Bizonyos szempontból ez a legjobb Pécs, amivel Csirke Ferenc dolgozott

A PVSK vezetőedzője beszélt arról, hogy mi hiányzott a Benfica ellen, hogy miben más felkészülni egy nemzetközi meccsre, hogy hogyan bírják a kettős terhelést, hogy fenntartható-e az élcsapat szint Pécsett és hogy mire kell figyelniük a következő, DEAC elleni bajnokin. 

- Először is a Benfica-meccsről, mennyire volt messze ez a győzelem, mennyivel volt jobb az ellenfél?
Több dolgot is lehet említeni. Egyrészt a kezdőben volt két olyan játékosuk, aki eddig csak néhány percet játszott és mégsem gyengültek velük, ez azért sokat elárul arról, hogy mennyire mély és mennyire minőségi kerettel rendelkeznek. Mondhatom, hogy itt jobban megéreztük Diggs hiányát is, mert ezen a szinten még keményebb a védekezés, fizikálisan erősebbek a csapatok és itt még nagyobb szerepe van az ilyen kreatív játékosoknak, mint ő. Ezen felül a második negyedben két faulttal végignéztük, hogy egy egál meccsből tizenöt pontos hátrányba kerülünk. Itt elő lehet hozni a fáradtságot, ami a fizikális fáradtság mellett mentális fáradtságot is jelent. Lehet, hogy sokan vagyunk, de nem mindenki képes arra, hogy a hátára vegye a csapatot, főleg nem egy Benfica ellen és a meccset eldöntő játékosaink talán kicsit fáradtabbak, fásultabbak voltak a hétvégi mérkőzést követően. 

- A bajnokságban viszont 4-0 a mérleg, az Albát és a Körmendet is sikerült legyőzni. A tabellát tekintve mindenképpen élcsapat, de a játékerőt tekintve is abszolút annak tűnik a Pécs.
Azt azért el kell mondani, hogy három hazai meccset játszottunk és úgy nyertünk Jászberényben, hogy a legjobb játékosuk nem léphetett pályára. Ezzel együtt a keret valóban alkalmas lehet a felsőházra, vagy akár a négybe jutásra, de szerintem jelenleg hét olyan csapat van velünk együtt, amelyiknek erre nagyon komoly, reális esélye van: a Falco, a Körmend, a Szolnok, a Paks, az Alba és a DEAC állománya sem gyengébb a miénknél. A bajnokság szerintem egyértelműen erősebb, mint a tavaly, mert az előző szezonban mögöttünk végzett, akár playoffba sem kerülő csapatok közül többen is nagyon sokat erősödtek. 

- Mennyire van a saját maximumától most ez a PVSK?
 A gond az, hogy most karácsonyig abból kell főznünk, amit a harmadik meccsig összeraktunk, mert addig szerda-szombat ritmusban játszunk, edzeni nem nagyon tudunk, persze egy-két játékot azért át lehet alakítani. Ha nem jutunk tovább a FIBA EC-ben, akkor talán januárban lesz idő arra, hogy többet gyakoroljunk, majd a nagyobb szünet után alaposabban rá lehet készülni a március-áprilisi időszakra.

- Azt ki lehet mondani, hogy ez a Pécs az eddigi legjobb Pécs, amit Ön edzett?
Nem könnyű összehasonlítani különböző csapatokat, hiszen ugye nem tudnak egymás ellen játszani. Ha azt nézzük, hogy ebben a csapatban milyen tapasztalattal rendelkező, milyen képességű játékosok vannak és hogy öt légiósunk van, akkor talán lehet ezt mondani, de azt nem tudom mondani, hogy a tavalyi, vagy mondjuk a három évvel ezelőtti csapatot ez a mostani olyan sokszor megverné, minden esetben megverné, vagy hogy annyival jobb lenne. 

- Hogy bírja ez a keret a kettős terhelést?
Mi a középszakaszban mindig is jobbak voltunk, a kevesebb edzés, több rutin nekünk általában jól jött, amikor az ellenfelek is szerda-szombatot játszottak. Most viszont ez a ritmus nekünk van így, az ellenfeleknek nem, ők többet készülhetnek ránk, nem olyan fáradtak, ez tény. Ami más, az az, hogy itt sok ismeretlen játékos jön szembe, akikre két nap alatt kell felkészülni. A magyar bajnokságban szinte mindenkit ismerünk, nem sok új játékos van egy-egy csapatban, akit még sose láttunk, ráadásul a magyar bajnokság nekünk persze szem előtt van, sokkal inkább figyeljük, hogy ki mit csinál az egyes meccseken, tudjuk, hogy hol kellene támadni, hogyan kellene védekezni. Most viszont például a Körmend-meccs után elkezdtünk egy teljesen idegen csapatból készülni, ahol most Hollist pont láttuk már játszani, de a többieket nem. Egy magyar bajnoki előtt általában van egy hét felkészülni, azt sok videózással töltjük, elemezzük a játékaikat, most viszont nagyjából egy normális edzésünk van rá. Ezáltal a meccseken nagyon fontos az, hogy a játékosok egyéni kvalitásai milyenek, hogy ki hogyan olvassa a játékot, mit lát, arra hogyan reagál.

- Sikerülhet hosszabb távon stabilizálni az élcsapatok között a PVSK-t?
Ha idén négybe jutunk, ami szerintem egy szép eredmény lenne a jelenlegi állapotok szerint, akkor elmondhatjuk, hogy egymás után két évben tartjuk magunkat az élmezőnyben. De ha nem lesz nemzetközi kupa, akkor biztos, hogy a PVSK-ban jövőre nem lesz öt légiós, úgy már más a helyzet, illetve a tervben lévő fiatalszabály teljesen meg is boríthatja az erőviszonyokat. Ha esetleg érmet szereznénk és megint indulna a csapat a nemzetközi porondon... de hát ki tudja ezt még, nem is nagyon akarok ennyire előre gondolkodni, nagyon fontos az idei szezon és nekem is lejár a szerződésem az idény végén.

- Jövő héten jön az újabb nemzetközi meccs, de előtte még a DEAC elleni hazai bajnoki vár a csapatra. Mire kell itt figyelni leginkább?
Szerintem a legfontosabb, hogy a motort kivegyük és ezen most Milos Boriszovot értem. Vannak más jó játékosaik is, de benne ott van az extra. Illetve azt is tudjuk, hogy az utóbbi évekkel ellentétben most nagyon komoly centermunkájuk is van, Tóth Ádám másodvirágzását éli, jól játszik és őt nem könnyű a palánk alatt megállítani a fizikalitása miatt. Otthon szerintem megint sok szurkolónk lesz, ugyanazt a kemény védekezést kell játszanunk, mint a Körmend ellen és akkor úgy gondolom, hogy lesz esélyünk a győzelemre. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus