Hírmorzsák 2024-04-20 (10:15)

A Miami és a New Orleans jutott be a playoffba. Spoelstra Adebayót tette DeRozanre, ezzel akart lökést adni a fiataloknak. Adebayo vért és verítéket ígért a Bostonnak. DeRozan maradni akar Chicagóban, de esélyt akar egy nagy menetelésre. A Pelicansnél a csapatmunka nyert, Ingram a Lakers elleni vereség utáni reggelen már dobóedzést végzett. Mike Brown szerint a Pels-játékosok hosszú karjai miatt estek ki. Lillard ott lehet a Pacers elleni első meccsen. Dereck Lively II felépülése jól halad. Brandon Clarke szerint egy kezdőcentert fog szerezni a Grizzlies. Nincs túl nagy értéke a második körös draftjogoknak. 12 év után ismét női játékvezető fúj a playoffban. 25%-kal nőtt a playoff-bónusz. SGA aláírt a Converse-zel, saját signature cipőt tervezhet. Kijöttek a friss mezeladási statisztikák. Scottie Pippen kisebbik fia a Michiganhez kötelezte el magát. Michael Porter Jr. másik öccsét hat év börtönre ítélték. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ma hajnalban véget ért a playin: a hazai pályán játszó Miami Heat és New Orleans Pelicans a vártnál simább mérkőzésen győzte le a Chicago Bullst és a Sacramento Kingset. Ezzel ki is alakult az utolsó két párosítás, a Heat Bostonban, a Pelicans Oklahoma Cityben kezdi majd meg a rájátszást. 

A Miami Heatnél természetesen még hetekig nem léphet pályára Jimmy Butler, de Tyler Herro és Jaime Jaquez Jr. előlépett támadásban, míg védekezésben Erik Spoelstra vezetőedző Bam Adebayót tette DeMar DeRozanre, és ezzel a húzással meg is nyerte a meccset. Spoelstra elmondta, hogy egyedül DeRozanben érezték azt, hogy egymaga képes eldönteni a meccset (ez azért érdekes, mert Coby White a Hawks ellen 42 pontot szórt az előző playin-körben - a szerk.), ezért úgy döntött, hogy legjobb védőjét teszi rá. Arról is beszélt, hogy Butler sérülése után eléggé maguk alá kerültek, és kellett valami inspiráció, egy löket a csapatnak, amit csak Bam Adebayótól kaphattak meg - úgy érezte, hogy ezt a leghatásosabban az ellenfél legjobbján bemutatott védekezés adhatja meg.

Spoelstrának feltették a kérdést, hogy mivel a Celticsnél Porzingis sem egy hagyományos center, Adebayót rátehetné Tatumra vagy Brownra, amire annyit mondott, hogy ezen még nem gondolkodott, ezt egyszeri húzásnak szánta, hogy levegye a terhet a többi játékosról. Bam Adebayót is kérdezték a Celtics elleni párharcról, és a magasember Churchilles stílusban úgy fogalmazott, hogy kutyaviadalt, háborút és iszapbirkózást várhatnak a Miamitól, szép kosárlabda nemigen lesz. 

A vesztes oldalon DeMar DeRozan elmondta, hogy bár nyáron lejár a szerződése, elsődlegesen maradni akar Chicagóban, viszont most már szeretne lehetőséget kapni arra, hogy nyerjen a Bullsszal - nagyon frusztráló, hogy megint úgy megy haza, hogy otthon nézheti a playoffot. Utál veszíteni és utálja az elvesztett lehetőségeket, borzasztóan megviseli, amikor látja, hogy lepörög az óra és vége, nincs következő meccs. 35 éves lesz és októberben a 16. szezonját kezdi meg, érzi, hogy egyre kevesebb lehetősége marad, mivel nem tervez 25 évet játszani. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy azt akarja látni a Chicagótól, hogy esélyt teremt egy nagy menetelésre, és akkor könnyű lesz döntést hoznia a nyáron. Papíron most is mindenük megvan ehhez, de valószínűleg egy fekete macska átszaladt előttük az úton, vagy valaki közülük összetört egy tükröt, annyi szerencsétlenség érte őket. Csapattársa, Coby White annyit mondott, hogy DeRozan olyan sokat jelent a csapatnak és a városnak, hogy mindent meg kell neki adni, amt csak kér, ő maga személy szerint nagyon-nagyon szeretné, ha jövőre is együtt játszanának. 

A New Orleans Pelicans a combhajlítóval kidőlt Zion Williamson nélkül darálta be a Sacramentót. A Pels idén eddig 7-5-re állt Zion nélkül, vagyis nem volt okuk a kétségbeesésre, inkább mindenki kicsit többet rakott bele - az érdemi, nyolcfős rotációból hatan jutottak el legalább 10 pontig, köztük a Zion helyén kezdő Trey Murphy III és a három csere: Larry Nance Jr., Jose Alvarado és Naji Marshall. A számok is a Pelicans mellett szóltak, mivel eddig idén 5-0-ra álltak a Kings ellen, a Kings idén 0-9-re állt, amikor nem érte el a 100 dobott pontot, illetve amióta a playint bevezették, a hetedik kiemelt mindig bejutott a playoffba. 

Brandon Ingram szerint az egész szezonban a playoffba jutás volt a céljuk, és bár akadtak nehézségek, sérülések, de az utolsó esélynél mindenki összekapta magát és csapatként oldották meg. A kedd esti, Lakers elleni vereséget követően a sérülésből visszatérő Ingram szerda reggel már a Pelicans edzőközpontjában dobált, hogy lerázza magáról a rozsdát. Elmondása szerint egész pályafutása alatt idén volt a legegészségesebb, ezért nehezen viselte, hogy az alapszakasz utolsó három hetét rehabilitációval kellett töltenie, majd az előző két meccse nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. A második negyed végefelé összeszedte a 3. faultját, de Willie Green vezetőedző utólag elmondta, hogy azért nem cserélte le, mert Ingram azt mondta, hogy bízzon benne, így is megoldja - Ingram szerint ez volt a fordulópont. 

A Kings vezetőedzője, Mike Brown gratulált ellenfelének, szerinte a Pels játékosainak hosszú karjai okozták a vesztüket, mert megzavarták a triplázásukat, belenyúlkáltak a passzsávokba - ezt sokkal nagyobb agresszivitással kellett volna ellensúlyozniuk, ehelyett eladták a labdákat és nem is tudtak rendesen visszazárni védekezésben. 

Egy kisebb sérültjelentés. Damian Lillard már teljes értékű edzésmunkát végzett, így a távlotíó-izom sérüléssel bajlódó hátvéd minden bizonnyal ott lehet vasárnap a Pacers elleni párharc nyitányán. Giannis Antetokounmpo viszont szinte biztosan nem - Doc Rivers elmondása szerint pénteken ott volt az edzőteremben, sétált, mozgott, de sérült vádlijával komolyabb erőkifejtést még nem kockáztatnak. Dereck Lively II kedden részt vett a Dallas edzésén, és az újonc center jól is mozgott, ennek ellenére még nem biztos, hogy ott lesz a Clippers-Mavericks párharc első, vasárnap esti mérkőzésén. 

Brandon Clarke, a Grizzlies Achilles-szakadásból visszatért magasembere szerint a Memphis a nyáron rámehet egy klasszikus ötösre, mert véleménye szerint a stáb szigorúan a négyes poszton akarja játszatni Jaren Jackson Jr.-t, mellé pedig kell egy ötös, mert Clarke magát úgy látja, mint aki a padról száll be. Szerinte az elmúlt négy évben ez a rendszer jól működött, és mivel a drafton várhatóan jó helyen választhatnak, akár onnan is érkezhet egy nagyember. 

A Wizards több edzőjét is elküldte, ugyanakkor a megbízott vezetőedző, Brian Keefe és fő segítője, a veterán David Vanterpool munkájával elégedettek. A Washington elkezdte keresni új, végleges vezetőedzőjét és Keefe is komoly jelölt a posztra. 

A Real GM összeszedte, hogyan állnak az idei és 2025-ös második körös pickekkel a csapatok. A vizsgálat alapján nincs túl nagy értéke ezeknek a draftjogoknak: 2024-re összesen 4 (Heat, Magic, Kings, Spurs), 2025-re hét gárda birtokolja a sajátját. 

Az NBA kiválasztotta azt a 36 játékvezetőt, akik szerepet kaphatnak a playoffban. Köztük van Ashley Moyer-Gleich is, aki a liga történetében a második női játékvezetőként dolgozhat a szezon utolsó időszakában - korábban Violet Palmer 2006 és 2012 között összesen kilenc mérkőzésen kapott szerepet. Moyer-Gleich korábban az NCAA második vonalában kosarazott és 2018 óta több, mint 200 NBA alapszakasz-mérkőzésen működött közre, most pedig Marat Kogut és J.T. Orr mellett első rájátszására készülhet.

A másik 33 játékvezető: Ray Acosta, Brent Barnaky, Curtis Blair, Tony Brothers, Nick Buchert, James Capers, Sean Corbin, Kevin Cutler, Marc Davis, JB DeRosa, Mitchell Ervin, Tyler Ford, Brian Forte, Scott Foster, Pat Fraher, Jacyn Goble, John Goble, David Guthrie, Bill Kennedy, Courtney Kirkland, Karl Lane, Mark Lindsay, Ed Malloy, Gediminas Petraitis, Kevin Scott, Aaron Smith, Ben Taylor, Dedric Taylor, Josh Tiven, Justin Van Duyne, James Williams, Sean Wright és Zach Zarba. A 36 játékvezető számát minden playoff-kör után, teljesítményük függvényében csökkentik, végül a nagydöntőben 12 bíró vezethet mérkőzést. 

A Sportico kiszámolta, hogy a playoffba bejutó csapatok között idén 33.7 millió dolláros bónuszt oszt ki a liga, ami 25%-kal több, mint egy évvel korábban. A Celtics például 844 ezer dollárt kap az alapszakasz-győzelemért, további 739 ezret a keleti első helyért, de még a 6. kiemelt gárdák is 198 ezerrel gazdagodnak. Az elsőkörös részvételért 453 ezer, a másodikért 552 ezer, a konferencia-döntőért 923 ezer, a vesztes nagydöntőért 3 692 000, a végső sikerért 8 549 000 dollár üti a csapattulajdonosok markát. 

A várakozásoknak megfelelően Shai Gilgeous-Alexander többéves hosszabbítást írt alá a Converse-zel és saját cipőmárkát kap majd, ráadásul a legendás cég kosárrészlegének kreatív vezetőjeként felügyeli majd első cipőjének megalkotását, amelyet várhatóan 2025-ben dobnak piacra. A Converse 2003 óta a Nike-birodalom része, így a sportszergyártó-óriás technológiája kerül majd SGA cipőibe. 

Ian Begley (SNY) jelentette, hogy kijött az alapszakasz második felének mezeladási statisztikája. A top15 játékos sorrendben: Steph Curry, LeBron James, Jayson Tatum, Victor Wembanyama, Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic, Devin Booker, Kevin Durant, Damian Lillard, Tyrese Maxey, Ja Morant, Joel Embiid, Nikola Jokics, LaMelo Ball és Jalen Brunson. A csapatok: Lakers, Celtics, Warriors, Bucks, Bulls, 76ers, Knicks, Suns, Spurs és Nuggets. 

Scottie Pippen kisebbik fia, Justin Pippen elkötelezte magát a Michigan Egyetem csapatához - a California Egyetem, a Florida, Stanford és Texas A&M is ajánlatot tett számára. A 190 centis, az idei évfolyam 100 legjobb játékosa közé sorolt kombóhátvéd elmondta, hogy az új vezetőedző, Dustin May garantálja a sportszakmai fejlődést, emellett értékes diplomával is gazdagodhat, ezért döntött a Wolverines mellett.

Végül egy újabb rossz hír a Porter-család háza tájáról. A minap Jontay Portert tiltotta el örökre a liga tiltott sportfogadások miatt, most pedig Michael Porter Jr. másik testvérét, Coban Portert ítélték hat év börtönre - A Denver Egyetem újonca 2023 januárjában Denverben ittasan vezette autóját és áthajtva a piros lámpán halálos kimenetelű közúti balesetet okozott. Colorado államban nincs zéró tolerancia, de a vétkes vérében a megengedett határérték kétszeresét mutatta ki a vizsgálat. Michael Porter Jr. kihagyta a pénteki edzést, mert részt vett testvére ítélethozatalán, Jamal Murray pedig annyit mondott, hogy az öltözőben nem beszélnek ezekről, mert ezek nem olyan témák, amikről szívesen beszél az ember, csak annyit tehetnek, hogy lelkileg támogatják csapattársukat. Michael Malone szerint játékosa minden tiszteletet megérdemel, mert ugyanúgy elvégzi a munkáját, mint korábban, holott rengeteg nehézséget hordoz a szívében és a lelkében, mindez pedig megmutatja, hogy mennyire erős. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Hogyan tovább, GSW? - a korábbi bajnokcsapatok sablonja és az idén beleillő csapatok - 6 playoff-párharc már ismert, összeszedtük a felvezetőket - hogyan változtak a dobóstatisztikák a tavalyi évhez képest? - több órányi highlightot szedett össze az NBA - exkluzív Wemby-interjú - 13 fontos kérdés az első körben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus