Megbeszélést tartott a hat látvány-csapatsportág a sportélet tisztaságának megőrzése érdekében

A találkozón képviseltette magát a Szerencsejáték Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának Sportirányítási és Sportágfejlesztési Főosztálya is.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szervezésében csütörtökön délelőtt a hat látvány-csapatsportág képviselői megbeszélést tartottak a sportélet tisztaságának megőrzéséről, a fogadási csalások elleni közös, minél hatékonyabb fellépésről a Magyar Kosárlabdázás Házában. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
A fogadási csalások elleni jogszabályi követelmények teljesítése minden sportszövetség számára komoly kihívást jelent. Köszönhetően az állami sportirányítás szabályozó tevékenységének ez elmúlt időszakban megváltozott a sportról szóló 2004. évi I. törvény, a sportfegyelmi felelősségről szóló 39/2004. (III.12.) Korm. Rendelet és a Büntető Törvénykönyv, továbbá érdemi lépések születtek az ún. Nemzeti Platform felállítása érdekében is. Ezek az intézkedések nagyban hozzájárultak, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fogadási csalás ellenes fellépések hatékonysága érdemben javult.
 
Az MKOSZ a mérkőzések befolyásolása kockázatának csökkentése és a versenyrendszerben szerepet vállaló sportszakemberek felkészítése érdekében képzési programot indított, továbbá a Szerencsejáték Zrt-vel, a nyomozó hatóságokkal és a sport szakirányításával megfelelő kapcsolatrendszert épített ki. A FIBA komoly kötelezettségek teljesítését kéri a szövetségtől - ennek teljesítésében nemzetközi szinten is jól áll az MKOSZ.
 
A tegnap délelőtti megbeszélésen a Szerencsejáték Zrt-t Horváth Zoltán sportfogadási vezető, a Magyar Labdarúgó Szövetséget Berki Benjamin integrity officer, a Magyar Jégkorong Szövetséget Dr. Csanádi Adrienn sportjogász, a Magyar Kézilabda Szövetséget Rupp István versenyigazgató és dr. Driszku–Törös Klaudia jogi szakértő, a Magyar Vízilabda Szövetséget Hampó Zsolt biztonsági igazgató, a Magyar Röplabda Szövetséget Nagy Kornél versenyiroda vezető, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának Sportirányítási és Sportágfejlesztési Főosztályát Dr. Liszkai Roland, az MKOSZ által indított képzési programot összerakó CSCF - Sports Integrity Groupot Rubicsek Norbert, az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét pedig Bodnár Péter főtitkár és Kovács Péter integrity officer képviselte.
 
Rubicsek Norbert bemutatta az MKOSZ által indított program főbb pontjait, az e-learning képzés jelenlegi állapotát és annak működését. A sportélet tisztaságának megőrzéséért indított program mottója: "Együtt! Tisztán!".
 
Az MKOSZ megítélése szerint a fejlődéshez és a nemzetközi kötelezettségek teljesítéséhez nagyban hozzájárulhat, ha a látványcsapatsportágakkal szemben támasztott nemzetközi követelmények mindenki számára megismerhetővé válnak, valamint a sportszövetségek fejlesztik együttműködésüket. Ennek apropóján jött létre a tegnap délelőtti találkozó is az MKOSZ jóvoltából, ami új szintre emelheti a közös munkát: először ült le egyszerre a témában a hat látvány-csapatsportág szövetsége, a Szerencsejáték Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus