Hírmorzsák 2024-04-19 (9:15)

Jimmy Butler több hetet kihagyhat. Kérdéses Alex Caruso ma esti játéka. Még mindig be van gyulladva Kawhi Leonard műtött jobb térde. Megműtik Zach Collins vállát. LeBron James szerint túl nagy hangsúlyt kap, hogy a Nuggets-Lakers egy visszavágó lesz. Steve Kerr szerint lehetetlen a tökéletes lezárás, Mike Dunleavy Jr. szeretné, ha a Warriors ismét bajnoki címért küzdene. Felmérheti Andrew Wiggins piacát a Warriors. Egyelőre nincs megállapodás az NBA közvetítési jogairól. 10 százalékkal többet játszottak a sztárok az elmúlt alapszakaszban.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Jimmy Butler MCL-sérülést szenvedett a 76ers ellen, ami miatt több hetet ki kell majd hagynia. Noha a Heat sztárja pályán maradt azt követően is, hogy az első negyedben megsérült a térde, már nem tudott ugyanolyan produktív lenni, mint egészségesen, majd a találkozó követő sajtótájékoztatón már arról beszélt, hogy reményei szerint másnap már képes lesz rendesen mozogni, mert az abban a pillanatban nem volt így. A Heat elveszítette azt a meccset, így ma éjszaka a Bulls ellen kell megpróbálniuk kiharcolni a rájátszásba jutást, de nem csupán Butler, hanem Terry Rozier is kihagyja azt a meccset, akit változatlanul nyaksérülés hátráltat. A Heat egyelőre csak annyit erősített meg, hogy mindketten kihagyják ezt a meccset, bővebben nem részletezték Butler státuszát.

A Bullsnál Alex Caruso szenvedett súlyosnak tűnő bokasérülést, ugyanakkor Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján van esély arra, hogy játsszon a Heat ellen, csökkent a duzzanat a bokája körül, így közvetlenül a feldobás előtt dönthetnek róla.

A minap Tyronn Lue érdekes nyilatkozatot tett, amiben azt fejtegette, hogy úgy számolnak, hogy a Mavericks elleni első meccsen bevethető lesz Kawhi Leonard, noha még nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni. Azóta Lawrence Frank is megszólalt Leonard állapota kapcsán, és a csapatvezető elmondta, hogy egy makacs gyulladás hátráltatja a sztárt, ami a korábban műtött jobb térdében keletkezett, és emiatt kérdéses a játéka az első meccsen. Leonard mindent megtesz annak érdekében, hogy játszani tudjon, ahogyan az orvosi stáb is azon dolgozik, hogy csökkentsék a gyulladást a térdében, és ugyan javult már a helyzet, ennek tovább kell folytatódnia, még jobban kell csökkennie a gyulladásnak ahhoz, hogy kosarazni tudjon. Nem altatni akarnak vele kapcsolatban, hanem próbálnak őszinték és transzparensek lenni ezzel az érzékeny témával kapcsolatban. Úgy érzik, hogy rendben van az, ha igazat mondanak a sérülését firtató kérdésekre. Remélik, hogy továbbra is a jó irányba halad Leonard, és amikor képes lesz ismét játszani, akkor lesz legközelebb pályán. Még van pár nap az első meccsig, úgyhogy lehetséges az, hogy már azon is képes lesz játszani, minden hátralévő nappal egyre többet és többet fognak tudni.

Zach Collins a Spurs utolsó meccsén szenvedett vállsérülést, és az MRI rámutatott arra, hogy elszakadt a labrumja. Collins jobb vállát meg kell műteni, ugyanakkor a Spurs tájékoztatása alapján a következő szezon kezdetére teljesen felépülhet a magasember.

LeBron James arról beszélt a Lakers tegnapi edzése után, hogy túl nagy hangsúlyt kap az, hogy a Nuggets ellen visszavágót vívnak a rájátszásban. Ez egy első körös párharc lesz, és a rájátszást ugyan nagyon várják, de nem amiatt, hogy visszavágójuk lesz. Úgy alakult, hogy ők lesznek az ellenfeleik, úgyhogy állnak elébe a kihívásnak, de nem csinálhatnak ebből személyes ügyet. Szerinte ha valaki túlságosan is személyesen áll ehhez hozzá, akkor könnyebben el tud térni a meccstervtől, márpedig nekik van egy tervük, amit végre kell hajtaniuk, és ha így tesznek, akkor együtt fognak élni a végkimenetellel. Egyébként sem őt kellene erről kérdezni, túlságosan is hosszú ideje játszik már a rájátszásban ahhoz, hogy túlgondoljon egy első meccset, vagy hogy ki az ellenfél, nyugodnak kell maradniuk.

A Warriorsnál tegnap sajtótájékoztatót tartottak. Steve Kerr hangsúlyozta, hogy a franchise abban reménykedik, hogy Stephen Curry, Klay Thompson és Draymond Green is náluk tölti a teljes pályafutását, ugyanakkor az ilyesmit sokszor egyszerűbb mondani, mint megcsinálni. Az 1998-as Bulls is szétesett, noha bajnoki címet nyertek az utolsó szezonjukban is, és az arról készült dokumentumfilmből mindenki láthatja, hogy mekkora katasztrófa volt az a háttérben, lehetetlen a tökéletes lezárás. Nagyon sok értéket lát abban, hogy ők mindhárman a Warriorsnál töltsék az egész pályafutásukat, de a méltóságos befejezést is nagyra tartja – szeretné azt látni, hogy itt fejezik be a pályafutásukat, de azt is, hogy büszkeséget és méltóságot éreznek azzal kapcsolatban, hogy mit csinálnak.

A minap Kerr, Curry és Green is azt hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha Thompson maradna, és most Mike Dunleavy Jr. is beszállt a sorba, aki elmondta, hogy ezt a szándékát ki is fejezte a hátvéd irányába. A csapatvezető azt is elmondta, hogy azt sem tudná elképzelni, hogy Green ne legyen a keret tagja a folytatásban. Vissza akarnak jutni a rájátszásba, ismét bajnoki címért akarnak küzdeni, és ennek elérése érdekében semmilyen ötletet sem vetnek el. Pár évük van már csak ebben a formában, és az elmúlt öt rájátszásból háromról lemaradtak, úgyhogy ki kell értékelniük a helyzetet, és változtatásokat csinálni. Dobásban, védekezésben és nagyságban is szeretnének javulni, de abban nem biztosak, hogy ki lehet számukra elérhető, illetve milyen áron. Joe Lacob tulajdonos hajlandó költeni erre a csapatra, úgyhogy nem hiszi, hogy komolyabb megkötéseik lennének, de körültekintően kell költeniük, elvégre 400 millió dollárt elköltöttek erre a szezonra is, és még csak a rájátszásba sem jutottak be.

Logan Murdock (The Ringer) írt arról, hogy a Warriors felmérheti Andrew Wiggins piacát a nyáron. A wing még 2022-ben írt alá idő előtti hosszabbítást 4 évre 109 millió dollárért, és még 3 év hátravan ebből a megállapodásból, ugyanakkor az elmúlt két idényben nem tudta megközelíteni a korábbi formáját, és mindkét szezonban megtörtént, hogy személyes okokból a csapattól távol tartózkodott. Wiggins mozdításában Jonathan Kuminga fejlődése is szerepet játszhat, miatta már kevésbé van szüksége a Warriorsnak rá.

Alex Sherman (CNBC) számolt be arról, hogy a Disney és a Warner Bros. Discovery kizárólagos tárgyalási időszaka lezárul az NBA-vel hétfőn, és úgy tűnik, hogy addig nem fognak megegyezni a közvetítési jogokról a ligával. Mindkét médiaóriás szeretné, ha a továbbiakban is az ESPN és a TNT közvetítené a mérkőzéseket, ugyanakkor az NBA szeretne legalább egy új partnert is bevonni, méghozzá egy streamingszolgáltatót – a jelek szerint az Amazon, az Apple, a YouTubeTV, a Peacock és a Netflix is tárgyalásokba kezdhet hétfőtől a ligával, korábban már ezek a szolgáltatók kivétel nélkül jelezték az érdeklődésüket. Az NBA egyik szóvivője megerősítette a CNBC-nek, hogy produktív megbeszéléseket folytatnak a Disneyvel és a Warner Bros. Discoveryvel is a szerződéshosszabbításról.

Tom Haberstroh (Yahoo! Sports) készített egy kimutatást arról, hogy az új CBA-vel bevezetett szabályoknak köszönhetően valóban többet játszottak a sztárok az elmúlt idényben, mint az azt megelőző három szezonban. Azok a játékosok, akik a Player Participation Policy értelmében sztárnak számítanak, a mérkőzések 85 százalékán léptek pályára, míg az előző három szezon átlaga 75 százalék volt. Úgy jött össze a 10 százalékos javulás, hogy közben Ja Morant, Ben Simmons (aki a 2020/21-es szezonnal csúszik még éppen be a sztárkategóriába ennél a kimutatásnál – a szerk.) és LaMelo Ball is kihagyta a szezon nagyobbik hányadát, miközben Zion Williamson karriercsúcsot jelentő 70 meccset játszott, míg Kawhi Leonard úgy játszott 68 találkozón, hogy utoljára a 2016/17-es idényben volt több meccse. A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy Williamson, Leonard és Jimmy Butler is sérült jelenleg, Joel Embiid és Karl-Anthony Towns is hosszabb kihagyásból tért vissza a közelmúltban, míg Giannis Antetokounmpo státusza bizonytalan a rájátszás kezdete előtt.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus