Amiről a Festékben beszélnek 01-20

Csoda Minnesotában. Ez lenne az igazi John Wall? Ott erősödött a Bucks, ahol senki nem várta. Rossz világ jár a Grizzlies ellenfeleire. Elfogyóban az Atlanta. Houstonban lassan olajat találnak. Van akarat a Golden State-ben is.

Hőstett Minnesotában. A csapat hat sérülttel (Love, Pekovic, Shved, Budinger, Roy, Lee), egy beteggel (Cunningham), vezetőedzője nélkül vágott neki a Rockets elleni mérkőzésnek – és győzött. Ez még akkor is nagy meglepetés, ha tudjuk, hogy ez volt a Houston hetedik veresége egymás után. A Timberwolves ötmeccses rossz sorozatát zárta le.

Új fiúk a városban. Mickael Gelabale-ra talán már csak a legkeményebb Seattle-szurkolók emlékeznek, ők sem jó szájízzel – az akkor nagyon fiatal francia nem váltotta meg a világot. Azóta sok helyen játszott (néhány hete még az Euroligában és Adria Ligában szereplő Cedevita Zagrebet erősítette), most pedig a Timberwolvesnál van 10 napos próbajátékon. Nos, ő és a másik ilyen játékos, Chris Johnson volt ma az X-faktor. A negyedik negyedben fáradni látszott a foghíjas Minny, nagyon jött fel a Rockets, 10 pontot dolgoztak le – ekkor a két próbázó megrázta magát, és a Wolves oldalán sorozatban 23 pontot termeltek. Erre nem lehetett válasz…

Rockets: a gödör alján. 20 labdaeladás, 32%-os mezőnymutató, vereségsorozat – nem véletlenül mondta el Kevin McHale vezetőedző a kismonológját, aminek a lényege: ennél rosszabbak már nehezen lehetünk. Kínos adat: a Houston 1-11-re áll a Nyugati Konferencia csapatai ellen – az egyetlen győzelmüket éppen Minnesotában aratták karácsonykor.

A kipihent Jazz köszönte szépen. A Wolves Rockets elleni győzelmével mindkét gárda a Jazz mögött maradt a táblázaton, a Utah pedig 4 nap pihenőt követően a Cavaliers elleni sikerrel meg is erősítette hetedik helyét Nyugaton. Ez volt a csapat harmadik győzelme sorozatban, és otthon továbbra is hasonló mutatókkal állnak, mint az élmenők.

A Portland még megúszta. No nem az újabb vereséget (ötödik a sorban), hanem azt, hogy kicsússzanak a playoff-helyekről. A Rockets bénázásai azonban nem fognak örökké tartani, és a (már nem is annyira) távoli horizonton a Lakers és a Mavericks is oda tart, ahol most a Blazers áll. A csapat mintha megzavarodott volna néhány cserepletykától, ugyanakkor ha a kezdőötösből valaki kidől, vagy rossz napot fog ki (mint ma Nicolas Batum), szinte törvényszerű a vereség. A kispad ugyanis még mindig rettenetes (ma például Nolan Smith kevesebb, mint 3 perc játékidő alatt 3 labdát adott el…), és mintha a Trail Blazers vezetősége nem is akarna szemezgetni a szabadügynök-piacon. Pedig, ahogyan a Timerwolves példája is mutatja, megérheti…

Ersan Iljasova elkezdte a szezont?! A tavalyi év Bucks-os meglepetésembere idén látványosan szenvedett – ezen az edzőváltás sem nagyon segített. Ma viszont tavalyi önmagát idézve szórt be 27 pontot (10/14-es mutatóval) és szedett le 14 lepattanót – mindössze 26 perc alatt! A Milwaukee Jim Boylan keze alatt 5-2-vel áll, és utolérték a keleti hatodik helyen tanyázó Atlantát!

Atlantát utolérte a végzet? 24 órával korábban még Brooklynban kapott ki a Hawks, ma pedig már a Spurs verte őket. Nem egy kellemes sorozat, pláne úgy, hogy Louis Williams, a szupercsere hátvéd térdszalagszakadást szenvedett a Nets ellen, ráadásul ebből a csapatrészből Anthony Morrow és DeShawn Stevenson is kidőlt korábban. Devin Harris viszont kiválóan játszott a San Antonio ellen – amíg ki nem ficamította a bokáját.

Spurs: félkézzel. A San Antonio is back-to-back játszott, Popovich mester ki is ültette Tim Duncant – igazából nem is volt rá szükség. Tony Parker fantasztikusan játszott, és olyan extra is jött a padról, mint Matt Bonner 7/8-as mezőnymutatóval elkövetett 17 pontja. A Spurs negyedszer győzött egymás után, és a nyugati harmadik helyen lőtávolon belül maradt a Thunder-Clippers pároshoz képest.

Az akarat diadala. A Golden State Warriors irányítója, Stephen Curry visszatért ugyan, de még messze nem százas; 24 órával korábban a Spurs ellen a legjobb magasemberük, David Lee is összeszedett egy kisebb bokanyavalyát. Lyukas garast nem adott volna senki, hogy ilyen körülmények között győzni tudnak az egyik legjobb formában lévő gárda, a New Orleans Hornets otthonában, Jarrett Jack azonban nem így gondolta. Tavaly az irányító volt a Hornets legjobbja, de nyáron inkább a Warriorshoz igazolt – 25 ponttal és 12 gólpasszal kedveskedett egykori szurkolóinak. Persze tegyük hozzá, hogy Klay Thompson 29/15-je is kellett…

A nap statisztikai WTF-ja. 57%-kal dobsz 112 pontot, kiosztasz 30 gólpasszt, megnyered a lepattanó- és blokkcsatát – a Hornetsnek ez sem volt ma elég.

Fiatal irányítók csatája. Két másodéves, Kemba Walker és Isaiah Thomas találkozott a Charlotte-Sacramento összecsapáson, és bár egyikünk sem dobott túl jól, az utolsó percben ők döntötték el a meccset: Walker egy kihagyott hárompontossal, Thomas pedig három bedobott büntetővel. A Bobcats 16. hazai meccsét vesztette el – ebben a legrosszabbak a ligában.

A lehetetlen nem létezik, a csodára egy keveset várni kell. A Washington 24 órával korábban Denverben fantasztikus fordítást bemutatva győzött, 12-0-s sorozattal vették át a vezetést a 4. negyed elején. Ma a Los Angeles Clipperst izzasztották meg hasonlóképpen: 12 ponttal vezetett a Clippers, a Wizards pedig egy 9-0-s rohamot repesztve zárkózott fel. A vége előtt másfél perccel már igencsak égett a ház a Lob City-nél, mert Nene Hilario ziccerével egyetlen pontra közelített a Wizards – ekkor azonban a brazil nagyember kihagyta a "plusz egy” büntetőt, ami lélektani fordulópontnak bizonyult.

John Wall és a csapat. Az elmúlt egy hétben fordult elő első ízben, hogy a 2010-es draftelső irányító keze alatt egy normális keret (a jótól még mindig messze vannak) van, ráadásul Wall még csak épülget hosszú sérüléséből. Ebben az egy hétben a Wizards 5 meccsen 3 győzelmet aratott (Atlanta, Orlando, Denver), egy ponttal kaptak ki Sacramentóban, ma pedig partiban voltak a liga egyik legjobb alakulatával. Wall a Clips ellen 24 pontot dobott, kiharcolt 14 büntetőt – összességében tartotta a lépést a liga jelenleg talán legjobb játékmesterével, Chris Paul-lal.

Chris Paul visszatért sérüléséből, így "újratervezés" van a Clippers rotációjában. Hasonló korábban már okozott átmeneti problémákat, egy-két meccs kell, hogy mindenki visszaszokjon a régi játékába – az azonban biztató, hogy ennek ellenére nem szakadt meg a győzelmi sorozatuk, és tapadnak a ligaelső Thunderre.

Bulls-Grizzlies: ez brutális volt. Hosszabbítás után nyert 85-82-re idegenben a Memphis, a két védekező mentalitású gárda a végletekig kizsigerelte a másikat. A Bulls nem kevesebb, mint 13 pontos hátrányt dolgozott le a 4. negyedben, sőt meg is nyerhették volna a meccset – a hosszabbításban viszont a Grizzlies dominált. 

Grizzlies: üzenet. 24 órával korábban a Sacramentót 69 ponton tartották, ma az első három negyedben 47 pontot engedélyeztek a Chicagónak Mike Conley-ék. A negyedik negyedben nyilvánvalóan kissé elfáradtak, de úgy tűnik: a cserepletykákra hatásos választ adott a csapat, ez a keret nagyon szeretne együtt maradni legalább még idén.

Luol Deng nélkül is majdnem sikerült. A Bulls játékának egyik alapja meghúzódott az előző meccsen, de nélküle is nagyon akart a Chicago – nem sikerült győzni, de le a kalappal előttük. Előző este a Hinrich-Belinelli duó volt a nyerőember, most közel sem voltak ennyire jók – Belinelli konkrétan megnyerhette volna a meccset, ha a rendes játékidő végén higgadtabb, és nem hagy ki egy büntetőt.

Mike Conley védekezik. A hírek szerint Conley és Marc Gasol ment fel nemrég a vezetőséghez, hogy ne robbantsák szét a keretet – nos, ma ők voltak a Memphis legjobbjai. Conley egészen extrát játszott: a gyilkos védekezés, a 9 gólpassz és a 3 labdaszerzés nem újdonság, a 3 blokk viszont igen…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus