Jordan és Magic 1-1-ben egymás ellen?

A Bleacher Report tegnap felelevenítette minden idők legnagyobb kosármeccsét, amit nem játszottak le - 1990 nyarára be volt tervezve egy Magic Johnson - Michael Jordan 1-1.

A Bleacher Report tegnap tett közzé egy cikket minden idők egyik, ha nem a legnagyobb kosármeccséről, amit sosem játszottak le.

Az eredeti tervek szerint 1990 nyarán a liga két legnagyobb alakja, Magic Johnson és Michael Jordan összecsapott volna egymással a Caesars Palace-ban egy kétszer 15 perces 1-1 meccs keretein belül. A mérkőzést pay-per-view lehetett volna nézni (ezt az egy műsort külön kellett volna megvenni a nézőnek, ahogy ez most is működik rengeteg esetben), a győztes pedig 1 millió dollárt vihetett volna haza - ennek a nagyon sokszorosával számoltak bevételként. Az ötletet Magic találta ki, majd a hírek szerint Jordanék igent mondtak első felindulásból.

Az elképzelés egyébként nem teljesen Johnson sajátja volt - Lou DiBella és Seth Abraham, az HBO pay-per-view-s bokszmeccsekért felelős promóterei gondolkoztak új dolgokon. Abraham jóban volt David Sternnel, így azt gondolták, megegyezésre tudnak jutni, és az előzetes gondolatok szerint 100 millió dollár nagyságú bevétel lett volna ebből a műsorból, amit King of the Court néven reklámoztak. Ezt követően keresték meg Magicéket - Johnsonnak is volt egy kitétel a szerződésében, hogy azt csinál a kosárlabdázáson kívül, amit akar, Jordannek pedig egy olyan pont volt a kontraktusában, hogy "a játék szeretete" miatt ott és akkor kosarazik az off-szezonban, amikor és ahol akar.

Magic 1989/90-ben nyerte harmadik MVP címét és ő nyerte a trófeát az előző idényben is, Jordan pedig egy 32.5 pont, 8.0 pattanó, 8.0 gólpassz statisztikát hozó szezonból érkezett, ebben az idényben 33.6 pontot átlagolt 6.9 pattanó, 6.3 gólpassz és ligaelső 2.8 szerzett labdával, de bajnoki címe még mindig nem volt, a Detroit Pistons 1989-ben, majd 1990-ben is megálljt parancsolt a Bullsnak, valószínűleg motivált lett volna. A fogadóirodákJordant tartották az esélyesebbnek 2.5 az 1-hez arányban.

Mindkét fél nyilatkozott is 1990 januárjában erről a dologról, aztán egyre több lett a negatív felhang ezzel kapcsolatban. A ligának is sok fejfájást okozott ez - állítólag 1.35 millió dollárt fizettek a Játékosok Szakszervezetének azért, hogy az ilyen törekvéseket a későbbiekben is hárítsák el, ha lehet. Az NBPA akkori elnöke, Isiah Thomas azt nyilatkozta, hogy szerinte ez rossz precedenst teremtene - ő kifejezetten jóban volt Magickel, Jordannek viszont ősi ellensége volt, MJ le is nyilatkozta, hogy nem tudja, hogy ha Thomast hívták volna egy ilyen meccsre, akkor mit mondott volna, persze egy Isiah-Magic meccsre senki nem lenne kíváncsi.

A liga nem szerette volna, ha egy olyan meccset játszanak a játékosok, amit a szerencsejátékra találtak ki - Stern fel is hívta Johnson ügynökét, hogy legyenek szívesek eltekinteni ettől az ütközettől. Jordan akkor azt mondta, hogy megérti a dolgot, bár fogadásokat egyébként is kötnek az emberek, és a ligának, valamint a Szakszervezetnek nem lenne szabad megtiltania, ha két ember ezt szeretné csinálni. Ennél nagyobb gond volt, hogy Jordan a hírek szerint egyre kevésbé akart megmérkőzni Magic-kel, mivel nem volt még bajnoki címe, és mindenki csak egy scorernek tekintette akkoriban. Úgy volt vele, hogy ha győz, akkor se nyer semmit, mivel mindenki azt mondaná, hogy "Mire számítottatok? Ez Jordan, egy 1-1 gép", ha pedig veszített volna, megint előjött volna, hogy nincs bajnoki címe és gyűrűje.

A Magic-Michael meccsből végül nem lett semmi. Lon Rosen, Johnson ügynöke azt mondta, hogy mindkét játékos megértette, hogy sokkal jobb neki, ha nem száll harcba a ligával, és bár nagyon érdekes volt visszaolvasni az eseményeket, igazából soha nem voltak igazán közel a megegyezéshez.

1990 nyarán volt egyébként hasonló 1-1 meccssorozat - a top egyetemi játékosok közül 8-an indultak egy minitornán pár nappal a draft előtt, ezen Bo Kimble a döntőben Gary Paytont győzte le, viszont ennek nem volt akkora nézettsége, kevesebb mint 50.000-en fizették ki a valamivel kevesebb mint 13 dolláros árat a pay-per-view-n. Erről a tornáról egy nem éppen HD minőségű felvétel készült az egyik elődöntőről, illetve a fináléról:

A teljes cikket, illetve további részleteket ezen a linken olvashattok erről!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus