A 3x3-as Eb-győztes U18-as fiúk nem lehetnek ott a világbajnokságon

A magyar fiúcsapat 2018-ban U18-as Európa-bajnok lett Debrecenben. Furcsa, de ez a siker nem volt elég, hogy kvalifikálja magát az ulánbátori megméretésre.

Az utanpotlassport.hu cikke:

„A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) nem az eredményességet veszi figyelembe a kvótaszerzést illetően, hanem a világranglista-pontokat. Ez utóbbi tekintetében nem sok különbség van a kontinensbajnokság és bármely felkészülési torna között. Mi csak az Eb-re koncentráltunk, az erőnlétre helyeztük a hangsúlyt, a test-test elleni kontaktusokat erőltettük, alig néhány eseményen vettünk részt” − adott magyarázatot a válogatott mestere, Szarvas Gábor.

A vezetőedző elmondta, egyáltalán nem figyeltek oda a ranglistapontokra, hiszen a fő cél az Eb-arany megszerzése volt. Azt is hozzátette, lehetőségük sem volt több tornán indulni, mivel az utánpótlás-bajnokságok elhúzódtak június elejéig, szeptemberben pedig már kezdődött az új szezon.

„A FIBA október elején zárta a le a kvalifikációs időszakot, ekkor értesített a hazai szövetség, hogy nem lehetünk ott Mongóliában” − mondta Szarvas.

A világkupán a lajstrom legjobb huszonnégy együttese vehet részt. Eszerint például Türkmenisztán, a Dominikai Köztársaság, Kirgizisztán és Jordánia válogatottja is bizonyíthat. Magyarország nem…

„A rendszert nem szeretném minősíteni, ez van, beletörődtünk, hogy most nem feleltünk meg a követelményeknek. Az idén jobban odafigyelünk erre amellett, hogy a szeptemberi, grúziai Európa-bajnokságon címet szeretnénk védeni” − összegzett a tréner.

Fotó - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus