Egy utolsó esély ennek a Hornets-keretnek

Mozgástér nélkül, egyetlen új draftolttal kell felvennie a küzdelmet a Charlotte Hornetsnek a rájátszásért vívott küzdelemben.

Egy éve nagy várakozásokkal nézett a nyár elé a Hornets nevet visszakapó, a PO-ba bejutó Charlotte, amely a tehetséges Noah Vonleh-t húzta a drafton, Josh McRobertset Marvin Williamsre cserélte és Lance Stephensonnal erősített. A lépések közül aztán semmi nem jött be, így az egész szezonjuk egy hatalmas szenvedés lett, nagy csalódást keltve maradtak le a rájátszásról annak ellenére is, hogy idén keleten olyan nagyon komoly teljesítmény nem kellett volna ehhez. Lássuk, mit tehetnek a mostani off-szezonban, illetve milyen jövőkép áll előttük!


Az állomány adott

A Hornets gyakorlatilag ugyanazzal a kerettel fog nekifutni a következő idénynek is, mint az előzőnek. Kiemelkedik közülük Al Jefferson és Kemba Walker fontosság szempontjából, mint a támadójáték két oszlopa, de egyikőjüknek sem volt túl jó éve. Walker sérült volt a szezon második felében, hatékonysága addig is pocsék volt "legalább", még a korábbi évekhez képest is romlott, Jeffersonon pedig egy-egy kisebb lábsérülés is nagyon meglátszódik, hatékonysága is esett, de neki egy kisebb sebességveszteség is végzetes mind támadásban, mind védekezésben, azonnal inkább hátrány lesz, mint vezér. 2013/14-ben kifejezetten jó volt, húzóemberként játszott, idén viszont ugyanúgy szenvedett, ahogy az egész csapat.

A kiegészítőemberek közül Michael Kidd-Gilchrist mutatott némi előrelépést dobásban és összességében is, neki viszont Mark Price távozása nem biztos, hogy jót jelent majd, az egykori Cavs-klasszis foglalkozott vele leginkább dobóedzőként. Gerald Henderson meglepően jó szezont produkált ahhoz képest, hogy az idény előtt az sem nagyon volt világos, hol kaphat szerepet. A két igazolás közül Marvin Williams nagyon hullámzóan játszott, de összességében véve nem futott rossz szezont önmagához képest - az a probléma, hogy tőle többet vártak, mint a meccsenkénti 7.4 pont és a 35.8%-os triplamutató, de ez a gárda hibája is. Aki ezzel szemben teljesen megbukott, az Lance Stephenson. Neki teljesen újjá kell magát és az önbizalmát építenie, pocsék szezon futott minden szinten és beilleszkedni sem tudott, ezen nincs mit szépíteni.

A fiatalok közül Noah Vonleh alig kapott lehetőséget, pedig Kidd-Gilchrist mellett a jövő egyik alappillére lehetne, PJ Hairston szintén hol pályára léphetett, hol nem, Troy Daniels szinte semmilyen lehetőséget nem kapott, miután a Minnesotától Mo Williamsszel együtt idekerült, pedig utóbbi óriási űrt tölthetne be tripladobásával. Bismack Biyombo sérülése előtt nagyon jól helyettesítette többször is Jeffersont, védekezésben szépen összeállt egy időben a gárda, és ez nagyban neki volt köszönhető, sérülése után viszont nem találta a ritmust. Cody Zeller Kidd-Gilchrist mellett az egyedüli, aki állandó játékidővel számolhatott a fiatalok közül, de ő egy jó energy guy-nál sosem lesz több, ezt már is a draft előtt is tudta a csapat.

Nagy kérdés, mi lesz az év közben szerzett és jó erősítésnek bizonyuló Mo Williams sorsa, hiszen ő szabadügynök lesz, könnyen lehet, hogy inkább egy bajnokesélyes csapatot választana magának, csereirányítója már így is van a Charlotte-nak Brian Roberts személyében, aki egy megbízható játékos, de ennél semmivel sem több - nem dönti romba a PO-reményeket, de nem miatta fognak bekerülni, ha fognak.


Draft

Gyakorlatilag az egyetlen erősítési lehetősége lesz a csapatnak, mivel sapka alatti helyük nincs. Más kérdés, hogy a kilencedik helyen erősen véleményes, mennyi számukra igazán megfelelő ember lesz. A két európai tűnik a legjobb opciónak, Mario Hezonja és Kristaps Porzingis, de komoly esély van rá, hogy egyikük sem lesz már bent, mire a Hornets következik. Külső dobások miatt Frank Kaminsky lehet opció esetükben négyes posztra, de így sincs elég játékideje például Vonleh-nak egy újabb magasember nem oldana meg sokat ezen a problémán. Egy jól dobó kettes kellene nekik leginkább, így Devin Booker kifejezetten jó fit lenne (41.1%-kal dobta a hármasokat a Kentucky-n), talán neki lenne a legtöbb értelme, de nem lenne meglepetés, ha ezzel a draftjoggal és valamelyik lejárójukkal karöltve megpróbálnának erősíteni.


Szabadügynökpiac

Ez az a hely, ahol a Hornets-cel most nem kell számolni, ha csak valami csoda folytán nem tudnak a semmiért elcserélni 15-20 millió dollárnyi játékost. Biyombo QO-jával 63.5 millión állnak, ha Jefferson lehívja, Henderson viszont nem hívja le játékosopcióját - előbbi biztosan megteszi, ezt már lenyilatkozta. Ha Henderson is marad 6 millióért, akkor máris sapka fölött vannak úgy, hogy Biyombo új szerződése még nincs meg és az 1/9-es draftjog fizetését sem számoltuk még, úgyhogy gyakorlatilag szinte biztos, hogy semmilyen költöpénzük nem lesz.


Összességében nézve világos, hogy a Hornetsnek a meglévő állományból kell megint megpróbálnia kihozni azt, amit tavaly nyáron beléjük gondoltak, mikor összerakták ezt a keretet. Nincs értelme szerintem cserélgetniük, mert Jefferson elpasszolásával (talán) legjobb emberük menne el, akkor rövidtávon sokat nem tudnak előrelépni, Stephenson csereértéke jelenleg negatív, ezen a ponton van a legkevesebb értelme mozdítani, Marvin Williams senkinek nem kell 7 millió dolláros fizetéssel, a 6 milliós Hendersonnal meg azért olyan sok mindent nem lehet kezdeni még a pickkel karöltve sem. Szerintem nekifutnak még egyszer ezzel a kerettel és lesz, ami lesz. Talán megtalálják Stephenson helyét, szereznek egy kinti dobót, Jefferson pedig egészségesebb lesz. Ha nem? Az se nagy gond.

A Kingsszel ellentétben a Charlotte-nak ugyanis egész jó jövőképe van. Ehhez mondjuk az egyik legnagyobb tehetséget, Vonleh-t el kellene kezdeni játszatni, benne tavaly még nagyon komoly potenciált láttak a szakértők, ami valószínűleg most is ott szunnyad benne. Köré, Walker és Michael Kidd-Gilchrist köré el is lehet kezdeni felhúzni egy teljesen új csapatot 2016-ban, mert Williams, Jefferson és Henderson lejárók, Stephenson pedig csapatopciós 2016/17-re, el lehet küldeni. Ez azt jelenti, hogy Walker, Zeller, Vonleh és Hairston összesen 21.5 millió dollárja, valamint Kidd-Gilchrist új fizetése lesz csak a sapka alatt jövő nyáron, tökéletes kezdőpozíció lesz ez egy esetleges újjáépülésre - még akkor is, ha a Charlotte-hoz nem nagyon lehet elit szabadügynököt csábítani, csak túlfizetéssel. Ez önmagában egy ígéretes fiatal mag lesz, főleg ha például Booker érkezik még hozzájuk a drafton.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus