Hírmorzsák 2024-04-23 (10:00)

Jamal Murray kosarával 20 pontos hátrányból verte a Lakerst a Nuggets. Jarred Vanderbilt a következő meccsre visszatérne. Joel Embiid a 0-2 ellenére is fogadkozik, hogy továbbjutnak. Nick Nurse elmaradt időkérést reklamált, a 76ers hivatalos panaszt tehet a játékvezetés miatt. Megsérült Jalen Suggs térde, de folytatta a játékot. Jimmy Butler lehet, hogy már nem játszik a rájátszásban. Kérdéses Kawhi Leonard ma esti játéka. Május 1-én egyeztethetnek a Timberwolves adásvételéről. Az NBA 10 évre adná el a közvetítési jogokat. Először a Legtöbbet Fejlődő Játékos díját osztják ki. Megtartották a lottery elősorsolását. JJ Redick is interjúzik a Hornets kispadjáért. A Kings kivárhat Mike Brown szerződésének a meghosszabbításával. Malik Monk tesztelni fogja a piacot. A Heat jó helyzetben lehet egy sztár megszerzéséhez. A Spurst nem érdekli Trae Young.

Ahogyan arról összefoglalónkban is írtunk, a Nuggets úgy nyerte meg a második meccsét is a Lakers ellen, hogy a harmadik negyedben már 20 pont is volt a hátrányuk, viszont a hajrában kiegyenlítettek, és Jamal Murray a dudaszó pillanatában a győztes középtávolit is elsüllyesztette. A meccs után felidézte, hogy korábban megmondta a csapattársainak, hogy elkezdi őket keresni a labdával, de mindenki azt sulykolta belé, hogy továbbra is álljon bele a dobásokba, maradjon agresszív, mert őt fogják keresni a labdával. Amikor a végén nála volt a labda, tudta, hogy be kell esnie annak a dobásának is, mert már előtte is bedobott néhányat.

Michael Malone úgy értékelte a fordítást, hogy nincs a tarsolyában olyan játék, ami önmagában 20 pontot érne, apránként kellett ledolgozniuk a hátrányukat, és ezt is tették. Az edző emellett megjegyezte, hogy biztos mindenki látta az NBA reklámját arról, hogy van-e a játékosoknak playoff-módjuk, és az biztos, hogy playoff-Jamal létezik, és sok All-Star játékos meg sem tudná azt közelíteni, amit Murray csinál a rájátszásban. A végén azért sem kért időt, mert azzal megadta volna az ellenfélnek a lehetőséget arra, hogy rendezzék a védekezésüket, és akkor lehet, hogy be sem tudják dobni a labdát oldalról, így viszont biztosítva volt, hogy a legjobb játékosaik csinálják meg a játékot.

Ehhez a párharchoz kapcsolódó hír, hogy az ESPN értesülései szerint Jarred Vanderbilt szeretne visszatérni a harmadik meccsen. Az erőcsatár február óta maródi egy lábfejsérülés miatt, viszont az elmúlt két hétben egyre nagyobb terhelést kezdett kapni, és hétfőn is végigcsinált egy nagyon intenzív edzést.

Hajnalban a Knicks is nagy fordítást mutatott be a végén, ezzel ők is 2-0-ra alakították a maguk párharcát, Joel Embiid szerint ugyanakkor rendben vannak, és a 76ers meg fogja nyerni ezt a párharcot, mert övék a jobb csapat, és továbbra is harcolni fognak. A 76ersnél egy vitatott játékot is nehezményeznek, Nick Nurse amiatt akadt ki, hogy Tyrese Maxey eladott labdája előtt jelezték, hogy időt kérnek, a játékvezető rá is nézett, de ignorálta őt, majd megint jelezte az időkérési szándékát, és ekkor elkezdődött a közelharc. Lehet, hogy be kellene szaladnia a pályára ahhoz, hogy kellően felkeltse a játékvezető figyelmét. Embiid is kitért arra, hogy próbáltak időt kérni, edzője mellett ő is jelezte ezt a pályáról, de ha ezen felül is emelkednek, még mindig ott vannak a be nem fújt faultok, elfogadhatatlan volt ez. Maxey-nak semmit sem kellett volna máshogy csinálni, ez a liga és a játékvezetés sara, és utálja őket okolni, de úgyis meglátják, hogy mit mond majd az utolsó két percről szóló hivatalos jelentés.

A 76ers egyik szóvivője arról tájékoztatta az ESPN-t, hogy az első két meccs játékvezetői tevékenysége miatt hivatalos panaszt fognak benyújtani a liga felé. Arra is kitért, hogy a Knicksnél a meccstervükbe belefűzték mindkétszer az aktuális játékvezetőkkel kapcsolatos statisztikákat  – utóbbi valószínűleg nem szabályellenes, de nem is megszokott.

A Cavaliers is 2-0-ra alakította a Magic elleni párharcot, Jalen Suggs ráadásul súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett az első negyedben, csak segítséggel tudta elhagyni a pályát, és nem volt képes terhelni a bal lábát. Suggs a második félidő kezdetére visszatért ugyanakkor, a negyedik negyedben nagy szerepe volt abban is, hogy ismét közelítettek a Cavaliershez, de végül ez sem ért győzelmet. Jamahl Mosley szerint kivette a szelet a zászlójukból, hogy a meccs elején elveszítették a védekezésük alapját, és amikor vissza is tért a pályára, komoly fájdalmai voltak, meg fogják őt vizsgálni azt követően, hogy hazaérnek. Suggs ezzel szemben azt mondta, hogy rendben van, képes volt a meccset is befejezni, és jó lesz majd hazatérni, ahol kap majd pár kezelést a térdére, de csütörtök este ismét meccsük van, és készen fog állni arra.

Shams Charania (The Athletic) arról beszélt, hogy Jimmy Butler nem fog visszatérni a Celtics elleni párharc során, és akkor sem biztos, hogy pályára tud lépni a rájátszásban, ha a Heat továbbjutna. Szerencsére nem ACL- vagy meniszkuszsérülése van, ugyanakkor jelentős MCL-ficamot állapítottak meg a vizsgálatok, és már az is őrületes, hogy ezzel egyáltalán pályán maradt a playinben. Értesülései szerint legalább egy hónapot igénybe fog venni a rehabilitációja, de az sem kizárt, hogy kettőt.

Kérdéses Kawhi Leonard játéka a Clippers és a Mavericks második összecsapásán. Tyronn Lue elmondta, hogy a wing részt vett ugyan a tegnapi csapatedzésen, de azon nem végeztek kontakttal járó munkát, csak átmozgatás volt, illetve átvették mindazt, amit ki kell javítaniuk az első meccshez képest.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy egy meditátor bevonásával május 1-én folytatódik a Timberwolves adásvételéről az egyeztetés. Mint ismert, egy hároméves terv keretében Marc Lore és Alex Rodriguez idén márciusra többségi tulajdonossá vált volna, ugyanakkor Glen Taylor állítása szerint az utolsó részlet kifizetésével kicsúsztak a határidőből, ráadásul ekkor már úgy ítélte meg ő is, hogy inkább szolgálná a csapat érdekét, ha övé maradna a többségi tulajdonjog, mert az új tulajok csökkentenék a játékosok fizetésére fordított összeget. Lore és Rodriguez azt állítja, hogy tudtak volna időben fizetni, csak az NBA nem bírálta el a határidőig azt, hogy lehetnek ők többségi tulajdonosok is a ligában, ugyanakkor éppen erre az esetre van egy olyan kitétel a szerződésükben, hogy az adásvétel lezárásának a határideje 90 nappal meghosszabbodik.

Az NBA arról adott tájékoztatást, hogy a mai nap folyamán (magyar idő szerint lehet, hogy csak holnap hajnalban – a szerk.) bejelentik, hogy Tyrese Maxey, Alperen Sengün és Coby White közül ki nyerte el a Legtöbbet Fejlődő Játékos díját. A következő napokban további díjazottakat is kihirdetnek, szerdán a Legjobb Hatodik Ember díjának nyertesét, csütörtökön az Év Clutch Játékosát, míg vasárnap az Év Edzőjét fogják bejelenteni.

Andrew Marchand (The Athletic) információi alapján az NBA 10 évre szeretné megkötni a következő médiamegállapodását. A liga már nem csupán az eddigi partnereivel egyeztet, hanem több streamingszolgáltatóval is, míg a lineáris közvetítési jogokért a Disney és az ESPN mellett az NBC is beszállna. Az NBA legalább három, de az is elképzelhető, hogy négy csomagot is értékesíteni fog a közvetítési jogokról az Egyesült Államokban, és az sem kizárt, hogy valamelyik streamingszolgáltató a rájátszásra is jogot szerez, akár a nagydöntőre is. A lokális piacokra is máshogy értékesíthetik a közvetítési jogokat az Egyesült Államokban, bevezethetik azt is, hogy a helyi szurkolók elő tudjanak fizetni egy-egy meccsre, esetleg kizárólag a saját csapatuk összes találkozójára.

Az NBA megtartotta a lottery előtti soroslást arról, hogy az azonos mérleggel záró csapatok közül melyikeknek legyen jobb helyezésük a játékosbörzén. A 21-61-es mérlegű csapatok közül a Hornetsnek kedvezett a szerencse a Trail Blazersszel szemben, a 46-36-os csapatoknál a Kings beelőzte a Warriorst, a 47-35-ös csapatok sorrendje 76ers, Lakers, Magic és Pacers lett, a 49-33-as mérlegű csapatoknál Bucks, Suns, Pelicans lesz a sorrend, az 50-32-es csapatoknál a Mavericks a Knicks elé került, míg az 57-25-tel záró Nuggets és Thunder közül az előbbinek kedvezett a szerencse.

Shams Charania értesülései szerint JJ Redick is interjúra megy a Hornetshez, ő is ott van a csapat potenciális edzőjelöltjei között. Redick jelenleg az ESPN szakkommentátoraként dolgozik, illetve saját podcastje van, de az egykori triplaspecialista már korábban is próbálkozott vezetőedzői álláshoz jutni, tavaly a Raptorsnál járt interjún.

Mike Brown 2022 nyarán írt alá 4 évre szóló szerződést a Kingsnél, ugyanakkor a negyedik szezon előtt mindkét félnek kilépési joga van, gyakorlatilag a következő idény az utolsó garantált a szerződéséből. Sam Amick és Anthony Slater (mindketten The Athletic) értesülései szerint Brown szeretne új szerződést kapni, már csak azért is, mert az előző megállapodása aláírása óta jelentősen nagyobb fizetésért írt alá Steve Kerr, Gregg Popovich, Erik Spoelstra és Monty Williams is, és ugyan nem vágyik az övékéhez hasonló nagyságú fizetésre, de szeretne évente 10 millió dollár magasságában kapni. A Kings egyelőre kivárásra játszik, Vivek Ranadivé nem kereste az edzőt a szerződése miatt. Az biztosnak tűnik, hogy a következő szezonban is Brown irányítja majd a csapatot, ugyanakkor a hosszabbítási egyeztetések megbonyolíthatják a munkakapcsolatot.

Ugyancsak a Kingshez kapcsolódik, hogy Malik Monk szabadügynök lesz a nyáron, és tesztelni is fogja a piacot. A hátvéd elmondta, hogy elképzelhető, hogy máshol több pénzt kaphat majd, de lehet, hogy a jelenleginél rosszabb helyzetbe kerül, úgyhogy sosem lehet tudni. Szerencsére van egy nagyszerű ügynöke, aki végezni fogja a munkáját, és úgy gondolja, hogy ő már elvégezte a maga feladatát. A Kingsnél az egyik legjobb barátjával játszott együtt, megváltoztatták a csapatot, a várost. Sacramneto szereti őt, ahogyan ő is szereti a várost, úgyhogy nagyon sok érzelem van benne.

A már hivatkozott Adrian Wojnarowski beszélt arról, hogy a Heat úgy általában véve jó helyzetben lehet ahhoz, hogy szerezzenek egy sztárt nyáron. Főleg azokért a játékosokért indulhatnak jó helyzetből, akiknek a szerződéséből egy-két év van hátra, mert ezek a játékosok megtehetik azt, hogy Miamiba kérik a cserélésüket, és más csapatokat azzal riasztanak el, hogy nem fognak náluk hosszabbítani. Ettől még cserélhetnek máshova is az eladó csapatok, de ez az előnye megvan a Heatnek, hogy sokan szívesen játszanának náluk, és lehet elegendő eszközük ahhoz, hogy szerezzenek még egy All-Star játékost, méghozzá olyat, aki korban Ban Adebayóhoz közel áll. Wojnarowski ugyan nem említett nevet, de az általa adott leírás pontosan illik Donovan Mitchellre, bár a hátvédet korábban összeboronálták már a két New York-i csapattal is.

Kurt Helin (NBC Sports) szerint a Spurs nem gondolkodik Trae Young megszerzésében, mivel úgy gondolják, hogy nem illeszkedne a játéka megfelelően Victor Wembanyama mellé, ellenben Dejounte Murray miatt megkereshetik a Hawkst. Mint ismert, a legtöbb híresztelés arról szól a Hawks kapcsán, hogy valamelyik irányítójukat elcserélhetik, míg a Spurst már összeboronálták Chris Paullal is.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Mind a nyolc párharc első meccse lement, sorra érkeznek az elemzések - az NBA honlapja több szöveges és videós értékeléssel készült - a Celtics jelezte, hogy ne adjunk hitelt az alapszakasz végi pihenőjüknek - Embiid túl sokat pozíciózott? - a lesajnált Nuggets-kispad egyelőre jobb a Lakersénél - a Suns alacsony szerkezete elsőre saját maguknak okozott gondot - az idei playoff leendő legjobbjainak listája - kihirdették az alapszakasz-díjak finalistáit, egy kisebb meglepetéssel - 5 csapat egy év alatt a lotteryből a playoffba jutott - Anthony Edwards legfontosabb társa nem Gobert, Towns vagy Conley lehet a Suns ellen - Jokics ízekre szedte a Lakers védelmi tervét. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus