Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 11. forduló

Ma és holnap lejátsszák a magyar férfi élvonal alapszakaszának tizenegyedik fordulójából hátralévő hat mérkőzést - nézzük, hogy mit érdemes tudni a találkozók előtt.

Sopron KC (5-5) - DEAC (5-5)
2018. december 22., szombat, 18:00

A válogatott szünet után a Sopron rettenetesen nehezen nyert a TF otthonában, míg a DEAC a vártnál sokkal simábban verte a ZTE-t saját közönsége előtt, 19 ponttal diadalmaskodtak a hajdúságiak. Mindkét gárda hullámzik, és az állományok között sincsenek nagy különbségek. A hazaiaknak Boriszov kikapcsolása lehet a kulcs, a Zalaegerszeg ellen megint a montenegrói játékos volt csapata vezére - ilyen szempontból a DEAC-nak talán nehezebb feladata van, a Sopronban több nyerőember is található, és bár ez a vendégekre is igaz lenne papíron, eddig Boriszov egyértelműen kiemelkedik a többiek közül. A hazai pálya döntő lehet, mivel a Sopron otthon 4-1-gyel áll, míg a DEAC idegenben még nem nyert mérkőzést (0-4), emiatt esélyesebbnek számít Sabáli Balázs együttese.

Atomerőmű SE (5-5) - Pécsi VSK-VEOLIA (7-4)
2018. december 22., szombat, 18:00

Pár hete egyértelműen a vendégek lettek volna ennek a találkozónak az esélyesei, most azonban más a helyzet. A Paks a DEAC legyőzése után, a válogatott szünetet követően az Alba otthonában is győzni tudott, ami a vendéglátók szezonjának egyik fénypontja. A Pécs ezzel szemben a Kaposvár hazai legyőzését követően meglepetésre kikapott a három légióssal felálló ZTE-től a hét közben, a 12. fordulóból előrehozott találkozón. Ettől még Csirke Ferenc együttese összességében kiválóan szerepel, viszont a jelenlegi formákat tekintve nem a Pécs felé billen a mérleg nyelve, ráadásul fáradtabb is lehet a vendég gárda. Óriási kérdés lesz, hogy a bombaformában játszó Jevtoviccsal mit kezdenek majd Kesarék - ez döntő faktor lehet. Hazai pályán játszik Schmidt Béla gárdája, és jobb előjelekkel is várhatja a csatát, de egyértelmű esélyesnek még így sem lehet kijelenteni a hazaiakat, ehhez bizonyított már eleget a Pécs ebben az idényben.

Kaposvári KK (3-7) - Egis Körmend (7-3)
2018. december 22., szombat, 18:00

A Kaposvár 15 ponttal kapott ki a válogatott szünet után Pécsett, majd Monok Tibor ügyvezetőt leváltották - érdekes lesz megnézni, hogy ez a csapatra milyen befolyással lesz, mennyire érzik úgy mások is, hogy esetleg távozhatnak, és ettől mennyire szedik össze magukat vagy esetleg esnek szét. A Körmend egyre jobb formát mutatott a válogatott szünet előtt, és bár Szolnokon végül nem tudta megszorongatni a listavezetőt, ebben a párosításban egyértelműen jobb csapatnak számít az idei produkciókat is figyelembe véve. A somogyiaknak nagyon kellene a győzelem az esetleges középházi részvétel miatt, de a vasi piros-feketék a favoritok még idegenben is.

Serco - TF-BP (0-10) - Naturtex-SZTE-Szedeák (2-8)
2018. december 22., szombat, 18:30

A fővárosiak legutóbb kifejezetten jó mérkőzést játszottak a Sopronnal, és bár nyeretlenek maradtak, biztatónak tűnt a játékuk - és főleg az, hogy Clark és McLane mellett Krnjajski Boris is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Ha valamelyik meccsen még egészen jó sanszuk is van egy siker begyűjtésére, akkor az ez - a Szedeák légióst cserélt a válogatott szünetben, illetve utána, de a Jászberény ellen hazai pályán kikapott, és úgy tűnik, hogy nem tudott változtatni Andjelko Mandics gárdája. Ettől függetlenül azért a vendégek papíron jelentősen jobb csapatot alkotnak, ők számítanak az esélyesnek minden ész érv szerint, de Merim Mehmedovics alakulata megszerezheti első sikerét, ha a Szedeáknak megint gyengébb napja lesz, a TF pedig a DEAC, a TF vagy a Sopron ellen látott arcát mutatja.

Zalakerámia ZTE KK (7-4) - Alba Fehérvár (4-6)
2018. december 23., vasárnap, 18:00

A forduló egyik legérdekesebb mérkőzése lehet ebből, miután az Alba zsinórban négy vereséget gyűjtött be a bajnokságban, így 4-6-tal csak a 11. helyen áll három fordulóval a kupadöntős indulókról döntő féltáv előtt, míg a ZTE Gliebov és az azóta már leszerződtetett amerikai helyettese, JC Fuller nélkül is nyert Pécsett Szabó Zsolt egészen parádés teljesítményével. Hazai pályán, a formákat nézve egyértelműnek is tűnhetne az összecsapás, de azt azért hozzá kell tenni, hogy a vendégek a hét közben kiütéses győzelmet arattak a FIBA Europe Cupban új vezetőedzőjükkel, Jesus Ramirezzel, visszatért Lóránt Péter is, és alapvetően összehasonlíthatatlanul mélyebb a fehérváriak kerete - Ramirez ráadásul első találkozóján szépen használta a fiatalokat is. Ezeket is figyelembe véve az Alba esélyesebb alapvetően, de a ZTE éppen ezért jó helyzetben van: semmilyen teher nincs Bencze Tamás együttesén, nincs kötelezően elvárt győzelem, hiába a tabellán és a mérlegben jelentkező különbség, és ez már Pécsett is bejött a zalaiaknak. Fuller az Alba ellen nem játszik még, így extra kell a Ware-Thompson-Szabó-Agafonov négyestől - kérdés, ez most összejön-e, mert ha igen, az elég lehet egy újabb győzelemhez.

JP Auto - JKSE (6-4) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (6-4)
2018. december 23., vasárnap, 18:00

A Berény legutóbb a Szedeákot fektette két vállra idegenben, míg a Falco december elején az Albát 2, a múlt héten pedig a Kecskemétet 3 ponttal verte hazai pályán - mindkét mérkőzés lehetett volna simább is, de a szombathelyiek maguknak is szorossá tették némileg ezt a két találkozót. A JKSE az előző három hazai meccsét megnyerte, a topcsapatok ellen rendre hatalmas csatákat vívott, a Falco pedig idegenben két hónapja nyert először és utoljára, a szombathelyiek csak 1-4-gyel állnak az Arena Savariától távol. Egyik gárda formájával sincs gond, ahogyan azt a mérlegeik is mutatják, a hazai pálya némileg Nikola Lazics együttese felé billenti a mérleg nyelvét, a játékosállomány a vendégek felé, így a legtöbb esély arra mutatkozik, hogy az ASE-Alba-Körmend trió ellen látott borzasztóan szoros, egy ponttal, ráadásul az utolsó pillanatokban eldőlő jászberényi találkozó lehet ebből - az meglepő lenne, ha bármelyik együttes nagyobb különbséggel, simán diadalmaskodna.

A KTE-Duna Aszfalt - Szolnoki OIaj KK mérkőzést már lejátszották december 7-én, a címvédő 71-70-re győzött Kecskeméten.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus