 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 11/18 mezőnyből), Molnár (20 pont, 8/13 mezőnyből) és Bartos (15 pont, 10 lepattanó, 5/7 mezőnyből) is kiemelkedő meccset rakott le az asztalra.

A Nagykőrös legjobb dobói: Kovács 30/15, Fehér 26/9, Molnár 20/6
A PVSK legjobb dobói: Carev 22/6, Rátvay 21, Heimann 17/15

Lakosa Zsolt, Nagykőrös: Parádés támadójátékkal sikerült megvernünk az egyébként szintén szépen és eredményesen kosárlabdázó pécsieket, akik 30 pontos különbség ellenére sem adták fel a küzdelmet, nem álltak le, így majd 90 pontot kaptunk tőlük itthon. A védekezésünk nem volt fényes, a támadójátékunk azonban igen hatásosra sikeredett.

Rab Gyula, PVSK: Gratulálok a Nagykőrösnek, akik ma extrát nyújtottak támadásban! Készültünk rá, hogy a jó dobókat megfogjuk, de amit rádobtak az szinte minden bement, főleg a hárompontosokat dobták szenzációsan. Próbáltunk agresszívan védekezni, de egyszerűen nem találtuk az ellenszert a rutinos játékosaik ellen. Nem tudtunk ma felnőni a feladathoz, még egyszer gratulálok a hazaiaknak!

 

Zöld csoport

Conoil Motax KC Pápa - Atomerőmű KSE Bonyhád 111-66 (31-22, 28-15, 27-13, 25-16)

Gálaelőadást tartott a bombaformában lévő Pápa, amely gyakorlatilag kiütötte nehéz helyzetben lévő ellenfelét. A hazaiak sorozatban hatodszor is nyertek, így jelenleg harmadikak a tabellán és bár volt rá esély, hogy a Bonyhád megnehezíti a dolgukat, de ez kicsit sem történt meg - Verasztóék nagyon megindultak lefelé, zsinórban ötödször kaptak ki a 4-0-s rajt óta, amin tudnak, azon változtatni kell. Ez a meccs tényleg nagyon sima volt, Murai (27 pont, 12 lepattanó), Kiss (21 pont, 9/15 mezőnyből), Erdei (20 pont, 8/11 mezőnyből) és Koma (19 pont, 25 VAL) révén remekelt a Pápa, az is belefért, hogy Sonyák nem lépett pályára.

A Pápa legjobb dobói: Murai 27, Kiss K. 21/9, Erdei 20/6
A Bonyhád legjobb dobói: Verasztó 17/3, Tömösváry 12/3, Somogyfoki Sz. 12/3

Kálmán László, Pápa: Gratulálok a csapatomnak, mert egy nagyon extra kosárlabdát mutatott be a mai napon. Nem volt gyengepontunk, nagyon ötletesen és szellemesen támadtunk, nagyon kreatívak voltunk, a védekezésben pedig meg probáltuk oda tenni magunkat és a súlybeli és magassági előnyőket tudtuk ellensúlyozni. Nagyon elégedett vagyok a csapattal. Reméljük, hogy ugyan így folytatjuk.

Morgen Frigyes, Bonyhád: Nem sokat segít nekünk, hogy bár a zöld csoportról beszélünk, nem tudunk együtt edzeni. Ez lassan a csapat hangulatára is rányomja a bélyeget. Ettől függetlenül nincs mentség arra, amit a mai produkció terén kitettünk a pályára. Szégyenletes, az gondolom, amit legfőbbkép az első félidőben produkáltunk. Az alapján el is dölt a mérközés. Igyekszünk valahogy rendet tenni és visszatalálni a helyes útra. Gratulálok a Pápának, további sok sikert kívánok nekik.

 

Óbudai Kaszások KA - SMAFC 88-45 (18-11, 26-10, 19-12, 25-12)

Nem volt kérdés, az Óbuda érvényesítette a papírformát a veretlen listavezető és a nyeretlen sereghajtó találkozóján. A SMAFC-nak alapvetően nyilván nem itt kellett volna elkezdeni a felzárkózást, legközelebb, a Tiszaújváros elleni hazain erre több esélye lehet, míg az Óbuda most nem hibázhatott, hiszen kemény széria vár rá - a hazaiak igyekeztek bőven rotálni is, hogy mindenki friss maradjon, a kötelezőt most így is hozni tudták.

Az Óbuda legjobb dobói: Vámos 22/12, Bencsik 14/3, Varga D. 12, Kovács B. 12/12
A SMAFC legjobb dobói: Németh M. 10/6, Bakk 9/9, Kovács B. 7

Armaghani Saeed, Óbuda: Örülök, hogy ennyire komolyan tudtuk venni a mérkőzést, egész mérkőzés alatt jól működött a védekezésünk. Támadásból volt amikor egy kis ritmust veszítettünk a harmadik negyedben, de összességében ez is rendben volt. Most jön a meccsdömping, három hét alatt hét mérkőzést kell játszani. Próbáltam a játékosoknak annyi játékidőt adni, ami ahhoz szükséges, hogy tudjunk energiát spórolni.

Meszlényi Róbert, SMAFC: Ellenfelünk a játék minden elemében jobb nálunk, a mérkőzésen ez ki is jött. Percekre tudtuk csak megnehezíteni a dolgukat. Azt gondolom, hogy tudunk egy kicsit jobban és keményebben is játszani, de úgy látom, hogy a sok vereség most már nyomot hagyott. Reméljük, hogy egy-egy győzelemmel tudunk előrébb lépni.

 

Vásárhelyi Kosársuli - Újpest-MT 88-86 (21-26, 21-15, 22-19, 24-26)

Rangadóhoz méltó meccset játszott a két kiváló csapat és ennek végén most a hazaiak ünnepelhettek győzelmet. A vendégeknél Csaba György nem léphetett pályára, de Ivosev (30 pont, 10/20 mezőnyből), Horváth Ákos (23 pont, 4/8 tripla) és Mészáros Bence (18 pont, 4/8 tripla) remeklésével így "elegen" voltak ahhoz, hogy támadásban ne legyen gondjuk, a 8-2-es vásárhelyi kezdés után pedig át is vették az irányítást és 26-16-ra vezettek már az első negyedben. A második játékrészben sem volt ellenszer Ivosevre, de a hazaiak mégis változtatni tudtak és egy 8-0-s rohammal visszajöttek, sőt, fordítottak is és 42-41-re már ők vezettek a szünetben, majd a harmadik negyedben tíz (!) vásárhelyi játékos is betalált, úgyhogy ők kezdhették előnyből az utolsó játékrészt. A végjátékot aztán a hazaiak kezelték jobban, sorozatban öt clutch támadást fejeztek be jól, míg az Újpest azért hibázgatott, majd Kelemen technikaija után gyakorlatilag eldőlt a csata - a végeredmény Ivosev triplájával alakult ki, óriási küzdelemben aratott rendkívül fontos győzelmet Tóth Tamás alakulata.

A Vásárhely legjobb dobói: Molnár B. 19, Varga Z. 17/3, Varga Á. 16/6
Az Újpest legjobb dobói: Ivosev 30/6, Horváth Á. 23/12, Mészáros B. 18/12

Tóth Tamás, Vásárhely: Egyetlen dolgot sajnálok, hogy nem láthatta a közönségünk ezt a derbit, ritkán játszunk ekkora meccset! Szeretnék mielőbbi felépülést kívánni az újpesti hiányzóknak, valljuk be őszintén, teljes kerettel klasszisokkal jobbak nálunk. A Mészáros-Horváth-Ivosev tengely tarthatatlan volt számunkra, a többi játékost 15 ponton tudtuk tartani! Kis szerencsével nyertünk, de ezért kőkeményen megdolgoztunk! Rutinosabb csapatot győztünk le a szívünkkel, de a realitások talaján kell maradnunk. Véleményem szerint a komplett Újpestet senki sem tudja majd legyőzni, kollégám kiváló munkát végez náluk.

 

Békési SzSK - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 87-92 (13-25, 31-17, 21-23, 22-27)

Szoros meccsek játszottak a felek, az első negyedben a Győr dominált, a másodikban a Békés és bár a harmadik-negyedik játékrész már szorosabban alakult, de ott is volt némi hullámzás. Az utolsó etapban aztán pontosabbnak bizonyultak a vendégek, egy 7-2-vel megléptek a negyed elején és onnantól már végig ők vezettek pár ponttal, amikor kellett, akkor mindig jött egy fontos tripla, vagy egy jókor érkező kettes és voltak már tíz egységnyi fórban is - innen visszajött 84-86-ra a Békés, de Kámán hármasa ismét a legjobbkor esett be, így megőrizte vezetését a Győr. 

A Békés legjobb dobói: Frikker 21/6, Balog 18/9, Hargitai 12/3
A Győr legjobb dobói: Kámán 18/12, Hágen 17/3, Földesi 16/12

Balog Vilmos, Békés: Gratulalok a Győrnek, s Kertész Daninak a győzelemhez. Nagyobb volt a tűz a vendég csapatban, így ezt a ki- ki mérkőzést ők tudtak megnyerni.

Csaplár-Nagy Ervin, Győr: Gratulálok a játékosaimnak. Úgy indultunk el Győrből, hogy ezt a mérkőzést meg kell nyernünk. A csapatunknak nagyon kellett már ez az idegenbeli győzelem. Külön gratulálok Hágen Tamásnak, aki extra munkát végzett és nagyon remélem, hogy így tudjuk tovább folytatni. Vigyázzon mindenki magára, hajrá kosárlabda!

 

EKE Eger KOK - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 87-75 (22-22, 19-21, 26-18, 20-14)

Megvan az Eger első győzelme ebben a bajnokságban, a 0-8-as rajt után most sikerült megtörni a jeget - méghozzá remek játékkal, különösen ami a második félidőt illeti. Érdekesség, hogy 16%-os triplázással tudott ilyen eredményes lenni a gárda, Máté Balázs (30 pont, 11/22 mezőnyből), Szicsák Bence (19 pont, 8 lepattanó, 7/13 mezőnyből) és Illés Balázs (16 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 8/12 mezőnyből) is nagyon hatékonyan dolgozott, az ő remeklésükkel pedig összejött a hőn áhított első siker. A Tiszaújvárosnak nyilván fájdalmas ez az összecsapás, a 31 pontos Drahost leszámítva sem elöl, sem hátul nem voltak elég jók, így hetedszer is kikaptak.

Az Eger legjobb dobói: Máté 30/6, Szicsák 19, Illés 16
A Tiszaújváros legjobb dobói: Drahos 31/9, Lajsz 11, Kovács M. 8/3, Orliczki 8

Dr. Váczi Péter, Eger: Nem egy szerencsés esztendő ez nagyon sok szempontból, de azt kell mondjam megtört a jég. Szerintem teljesen megérdemeltük, úgy dobni a mi csapatunknak 87 pontot, hogy rosszul dobunk kintről, az egy elismerő teljesítmény.

Szendrey Zsombor, Tiszaújváros: Gratulálok az Egernek! Emellett szomorú vagyok, mert most dobtak közel 90 pontot és hát ki más ha nem minket vernek meg. Idestova 3 éve nem tudunk Egerben győzni, úgyhogy el kéne gondolkoznunk, bár nem tudom min, majdnem mindenen.

 

DEAC U23 - Ceglédi KE 45-83 (12-16, 10-16, 15-28, 8-23)

Nem volt kérdés ezen az összecsapáson, az első bő egy negyed volt az, amikor a DEAC közel tudott lenni, utána fokozatosan meglógott az esélyesebb Cegléd és végül nagyon simán, közel 40 ponttal érvényesítette a papírformát. A vendégeknél Fekete Viktor (26 pont, 11 lepattanó) és Mészáros Máté (17 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7/13 mezőnyből) is jól játszott, a hazaiak pedig nem voltak elég agresszívek, egyszerűen elnyomta őket a Cegléd - utóbbi gárda így 8-1-gyel továbbra is a legfőbb bajnokesélyesek közé tartozik, a debreceniek viszont zsinórban ötödször kaptak ki.

A DEAC legjobb dobói: Fábián 11/3, Pollák 11/3, Nemes 5/3
A Cegléd legjobb dobói: Fekete 26/6, Mészáros 17/9, Szabó N. 11/3

Jesper Gustavsson, DEAC: Rendkívül passzívak voltunk a játék minden elemében, különös tekintettel a lepattanózásra. Elbuktuk a palánk alatti csatákat, amiből ellenfelünk rengeteg második esélyhez jutott. Jóval erőszakosabbnak kell lennünk, ha azt szeretnénk, hogy legyen esélyünk megnehezíteni a Ceglédhez hasonló erősségű csapatok dolgát.

Rácz Zsolt, Cegléd: Szeretném megköszönni a DEAC csapatának, hogy elfogadták a múltheti kérelmünket a halasztással kapcsolatban. Igaz, nem voltunk jobb helyzetben mint a múlt héten lettünk volna, de ez már csak a mi problémánk. A mérkőzés első 15 percéig nem játszottunk jól, sok ki nem kényszerített hibánk volt. Ezek után rendeztük a sorokat és úgy gondolom, hogy végig irányítottuk a találkozót. Sűrű a program, és még Hepp-kupa érdekeltségünk is van, ezért bízunk egy betegség és sérülésmentes folytatásban.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus