Hírmorzsák 2024-04-18 (10:00)

A 76ers ott lesz a rájátszásban, a Hawks idénye befejeződött. Jimmy Butler és Alex Caruso is megsérült. Zion Williamson állapotát 2 hét múlva vizsgálják felül. Tyronn Lue úgy tervez, hogy Kawhi Leonard bevethető lesz a rájátszás kezdetén, de ez még bizonytalan. Damian Lillard limitált edzésmunkát végzett tegnap. Jontay Porter örökös eltiltást kapott az NBA-től. Klay Thompsonnak sokat jelent a társak támogatása, Chris Paul nem vonul még vissza. Elszakadt Olivier Sarr Achillese. Hivatalos a Team USA olimpiai kerete.

Ahogyan arról összefoglalónkban már beszámoltunk, újabb két mérkőzéssel folytatódott a playin. Az első összecsapást annak ellenére is a 76ers nyerte, hogy a nagyszünetben még a Heat járt 12 ponttal előrébb, ezzel eldőlt, hogy ők lesznek a Knicks ellenfele a rájátszás első körében. A második meccsen Coby White 42 pontjára építve 131-116-ra nyert a Bulls, így megmérkőzhetnek a Heat ellen azért a jogért, hogy ki legyen a Celtics ellenfele a rájátszásban, míg a Hawks számára befejeződött az idény.

A 76ers továbbjutása után Joel Embiid elmondta, hogy ez sokat jelent nekik, mert annak ellenére is összetartottak, hogy komoly hátrányba kerültek. Nem ez volt élete meccse, és a negyedik negyedig nem is tudott eljutni azokra a helyekre a pályán, ahová szeretett volna, de mégis megtalálták a módját annak, hogy nyerjenek. Ellenfelük szereti csúnyává tenni a meccseket, de erre ők is képesek, úgyhogy pontosan ezt tették.

A találkozó krónikájához tartozik, hogy Jimmy Butler még az első negyed végén térdsérülést szenvedett, fájdalmak között terült el, ugyanakkor ledobta a büntetőit, majd végül 40 percet töltött a parketten. Sajtóértesülések szerint MCL-sérülést szenvedett, biztosat pedig csak a mai MRI-vizsgálat után lehet tudni, viszont erősen bizonytalan a szereplése a Bulls elleni összecsapáson. Butler elmondta, hogy a sérülése után abban reménykedett, hogy kap elegendő adrenalinlöketet ahhoz, hogy teljesíteni tudjon, de nem ez volt a helyzet, egyik oldalon sem tudott mit csinálni a pályán, és most azt gondolja, hogy többet ártott a csapatának, mint amennyi hasznát vették. Reméli, hogy rendben lesz, és amikor felkel másnap reggel, képes lesz mozogni, jelen pillanatban viszont nem ez a helyzet. Most nyerniük kell egy meccset, és majd utána kezdenek aggódni a következő miatt.

A Bulls sem biztos, hogy teljes kerettel várja majd a Heat elleni összecsapást, náluk Alex Caruso szenvedett lábfejsérülést, és Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján súlyos ficamról van szó, így bizonytalan a szerepvállalása a következő meccsen. Caruso meglehetősen bizarr körülmények között sérült meg, Andre Drummond lépett rá a lábfejére, amikor mindketten szaladtak hátra.

Rossz hírt kapott a Pelicans, Zion Williamson nélkül kell megvívniuk a Kings elleni sorsdöntő összecsapást. Az erőcsatár a Lakers elleni találkozó hajrájában szenvedett combhajlítóizom-sérülést, és a Pelicans tájékoztatása alapján körülbelül 2 hét múlva fogják legközelebb felülvizsgálni az állapotát.

Kawhi Leonard kihagyta az alapszakasz utolsó nyolc meccsét, ugyanakkor Tyronn Lue elmondta, hogy azzal tervez, hogy játszani fog a Mavericks elleni első összecsapáson. Egyelőre még nem végzett öt az öt elleni edzésmunkát, úgyhogy nem tudják biztosra, hogy bevethető lesz-e a párharc kezdetén. Mindig csak az előttük álló napra koncentrálnak, javul Leonard állapota, egyre jobban van, viszont nincs kőbe vésve, hogy mikor mit kell tudnia csinálni. A sorsa az orvosi stáb kezében van, mert az a legfontosabb, hogy megvédjék őt, és azt tegyék, ami a legjobb Leonard számára, úgyhogy az sem egyértelmű még, hogy mennyi játszhat, amikor visszatérhet, de tényleg mindig csak az előttük álló napra koncentrálnak.

Azt követően, hogy a hasizomsérüléssel küzdő Damian Lillard teljesen kihagyta a Bucks keddi edzését, szerdán már elvégzett bizonyos feladatokat. Doc Rivers bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a csütörtöki szünnapot követően pénteken már teljes edzésmunkát végezhet a hátvéd, legalábbis nagyon meglepődne, ha nem így lenne. Lillard így várhatóan ott lehet a Pacers elleni első meccsen, ami azért is lenne rendkívül fontos, mert a vádlijával bajlódó Giannis Antetokounmpo egyelőre semmilyen edzésmunkát nem végzett a héten – a minap arról szóltak a hírek, hogy a Bucks úgy számol, hogy nem lesz bevethető a rájátszás kezdetén, bár a csapat eddig nem adott ki hivatalos tájékoztatást erről. AJ Green sem edzett a héten, a hátvéd már az alapszakasz utolsó két meccsét is kihagyta bokaficam miatt.

Az NBA bejelentette, hogy Jontay Porter örökös eltiltást kapott a ligától. Azt követően tiltották el a Raptors játékosát, hogy az ellene lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy bizalmas információkat osztott meg sportfogadókkal, legalább egyszer kivonta magát a játéból a Raptors kosarasaként, illetve amikor a G Ligában játszott, NBA-meccsekre is fogadott. A liga közölte, hogy a vizsgálódást nem zárták le, és az összegyűjtött információkat megosztják a hatóságokkal is. A Raptors végig együttműködött a ligával, támogatták azt a döntést is, hogy örökre eltiltsák Portert, és hálásak amiatt, hogy gyorsan lement a vizsgálódás.

Az NBA vizsgálata rámutatott arra, hogy a március 20-i, Kings elleni összecsapása előtt Porter információkat osztott meg az egészségügyi állapotáról egy sportfogadóval, aki 80,000 dollárt tett fel arra, hogy bizonyos statisztikákban alul fog teljesíteni, és ezzel 1,1 milliót nyert. Porter 3 perc után betegségre hivatkozva szállt ki a meccsből, a DraftKings ugyanakkor nem fizette ki a nyereményt, mivel gyanúsnak találták ezt a fogadást, és ezt jelezték az NBA felé is. A liga vizsgálata arra is rámutatott, hogy Porter január és március között egy kapcsolata révén legalább 13 NBA-meccsre is fogadott összesen 54,094 dollárt kockára téve, és ezekből 21,965 dolláros profitra tett szert. Egyik fogadás sem olyan meccsekre vonatkozott, amelyiken ő pályára lépett volna, egyszer ugyanakkor kötésben megtette azt is, hogy a Raptors ki fog kapni, viszont az a fogadás nem volt nyerő.

A Warriors tegnap hajnali kiesése után sokakban felmerült, hogy ez lehetett Klay Thompson utolsó meccse a csapat színeiben, mivel a nyáron szabadügynök lesz. A találkozó után többen is hangoztatták, hogy szeretnék maradásra bírni, Stephen Curry elmondása szerint el sem tudja képzelni, hogy ne játsszon mellette Thompson, Draymond Green szerint nincs olyan forgatókönyv, amiben az lenne a csapat érdeke, hogy a hátvéd távozzon, és Steve Kerr szerint is szükségük van rá.

Thompson erről elmondta, hogy sokat jelentenek neki ezek a szavak, elvégre együtt mentek keresztül a legmagasabb hullámhegyeken, illetve a legmélyebb hullámvölgyeken is, függetlenül attól, hogy az éppen egy bajnoki cím megnyerését vagy elbukását jelentette, vagy a rájátszás elérést vagy a lemaradást arról. Hálás a közösen eltöltött időért, történelmi dolgokat csináltak. Továbbra is nyerni akar, mert aki ennyi sikeres szezonon van túl, az nem akar ettől továbblépni, és igazán jól mutatna, ha a hüvelykujjára is jutna egy gyűrű. Szerinte ez továbbra is elérhető, emellett pedig azon fog gondolkodni, hogy mi az, ami igazán boldoggá teheti őt a pályafutása utolsó éveire. Még csak április közepe van, a piac pedig csak július 1-én nyit, úgyhogy nem kell elsietnie a döntését a jövőjéről, van még erre ideje.

Az ESPN információi szerint Thompson számára a nyáron fontosabb lesz az, hogy nyerő helyzetbe kerüljön, mint az, hogy mekkora fizetést kap, de ha azt látja, hogy a Warriorsnál továbbra is megbecsülik őt, akkor szeretne náluk maradni. Amennyiben marad, valószínűleg a 2025/26-os szezon végéig szeretne szerződést aláírni, vagyis ameddig Curry és Kerr megállapodása is érvényben van. Tim Kawakami (The Athletic) szerint a Warriors korrekt ajánlatot tehet, évente 20 millió dollár környékén kínálhatnak neki, méghozzá 2-3 szezonra. Sam Amick (The Athletic) információi alapján a Mavericks érdeklődhet Thompson iránt, és szerinte ahhoz hasonló szerződésben reménykedhet, mint amit Grayson Allen (4 év, 70 millió) a minap aláírt a Sunsnál.

Chris Paul jövője is bizonytalan, a következő évre szóló 30 milliós fizetése nem garantált, és Anthony Slater (The Athletic) információi alapján csak akkor fogja garantálni a szerződését a Warriors, ha fel tudják azt használni egy cserében – június 28-ig kell dönteniük erről. A veterán irányítót megkérdezték a jövőjéről, ami kapcsán elmondta, hogy beszél erről a feleségével és a gyerekeivel is, azt viszont biztosan tudja, hogy nem ért el a pályafutása végéhez, nem fog visszavonulni a nyáron.

A Thunder bejelentette, hogy elszakadt Olivier Sarr Achillese a G Liga döntőjének a harmadik meccsén, emiatt határozatlan ideig nem számolhatnak vele. Sarr 15 meccsen játszott az NBA-ben a szezon során, 6,5 perc alatt 2,3 pontot, valamint 2,4 lepattanót átlagolt.

A végére pedig az Egyesült Államok válogatottja maradt, beigazolódtak azok az értesülések, hogy melyik 12 játékossal utazhatnak el az olimpiára, hivatalosan is keretet hirdettek az amerikaiak. A Team USA a tervek szerint az alábbi 12 játékossal igyekszik elhódítani az újabb aranyérmet az ötkarikás játékokon: Stephen Curry, LeBron James, Kevin Durant, Jayson Tatum, Joel Embiid, Devin Booker, Tyrese Haliburton, Anthony Edwards, Jrue Holiday, Bam Adebayo, Anthony Davis, Kawhi Leonard.

A programot irányító Grant Hill elmondta, hogy szerettek volna a nyárig várni a keret bejelentésével, ugyanakkor tudták azt, hogy ezt a csapatot akarják összehozni, ahogyan azt is tudták, hogy sokan szeretnének majd bekerülni, úgyhogy nem látták annak okát, hogy mégis tovább várjanak. A múltban előfordult, hogy az utolsó pillanatokban kellett változtatniuk a keretükön, ez volt az előző olimpia előtt is, ugyanakkor nagyon bizakodnak abban, hogy most nem ez lesz a helyzet.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több playoff-csapat is olyan védők játszanak, akik a rájátszásban nagyon villanhatnak a másik oldalon – a 12 legalulfizetettebb sztár – 15 fotó, ami összefoglalja az idei alapszakaszt – elkészült a play-in és a playoff első körének menetrendje – az alapszakasz legnagyobb győztesei és vesztesei – 4 playoff-párharc már ismert, kijött az első esélylatolgatás – több jó magasember jön ki az idei draftra, hol köthetnek ki? – Wemby az elmúlt szűk 50 év 5. legjobb újoncévét produkálta? – a Villanova három muskétása repíti a New Yorkot.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus