Drámai Kaszások-siker Nagykőrösön, összekapta magát az Újpest Bonyhádon

Az Óbuda komoly hátrányból fordított egy őrült végjátékban, az Újpest pedig 50 pontot kapott az első félidőben, majd a másodikban szétszedte a Bonyhád támadójátékát. 

NBI/B. Piros csoport, 4. forduló

Nagykőrösi Sólymok KE - Óbudai Kaszások 93-95

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (24 pont, 8 lepattanó, 6-6 gólpassz és kiharcolt fault, 30 VAL), Timkó Norbert (12 pont, 6/7 mezőnyből, 7 lepattanó, 21 VAL), Molnár Bence (15 pont, 7/11 mezőnyből, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 16 VAL), Fehér Péter (11 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 13 VAL).

Az Óbuda kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (23 pont, 13/13 büntető, 10 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 35 VAL), Stefan Perunicic (20 pont, 4/7 tripla, 20 VAL), Fekete Viktor (12 pont, 3/7 tripla, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 16 VAL), Kalassai Martin (12 pont, 2/3 tripla, 3 szerzett labda, 15 VAL), Czirbus József (14 pont, 4 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 12 VAL).

Fordított utat járt be eddig a két gárda, hiszen a Nagykőrös egy hazai vereséggel nyitotta a bajnokságot, majd két győzelmet könyvelhetett el, míg a Kaszások első meccsüket behúzták, utána viszont kétszer kikaptak. A kezdeti puhatolózás után hamarabb is lendültek bele a hazaiak, Timkó Norbert, Lakosa Ákos és Molnár Miklós vezérletével 14-8-ra elléptek, majd Mester Márk és Molnár Bence is felpörgött, 22-10-re vezetett a Nagykőrös. A padról jövő Kalassai Martin és Stefan Perunincic triplával nyugtatta meg a Kaszásokat, majd a negyed végén büntetőkkel araszoltak közelebb (27-21). A folytatásban is Kalassai és Perunicic vitte a prímet, majd Fekete Viktor is beszórt egy hármast, folyamatosan ott loholt ellenfele nyakán az Óbuda, miközben a Sólymok támadójátéka igencsak akadozott. A hazaiak a negyed második felében rendezték a védekezésüket, így ők mehettek előnnyel a nagyszünetre, de teljesen nyílttá vált a mérkőzés (44-42). 

A harmadik negyed elején a Nagykőrös indított rohamot, Fehér Péter, majd Mácsai Károly is feljavult Lakosáék mellé, többször is 10 pont környékén billegett a differencia, a vendégek szinte csak büntetőkből voltak eredményesek ebben az időszakban. A negyed közepén Fehér triplája után 64-52-re mentek a nagykőrösiek, ám itt előlépett a vendég magasember, Czirbus József, Fekete is beszórt egy hármast, a játékrész végére megfelezték a távolságot (68-62). A Sólymok sem hagyta annyiban, Molnár Bence és Mester Márk is triplát hintett, a Kaszások kispadja technikait is kapott, 75-67-nél fölénybe kerültek a hazaiak. Czura Attila azonban a végére tartogatta a csattanót, előbb beszórt három büntetőt, majd labdaszerzése után Perunicic vágott triplát, végül ziccert és tempót is értékesített, 10-0-s futást vezényelt le. Molnár Miklós állította meg a hazaiak zuhanását, majd Lakosa és Timkó lépett elő, a Nagykőrös visszavette a kezdeményezést, de a vendégeknél Czura és Czirbus tartotta a lépést. Az utolsó perc kezdetén Czura kosarával 89-89-re egyenlített az Óbuda, majd Lakosa tempójára Fekete hármassal válaszolt, Lakosa pedig eladta a labdát, amely után viszont Fekete csak egy büntetőt értékesített - 91-93 állt ekkor az eredményjelzőn. Lakosa két jó büntetővel egalizált, de a csattanó a Kaszásoké volt: Perunicic gyötörte be a labdát a gyűrűbe, Fehér Péter kétségbeesett utolsó távoli kísérlete pedig a bajai mérkőzéssel ellentétben ezúttal célt tévesztett - a Kaszások győzelme után mindkét gárda 2-2-vel áll a tabellán. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld csoport, 4. forduló

Atomerőmű KSE Bonyhád - Újpest-MT 70-88

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Pajor Dávid (14 pont, 10 lepattanó,2 szerzett labda, 23 VAL), Karosi Gergely (17 pont, 3/7 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 22 VAL).

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Varga Dániel (20 pont, 9/11 mezőnyből, 11 lepattanó, 30 VAL), Kelemen Balázs (19 pont, 10 lepattanó, 4 szerzett labda, 25 VAL), Katona Bence (12 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz, 3 szerzett labda, 7 kiharcolt fault, 18 VAL), Puszta Dávid (16 pont, 15 VAL).

Nehezen indult a bajnokság az egyik esélyesnek számító Újpest számára, de a két vereség okozta csorbát legutóbb a MEAFC ellen már kiköszörülték - most viszont nem számíthattak légiósukra, Steve Rosemondra. Az ASE fiataljaival megerősített Bonyhád 2-1-gyel kezdte a szezont, legutóbb a SMAFC-nak dobtak 99 egységet. Érdekesen indult az összecsapás, majdnem öt percig csak triplákat láthattak a szurkolók, akik annak örülhettek, hogy Orgona Gergő, Pajor Dávid és Karosi Gergely révén a Bonyhád háromszor csengetett, amire Puszta Dávid csak egyszer felelt. Katona Bence büntetői szakították meg a szériát, de Karosi tárában még maradt egy töltény, 12-5-re vezetett a Bonyhád. A hazaiak kényelmesen tartották is az előnyt, ám Kelemen Balázs és Varga Dániel lassan felnőtt Puszta mellé, a vendégek el is kezdték faragni a hátrányt (20-16). Karosi ziccerével indult a második negyed, de itt elfogyott a bonyhádi puskapor, a vendégek pedig sebességet váltottak: Antóni Csanád segítségével kiegyenlítettek. Orgona és Pajor érezte is a veszélyt, triplákkal és duplákkal verték vissza a támadást, majd Karosi és Tömösváry is segített, 43-34-re vezettek. Itt azonban megint jött egy újpesti roham, de Pajor ismét résen volt, nem hagyta, hogy fordítsanak a vendégek (50-44). 

A harmadik negyed viszont nem sikerült jól a bonyhádiaknak, Varga és Puszta révén gyorsan kiegyenlített az Újpest, majd Kelemen Balázs vezetésével meg is fordították a meccset - a hazaiaknál öt percig egyetlen Tömösváry-kosarat jegyezhettek fel. Pupp Bence és Heimann Gergő kosarai is csak átmenetileg lassították le a Tigriseket, Antóni Csanád pontjaival a játékrész végére 10 pont fölé hízott a különbség (57-68). A bonyhádiak igyekeztek hátul javítani, ami sikerült is, ám a támadójátékuk nem változott a negyedik negyedben sem, percekig csak Baki Sándor három pontja érkezett, az Újpest pedig szépen lassan kiszabadult a szorításból és a Puszta-Varga-Katona trió kosaraival 17 ponttal elhúzott. Tömösváry és Karosi még egy rohamot próbált indítani, de ez gyorsan kifulladt, a vendégek pedig a végén már rutinosan tartották a különbséget. A Tigrisek egyik legjobbjuk nélkül nagyon értékes győzelmet arattak egy jó csapat otthonában és igazolták szezon előtti jó hírüket, a Bonyhádnak pedig lesz mit elemeznie a második félidőt illetően. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele (31. perctől):

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus