Magyar Kupa válogatott 2018/19

Lezajlott a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa, összeraktuk a torna első és második ötösét, és kijelöltük a háromnapos viadal MVP-jét is.

Tegnap este a Szolnoki Olaj KK 92-83-as sikerével lezárult az idei Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa. A háromnapos torna legjobb játékosaiból összeraktuk az MK első és második ötösét, amely az alábbiak szerint néz ki:

Első ötös

Henry Dugat (DEAC)
Vojvoda Dávid - MVP (Szolnoki Olaj KK)
Benke Szilárd (Szolnoki Olaj KK)
Ivosev Tamás (DEAC)
Luksa Andric (Szolnoki Olaj KK)

Nagyon kevés játékos olyan játékos volt, aki mindhárom napon jó teljesítményt nyújtott, ezek közé tartozott Henry Dugat is a DEAC-tól. A három mérkőzésen összesen 91 VAL-t szorgoskodott össze 30, 26, 35 leosztásban, ami a legjobb teljesítmény volt a nyolc csapat összes játékosát figyelembe véve. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a hajdúsági alakulat előbb bejutott a négy közé, történelmet írva, majd ott megszerezte a bronzérmet a Jászberény ellen.

A debreceniek másik kulcsjátékosa megítélésünk szerint Ivosev Tamás volt, aki leginkább az első napon villogott 22 pontos, összesen 32 VAL-t érő teljesítményével - ő és Dugat, valamint a padról beszálló Bognár Kristóf voltak azok, akik támadásban is olyan produkcióval rukkoltak elő a ZTE ellen, amely négy közé jutást ért Berényi Sándor csapatának. Bár Ivosev a későbbiek során már nem nyújtott ilyen teljesítményt, az a negyeddöntő, valamint a bronzmeccsen hozott sokoldalú játéka (13 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz) elég is volt arra, hogy bekerüljön az első ötösbe - három találkozón összesen 58 VAL-t termelt (32, 7, 19).

A Szolnok az első napon elvesztette Sztrahinja Milosevicset és Kovács Pétert, így a rotációja minimálisra csökkent, ám többen is feljebb kapcsoltak, és az elődöntőben, valamint a döntőben (is) maximális koncentrációt mutattak támadásban és védekezésben is. Luksa Andrictól az első napon még nem kellett sok (5 VAL), az elődöntőben azonban 16 pontos, 8 pattanós (18 VAL), a fináléban pedig gyakorlatilag hibátlan teljesítményt (22 VAL) hozott, felülmúlta a Falco amerikai centerét, Juvonte Reddicet is - leginkább emiatt előzte meg összesen 45 VAL-jával.

Benke Szilárdot választották a torna MVP-jének, aminek megvolt az alapja. A Pécs ellen 16 pontig (17 VAL) jutó magyar válogatott játékos a DEAC elleni elődöntőben nagyon sokoldalú volt (12 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz, 25 VAL), a Falco ellen pedig 26 pontig jutott (30 VAL) úgy, hogy már a 25. percben 21 pontnál járt - kivette a részét abból, hogy a Szolnok a döntő nagy részét uralta, és gyakorlatilag végig látótávolságon kívül tartotta ellenfelét. A három meccsen összesen 72 VAL-t szorgoskodott össze, és mivel Vojvoda mellett az Olaj másik vezére volt, nem fért kétség ahhoz, hogy helye lesz az első ötösben.

A mi MVP-nk azonban nem ő, hanem a döntőben 31 pontot szóró (37 VAL), gyakorlatilag foghatatlan Vojvoda Dávid lett, aki újfent bebizonyította, hogy a magyar bajnokság legjobb játékosa - a légiósokat is beleértve talán az egyetlen olyan itthon játszó kosaras, aki ellen nem lehet védekezni, ha olyan napja van, mert kivétel nélkül bedob mindent mindenhonnan, ezt láttuk a Falco ellen is. Vojvoda a negyeddöntőben (28 VAL) és az elődöntőben (24 VAL) is nagyon hasznosan kosárlabdázott, a három nap alatt összesen 89 VAL-lal zárt (Dugat mögött a második legjobb volt ezzel), és a kupagyőztes legjobbjaként őt ítéltük meg a Magyar Kupa legértékesebb játékosának.

Második ötös

Andrew Rowsey (Szolnoki Olaj KK)
Damier Pitts (JP Auto - JKSE)
Nemanja Milosevics (Szolnoki Olaj KK)
Evan Bruinsma (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Juvonte Reddic (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)

A második ötösben újabb két játékos szerepel a Szolnoktól. Andrew Rowsey korábban nagyon hullámzóan játszott, kapott is hideget-meleget, ám a kupahétvégén mindhárom összecsapáson ponterősen (17, 22, 19) és hasznosan (24, 19, 13) kosárlabdázott. A három mérkőzésen szerzett 56 VAL-ja mellett sokat nyomott a latba, hogy Benke mellett leginkább ő volt az, aki feljebb lépett egy szintet a korábbiakhoz képest tudatos helyzetkreálásban, ponterősségben és legfőképp kiegyensúlyozottságban.

Nemanja Milosevicsnek egy igazán jó mérkőzése volt, az elődöntőben nyújtott 19 pontos, 12 pattanós (26 VAL) teljesítménye azonban elengedhetetlen volt az Olaj számára ahhoz, hogy legyűrje a DEAC-ot, és továbbjusson a fináléba. Milosevics 45 VAL-t hozott össze a három nap során, de emellett védekezésben is kulcsszerepe volt, ez (illetve a Szolnok kupasikere) pedig elég volt ahhoz, hogy bekerüljön ide.

A Jászberényt mindhárom nap vezető Damier Erik Pitts is itt kapott helyet. Az amerikai egyes 79 ponttal a torna pontkirálya lett (27, 20, 32), és a Körmend elleni negyeddöntő legjobb játékosa volt. A Berény történelmet írt, korábban nem járt még a legjobb négy között, és bár a rotáció rövidsége a második és a harmadik napon okozott már gondokat, Pitts végig hasznosan játszott. 86 VAL-ja az egész Kupa harmadik legjobb teljesítményét jelentette - Dugat és Vojvoda előzték meg, ahogy ebben a válogatásban is.

A második ötös négyes és ötös posztjára egy-egy ezüstérmes játékos került. Juvonte Reddicről esett már szó Andricnál - a Falco amerikai játékosa 46 VAL-lal 1-gyel jobb értéket produkált a három nap során, mint horvát kollégája, ám amíg Andric egyre jobban játszott, addig Reddic teljesítménye romlott. A negyeddöntőben kulcsszerepet vállalt az ASE legyőzéséből (22 pont, 23 VAL), aztán a Jászberény elleni egyoldalú elődöntőt (11 pont, 12 VAL) követően eltűnt a pályáról a Szolnokkal szemben (11 pont, 13 VAL), ez döntőtt végül Andric mellett.

A Falco egyetlen elfogadható teljesítménye a döntőben Evan Bruinsmától érkezett, aki az első három és fél negyedben a leginkább odatette magát a szombathelyi csapatból (19 pont, 16 VAL). Bár az amerikai erőcsatár az ASE ellen halványabb volt (4-4 pont és pattanó, 5 gólpassz, 10 VAL), a Jászberény ellen pedig egy teljesen egyoldalú mérkőzésen volt Gasper Okorn csapatának legjobbja (16 pont, 24 VAL), így is bekerült a második ötösbe összesen 50 VAL-jának (és főleg a döntőnek) köszönhetően.

 

Fotó, Slide - Rébay Viktor, MKOSZ facebook képeiből

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus