Férfi kosár: Nem lehet mindent a fáradtság számlájára írni – Benke Szilárd

Az olimpiai előselejtezőt megelőző felkészülést egy győzelemmel és három vereséggel záró nemzeti együttesünk bedobója, Benke Szilárd nem foglalkozik az esélyekkel, de elismeri, nem volt folyamatos a csapat játéka.

 

Noha nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani az edzőmeccseknek, mégis kissé frusztrált hangulatban ért véget a magyar férfiválogatott utolsó találkozója, amelyen az észtek simán nyertek 85–71-re Kecskeméten, két nap alatt másodszor is legyőzve a mieinket. A jövő vasárnap Lengyelországban kezdődő olimpiai selejtező első napján a házigazda ellen pályára lépő nemzeti együttes három vereséggel és egy győzelemmel zárta a felkészülését, amelynek záró akkordjaként az észtek másodszor is sok borsot törtek Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese orra alá. A pénteki összecsapás a második félidőben dőlt el, akkor láthatóan elfáradtak a magyar játékosok, lábbal már nem tudták lekövetni az energikusan, rengeteg helyváltoztatással játszó, klasszikus center nélkül kosárlabdázó ellenfelet, amely megérdemelten és magabiztosan nyert. - olvasható a nemzetisport.hu-n.

„Gimnáziumi éveimben ilyen volt a frizurám, most csak gondoltam egyet, és levágtam, nincs emögött semmi különös történet – mondta a Nemzeti Sportnak Benke Szilárd, aki az észtek elleni első meccsen már kopaszra nyírt fejjel játszott, majd a másodikon a mieink legjobbja volt 14 ponttal. – A társaság nagy része csütörtökön is játszott, igen, mondhatjuk, fáradt csapat benyomását keltettük az utolsó felkészülési mérkőzésen. Ennek ellenére az első félidőben voltak jó megoldásaink, szép akcióink, aztán a fordulás után kijött a fáradtság, és lábbal már nem tudtunk menni az észtekkel. Ám nem lehet mindent a fáradtság számlájára írni, most »fejben sem voltunk ott« a meccsen, jobban kell összpontosítani és betartani a taktikai utasításokat. Tanulni kell ebből és előretekinteni. Voltak hiányosságaink, sajnos inkább az észtek akarata érvényesült, kitoltak minket a gyűrűk alól, nem tudtuk úgy befejezni az akciókat, ahogy szerettük volna, és sokszor körülményes volt a labdafelhozatalunk. A hibákat ki kell javítani a következő jó egy hétben.”

A keretből hiányzott a klubváltására és a Madridból Belgrádba költözésre koncentráló Hanga Ádám, a sérüléssel küzdő Allen Rosco, továbbá Mikael Hopkins és Filipovity Márkó sem csatlakozott a többiekhez. A továbbra sem teljesen egészséges Eilingsfeld Jánosról az első ­meccs után döntöttek úgy, hogy nem utazik Lengyelországba, és nem is játszik többet a felkészülés alatt. A négy meccs összesített statisztikája (keretesünkben) rávilágít, hogy a triplákkal egyelőre hadilábon állnak Vojvoda Dávidék; hogy a büntetőknél sokkal jobban kell koncentrálni; és hogy amíg mérkőzésenként átlagban 16-szor adjuk el a labdát csapatszinten, nem lehet valós győzelmi esélyünk.

„Két hét alatt négy meccset vívtunk, ez elég volt, ennél nem kell több – folytatta a négy mérkőzésen átlagban 23 percet játszó, 11.5 pontot szerző Benke, aki Perl Zoltán mögött (12.6 pont/mérkőzés) az együttes második legeredményesebb kosarasának bizonyult. – Meg kell nézni, hogy a következő edzéseken hogyan köszönnek vissza a gyakoroltak. Nem kell különösebben csalódottnak lenni amiatt, hogy nem volt folyamatos a játékunk, hiszen mindenki most jött vissza a nyári szünetből. Mi, játékosok nem foglalkozunk az esélyekkel, hogy a papírforma kinek a győzelmét jósolja, vagy hogy mi lenne a reális eredmény – mi nyerni akarunk. Ezzel a mentalitással indulunk el Lengyelországba.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ B-CSOPORTJÁBAN
Augusztus 13., vasárnap, 13.30
: Lengyelország–Magyarország, Gliwice
Augusztus 14., hétfő, 17.30: Magyarország–Portugália, Gliwice
Augusztus 16., szerda, 21.00: Magyarország–Bosznia-Hercegovina, Gliwice
Az A-csoportnak az észtországi Tallinn ad otthont, ahol a házigazda Észtország mellett Csehország, Izrael és Észak-Macedónia szerepel. Az A- és B-csoport első két helyezettje jut tovább a Gliwicében rendezendő elődöntőbe, az ottani két győztes finálét vív egymással, és csak a döntőt megnyerő csapat jut tovább az olimpiai selejtezőbe. A C- és D-csoport mérkőzéseit Isztambulban játsszák.

 

Fotó, kép, slide: nemzetisport.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus