Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 8. forduló

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának nyolcadik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.


Drahos Gábor tippjeit a Fogadni Mernék című rovatunkban ezen a linken olvashatjátok!


Alba Fehérvár (2-4) - Naturtex-SZTE-Szedeák (4-3)
2017.11.10., péntek, 19:00

Ennél rosszabbkor nem is nagyon látogathatna a Szedeák Fehérvárra a Tisza-partiak szemszögéből nézve - a sérültek visszatérésével Dzunics Braniszlavék meccsről meccsre javulnak, és szállítják is az eredményeket. A hazaiak az előző három mérkőzésüket megnyerték, Izraelben ráadásul végig irányították a játékot a hétközi nemzetközi kupameccsen, és mióta nagyjából mindenki bevethető, egyre hasznosabb mindenki - Kovács Ákos például rengeteget javult az előző három találkozón, de Hillnek is jóval kevesebb a túlvállalása, Hortonnal egészen jó kettő-kettőket is játszik már az irányító, kettejük javulásával pedig a támadójátékuknak is jobb a ritmusa. A Szedeákot abszolút nem lehet leírni, talán a bajnokság legstabilabb csapatát alkotják eddig, ráadásul az előző két mérkőzésüket megnyerték, de az Alba gyorsabb stílusa egyáltalán nem fekszik nekik. Nagy kérdés, hogy ki tudja ráerőltetni a saját tempóját a másikra - egy lassabb meccs a vendégek malmára hajthatja a vizet, mert felállt védelem ellen vannak még gondjai a hazaiaknak, nekik pedig ez a játék a sajátjuk, de ha rohanás lesz, szinte kizárt, hogy az egyre jobb formát mutató bajnok fölé tudjanak kerekedni, és ez még akkor is igaz, ha Harris nem játszhat az Izraelben összeszedett sérülése miatt, Alhaji Mohammed pedig az előzetes tervek szerint ezen a találkozón még nem lép pályára. Esélyesebbnek tűnik az Alba.

DEAC (4-3) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (4-2)
2017.11.11., szombat, 17:00

Nem sokan tettek volna fel pénzt arra, hogy a nyolcadik forduló egyetlen olyan meccse lesz ez, ahol két pozitív mérlegű együttes csap össze. A Falco nagy formát mutatott az elmúlt hetekben, de a Nyizsnyij Novgorod ellen megtorpantak - igaz, az oroszok védekezését fizikalitásban nagyon nehezen fogja megközelíteni a debreceni alakulat, úgyhogy Szrecsko Szekulovics együttese talán egy fokkal könnyebb próbatétel elé néz. A DEAC viszont eddig a bajnokság legnagyobb meglepetése volt, legutóbb például Kaposváron tudtak nyerni, és összességében 4-3-mal állnak. A hazaiak két hete fogadták már a másik vasi alakulatot, akkor annak egy 40 pontos zakó lett a vége, és alapvetően azért itt is esélyesebbnek számítanak a vendégek, de a hajdúsági alakulat annyiszor borította már a papírformának tűnő eredményt, hogy bármi elképzelhető. A Falcónál ki kell emelni, hogy Sopronban ugyan nyerni tudtak, de ez egy jóval komolyabb tesztnek tűnik számukra, mert a DEAC játéka egyelőre messze felülmúlja az SKC-ét, a Falco teljesítménye pedig idegenben azért mindig kérdőjel. Egyértelműen a szombathelyiek lehetnek fáradtabbak, a Novgorod elleni negyedik negyedben látszódott is, hogy Norfleet kiesése miatt nagyon rövid lett a rotációjuk az Olaj elleni találkozó óta. Ettől függetlenül erősebb csapat a Falco - kérdés, tudják-e ezt a pályán is érvényesíteni úgy, hogy kedden Szolnokon lépnek már pályára.

Atomerőmű SE (3-4) - Sopron KC (1-5)
2017.11.11., szombat, 18:00

Itt két csalódott vagy legalábbis alulteljesítő együttes néz majd farkasszemet - az ASE az egész jó kezdése után két, szinte vállalhatatlan produkcióval rukkolt ki a Kecskemét és a Szedeák ellen, a Sopronnál pedig egyelőre nagyon nem álltak össze a dolgok, két játékost le is cseréltek, Muhammad El-Amin pedig megérkezett a csapathoz, és elvileg játszik is már ezen az összecsapáson. Váradi Kornéléknek kellett egy olyan játékos, aki képes magának megcsinálni a helyzetet, és pontokat is tud dobni rendszeresen, folyamatosan, El-Amin pedig ilyen kosaras - kérdés, hogy a csapatjátékba mennyire tudják bevonni, illetve a védekezésből mennyire fogja kivenni a részét. Rengeteg dolga van az SKC-nek, hiszen nemcsak javítani kell a játékot, de új embert is be kell építeniük - igaz, az ASE-nál is van új ember, a múlt héten bemutatkozó Guinn. A Paks mutatott idén olyan játékot, amit a Soprontól még nem láttunk, a hazai pálya miatt esélyesebbek is lennének valamivel, de az előző két mérkőzésük miatt nem azok - annyira nem tették oda magukat, a két amerikai hátvédjük pedig annyira egyéni játékot játszott, hogy tippelhetetlen, most milyen kedvük lesz éppen. Egyik gárda sincs éppen a toppon, és akkor nagyon finoman fogalmaztunk, úgyhogy itt valószínűleg az akarati tényezők fognak dönteni.

Egis Körmend (5-1) - Pécsi VSK-VEOLIA (3-3)
2017.11.11., szombat, 18:00

A Pécs egészen jó teljesítményt hozott idén egészen a múlt hétvégéig, amikor kaptak egy harmincast a MAFC otthonában. Csirke Ferenc nyilatkozta, hogy mentalitásbeli gondjaik voltak - egyértelmű, hogy nem csak ennyire képes ez a keret, most pedig valószínűleg nem lesznek ilyen problémáik, hiszen az egyik bajnokesélyes otthonába, Körmendre látogatnak. A vasi piros-feketék egyelőre 5-1-et tudnak a bajnokságban, a FIBA Europe Cupban nyolc mérkőzést nyertek nyolcból, úgyhogy egyelőre 14 idei találkozójukból mindössze egyet buktak el - voltak ezek között nagyon szoros meccsek, több hosszabbításos ütközet is, de pont ez mutatja, hogy ha nem is megy annyira a játék a körmendieknek, akkor is vannak olyan állapotban fejben, hogy behúzzák a meccseket. Fizikailag sincsenek leharcolt állapotban, miután 11 főt állandó jelleggel rotál Gasper Potocnik, de meccset befolyásoló tényező lehet, hogy játszik-e Fanning - ha nem, és a Pécs a jobbik arcát mutatja, győzelmi esélyei lehetnek a mecsekaljai gárdának, mert az látszódott szerdán, a Balkan ellen is, hogy Fanningnek támadásban főszerepe van, sokszor volt statikus nélküle a hazai gárda. A Pécs legutóbbi találkozójától függetlenül jó meccs lehet ebből, amelyen a Körmend esélyesebb saját közönsége előtt, de az amerikai swingman nélkül lehetnek most is gondjaik.

JP Auto - JKSE (0-5) - KTE-Duna Aszfalt (3-3)
2017.11.11., szombat, 18:00

Ez egy elég egyértelmű mérkőzésnek tűnik még akkor is, ha a Kecskemét nem nagyon találja a középutat - hazai pályán 1-3-mal szerénykednek, ami főleg tőlük komoly meglepetés, ők otthon stabilak voltak a korábbi évek során, és inkább idegenből nem nagyon hoztak el meccseket, most viszont Zalaegerszegen és Pakson is kiütéses győzelmet arattak. Egyik nagyarányú sikerüknél sem éppen csúcsformában lévő gárdát intéztek el, de a Jászberény még mélyebben van, mint a két eddigi idegenbeli legyőzöttjük - a nyeretlen ligautolsó egyelőre még az állományát is csak keresi, és bár Szolnokon legutóbb lehoztak egy nagyon tisztességes félidőt, a fordulás után, mikor az Olaj ritmust váltott, semmit nem tudtak tenni. Egyelőre nem igazán tiszta, hogy ők mit szeretnének a pályán látni, illetve mivel akarnak eredményeket elérni, miközben a MAFC és a DEAC jelentősen komolyabb ellenfélnek számít. Forray Gáborék játéka finoman szólva is hullámzik egyelőre, de játékosállományban is erősebbek mostani ellenfelüknél, és a mutatott játék alapján is jóval jobb csapatot alkotnak, teljesen egyértelmű favoritok.

MAFC (2-5) - Szolnoki Olaj KK (6-0)
2017.11.11., szombat, 18:00

A MAFC legutóbb rendesen felborította a papírformát, miután nemcsak legyőzte a Pécset, de egy 30 pontos sikert aratott ellenük. Ez nyilván jót tett fejben a társaságnak, és túl nagy nyomás ezúttal sem lesz rajtuk, hiszen a veretlen listavezető érkezik hozzájuk, aki jelenleg mindenhol favoritnak számít, így a fővárosban is. Az Olaj hétközben Macedóniában járt, talán ez jelenthet némi hátrányt, de hiába szerda-szombatozik Dragan Alekszics együttese, egyelőre semmilyen fáradtság nem látszik a társaságon. Kilenc főt forgatnak rendszeresen, azt pedig már többször is leírtuk, hogy van nagyjából öt nyerőemberük, így akkor sincsenek nagy gondban, ha valakinek éppen nincs jó meccse - ez mostanában amúgy sem sűrűn fordult elő, inkább eloszlanak a terhek. A MAFC-nak nincs veszítenivalója, ezt használhatják ki esetleg támadóoldalon egy jobb dobóformával, de az hatalmas meglepetés lenne, ha a jelenlegi Szolnokot le tudnák győzni.

Zalakerámia ZTE KK (3-4) - Kaposvári KK (4-2)
2017.11.12., vasárnap, 19:30

Ebből egy nagyon érdekes találkozó lehet, miután a ZTE leigazolta korábbi sztárját, James Kinney-t, aki elvileg meg is érkezik (vagy érkezett) Zalaegerszegre a meccsig, kérdés, pályára lép-e. A ZTE legutóbb három győzelem után kikapott a Körmend otthonában, de egészen stabilan hoznak egy szintet az elmúlt négy mérkőzésen, Kinney pedig sokat dobhatna rajtuk, mert lenne még egy emberük, aki védelmet tudna bontani, ez most nagyon hiányzik - kérdés, hogy Vaughnnal hogyan passzolnak majd egymás mellé a pályán, az viszont biztos, hogy jóval jobban megoszthatja majd a védelmek figyelmét az, ha ő is ott lesz Bencze Tamáséknál, jelenleg ezzel van gondja a hazaiaknak. A Kaposvár négy győzelemmel kezdett, majd kikapott a Falco otthonában, amivel még nem is lenne nagy probléma, legutóbb azonban a DEAC saját közönsége előtt verte Fekete Ádám együttesét. A Somogy megyei alakulat kicsit felpuhult az elmúlt két mérkőzésen, pedig most a palánk alatt nagyon komoly gondokat okozhatnának a ZTE-nek, mert Szabó Zsolt hullámzó produkciója Körmenden is folytatódott, Jefferst pedig rengeteg kritika éri. Kinney miatt jósolhatatlan egyelőre ennek a meccsnek a kimenetele, a Kaposvártól sem igazán lehet még tudni, mit várhatunk hosszabb távon - a ZTE a hazai pálya mellett a hosszabb padját is kihasználhatja, de ha Kinney nem játszik, akkor nagyon hasonló erők küzdelme lehet ez.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus