Zöld-csoport: nyert a Cegléd-Újpest-MEAFC trió, hengerelt a Vásárhely

A tabella élén állók nem hibáztak, a Vásárhely nem engedi el a playoffot, a Győr kaotikus meccsen verte a Békést, a Pénzügyőr pedig fontos győzelmet aratott.

NBI/B. Zöld-csoport, 21. forduló:

MEAFC-Miskolc - Atomerőmű KSE Bonyhád 82-59

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Kozák Márton (27 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 35 VAL), Pintér Dávid (20 pont, 4/7 tripla, 12 lepattanó, 27 VAL), Cseh György (7 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 gólpassz, 19 VAL). 

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Tömösváry Máté (13 pont, 6 lepattanó, 17 VAL). 

A két középső negyedben lerendezte a MEAFC. A miskolciak hét közben a TF ellenében bejutottak a Hepp Kupa négyes döntőjébe, ez a kisebb mentális fáradtság érződött is az első negyedben - 24 pontot kaptak a foghíjas Bonyhádtól. A második negyedben aztán sikerült rendezni a sorokat, felpörgették a játékukat mindkét oldalon, amit a vendégek egyre kevésbé bírtak. A nagyszünetben már a MEAFC vezetett, a harmadik negyedet pedig 21-4-re húzták be, eldöntve a lényegi kérdéseket. Egyénileg Kozák Mártont és Pintér Dávidot kell kiemelni, összességében a gyengébb dobóteljesítmény ellenére is gond nélkül hozták a kötelezőt, a KTE vereségét követően pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a negyedik helynél hátrébb már nem nagyon fognak végezni az alapszakaszban - legközelebb a szomszédvár Tiszaújvároshoz látogatnak. 

Nyolc emberrel ennyit tudott a Bonyhád. Ameddig győzték erővel, a rövidebb kispaddal rendelkező vendégek sok borsot törtek a miskolciak orra alá, de a fokozódó nyomást nem bírták el. Simán elvesztették a lepattanózást, 18 labdát adtak el, és mindössze 3/16 triplát küldtek a helyére. Annak örülhetnek, hogy lassan, de biztosan térnek vissza a játékosaik, viszont legközelebb a Ceglédet fogadják, és ha ott is vereséget szenvednek, akkor kezdhetnek búcsúzni a playofftól. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Ceglédi KE - KTE-Duna Aszfalt U23 75-61

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Csaba György (22 pont, 3/6 tripla, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 22 VAL), Tóth Zoltán (14 pont, 3 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 18 VAL), Mészáros Máté (11 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 16 VAL). 

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Tóth Barna (17 pont, 3/7 tripla, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 16 VAL), Lukács Döme (11 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 15 VAL). 

Kollektív munkával jött az újabb siker. A ceglédiek alkalmazkodtak az ellenfél sokat rotáló játékához, inkább maratonnak, mint sprintnek fogták fel a mérkőzést, ez pedig végül jó döntésnek bizonyult. A második-harmadik negyedben már sikerült feltörniük a KTE védekezését, előbb Csaba György, majd Tóth Zoltán vezetésével kiépítettek egy 8-10 pontos előnyt, a negyedik negyedre pedig sikerült is teljesen szétzilálni a kecskemétiek játékát. Nem dobtak igazán jól, de 29 büntetőt harcoltak ki 11 ellenében, 46-28-ra hozták a pattanócsatát, 13 labdát szereztek, ezek pedig a két jó egyéni teljesítmény mellett bőven elegendőnek bizonyultak. Jelenleg három győzelemmel előzik a DEAC-ot, ha a következő két öszecsapáson hozzák a papírformát a Bonyhád és a SMAFC ellen, akkor megnyerik az alapszakaszt. 

A fiatalok nem bírták végig a nyomást. Ivkovics Sztojan a válogatottat készíti fel a világbajnoki selejtezőkre, így most Hegedűs Gergely vezette a KTE-t. A fiatal gárda keményen odatette magát, de ezúttal náluk is mélyebb ellenféllel kerültek szembe, aki ki is használta ezt az előnyt - a második negyedtől kezdve fokozatosan nőtt a különbség, és egyre inkább arról szólt a mérkőzés, hogy a kecskemétiek meddig tudnak látótávolságban maradni. A nyomást végül a negyedik negyedig tudták elviselni, és bár ott sem omlottak össze, a Cegléd egyértelműen nagyobb játékerőt képviselt - búslakodásra természetesen nincs okuk, hiszen így is az 5. helyen állnak, és ha nem történik semmi rendkívüli, megmérettethetik magukat a rájátszásban is. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 99-66

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Pavlovic Vuk (12 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz, 27 VAL), Semin Burko (13 pont, 10 lepattanó, 2 blokk, 26 VAL), Bálint Erik (17 pont, 7 lepattanó, 19 VAL), Kelemen Balázs (11 pont, 6 labdaszerzés, 19 VAL). 

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Jordan Madrid-Andrews (18 pont, 9 lepattanó, 8 eladott labda, 14 VAL), Gerőcs Bálint (11 pont, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés, 12 VAL). 

A Vásárhely megvillantotta a potenciált. A hazaiak hektikus szezont futnak, az előző három fordulóban háromszor kaptak ki, legutóbb Bonyhádon fájó vereséget szenvedtek és eltávolodtak a playofftól. Az utóbbi hetekben parádésan játszó Tiszaújváros ellen ezek után minimum kétesélyesnek tűnt az összecsapás, azonban a Kosársuli nagyon összekapta magát, és 20 perc alatt eldöntötte a meccset - nagyszünetre 55-26 állt az eredményjelzőn, formalitássá téve a második félidőt. Pavlovic Vuk 27 perc alatt majdnem összehozott egy tripla-duplát, Semin Burko dupla-duplázpott, az Újpestről visszatérő Kelemen Balázs pedig 11 ponttal és 6 (!) labdaszerzéssel azonnal nagy segítséget jelentett. A Vásárhely ezzel a sikerrel ismét csak egy meccsnyire van a rájátszó helyektől, legközelebb a 6. helyen álló Békés otthonában különösen nagy téttel bíró délvidéki rangadón léphetnek pályára - a látottak alapján nem esélytelenül. 

A Tiszaújváros nem bírta lábbal. A vendégeket kicsit ledöntötték a betegségek, és bár szinte teljes csapattal tudtak kiállni, Siska János vezetőedző szerint a kevés edzés miatt nem tudták valós tudásukat adni. A Tiszaújváros becsülettel ment előre a második félidőben, de itt már azért figyeltek a játékpercekre is, nem erőltették az amúgy sem teljesen egészséges játékosokat. A borsodiak az utolsó öt meccsükből négyszer otthon játszanak, de brutális a sorsolásuk, hiszen a MEAFC, Cegléd, Békés és DEAC is érkezik, és vár még rájuk egy bonyhádi túra is. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Agrofeed-Széchenyi Egyetem Győri KC - Békési SzSK 87-80

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Lógár Bence (21 pont, 9 lepattanó, 5 labdaszerzés, 30 VAL), Kámán Bálint (13 pont, 3/6 tripla, 10 gólpassz, 4 lepattanó, 21 VAL), Bakon Csanád (17 pont, 5/11 tripla, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 20 VAL), Nagy Tamás (14 pont, 3/5 tripla, 5 lepattanó, 16 VAL). 

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Acimovic Nemanja (23 pont, 9 lepattanó, 29 VAL), Olic Milos (4 lepattanó, 3 gólpassz, 23 VAL).

Minden a Győr ellen szólt, de megoldották. A mérkőzést az utolsó pillanatban kellett a győrszentiváni sportcsarnokba vinni, mivel a győri egyetemi csarnokban meghibásodott az elektromos hálózat - így Kertész Dániel fiai nem élvezhették a hazai pálya előnyét, ráadásul palánk alatti alapemberük, Berneczei László szemsérülés miatt hetekre kidőlt, rá eleve nem is számíthattak. Az első negyedben döcögött is a győri gépezet, mindössze 14 pontot szereztek, a két középső negyedben viszont elszabadultak a “hazaiak” hajóágyúi: a Bakon-Nagy-Kámán Bálint trió hármasaira támaszkodva 20 perc alatt 65 ponttal terhelték meg a békési gyűrűt, három negyed után 19 ponttal vezettek, és simán győztek - a békésiek az utolsó három-négy percben kozmetikáztak az eredményen. A siker azt jelenti, hogy a győri fiatalok felléptek a hetedik helyre - most viszont jön az emelkedő, előbb a DEAC-hoz látogatnak, majd a közvetlen rivális DMTK-hoz. 

A Békés nem tudott mit kezdeni a hármasokkal. Egy negyed kellett, hogy a győriek belőjjék a gyűrűket, onnantól kezdve a vendégek nem tudtak mit kezdeni a jó labdajáratásukkal, alacsonyabb szerkezetükkel és 15/31 triplájukkal. A békésiek mentek előre becsülettel, nagy hátrányban sem adták fel, de a több órás utazás és majdnem ugyanannyi várakozás kicsit megzavarta őket, illetve egyszerűen nem volt meg az a tűzerő, amivel a győriek nyomában maradhattak volna - Daniel Krstic 2/13 triplája most nagyon nem fért bele. Sokáig nem búslakodhatnak, mert a héten érkezik a Vásárhely, utána mennek Miskolcra, ha nem vigyáznak, könnyen veszélybe kerülhet a playoff-helyük. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Pénzügyőr SE - SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia 79-59

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Kiss Lajos Tibor (16 pont, 15 lepattanó, 29 VAL), Horváth Barnabás (22 pont, 7/9 tripla, 4 gólpassz, 17 VAL), Nemes Milán (12 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz, 6 kiharcolt fault, 16 VAL). 

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Vicente Vercher (18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 24 VAL), Kovács Benedek (10 pont, 9 lepattanó, 14 VAL).

Érett már ez a győzelem. A Pénzügyőr utolsó előtti helyen várta a mérkőzést, utóbbi öt meccsét elvesztette, ugyanakkor egyiken sem játszott alárendelt szerepet, legutóbb a KTE otthonában mindössze két ponttal maradt alul. Az első negyedben még keresték a távolságokat, de Horváth Barnabás már itt beszórt egy triplát, amihez a második tíz percben újabb öt távolit tett hozzá, ezzel az extrával pedig a nagyszünetben már 11 ponttal tartott előrébb a PSE. Horváth a fordulás után gyorsan beverte hetedik hármasát is, a hazaiak pedig Kiss és Nemes, illetve a 7 gólpasszt kiosztó Koflanovics vezetésével szépen lassan fel is őrölték a SMAFC-ot fizikálisan és fejben is. A sikerrel kisebb lélegzethez jutottak a kiesés elkerüléséért folyó harcban, most ellátogatnak Újpestre, majd jön az ELITE elleni kulcsmérkőzés. 

Nem koncentrált eléggé a SMAFC. Carlos Vallejo kicsit megszidta csapatát, amiért nem a mérkőzéssel és a játékkal foglalkoztak, hanem a reklamálásra fordították az energiáikat, így aztán simán el is vesztették a meccset. A hazaiak triplazápora különösen úgy volt nehezen kezelhető, hogy a vendégeknél csak Vicente Vercher és Csátaljay Barna dobott jól, Hajnal Kristóf 1/9 triplája most nagyon nem jött jókor, ahogyan az sem, hogy Werner Viktor mindössze 12, Kovács Benedek pedig 24 perc alatt kipontozódott, így a palánk alatti játékuk is megzuhant. Ezzel a vereséggel a senki földjére kerültek, mivel az utolsó ELITE és a playoff-helyen álló DMTK is három győzelemnyire van tőlük - legközelebb a kissé hasonló helyzetben lévő KTE-t fogadják. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Dunaharaszti MTK - Újpest-MT 72-91

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (18 pont, 12 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 22 VAL), Fekete Bálint (13 pont, 3/6 tripla, 4 gólpassz, 18 VAL), Dr. Franczva Ádám (12 pont, 4 lepattanó, 3 blokk, 15 VAL), Csabay Ádám (14 pont, 4/8 tripla, 16 VAL).

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Katona Bence (15 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó, 26 VAL), Varga Dániel (19 pont, 9/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 22 VAL), Pongó Martin (13 pont, 3/4 tripla, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés, 16 VAL), Pollák Árpád (10 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 13 VAL). 

Gyorsan fejlődik az Újpest. A menet közben újjászerveződő, de így is dobogón álló Tigrisek legutóbb a DEAC otthonában kikaptak, de Surmann Gábor úgy is elégedett volt a látottakkal, most pedig a vártnál talán könnyebben húzták be a Dunaharaszti elleni meccset. A vendégeknél egyszerre mutatkozott be Pongó Martin, Zoran Talley és Széphelyi Tamás, mindegyikük hasznosan kosarazott, a jóval mélyebb rotáció pedig sokat segített abban, hogy lassan felőröljék a DMTK-t és különösen Jordan Santiagót. Már a második negyedben működött a rendszer, a negyedikben pedig lépésről lépésre húztak el - a 12/26 tripla, a 47-25-re (!) megnyert lepattanózás és a 29 gólpassz is mind kedvező előjel a folytatásra nézve. 

Nem bírta a Dunaharaszti. A hazaiak továbbra is messze voltak a 100 százaléktól rotáció és egészség szempontjából is, így aztán gyakorlatilag csak abban bízhattak, hogy az amerikai légiósuk “megőrül” - Santiago ki is harcolt 12 faultot, de összességében az Újpest jól kezelte a játékát, innentől kezdve pedig csak idő kérdése volt, hogy mikor fárad el a DMTK. A második félidőben már egyre sűrűbben jöttek a problémák, a záró játékrészben pedig már nem tudtak újítani. Az újonc utóbbi hét meccséből a hatodikat is elvesztette, az egyetlen győzelmükhöz is Csabay emlékezetes félpályása kellett, így aztán lecsúsztak a nyolcadik pozícióba. Következőleg az ELITE ellen kötelező lesz a győzelem, utána pedig két parázs csata várható a Győr és a Vásárhely ellen hazai pályán: ott dől el, hogy megőrzik-e helyüket a Top8-ban. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus