2012/2013 Erősorrend 2.hét

Ha hétvége, akkor erősorrend, most sem maradhat ki a heti lista. Az elején nincs túl nagy meglepetés, hiszen van egy pár alig-alig bukó gárda, ám hátrébb jócskán alakultak az erőviszonyok (megítélésünk szerint). Nyugaton brutális alulteljesítés történik több esetben is, így például a Minnesota sérülésekkel együtt sincs akkora veszélyben, mint normális esetben kellene, hogy legyenek, de keleten is vannak nagy "kihasználók", például a Milwaukee, amely a Központi csoportban vitézkedik és vezeti a divíziót többek között az Indiana érthetetlen produkciójának köszönhetően.


30. Washington Wizards (0-8, -1)

Semmi nem változott a Wizardsnál, talán csak annyi, hogy most már egyértelműen a legreménytelenebb csapatának tűnnek. "Irányító nélkül nehéz" - mondta egy keleti bölcs, Ernie Grunfeld GM viszont lesöpörte az asztalról, és közben elmormolta a "Józsi bácsi, úgy hallottuk beszűkült a szókincse" kezdetű vicc válaszát. Az eredmény látható, zsinórban másodjára kezdenek 0-8-cal.

29. Sacramento Kings (2-7, -5)

A Kings a mintapéldája annak, hogy mennyire semmit nem számít az előszezon és a nyilatkozatok. Ugyanaz a kilátástalan játék, mint az előző években, csak többen elrobogtak közben mellettük csapatépítés terén. A kezdeti jó chemistry azonnal megbomlani látszik, ennyit számít a tudás hiánya és a csapatfelépítésben fellelhető teljes káosz. DeMarcus Cousins a lehető legrosszabb kombinációval rendelkezik: buta + nagyképű.

28. Detroit Pistons (1-9, +2)

Pár napja még azt gondoltam, lesznek ennél feljebb is, hiszen elindultak játékban előre, a Philly ellen pedig meg is szerezték első győzelmüket, ám akiket megver az Orlando Magic, azok nem kerülhetnek sokkal fentebb egy ilyen ranglétrán. Az pedig ne legyen már indok, hogy a Magic-nél Jameer Nelson visszatérhetett. A hátsóudvar kezdi összeszedni magát, ezt nem tudjuk nem összekötni a ténnyel, hogy Rodney Stuckey kikerült a kezdőből.

28. Toronto Raptors (2-6, 0)

Továbbra is borzasztó nagy csalódás a kanadai gárda. Kyle Lowry a világ legbutább sérülését szedte össze (egy jó dobást követően a palánk alatt felugrott, hogy elrugaszkodjon a hátrafelé futáshoz, közben viszont ráugrott az ellenfél bokájára, több mint egy hete sérült emiatt...), az ő hiányában pedig ugyanolyan vérszegény a Raptors, mint volt a korábbi években, teljesen hiányzik belőlük a tökösség, szoros végjátékokat pedig csak véletlenül nyernek.

27. Orlando Magic (3-5, 0)

Ha van Jameer Nelson, nagyon veszélyesek mindenkire, de ha nincs, megkockáztatható, hogy a Wizardsot leszámítva a leggyengébbek a ligában. Persze az első számú irányító mindenhol fontos, de ennyit nem kellene, hogy jelentsen Nelson jelenléte, bármennyire is szeretjük, tiszteljük, ő nem ilyen kaliberű játékos. Mindenesetre akkora szenvedés nem lesz ez az idény számukra, mint előzetesen gondoltuk.

25. New Orleans Hornets (3-5, -12)

Visszatért Anthony Davis, de valami elszakadt a Hornetsnél. Az idény elején masszív, a legjobb gárdákra is veszélyes együttes védekezése teljesen szétesett, ami mind Davis felépülését, mind Monty Williams edzői felfogását nézve meglepő fordulat. Mondjuk úgy nehéz is, hogy a kezdő dobóhátvéd, a csapat egyetlen maximum szerződéssel rendelkező játékosa "beteget" jelent folyamatosan...

24. Cleveland Cavaliers (2-7, -7)

Gond van a Cavsnél is. A látványos játék megvan, a legutolsó meccsüket leszámítva Kyrie Irving és Anderson Varejao All-Star formában pattogtat, Dion Waiters pedig a vártnál jobban teljesít, ám teljesen elfogyott a padjuk, nagyjából a Portlandéval egy szinten lehet őket emlegetni, a védekezésük pedig teljesen szétesett, így nem is meglepő, hogy 5 meccses vereségsorozatban vannak.

23. Indiana Pacers (4-6, -2)

Brutálisan gyengék, a mérlegük megint nem adja vissza, mennyire. A legutóbb a Dallas elleni siker alkalmával már mutattak életjeleket, de Frank Vogel nagyon nem találja a megfelelő rotációt, támadásban teljesen tanácstalanok a legtöbbször. George Hill pontokban nem rossz az utóbbi időben, de a csapat mozgatása még mindig nagyon nem az ő műfaja, így pedig vért pisilnek minden egyes győzelemért, amiből így sincs sok. Ha még sokáig butáskodnak, akkor a Central sima megnyerése helyett a 8. helyért fognak kapaszkodni egész évben.

22. Denver Nuggets (4-6, -10)

Hiába javítottak a 0-3-as kezdést követően, az utóbbi időszakban megint teljesen elveszteni látszanak a fonalat. Azt is hozzá kell tenni, hogy nem volt könnyű sorsolásuk, de a mutatott teljesítményük ettől függetlenül is kiábrándító. A csapat, amely tavaly a legtöbb pontot átlagolta a festékben és a legtöbbször állhattak a büntetővonalra, most alig bír kiharcolni 1-1 faultot, ez pedig teljesen megfogja őket - láthatóan idén is erre apelláltak, eddig kevés sikerrel. George Karlt imádják játékosai, kérdés, meddig lesz még lehetőségük erre.

21. Utah Jazz (5-6, -2)

Mindössze annyival jobbak, mint a Pacers vagy a Nuggets, hogy jobban gyűjtögetik győzelmeiket, de egyelőre ők is totálisan mást csinálnak, mint amit kellene. A liga legjobb magasember-rotációjával rendelkező Jazz alig néha veri meg pattanózásban ellenfeleit, márpedig ha ez nincs meg, játékban óriási gondok akadnak a Utah-val. Al Jeffersonon kívül mindenki formán kívül játszik, Tyrone Corbin mester már el is kezdett kipróbálni egy másfajta rotációt, másfajta kezdővel együtt.

20. Houston Rockets (4-5, +3)

Ők a Portlanddel kezet foghatnának nyugodtan, gyakorlatilag ketten ugyanazt a játékerőt képviselik, ugyanolyan a mérlegük is. Harden a kezdeti csoda után most már jóval csendesebb, de így is egészen jól játszik a még mindig messze nem kész Rockets. Marcus Morrisból játékos lett, őt tavaly teljesen mellőzte Kevin McHale, idén viszont játékával bizonyítja, ott a helye a keretben. Royce White-tal már ne nagyon számoljon senki (ha használható lesz, az óriási pozitív meglepetés lesz, valószínűleg mindenkinek).

19. Portland TrailBlazers (4-5, +3)

Mint említettem, a Houston és ők egy játékerőt képviselnek. A liga egyetlen csapata, ahol hárman átlagolnak 19 pont felett, ám a kezdőcsapat nagyjából 40 percet játszik meccsenként. Velük nincs is gond, ám mint már korábban is említettük, ezt hosszútávon nem fogják bírni, cserepad pedig továbbra sincs. Damian Lillard legit kihívója Anthony Davisnek az Év Újonca címért, ezt se gondolták volna sokan a szezon előtt.

18. Minnesota Timberwolves (5-4, -7)

Az ő helyezésüket a legnehezebb a héten belőni, de jelenleg hat sérültjük van, Kirilenkón kívül a teljes kezdő és nagyon fontos cserék is, ezt pedig nem bírják el. Decemberig ennél még hátrébb is csúszhatnak bőven, ha visszatér Love és Rubio (valamint Pekovics), akkor javulhat jócskán a helyzet. Az utóbbi két találkozó alkalmával már a mágia sem segített, kezdenek kifogyni, ami nem is csoda ilyen sérültlistával.

17. Philadelphia Sixers (5-4, -6)

Nem nagyon sikerült összeállniuk, pedig most már biztosan tudják, Andrew Bynummal idén nem nagyon kell foglalkozniuk. A palánk alatt teljesen erőtlenné vált a Sixers az utóbbi időben, és Jrue Holiday se bírta sokáig a tempót, utóbbi meccsein visszaszállt a földre, az ő "csak" jó teljesítménye pedig többször is meglepő vereségekhez vezetett. Evan Turnernek csak fellángolásai vannak, tőle nagyon hiányzik az áttörés, mert centerjátékra egy ideig még nem számíthat a Philly.

16. Charlotte Bobcats (4-4, +12)

Őket lehet, hogy kicsit túllőjük most, de ennyit megérdemelnek, emberemlékezet óta nem nyertek 3 meccset zsinórban, és abszolút legitim tagjai a ligának (erre se mostanában volt példa utoljára). Kemba Walker egy normális csapatban kezd vezérré válni. Még mindig rettentően sok felesleges vállalása van, de ha valaki meccseket nyer a végjátékban, akkor az ő lesz. Kidd-Gilchrist az előzetes értékelésekkel ellentétben jó választásnak tűnik. Van még ebben a csapatban, kérdés, hogy Mike Dunlap össze tudja-e tartani ezt a mostani kohéziót.

15. Dallas Mavericks (6-5, -8)

A jó kezdés után erősen visszaestek Rick Carlisle fiai. Szerepet játszott ebben persze Shawn Marion sérülése is, de inkább kijött az a forgatókönyv, amit év elején gondoltam nekik. Ez persze nem jelent semmit, hiszen az első héten meg pont nem azt csinálták, amit vártam tőlük, valószínűleg ilyen hullámzások jellemzik majd őket, nagyon hiányzik az igazi vezért tőlük, aki még pár hétig biztosan nélkülözniük is kell. OJ Mayo szintet lépett, ha ilyen dobóformát tart, borítékolható neki nyáron a 8 számjegyű fizetési csekk.

14. Phoenix Suns (4-7, +11)

A múltkor mérlegükhöz képest hátrakerültek, most a 4-7 ellenére előre. Legutóbbi két meccsükön a Staplesben, illetve a Heat ellen kaptak ki, az vállalható bárki számára. Még mindig tele vannak amatőr hibákkal, főleg Michael Beasley vállalásai vállalhatatlanok néha, de többen is kezdenek formába lendülni (Markieff Morris, Jared Dudley), és mivel elég jó egészségnek örvendnek, ezért a sok sérüléssel tarkított csapatok ellen bőven van esélyük.

13. Atlanta Hawks (4-4, +3)

Kicserélődött a fél keretük, és így is ugyanaz van, mint eddig mindig. Semmi extra, győzelem itt, vereség ott, általában a kötelezőket hozzák, amely mérkőzésen pedig nem esélyesek, ott kikapnak. A világ legszürkébb csapata továbbra is.

12. Chicago Bulls (5-4, -3)

Ha az Atlantánál megemlítettük, hogy szürkék, akkor ez idén nagyon igaz (Szerk: sajnos) a Bullsra is. Kötelezők megvannak, meglepetésgyőzelmet viszont a legritkább esetben lehet tőlük várni. Kirk Hinrich sokat sérült, és ha van, akkor sem tud egyelőre túl jó teljesítményt nyújtani. A pad itt is homály, egyelőre Thibodeau védekezésközpontú kosárlabdája hozza az eredményeket. Hatos idegenbeli sorozat két meccsén vannak túl jelenleg, úgyhogy nem néz ki túl jó hét számukra.

11. Golden State Warriors (5-4, +7)

Rettentően kiszámíthatatlanok. Egy-két érthetetlen, vagy a kelleténél nagyobb arányú vereség után bravúrokat is be tudnak mutatni. A hátvédsor még messze nem dolgozik megfelelő hatásfokkal, főleg a másodéves Klay Thompson nem találja dobóformáját, ám Harrison Barnes kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket, és az egész csapat kezd hozzászokni a Bogut nélküli játékhoz. Még Andris Biedrins is életjeleket mutat, igaz, egyelőre csak szakavatott orvosok tudják megállapítani, hogy nem teljesen halott.

10. Milwaukee Bucks (6-2, 0)

Még mindig nem merem előrébb rakni a Buckst a mérlege ellenére is, igazán nagy halat ugyanis továbbra sem sikerült elcsípniük, a Bostont verték év elején, de ezen kívül csupa gyengébb vagy rossz formában lévő együttest sikerült két vállra fektetniük (a Celtics is abban volt az első meccsen egyébként). A frontcourt mintha éledezne, de a siker kulcsa egyértelműen az Ellis - Jennings páros, illetve hogy legalább egyikük mindig jól tud teljesíteni. Ha ezt tudják folytatni (ez viszont egy elég nagy HA), akkor nem lesz gond a rájátszással.

9. Los Angeles Lakers (4-5, +5)

Most már fel kell őket ide helyezni, mert Nash ide vagy oda, összeszedték magukat. Komoly csapatok ellen esélyesként még semmiképp nem lehet őket jelölni, de a nagy átlagot lassan rutinból verik. Mike D'Antoni rendszere az alapszakaszban valószínűleg jótékony hatással lesz a támadójátékra, kérdés, meddig bírják szuflával a nyugdíjasok. A védekezés más dolog, többek között ezért sem nagyon rakjuk még ennél feljebb őket.

8. Boston Celtics (6-4, +12)

A Celtics is kezd magára találni, pedig még mindig borzasztóan messze vannak attól a játéktól, amit ők tudnak, vagy amit a legtöbben beléjük képzeltek/tünk a szezon előtt. A pattanózás nagyon nem megy, és úgy az egész játék döcög még, de Rajon Rondo vezetésével támadásban azért már kezdik összeszedni magukat, úgy tűnik, Jason Terry kezdőbe állítása is bejön. Borzasztóan sokat kell még fejlődniük önmagukhoz képest, de legalább elindultak az úton, a gyengébb csapatokat már emlékezetből verik.

7. Brooklyn Nets (5-2, +8)

Mondanánk, hogy rutinból szerzi a győzelmeit a Nets is, de túlságosan összeszokott társaságról esetükben ugye nem nagyon beszélhetünk. Ettől függetlenül kezd kijönni az egyéni tudás, 1-1 gyenge periódust leszámítva kezdik megmutatni igazi erejüket. A Bostonhoz hasonlóan ez még mindig messze nem az, amit tavasszal várunk tőlük, de magabiztosan szerzik győzelmeiket, ezt pedig nagyon magyarázni nem kell.

6. Oklahoma City Thunder (7-3, -1)

Valami továbbra sem kerek a Thundernél, ez játékban nagyon messze van attól, amit megszokhattunk tőlük az utóbbi egy évben, mintha visszaléptek volna a tavaly előtti állapotra. Kevin Martin pedig kiválóan pótolja Hardent, de mintha a kémia abszolút megszűnt volna a csapattagok között. Persze, 1-1 vereséget követően megrázzák magukat és olyankor jajj az ellenfélnek, de az összkép nem túl pozitív. Ha altatnak, és már csak a rájátszásra koncentrálnak, akkor le a kalappal, de mintha kicsit idegesnek tűnnének a meccseken.

5. San Antonio Spurs (8-2, -2)

A kezdeti lendületet követően kezdett kicsit megállni a játék (volt egy kis fertőzésük, ami több játékost elért), aztán ma hajnalban rendbe rakták a Nuggetset. Semmi probléma nincs náluk, hozzák, amit tudnak, nagyjából egyenletesen, ötödik helyük nem teljesítménybeli visszaesésüknek, hanem egy-két csapat bombaformájának köszönhető.

4. Miami Heat (8-3, -2)

Két vereség is becsúszott a múlthéten, de már 11 találkozónál járnak (míg a Knicks például csak 7-nél), úgyhogy nem is nagyon meglepő ez. LeBron Jamest sem vállsérülése, sem a láz nem tudja ledönteni lábáról, és egyelőre nem is engedi, hogy kétszer egymás után bukjon csapata, de lassan ideje lenne Dwyane Wade-nek is normálisan meggyógyulni, mert idei játéka finoman szólva sem jó. Kicsit mintha már most unnák az alapszakaszt, de azért van még mit kijavítaniuk bőven.

3. New York Knicks (6-1, -2)

Megszerezte első vereségét a Knicks, de nem(csak) emiatt kerültek hátrébb, a Clippers és a Grizzlies egyszerűen olyan formában vannak, hogy nem lehet eléjük berakni őket. Továbbra is nagyon jó a csapatnál a hangulat és a kohézió is, meglepően sokat jár a labda náluk, és ebből mindenki kiveszi a részét. Ha végig így folytatják (és nem a győzelem-vereség mutatóra gondolok, hanem az önzetlen játékra), akkor nagyon simán bennmaradhatnak a top6-7-ben egész évben, mert ez eddig nagyon meggyőző, memphisi vereség ide vagy oda.

2. Los Angeles Clippers (7-2, +4)

Mióta kikaptak a Clevelandtől és a Golden State-től, azóta nyertek a Spurs és a Heat ellen is, plusz a Rose Gardenben, ráadásul mind az öt zsinórban szerzett győzelmük borzasztóan sima volt, így nincs mit magyarázni helyezésükön. DeAndre Jordan a héten fejlődés jeleit mutatta, már nem csak blokkokban jeleskedett védő oldalon, Blake Griffinnel együtt kezdenek éledezni a viszonylag halk szezonkezdetet követően. Jamal Crawford eddig a liga legjobb hatodik embere, vita nélkül.

1. Memphis Grizzlies (8-1, +3)

A héten megverték a Thundert, a Heatet és a Knickst is, a liga legjobb formában lévő alakulata. Nem nagyon haladnak a trenddel, a small-ball felállásokra a magas szerkezetükkel válaszolnak, és eddig viszontválasz nem nagyon érkezett (a szezonnyitón kaptak ki a Clippers ellen legutoljára). A teljes frontcourt kezd formába lendülni, ami nagy probléma az ellenfelek számára, a hátvédsor védekezésben elképesztő, a cserepad pedi jobb, mint amire számítani lehetett. Úgy tűnik egyelőre, Robert Pera jó helyre fektette be a pénzét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus