A Paks is elvérzett Kaposváron

Végig szorosan alakult a Kaposvár-ASE derbi, de a végjátékot a hazaiak menedzselték jobban, így tizenegy pontos győzelmet arattak. 

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 19. forduló 
Kaposvári KK - Atomerőmű SE 88-77 (19-20, 19-19, 26-19, 24-19)

Kaposvár: Ubilla 15/3, Johnson 18/3, Markovics 12, Hendlein 16, Spica 12. 
cserék: Halász 3/3, Baki 7/3, Pustahvar 5/3.

ASE: Kovács Á. 12/3, Ruják A. 11/3, Faust 26/18, Eilingsfeld 9/3, Jevtovics 12. 
cserék: Norfleet -, Medve -, Henton 7.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Mindkét csapat számára borzasztó fontos volt ez a mérkőzés, hiszen az utóbbi időben feljavuló Kaposvárnak minden hazai meccsére szüksége van most már, hogy még legyen esélye a középházra, a „célkeresztben” viszont éppen az Atomerőmű az egyik csapat a somogyiak számára. A vendégeknél kútba esett a hét közben bejelentett ötödik légiós szerződtetése, az utóbbi öt találkozójukból négyet elvesztettek és arra is érdemes volt figyelni, hogy Pakson 83-81-re nyertek Kovács Ákosék, az egymás elleni mérleg szempontjából sem volt mindegy, hogy mi a vége.

Az összecsapást mindkét csapat pontos dobásokkal, jó támadójátékkal kezdte, a hazaiaknál Johnson, a vendégeknél Ruják zörgetett be gyors egymásutánban kétszer-kétszer és fej-fej mellett haladtak a felek az első percekben – a nyitó játékrész derekán 11-11 állt az eredményjelzőn. Itt azonban átvette az irányítást az ASE, folyamatosan eljutottak a gyűrűig Fausték és futottak is gyorsan egy 7-0-t, amire aztán egy 6-0-lal válaszolni tudott a KKK, úgyhogy a teljesen egál negyedet 20-19-re a vendégek nyerték meg. A második negyed első részében aztán két jó hármassal fordított a Kaposvár, de ez nem tartott sokáig, a Paks két szép 2+1-es játékkal, illetve egy leindítással válaszolt, úgyhogy Fekete Ádám már 31-33-nál kért időt, folytatódott a hullámzás. Mindkét gárda szépen járatta egyébként a labdát, sokat mozogtak a játékosok és a festékben hatékonyan is dolgoztak, bár a triplák egyik oldalon sem ültek, de így sem panaszkodhattunk az iramra és a kosarak mennyiségére. Az izgalmas, fordulatos félidő végén 38-39 állt az eredményjelzőn, egyik fél sem tudta huzamosabb ideig ráerőltetni akaratát a másikra, a problémát pedig igazából hazai oldalon a 4/16, a vendégeknél pedig a 2/9 tripla jelentette.

A fordulás után két jó dobással próbált meglépni az ASE, de ahogy azt az első félidőben megszoktuk, jött is a KKK válasza egy 8-2 képében és érdekesség, hogy itt, a 23. percben dobhatták az első büntetőjüket a hazaiak. A négypontos somogyi előny aztán megint nem tartott sokáig, egy 6-0-val újra a Paksnál volt a fór és itt már azért a faultok is gyűltek, a harmadik negyedben Hendlein, Markovics, Pustahvar, Faust, Kovács és Jevtovics is beütötte a harmadik személyijét. A játékrész végén aztán a Fekete-legénység tudott némi levegőhöz jutni, a kettő-kettők után rendre megtalálták Hendleint, aki üzembiztosan be is fejezte a támadásokat a gyűrű alatt, az ő zsinórban dobott hét pontja után pedig 64-58-ról indult az utolsó negyed. Érdemes kiemelni, hogy itt és az első félidőben is a kaposvári cserék tolták meg a szekeret, a Halász-Baki-Pustahvar trióval a pályán jobban működött a somogyiak gépezete és ebben az időszakban a Paksnak kellett újítani – ez pedig Faust révén sikerült is, 66-58 után két triplát is bebombázott egymás után a vendégek légiósa. Ez összességében egy 10-0-s paksi rohamnak ágyazott meg, úgyhogy hiába a jó somogyi időszak, folytatódott a hullámzás és készülhettünk a kiélezett végjátékra.

Ez pedig meg is érkezett, minden labdabirtoklásnak egyre komolyabb súlya lett és két perccel a vége előtt, 80-77-nél Schmidt Béla úgy döntött, hogy ideje átbeszélni a dolgokat – az elképesztő dobófesztivált rendező Faust parádézott az ASE oldalán, de az ő kosaraira mindig érkezett válasz a túloldalon. Az időkérés után azonban Kovács eladta a labdát, a következő támadásnál Faust is mellé lőtt egy hármast, Ubilla pedig közben megnyerte a meccset: ő beemelt egy clutch triplát az utolsó percben, majd ellopta a labdát, dobott belőle egy ziccert, úgyhogy pillanatok alatt nyolc pont lett a távolság. Ezzel a sikerrel a Kaposvár folytatta felzárkózását a középházi helyek felé, a Paks elleni egymás elleni mérlegét a maga javára döntötte el, míg az ASE nem tudta megtörni gyenge szériáját.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus