NBI/B - Beharangozó 13. forduló

Keleten a MEAFC-Tiszaújváros borsodi rangadó a slágermeccs, míg Nyugaton két nagy derbit is rendeznek, az egyiken a két listavezető, az odahaza veretlen Oroszlány fogadja a tíz meccs óta legyőzőjét kereső Veszprémet, míg a Győr az MTK-hoz látogat.

Keleti csoport

MEAFC (1., 9-3) – Tiszaújvárosi Phoenix KK (5., 7-5) (péntek, 18:00)

Idén a szokásosnál is nagyobb a légiósáradat a másodosztályban, egyre kevesebb klubot találunk amerikai vagy délszláv nyelvterületről érkező játékos nélkül. A Tiszaújvárosnál is akad új érkező, az ukrán Osnach helyére a 203 centis erőcsatárt, Jaywaun Jonest szerződtette a klub, aki a borsodi rangadón mutatkozhat be új csapatában. Utolsó három meccsén kétszer is botlott a listavezető, Brunyánszky István legénységének pedig egy hazai fiaskó után kellene javítania idegenbeli mérlegén, mert az 1-4-es mutató kevés lehet a felsőházba jutáshoz. Ha beválik Jones, akkor a MEAFC-nak van mitől tartania, sima meccs egyik oldalra sem lesz.

Nyíregyháza Blue Sharks (6., 6-5) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 7-4) (szombat, 16:30)

Kötheti a nadrágját a Nyíregyháza, a DEAC múlt heti produkciója után még az ország másik felében is felkapták a fejüket, hogy a hajdúsági gárda bizony komolyan gondolja a feljutást. Úgy tűnik, jó útra lép a Berényi-Ráthonyi edzőpáros vezette debreceni együttes, bár egyetlen fellépésből még nehéz messzemenő következtetések levonni, annak ellenére, hogy imponáló volt a Nagykőrös elleni produkciójuk. A hazai pálya reményt kelthet Siska János fiaiban, de félő, hogy amerikai centere egyedül marad a Szabó-Farkas párossal szemben, illetve a Bus-Nagy páros vezette mezőnysor mire megy a Jones-Velkey-Molnár trióval szemben.

Óbudai Kaszások (11., 3-9) – Salgótarjáni KSE (9., 5-7) (szombat, 18:00)

A Kaszásoknak hazai pályán meg kell ragadniuk minden lehetőséget, hogy elmozduljanak a tabella végéről, ez visszatérő légiósukkal és az eddig viszonylag kiegyensúlyozott otthoni szereplésükkel még egy megerősödött Salgótarján ellen is lehetséges. A nógrádiak a Honvéd legyőzésével jelezték szándékukat egy jobb ”tavaszi” fordulóra, benne is lehet a csapatban a felzárkózás, kérdés, hogy az igencsak rövid paddal meddig futhat a szekér a csoportban. Óbudán persze még kitarthat a lendület, jobb előjelekkel is várják a találkozót, a Jakab-Harris duó jól muzsikált a debütáláson, meglátjuk idegenben is képesek-e tartani a formájukat.

Vásárhelyi Kosársuli (2., 9-3) – EKE Eger KOK (8., 5-7) (szombat, 18:00)

Biztosat már nem merünk írni az Eger kapcsán, még ha odahaza a Vásárhely szinte mindenki ellen toronymagas esélyesnek is számít. Többször rácáfoltak a papírformára Váczi Péter tanítványai (legutóbb a MEAFC legyőzésével), vendégként sem feltartott kézzel utaznak az utóbbi hetekben, ebből pedig valami jó is kisülhet Hódmezővásárhelyen. Persze ha beindul a henger a csongrádiaknál, jönnek a triplák és a gyorsindítások, akkor nem lesz esélyük lelassítani a Keleti csoport legjobban támadó együttesét, de kis szerencsével akár meg is lephetik házigazdáikat, még ha ez csak egy szoros meccsre is lehet elég.

Budapesti Honvéd SE (4., 7-5) – MAFC (12., 3-9) (vasárnap, 16:00)

Régi fénye már a múlté, de ettől független nagy meccs lehet a két örök rivális között a Dózsa György úton. A MAFC remekül kezdte az újévet, a Salgótarjánt és a Kaszásokat is legyőzték hazai pályán, ami még úgy is figyelemreméltó tett, hogy mindkét gárdánál voltak hiányzók, és mindkettő alsóházi derbi volt. Kucsora csapatba kerülése nagyot lendített a gárdán, a pécsi nevelésű, villámléptű hátvéd stabil 20 pontos játékos lett Bors Miklós csapatában, és ha mellé a Molnár-Pápai-Bordács trió is hozza a formáját, akkor ez a MAFC még sokakat meglephet a szezonban. A Honvéd hazai pályán szeretné ezt elkerülni, a MEAFC-tól elszenvedett kétpontos vereségen kívül nem is akadt más csapat, amely meg tudta volna akadályozni őket saját szurkolóik előtt, így most is ők a favoritok a fővárosi derbin. Hosszabb kispad, rutinosabb játékosok, ha mindenki egészséges, akkor még egy jó szériában lévő MAFC sem tudja őket odahaza megállítani.

Nagykőrösi Sólymok KE (7., 6-5) – Calle Pubfood Békés (10., 3-8) (vasárnap, 16:30)

Biztosan nem esett jól a debreceni pofon a nagykőrösieknek, de ha reálisan kezelik az eredményt (amatőr vs. profi csapat) akkor odahaza már talpra is tudnak állni a továbbra is csak bukdácsoló Békés ellen. A keretét nézve továbbra is nehezen érthető Koma Daniék vergődése, talán a fiatal poszton nincs olyan teljesítmény egyelőre, mint volt tavaly, de a rutinosabb játékosoknak még így is hozniuk kellene az eredményeket. Ha lelkileg nem törte meg a múlt hét Lakosa Zsolt fiait, akkor a hazai pályán mindenkire veszélyes Sólymok be fogják húzni ezt a derbit.

 

Nyugati csoport

Budafok (9., 4-8) – Alba Fehérvár (12., 1-11) (péntek, 18:00)

Jókor jön a sereghajtó elleni találkozó a Budafoknak, a szezont bíztatóan kezdő gárda öt vereségbe szaladt bele zsinórban, és már a középházat jelentő nyolcadik helyen álló Pápával szemben is egymeccses hátrányban van. Idegenben nyeretlen egyelőre a Fehérvár, Budafokon még lehetne is keresnivalója, de nem tudni, milyen kerettel érkeznek, így nehéz az esélyeket felmérni náluk. A hazai pálya és a kilábalás lehetősége a gödörből a Budafoknak adhat több motivációt, amivel nagy valószínűséggel élni is fognak a házigazdák.

Motax-Pápai KC (8., 5-7) – Bonyhádi KSE (7., 6-6) (péntek, 18:00)

A Pápának is jókor jön egy otthoni meccs, pechükre a csoport harmadik leghosszabb győzelmi szériájával rendelkező Bonyhád látogat hozzájuk. A négy mérkőzés óta veretlen tolnaiak még így is csak egy meccsel előzik Kálmánékat, egy sikerrel pedig tovább mélyíthetik a szakadékot az alsó- és a középház között. A bizakodásra okot adó hazai (4-2, az MTK-től és a Veszprémtől nem szégyen kikapni) és a Bonyhád kevésbé ijesztő idegenbeli (1-4, csak a sereghajtó otthonában tudtak nyerni) mérlege pápai sikert sejtet, ám a jó formában lévő Tömösváryékat csak a számok alapján korai lenne leírni, szoros találkozóra számíthatunk.

SMAFC-NYME (10., 2-10) – PVSK-Kronosz Kiadó (6., 6-6) (péntek, 19:00)

Bár igaz, hogy több mérkőzést játszottak idegenben, mint odahaza (otthon is a TF, OSE, Győr triót fogadták…), a kilenc meccs óta tartó nyeretlenség így sem mutat jól a fiatal tehetségeket felvonultató SMAFC neve mellett. Ifjú titánokból ezúttal a túloldalon sem lesz hiány, bár úgy tűnik, komolyan veszi idén a PVSK a B csoport küzdelmeit, idegenben mégsem jött ki eddig a lépés, csupán egy találkozót tudtak nyerni, azt is a tabella alján kullogó, több sebből vérző Baja otthonában. Itt a lehetőség Meszlényi Róbert alakulata előtt, hogy megtörje a régóta húzódó rossz sorozatot, könnyű meccs nem lesz számukra, de egy végletekig kiélezett párharcra számíthatunk.

OSE Lions (1., 11-1) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 10-2) (péntek, 19:00)

Szuperrangadó a Nyugati csoportban. Az egyik győzelmi szériája biztosan véget ér, vagy az OSE hazai, vagy a Veszprém tíz meccs óta tartó (leghosszabb a B csoportban) hibátlan mérlegének intünk búcsút. Kiváló játékosok mindkét oldalon, Lewis, Kiss Kornél, Wehner Zoli az egyik, Pavlovic, Kámán Tamás, Körtélyesi Gergely, Hegedűs Attila a másikon, emellett két remekül felkészített gárda néz farkasszemet egymással. Pontesőre nem számíthatunk pénteken Oroszlány felett, taktikai csatára annál inkább a két szakvezető között. A hangulatra biztosan nem lesz panasz, ismerve az oroszlányi drukkerek híres szurkolótáborát, igazi csemegéje lehet az összecsapás a másodosztálynak. 

MTK Törökbálint (5., 8-4) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (3., 9-3) (szombat, 17:00)

Az OSE-Veszprém ütközet árnyékában találkozik egymással másik két kiváló együttes, a Győr a szintén felsőházba igyekvő MTK-hoz látogat. Akad hasonlóság a két gárda stílusa között, mindketten előszeretettel használják a triplákat (bár a hazaiaknál ez főleg Horváth Kristóf vajkezének köszönhető), és a palánk alatt jó szerkezetet tudnak felvonultatni, ebből kiindulva pedig kiegyenlített derbire számíthatunk. Az 5-0-s hazai mérleg figyelemreméltó, és a győri, utolsó másodperces vereségért is van oka visszavágni a Törökbálintnak, de ezúttal is csak egy, a végjátékban eldőlő meccs kerekedhet belőle.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (4., 8-4) – Bajai Bácska FKE (11., 2-10) (szombat, 18:30)

Túlságosan fegyelmezett a TF ahhoz, hogy odaajándékozzon egy hazai fellépést a bajaiaknak, a védekezésükkel pedig a tabella alján kullogó bácskai együttes sem fog tudni mit kezdeni. Ha örömjáték nem is, de biztos hazai győzelem várható.

 

Fotó (1., slide): debka.hu
Fotó (2.): oselions.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus