PVSK-siker az NKA elleni pécsi rangadón, ráadásos dráma a TF-Veszprémen

A MAFC zsinórban második sikerét aratta a gondokkal küzdő Baja ellen, a Honvéd komoly erőt villantott a végjátékban a BKG otthonában. 

NBI/B. Piros-csoport, 4. forduló

BKG Príma Akadémia - Budapesti Honvéd SE 75-87

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Benedek (16 pont, 3 szerzett labda, 8 gólpassz, 24 VAL), Nagy Botond (16 pont, 5 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 8 gólpassz, 22 VAL), Zsihla Zsombor (12 pont, 4 gólpassz, 18 VAL), Buzás Bence (11 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 gólpassz, 18 VAL).

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Tanoh Dez András (16 pont, 12 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 29 VAL), Markovics Luka (27 pont, 2 szerzett labda, 23 VAL), Stefan Mijovic (17 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda, 23 VAL), Völgyi Marcell (11 pont, 4/4 mezőnyből, 4 lepattanó, 19 VAL).

Mindkét élgárda 2-1-es mérleggel várhatta a mérkőzést, de ellentétes utakat jártak be: a Simon Kristófot és Stefán Dávidot továbbra is nélkülöző Honvéd a nyitófordulóban elszenvedett vereséget követően két meggyőző sikert aratott, míg a két győzelemmel indító BKG legutóbb a MAFC-tól szenvedett vereséget. Nagy Botond jó játékával indult a mérkőzés, majd Zsihla, Buzás Bence és Nagy Benedek is hamar feliratkozott a pontszerzők közé, 11-4-re vezettek, de a Honvéd szinte pillanatok alatt összeállt: a fiatal Tanoh Dez András, Markovics Luka és Stefan Mijovic is eredményesnek bizonyult, a vendégek 15-17-re fordítottak. A játékrész végén a Halász Ákos-Nagy Benedek páros oltotta a tüzet védekezésben és támadásban (26-20). Tanoh Dez András 2+1-e nyitotta a második negyedet, ami egy 13-2-es vendégfutás nyitányát jelentette: Kovács Soma és Takács Dániel triplákkal tolta meg a szekeret. Nagy Botond és Buzás igyekezett lassítani a vendégrohamot, majd Nick Allen is dobott két gyors kosarat, de a túloldalon jobban megoszlottak a terhek, Mijovic triplája után 41-45-tel mehettek pihenőre a felek. 

A második félidő elején nem a védelmek domináltak, sorra estek a kosarak mindkét oldalon, de a vendégeknél Markovics és Völgyi Marcell szinte nem tudott hibázni, 47-57-nél kialakult a lélektani 10 pontos differencia. A BKG nem hagyta annyiban, Nagy Benedek duplája után testvére és Zsihla Zsombor hármassal jelentkezett, majd Allen büntetői után két pontra zárkóztak. A védekezésük is feljavult, sikerült ritmusba jönniük, ezt pedig elöl a Zsihla-Nagy-Nagy trió hármasaiban manifesztálódott - 66-64-re vezettek 30 perc után. Sőt a negyedik játékrészt Nagy Botond hármasa nyitotta, ám még mielőtt megnyugodhattak volna, a Honvéd Völgyi és Tanoh kosaraival rögtön egalizált. Nagy Benedek és Buzás igyekezett elejét venni a fordításnak, de a másik oldalon Mijovic és Kovács is hármassal jelentkezett, ez pedig megrogyasztotta a BKG-t - 73-72 után a több lábon álló Honvéd egy pusztító, 15-0-s rohanással eldöntötte a rangadót és zsinórban harmadik sikerét aratta. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A teljes mérkőzés felvétele:

 

Bajai Bácska FKE - MAFC 92-105

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Pongó Martin (32 pont, 4/8 tripla, 7 lepattanó, 6 szerzett labda, 41 VAL), Nagy Dániel (23 pont, 8 kiharcolt fault, 7 gólpassz, 29 VAL), Jakab Péter (17 pont, 6 kiharcolt fault, 18 VAL).

MAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Péter (18 pont, 4/7 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 20 VAL), Kovács Ádám (16 pont, 3 szerzett labda, 21 VAL), Bősze Bálint (16 pont, 7/9 mezőnyből, 19 VAL), Csapai Péter (14 pont, 7/8 mezőnyből, 18 VAL), Misek Levente (13 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 19 VAL), Polgárdy Ádám (12 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 17 VAL).

A Baja számára eddig nem alakult jól a szezon, hiszen a palánk alatti alapember, Bagó Martin eligazolt a Vasasba, Goldring betegség miatt most nem állhatott a csapat rendelkezésére, a gödröt pedig tovább mélyítette, hogy egy másik fontos láncszem, Jakab Péter menet közben lesérült a MAFC ellen. A vendégek két vereség után legutóbb legyűrték a BKG-t, így bizakodva várhatták az összecsapást. A Bajánál azért akadt jó hír is, Pongó Martin visszatért, és rögtön meg is kezdte a pontgyártást, csapata első nyolc pontjából hatot vállalt. Az már az első percekben látszott, hogy a MAFC légifölényben lesz, több támadópattanót összeszedtek, Polgárdy Ádám, Bordács Soma és Bősze Bálint pedig eredményesen támadta a gyűrűt. A vendégek szépen lassan nyitották az ollót, 11-21-nél tíz egységgel vezettek. Jakab Péter szerzett ekkor két fontos triplát, majd büntetőkből is eredményes volt, de ez is csak arra volt elég, hogy a Misek Leventétől és Tóth Pétertől is sokat kapó MAFC-ot ne tévesszék szem elől (25-33). A második negyed elején Kovács Ádám és Csapai Péter is megérkezett a meccsbe, Tóth is kétszer talált be, a bajaiak tehetetlenül nézték, ahogy a MAFC 17 ponttal elhúz. Nem sokkal később Jakab Péter megsérült, ez azonban inkább a vendégeket zavarta meg: 35-55 után a játékot felgyorsító Baja Pongó, Nagy Dániel és Obermann Norbert kosaraival közelebb hozta övéit (46-59). 

A MAFC öltözői megbeszélése sikerült jobban, a második félidőt jó védekezéssel nyitották, elöl pedig Misek, Bősze és Tóth kosaraival 20 pont fölé növelték a különbséget. Pongó Martin és Szűcs Marcell igyekezett tartani a különbséget, de ennél többre nem futotta, a vendégek Bordács vezérletével támadásban mindig válaszoltak (63-85). A Baja nem adta fel, 66-90-nél még összeraktak egy 10-0-s futást, majd Pongó és Virág Előd kosaraival 11 pontig zárkóztak, de ez volt ma a maximum - Polgárdy és Csapai révén hamar visszaült a lóra a MAFC, és izgalommentes végjátékban húzta be zsinórban második sikerét. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

NKA Pécs - PVSK-CARGATE 70-81

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevic (22 pont, 11 lepattanó, 33 VAL), Bíró Levente (13 pont, 3/4 tripla, 3 gólpassz, 14 VAL), Váits Olivér (12 pont, 5 kiharcolt fault, 13 VAL).

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Popadic Miljan (17 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 19 VAL), Kalmár Viktor (16 pont, 5/7 mezőnyből, 5 kiharcolt fault, 16 VAL), Fülöp Zsombor (6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 16 VAL), Goldring Gergő (7 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 15 VAL), Armaghani Ármin (13 pont, 3/4 tripla, 4 kiharcolt fault, 15 VAL).

Bár mindkét csapat 2-1-gyel állt a mérkőzés előtt, a PVSK várhatta jobb előjelekkel a pécsi házi rangadót az NKA ellen: az akadémisták legutóbb Nagykőrösön kaptak ki, míg a PVSK a BKG-tól elszenvedett megsemmisítő, 57 pontos vereségből felállt, és 106 pontot szórt a Bajának - ráadásul menet közben Armaghani Ármin személyében minőségi erősítést is kaptak Andrija Csiricsék. Az igen népes nézősereg szomorúan konstatálhatta a meccs elején, hogy a PVSK gyorsan igyekszik is érvényesíteni az akaratát: az NKA 3-0-nál vezetett utoljára, a vendégcsapat villámgyors 8-0-s futással ragadta magához a kezdeményezést, amit aztán nem is nagyon adott már ki a kezéből. Popadic Miljan és Armaghani vezetésével időnként már az első negyedben átlépték a 10 pontos különbséget (14-22). A kisszünet után Kármán Domonkos és Benke Krisztián kosarai jelentettek egy kis hazai reményt, ám amikor a kisebb NKA-roham kifulladt, a vendégek kíméletlenül büntették a szaporodó hibákat. 21-28 után Farkas Dániel, Popadic és Armaghani is bevert egy hármast, 17-3-as rohanást mutattak be - Váits Olivér távoli találata csak szépségtapasz volt a játékrész végén (27-45). 

Bíró Levente lépett elő az akadémistáknál a nagyszünet után, három triplát és egy duplát jegyzett alig öt perc alatt, de a túloldalon továbbra is gondokkal küszködtek - A PVSK Mándity Márkó és Goldring Gergő vezetésével rendre megtalálta a kosárszerzéshez vezető utat. A negyed közepén Nemanja Djordjevic vette át a hazai pontszerző stafétát, sikerült egy kicsit közelebb jönni, de a lélektani tízpontos különbség alá sosem sikerült bejönni - ráadásul a negyed végén Hőgye Patrik és Kalmár Viktor a hazai szempontból legrosszabbkor talált be (48-64). A záró játékrész elején aztán a PVSK Armaghani és Kalmár kosaraival rögtön 20 pont fölé növelte a vendégfórt, és bár utána náluk is kiapadt a pontforrás, a hazaiak nem tudtak már újítani támadásban. Még a 39. perc elején is 18 ponttal vezetett a PVSK, a végén Djordjevic két triplája tette elviselhetővé az NKA vereségének mértékét. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A mérkőzés felvétele:

 

TF-BP - Veszprém KK 102-98 h.u.

A TF kiemelkedő teljesítményei: Csík Richárd (29 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda, 36 VAL), Tichov Dominik (29 pont, 4/6 tripla, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 27 VAL), Béres Benedek (11 pont, 4/4 mezőnyből, 16 VAL).

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Szabó Péter (25 pont, 9 gólpassz,6 kiharcolt fault, 35 VAL), Dukic Nebojsa (20 pont, 9/11 mezőnyből, 8 lepattanó, 28 VAL), Horváth Ákos (15 pont, 5 gólpassz, 18 VAL).

A TF a nyitófordulóban elszenvedett vereség után kétszer is javított, míg a rutinrókákkal teletűzdelt Veszprém egyelőre negatív és pozitív meglepetésekkel is szolgált már a szezonban, időnként megjósolhatatlan, mire lehet tőlük számítani. A tételt igazolták a TF elleni meccs első percei is, a hazaiak Bartos Bálint és Tichov Dominik révén 8-0-val indítottak, a kissé lassan ébredő vendégek viszont Dukic Nebojsa és Horváth Ákos pontjaival pillanatok alatt összeraktak egy 15-2-es száguldást - hogy aztán megint gödörbe kerüljenek. Az első negyed végén csak Szabó Péterben maradt pont, a TF Csík Richárd, Béres Benedek és Oroszi Bence révén ismét felülre került (26-22). A második negyed elején Szabó és Horváth tripláira nagy szüksége volt a Veszprémnek, visszajöttek egál közelébe, majd kicsit le is ült a meccs - a játékrész közepén Dancsecs András és Tóth Norbert lépett elő a vendégeknél, 32-33-ra vezettek, de megint jött egy hullámvölgy, gyors egymásutánban benyeltek négy hazai triplát. Glazt Soma és Dukic állította meg a vendégek újabb zuhanását, de így is a TF lehetett elégedettebb (46-41). 

A második félidő elején jobban figyelt a Veszprém, mint az elsőnél, Horváth, Glatz, Szabó és Madár András is betalált bő két perc alatt, majd Dukic és Dancsecs is kosarakkal jelentkezett, pár ponttal sikerült ellépniük, de leszakítani nem tudták ellenfelüket, a TF-nél mindig akadt valaki, aki előlépett, leginkább Oroszi (65-68.). A negyedik játékrész elején mindkét gárda elég ideges volt, sokat hibáztak, ugyanakkor a Veszprém rutinos játékosai megoldották, hogy a TF ne tudjon fordítani. A 38. percben 77-84 állt az eredményjelzőn, úgy tűnt, hogy a Veszprém behúzza a sikert, de a TF-ben még akadt egy fokozat: Csík és Tichov is bevert egy triplát, Tichov egy duplát is rátett, egy perc alatt megfordították az állást. Dukic kiverekedett duplája, mad Szabó Péter 2+1-e után azonban megint fordult a kocka. Csík triplájával 88-89-re zárkóztak a hazaiak, majd Madár csak egy büntetőt dobott be, Csík pedig Nagy Szabolccsal dobatott ziccert - 90-90-nél Madárnak még volt egy dobása, de az kimaradt, jöhetett a hosszabbítás. 

Ami Szabó Péter ziccerével kezdődött, de ekkor vezetett utoljára a Veszprém. A TF Béres Benedek, majd Tichov triplájával válaszolt, Tichov és Csík hozzátett egy kettest is, erre a sokadik hazai futásra pedig már nem tudott érdemben válaszolni a vendéggárda. Birkás András ugyan beszórt egy triplát vendégoldalon, majd Dukic-nak adott egy gólpasszt, aki azonban a +1-et kihagyta, majd Birkás is elrontotta a potenciális egyenlítő hármast, végül Horváth és Szabó mezőnykísérletet, Tóth büntetőt tévesztett. A legvégén Nagy Szabolcs büntetője biztosította be a TF talán meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmét, amely immár sorozatban a harmadik. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A teljes mérkőzés felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus