NKA-győzelem, ráadásos Kaszások-siker és győri bravúr

A pécsi akadémisták a TF-et gyűrték le, az Óbuda hosszabbításban verte a szívós tarjániakat, a Győr pedig meglepetésre elcsente a győzelmet Újpestről.

Piros-csoport

NKA Pécs - TF-BP 85-78

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevics (19 pont, 8/11 mezőnyből, 11 lepattanó, 27 VAL), Váits Olivér (12 pont, 6 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 24 VAL), Lados Erik (10 pont, 7 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 19 VAL), Kocsis Zalán (13 pont, 2/3 tripla).

A TF kiemelkedő teljesítményei: Csík Richárd (16 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 6 eladott labda, 24 VAL), Tichov Dominik (25 pont, 10/13 büntető, 8 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 24 VAL), Bartos Bálint (14 pont), Nagy Szabolcs (14 pont, 3/6 tripla).

A fiatal akadémisták nekiestek ellenfelüknek és igyekeztek agresszíven védekezni, gyorsan indulni, de a játékukba mindkét oldalon sok hiba csúszott az első percekben, amit a TF a Tichov-Csík-Bartos trió révén rendre büntetni tudott, így a kisszünetben 15-24-et mutatott az eredményjelző. A rövid pihenő viszont jót tett a pécsieknek, előbb sikerült csökkenteniük a hibáik számát, feljavult a védekezésük, majd a gyorsindítások mellett felállt védelem ellen is elkezdett működni a gárda, szinte mindenki hozzá tudott szólni - a nagyszünetben már csak két ponttal vezettek a továbbra is három játékosuk pontjaira támaszkodó vendégek. 

Az öltözőben a TF is rendezte a sorokat, nem engedték, hogy az NKA fordítson, sőt a harmadik negyed derekán Nagy Szabolcs és Tichov pontjaival kezdtek ellépni. Már 14 ponttal is vezettek a nagyon pontosan játszó budapestiek, amiből 10 egység meg is maradt a játékrész végére. Az utolsó 10 percben viszont összeomlott a vendégek játéka, a pécsiek sorozatban 14 pontot szórtak, főként Lados Erik és Scherer Bálint remekelt ebben az időszakban védekezésben és támadásban is. 70-66-nál éledezett a TF, zsinórban öt pontot szereztek, de erre Kocsis Zalán vezetésével egy 7-0 érkezett - Nagy Szabolcs triplája még egy pillanatra visszahozta a TF reményeit, de Kocsis és Djordjevics megrázta magát és nem engedte, hogy fordítani tudjanak. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Óbudai Kaszások - Salgótarjáni KSE 89-84 h.u.

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (31 pont, 8/12 mezőnyből, 13/14 büntető, 6 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 41 VAL), Fekete Viktor (28 pont, 6/12 tripla, 8 pont a hosszabbításban, 33 VAL), Czirbus József (15 pont, 4 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 23 VAL).

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Dragasevic Veljko (24 pont, 5 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 23 VAL), Molnár Marcell (21 pont, 4/7 tripla, 6 lepattanó, 26 VAL), Takács András (15 pont, 12 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 25 VAL). 

A “támadósorok” villogtak az első negyedben, a vendégeknél főként Dragasevic és Molnár Marcell felelt a pontokért, a hazaiaknál a Czura-Czirbus-Fekete hármas szórta a kosarakat, amiből egy pontgazdag, látványos első tíz perc kerekedett. A kisszünetben mindkét szakvezető felhívta a figyelmet a védekezésre, így innentől kezdve inkább a védelmek érvényesültek a mérkőzésen - alapvetően mindkét oldalon csak a húzóemberek tudtak folyamatosan betalálni, a vendégek duóját Takács András egészítette ki trióvá, a többiek csak időnként tudtak hozzászólni támadásban. 

A második negyedtől kezdődően alapvetően a Kaszások járt előrébb, néha csak 4-5, a harmadik negyed elején 10 pont körüli fórt kiharcolva, de sokszor hosszú percekre befagyott az eredményjelző - a feljavuló védekezés mellett több ki nem kényszerített hibát is vétettek a fáradó csapatok. A negyedik negyednek kilencpontos hazai előnnyel indultak neki a felek, itt Monye Martin 2+1-e, majd Molnár Marcell hármasa lökte meg a Salgótarjánt, majd Dragasevic és Takács pontjaival 62-62-nél egalizáltak is. Innentől kezdve körömrágós végjáték vette kezdetét, ahol a vendégek többször felálltak, sőt a rendes játékidő végén Takács révén még a győzelemért is volt dobásuk. 

Ez viszont kimaradt, a ráadásban pedig Perunicic Stefan hármasa megadta az alaphangot a Kaszásoknak, miközben a tarjániak több labdát is eladtak - végül érkezett Fekete Viktor, aki két nagy triplával, majd két jó büntetővel eldöntötte a meccset. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Zöld-csoport

Újpest-MT - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 77-84

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Steve Rosemond (18 pont, 8/12 mezőnyből, 9 lepattanó, 7 eladott labda, 24 VAL), Katona József Bence (18 pont, 6 lepattanó, 15 VAL), Puszta Dávid (16 pont, 3/5 tripla, 15 VAL).

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Kámán Bálint (27 pont, 6 kiharcolt fault, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 33 VAL), Lógár Bence (19 pont, 9 lepattanó, 22 VAL), Geiger Bálint (11 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 17 VAL). 

Jobban kezdtek a meccset a győriek, Lógár Bence extrájával 3-9-re, majd 6-13-ra is vezettek, ám úgy tűnt, hogy a rutinos újpestiek Puszta Dávid vezérletével rendezni fogják soraikat - előbb utolérték ellenfelüket, majd Katona pontjaival 20-19-cel mehettek rövid pihenőre. Bár a második negyedet a vendégeknél Nagy Tamás triplája vezette fel, a hazaiak megtalálták a játékukat, kőkeményen védekeztek, elöl pedig szépen lassan elkezdték gyűjtögetni a pontokat: 20-22 után egy 14-0-s futást mutattak be, az itt megszerzett 10 pont feletti előnyt pedig meg is tartották félidőre. 

Az öltözőben azonban mintha mezt cseréltek volna a csapatok, a vendégek Kámán Bálint vezetésével valósággal kirobbantak a második félidőre, bő három perc alatt már csak négy pont volt közte, a negyed derekán pedig már egyenlítettek is. 49-49-nél Pollák Árpád harmadik triplája nagyon kellett a hazaiaknak, itt úgy tűnt, hogy sikerül megállítani a vendégeket, és pár pontos fórt kiharcolni. A negyedik negyed elején viszont megint a vendégek hengereltek, Lógár kosara után Horváth Ádám hármasa, majd Geiger duplája után hosszú idő után a vezetést is átvették. Itt Rosemond több fontos kosara még átmenetileg megállította a győrieket, akik viszont Kámán és Geiger két hármasával átvészelték a nehéz időszakot. 73-72 után Nagy Tamás és Gosztola Gábor is fellépett melléjük, az utolsó percben pedig előbb Kámán két büntetővel, majd egy demoralizáló triplával belökte a vendégeket a célba. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

fotó: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus