Veszprémi gála, hatalmasat fordító TF, folytatódó KTE-menetelés

A veszprémiek a negyedik negyedben roppantották meg a Tarjánt, a TF elképesztőt fordított Pápán, a KTE 3-0-val áll, az ELITE a Vásárhely ellen törte meg a jeget, a Cegléd simán verte a Győrt. 

Piros-csoport

Veszprém KK - Salgótarjáni KSE 114-81

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Dancsecs András (26 pont, 7/9 tripla, 3 szerzett labda, 5 gólpassz, 35 VAL), Dukics Nemanja (28 pont, 6/7 tripla, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 32 VAL), Szabó Péter (14 pont, 9 gólpassz, 25 VAL), Horváth Ákos (14 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz, 21 VAL), Tóth Norbert (13 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 24 VAL).

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Molnár Dániel (23 pont, 4/8 tripla, 3 gólpassz, 23 VAL), Takács András (9 pont, 8 lepattanó, 18 VAL), Kuttor Gergő (10 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 17 VAL).

A Vasas elleni, kicsit meglepő hazai vereség után mindenképp javítani szerettek volna az esélyesebb Horváth Ákosék, de a Pápát kőkemény meccsen legyűrő Salgótarján kifejezetten jól tartotta magát az első félidőben. Horváth és Dukics kosaraival ugyan jól rajtoltak a hazaiak, de a tarjániak Dragasevic Veljko vezérletével felpörögtek támadásban, majd Molnár Dániel lépett elő, míg a veszprémiek támadásai lelassultak. A második negyed elején a Veszprém szigorított a védekezésén, 25-22 után futottak egy 7-0-t Tóth Norbert és Dancsecs András pontjaival, majd Glatz Soma pontjaival már 14 is volt közte. Ismét Dragasevic és Molnár állt a Salgótarján élére, hamar megfelezték, majd 8-10 pont közelében tartották a különbséget (47-39). 

A nagyszünetet követően zónára váltottak a vendégek, labdákat szereztek és könnyű kosarakat dobtak belőlük, Kuttor Gergő és Molnár találataival egyetlen egységre zárkóztak fel. A vezetést viszont nem tudták átvenni, mivel a Veszprém kezdett alkalmazkodni a váltáshoz, Dukics, Dancsecs és Szabó Péter hármasaival mentek előre. A hazaiak ugyanakkor hátul nem tudtak mit kezdeni a tarjániakkal, akiknél főként Karanfilovski villogott, így a különbség nem nőtt nagyobbra 1-2 kosárnál. 69-67-nél került gödörbe a vendéggárda, közel két percig nem tudtak pontot szerezni, amit Dukics és Glatz tripláival kihasználtak a hazaiak (78-67). A tarjáni rövidzárlat egyre hosszabbra nyúlt, a negyedik negyed elején sem tudtak kosarat dobni, miközben a túloldalon Horváth és Tóth pontjait Dancsecs két hármassal fejelte meg - 89-69-nél kialakult a húszpontos differencia. A vendégek teljesen elvesztették a fonalat, Dukics és Glatz hármasaival 30 pontra növelte előnyét a Veszprém, akik végül önbizalmat növelő sikert arattak és kiköszörülték az előző mérkőzésük csorbáját. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Conoil Pápa KC - TF-BP 76-80

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Murai Gábor (11 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 10 kiharcolt fault, 26 VAL), Hódi Patrik (18 pont, 4/11 tripla, 8 lepattanó, 19 VAL), Koma Dániel (14 pont, 6 lepattanó, 21 VAL).

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tichov Dominik (27 pont, 6/11 tripla, 27 VAL), Csík Richárd (19 pont, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 28 VAL), Nagy Szabolcs (16 pont, 2/3 tripla, 5 lepattanó, 22 VAL). 

A két 1-1-gyel rajtoló gárda csatájában a Piros-csoportban újonc pápaiak egyik rutinos hátvédjére, Sonyák Bélára nem számíthatott Kálmán László, de Koma Dániel és Németh András kosaraival így is villámrajtot vettek a hazaiak - a TF Oroszi Bence és Tichov Dominik tripláival rögtön válaszolt, innentől kezdve pedig kiegyenlített első félidőt láthattak a nézők. A vendégeknél Csík Richárd és Bartos Bálint szólt bele időnként az első negyed Tichov-showjába, míg a túloldalon Hódi Patrik, Murai Gábor és Horváth Attila kosaraival tartotta magát a Pápa. A második negyed elején Nagy Szabolcs és Bartos révén pár ponttal megléptek a vendégek, de Murai időben kapcsolt, majd Varga Balázs és Koma kosaraival gyorsan egalizált a Pápa, és a félidőt záró sok hibából ők jöttek ki egy kicsit jobban (36-34). 

A második félidő elején úgy tűnt, hogy a hazaiak védekezése elrontja a TF játékát, 39-37 után Koma, Hódi és Murai kosarai mellé Kasza Krisztián is dobott egy zicccert, 11-2-s rohanással ragadták magukhoz a kezdeményezést. Tichov hármasa állította meg a TF zuhanását, de ezen a meccsen így is komolynak számító előnnyel mehetett rövid pihenőre a Pápa (54-47). Sőt, a negyedik játékrész elején Horváth egyszer, Hódi kétszer csengetett kintről, 63-50-nél megroppanni látszott a TF - Csík és Tichov mellett ugyan Magda is beszórt egy hármast, de a hazaiak így is tartották 10 pont körüli fórjukat. 74-66-nál sem tűnt úgy, hogy a budapestiek győzelemmel távoznak, ekkor azonban a hazaiak három közelit is rontottak, a túloldalon pedig Tichov előbb bedobott két büntetőt, majd Csík triplájára két kintivel “válaszolva” 11-1-es futást vezényelt övéinek. Az utolsó percre fordulva 75-77-re vezetett a TF, a Pápánál Murai büntetőt hibázott, így az egyenlítés elmaradt, a végén pedig Nagy Szabolcs egypontosai bebiztosították a TF sikerét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Zöld-csoport

 

Ceglédi KE - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 78-57

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Tóth Zoltán (17 pont, 4/6 tripla, 3 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 22 VAL), Nikola Micev (10 pont, 4/5 mezőnyből, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 16 VAL), Hajdú Márton (10 pont, 5/7 mezőnyből, 5 lepattanó, 2 blokk, 13 VAL).

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Lógár Bence (10 pont, 11 lepattanó, 3 szerzett labda, 2 gólpassz, 21 VAL), Berneczei László (9 pont, 4/5 mezőnyből, 7 lepattanó, 14 VAL), Kámán Bálint (8 pont, 4 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 11 VAL).

Az egyaránt kettőből kettőt nyerő Cegléd és Győr Szolnokon rendezett összecsapása tapogatózó játékkal, kemény védekezéssel kezdődött, öt perc után mindössze 5-5 állt az eredményjelzőn. Csaba György és Mészáros Máté rúgta be egy kicsit a ceglédi motort, majd Hajdú és Micev kosaraival pár pontos előnyre tett szert a CKE. A második negyed elején Berneczei László remekelt, a győriek egál közelébe zárkóztak - ekkor azonban megrázta magát Tóth Zoltán, és büntetőkkel, hárompontossal jelentkezett. Herendic Dominik és gyorsan beszórt két duplát, amivel villámgyorsan elkezdett nyílni az olló, ráadásul Csaba és Micev is beszállt a gólgyártásba. A győriek hét perc alatt mindössze három egységet tettek a táblára, Mészáros hármasával végszóra meglett a közte húsz is (39-19). 

A második félidő elején a győrieket újabb csapás sújtotta, Nagy Tamás egy átlagosnak tűnő faultnál a kezéhez kapott, és be kellett támogatni az öltözőbe. A megzavarodó vendégeket Rékasi, Berkics és Mészáros kosara is sokkolhatta, de Horváth Ádám és Kámán Bálint átmenetileg megállította a zuhanást. Védekezésben viszont továbbra sem találták önmagukat a vendégek, Micev és Hajdú Márton kosaraival simán tartotta a 20 pont feletti differenciát a CKE. Geiger és Lógár Bence előlépésével is csak tartani tudta nagy hátrányát a Győr (64-40). A záró játékrész elején még megpróbáltak javítani a védekezésen a vendégek, de Tóth két triplája hamar zárójelbe tette az erőfeszítéseiket, a végjáték pedig nem tartogatott újabb izgalmakat - a Cegléd őrizte meg veretlenségét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - KTE-Duna Aszfalt U23 68-74

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Gerőcs Bálint (27 pont, 4/4 tripla, 5 lepattanó, 33 VAL), Drahos Gábor ( 18 pont, 5 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 25 VAL), Lajsz Gergő (8 pont, 11 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 20 VAL).

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Tóth Balázs (20 pont, 3/5 tripla, 10 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 34 VAL), Körmendi Bence (15 pont, 3/7 tripla, 9 lepattanó, 18 VAL), Kiss Dávid (8 pont, 11 lepattanó, 18 VAL).

A két csapat ellentétesen kezdte a szezont, a Tiszaújváros két vereséggel, a KTE második csapata viszont két győzelemmel - a tiszaújvárosiak Gerőcs Bálint, illetve Lajsz Gergő révén hamar jelezték, hogy szívesen megszakítanák a saját szériájukat: 13-5-ös előnyt harcoltak ki. A vendégek hamar rátaláltak a megoldásra, Velkey Géza triplája után Tóth Barna és Tóth Balázs percei következtek, és már itt megmutatkozott a hazaiak legnagyobb gondja: sokkal jobban lepattanózott a KTE (15-17). A második negyed elején csak Kovács Zoltánban akadt hazai pont, a vendégek pedig Kőházi Bence, Körmendi Bence és Takács Erik révén kezdtek elszakadni. 23-27 után a két Tóth és Körmendi egy 9-0-s vendégrohamot vezényelt le, ez az ütés pedig nem ízlett a hazaiaknak (27-38). 

Fordulás után a veterán Drahos Gábor lépett elő a Tiszaújvárosnál, de közelebb nem nagyon tudtak jönni, mindig akadt egy jó ütemű kecskeméti labdaszerzés vagy támadópattanó, amivel megállították a hazaiakat. A negyed közepén Tóth Barna és Ivkovics Milán ziccerei után már 15 pont volt közte, amit nagyjából meg is őriztek a negyed végéig (41-55). A hazaiak nem adták fel, Gerőcs, Drahos és az ex-szolnoki Frikker Marcell révén benéztek 10 pont alá, de Körmendi két triplája nem hagyta, hogy igazán veszélyes közelségbe kerüljenek. A KTE azonban egyre inkább elvesztette a fonalat támadásban, és hiába védekeztek jól, egy idő után a Drahos-Gerőcs páros pontjaival elkezdett egyre feljebb jönni a Tiszaújváros - olyannyira, hogy 60-61-nél már csak egy pont volt közte. Körmendi ziccere és Tóth Balázs hármasa egy időre megállította a rohamot, de Drahos és Gerőcs két gyors hármassal, majd Drahos büntetőkkel 68-68-nál egálra hozta fel csapatát. A vezetést viszont már nem sikerült átvenni, Kőházi előbb dobott egy ziccert, majd két kulcsbüntetőt is értékesített, miközben Drahos két dobása is célt tévesztett - így végül egyik gárda sorozata sem szakadt meg. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

ELITE Basket - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 87-73

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Somogyfoki Péter (25 pont, 6/9 tripla, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 8 eladott labda, 5 kiharcolt fault, 34 VAL), Somogyfoki Szabolcs (17 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk, 8 kiharcolt fault, 33 VAL), Jilling László (11 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 16 VAL).

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Pavlovics Vuk (32 pont, 14/18 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 41 VAL), Varga Zalán (19 pont, 3/7 tripla, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 25 VAL), Varga Ákos (6 pont, 2/11 tripla, 9 lepattanó, 2 szerzett labda, 5 gólpassz, 1 blokk, 14 VAL).

Elég sok hibával kezdtek a csapatok, az előző körben az Újpestet verő Vásárhely nyugodott meg hamarabb, 4-2 után Pavlovics Vuk és Bodócsi Benjamin kosaraival futottak egy 7-0-t, de ez ébresztőleg hatott az első két meccsét elvesztő ELITE-re. Somogyfoki Péter és Szabolcs hamar egalizált, majd Somogyfoki Péter és Jilling László hármasaival a vezetést is átvették a hazaiak, amit meg is tartottak a kisszünetig (22-17). A második negyed eleje igazi triplashow-t hozott, az egyik oldalon Somogyfoki Péter és Jilling, a másikon Pavlovics és Varga Ákos csengetett kintről, de ebből már ekkor jobban jött ki az ELITE. Varga Zalán fellépése átmeneti zavart okozott a hazai gépezetben, de a két Somogyfoki mellett Hegedűs Attila is megtalálta a dobásait és visszaverték a felzárkózási kísérletet (43-36).

A harmadik játékrész Varga Ákos triplájával indult, a hazaiak pedig kicsit elvesztették a fonalat: 47-40 után Pavlovics és Bálint Erik egy 11-0-s vendégrohanást rendezett. A hazaiak hátul igyekeztek rendezni a sorokat, elöl pedig elkezdték támadni a gyűrűt, ziccerekkel vészelték át a nehéz időszakot - amikor pedig a vásárhelyi kezek kicsit megremegtek, megint jött két hazai tripla Takács Andrástól (62-58). Takács a negyedik negyed elejére is tartogatott egy hármast, amihez Somogyfoki Péter is hozzátette a magáét, majd Láncos Krisztián zsákolása után már 72-60-ra lépett el az ELITE a lefagyó vásárhelyiekkel szemben. Pavlovics állt a vendégsereg élére, sorra szerezte a kosarakat, azonban védekezésben továbbra sem találták az ellenszert, Horváth Áron is beszórt egy hazai hármast, a két Somogyfoki pedig bevégezte a munkát. 83-67-nél eldőlt a meccs, az ELITE rutinosan lehozta a végjátékot és megszerezte első sikerét a bajnokságban.

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus