Kalifornia újjászületett Királyai

Ma hajnalban indul az NBA, a nyugati főcsoportból azonban még négy együttessel adósak maradtunk. Közülük a mai napon egy kerül bemutatásra, a másik három pedig holnap. Van egy olyan csapat a ligában, amelynek az, hogy ott és olyan háttérrel kezdheti meg a szezont, ahol és amilyennel, óriási csoda. Háromnegyed évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy a 2000-es évek elejének legszórakoztatóbb kosárlabdáját játszó alakulata Seattle-be költözik, a Sacramento Kings maradt azonban a helyén - hála Kevin Johnson polgármester emberfeletti munkájának -, és teljesen új háttérrel vághat neki a szezonnak, most már teljes nyugalomban. Lássuk, milyen előjelekkel!

Mint ismeretes, új tulajdonosa van a csapatnak Vivek Ranadive személyében, aki teljesen átalakította a vezetőséget és edzői stábot is. Geoff Petrie-t természetesen menesztették, az új GM Masai Ujiri denveri jobbkeze, Pete D'Alessandro lett, akit capguruként ismernek liga szerte. Hogy a kosárlabdával kapcsolatban is legyen rálátásuk, megszerezték mellé tanácsadónak Chris Mullint - hivatalosan D'Alessandro dönt, de Mullinnek valószínűleg nagy befolyása van a játékosokkal kapcsolatot döntésekbe.

A vezetőedzői posztra a Golden State Warriors segédedzőjét, Michael Malone-t nevezték ki, akit nagyon sokat szerettek volna már megszerezni az utóbbi években, eddig ellenállt a felkéréseknek, most azonban elvállalta az állást.

Az évközben Houstonból a csapathoz kerülő Cole Aldrich (Knicks), Toney Douglas (Warriors) párost elengedték szabadügynökként - így abból a csomagból már csak Patrick Patterson van a keretben. Nem adtak QO-t James Johnsonnak, ő is ingyen távozott, bár neki csapata még nincs. A legnagyobb változás azonban az, hogy az egykor év újoncának választott Tyreke Evanst nem akarták megtartani, így snt csere keretein belül elküldték New Orleansba, cserébe pénzt, második körös draftjogokat és Greivis Vasquezt kapták.

Vasquez mellett újfiú a Warriorstól leigazolt Carl Landry, aki azonban hónapokat fog kihagyni sérülése miatt. Csere útján szerezték meg Luc Mbah a Moutét, akiért gyakorlatilag semmit nem adtak - két második körös draftjogot. A drafton a hetedik helyen Ben McLemore-t, a 36-on pedig Ray McCallumot húzták ki, így alakult ki a mostani keretük.

Óriási csaták várhatóak a keretben a kezdőbe kerülésért, több poszton is nagy kérdés, kivel számol majd jobban Malone mester.

Egyesben Isaiah Thomas és Grevis Vasquez harcolnak majd egymással, McCallum minden bizonnyal csak akkor kap lehetőséget, amennyiben valamelyik sérült. Thomas bizonyította, hogy képes a termetéhez képest nagyon hasznosan játszani, pontokat dobni, a társakat kiszolgálni, de méretbeli korlátai miatt egy bizonyos szint fölé egészen biztosan nem fog tudni fejlődni, márpedig ez a szint közel sem biztos, hogy megüti egy kezdő egyesét.

Vasquez jóval jobb adottságokkal rendelkezik, magasabb, hosszabb kezei vannak, ráadásul ő is kitűnően találja meg a társakat, viszont védekezésben egyelőre totál homály a venezuelai, ezen Malone-nak változtatnia kell majd. Ha ezt megteszi, akkor Vasquez lesz szerintem a kezdő, addig viszont 50-50 az esélye mindkét játékosnak.

Kettesben még nagyobb a dilemma, ugyanis DeMarcus Cousins mellett a legnagyobb lehetőségek a most draftolt Ben McLemore-ban vannak. A kitűnő kinti dobó hírében álló SG az újoncok minden hibájával rendelkezik, és egyelőre talán az is elég lehet fejlődéséhez, ha a padról játszik 20 perceket. Megítélésem szerint viszont amint ez kevés lesz neki, azonnal váltani kell, mert ő a jövő, a Kingsnek pedig jelene nincs, fényes legalábbis egészen biztosan nem.

Mellette bevethető Marcus Thornton, aki egyelőre jobb, hatékonyabb pontszerző, de most már azért világosan látszik, hogy soha nem lesz több egy jó hatodik embernél, egy olyan játékosnál, aki a padról beszállva egymaga is képes pontokat feltenni a táblára, ha esetleg a többieknek nem megy. Védekezésben nagyon kevés, Thomasszal párban egyenesen halál hátul ez a backcourt, úgyhogy ha kezdő is lesz, csak McLemore fejlődésének ütemétől függ, hogy meddig. Jimmer Fredette-nek közel sem lesz ennyi szerepe, majdnem biztos, hogy még év közben elcserélik.

Kiscsatárban a szinte ingyen szerzett Mbah a Moute tűnik befutónak, főleg mert a védekezésben eddig szinte kivétel nélkül átlag alatti vagy pocsék társakat ki tudja segíteni a periméteren, őt kifejezetten erre tartották Milwaukee-ban is. Támadásban fejlődget, de nem olyan ütemben, hogy komoly veszélyt jelentsen az ellenfél gyűrűjére. Nem is kell neki, hiszen ha valamiből rogyásig van a Kings kerete, akkor azok a scorerek, egy ilyen jómunkásember pedig nagyon kellett közéjük, megszerzése szerintem komoly pozitívum.

Mögötte két washed-up, a ligából lassan, vagy nem is annyira lassan kikopó egykori role-player, John Salmons és Travis Outlaw bevethető. Utóbbi teljesen haszontalan kosaras lett, előbbinél pedig pont az a baj, hogy a semmire nem képes. Nagyon ritkán kicsúsznak tőle jó meccsek, vállalni viszont nem csak ekkor vállal, így legtöbbször nagyon nagy károkat tud okozni, és messze nem olyan jó védő már, mint volt pár évvel ezelőtt, még akár a Chicago Bullsban is.

A magasembereknél hatalmas a tülekedés, és azon kívül, hogy DeMarcus Cousins lesz a kezdő center, mást nem igazán tudni. Cousins egyébként pár hete hosszabbított, de az előszezon alapjá nem tűnik úgy, hogy leeresztett volna, inkább megnyugodott. Az új vezetés és az új szakmai stáb is jól kezelik eddig, kérdés, hogy mi lesz akkor, ha nem megy majd a csapatnak - erre idén is egészen biztosan lesz még példa. Cousins mellett Landry sérülésével valószínűleg Patrick Patterson kezd majd négyesben, aki középtávolról is jól operál, így az előszezonban inkább már a palánk alatt kavargató Cousins mellé jól illik.

Ott van még a bele látott potenciált már valószínűleg soha be nem váltó Jason Thompson is, akivel valamit kezdenie kellene a csapatnak, hiszen négy éves szerződése van, jelen állapotában azonban szinte lehetetlenség elcserélni. Landry visszatérését követően csak centerként, Cousins mögött lehet majd szerepe, mert Patterson és az ex-Warriorsos is jobb játékosok nála. Chuck Hayes szerepe és posztja is jó kérdés. Ő anno centert játszott a Rocketsben, és ott is egészen kiváló védekezést mutatott be legtöbbször. Itt a Kingsnél próbálták Cousins mellett, de nem nagyon váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Landry sérüléséig kaphat játékidőt, utána valószínűleg ő lesz az ötödik számú magas.

Nagyon sok múlik azon, hogy Malone mennyire tudja eladni magát a játékosoknak és legfőképpen Cousinsnak. A vezetőség letette a voksát a magatartásgondokkal küzdő játékos mellett, és ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen a Kingsnél, vele jóban kell lenni. Ahhoz viszont, hogy a csapat többi része előtt is hiteles tudjon maradni Malone, kis lépésekben, de el kell kezdenie nevelni is a centert. Hogy ehhez jó pedagógus-e, azt egyelőre még nem tudni.

Annyi biztos, hogy a védekezés összerakásához ért, erre pedig szüksége is lesz, tekintve hogy egyénileg maximum Mbah a Moute számít jó védőnek, itt csapatszinten kell megoldani, hogy ne kapjanak folyamatosan 100 fölött majd.

A keret nem tűnik rossznak, hiszen a két irányító most már legalább a társak helyzetbehozásával foglalkozik, kettes poszton van egy echte scorerük és egy jó kinti dobójuk, hármasban egy védekező specialistájuk, és centerben egy liga szinten is kiemelkedően tehetséges kosarasuk. Ami gond, hogy Cousins mellett nagyon, talán túlságosan is homogén a magasemberállomány, ott egy Hayes szinten védekező, de kicsit magasabb játékos még kellene legalább a kezdőbe, Patterson, Thomspon vagy éppen Landry sem éppen életbiztosítás, padról lehetne hasznos mindegyik.

Idén nem nagyon tudnak mozgolódni, jövőre viszont nagyon sok lejárójuk lesz, ezt cserére fel tudják használni, vagy ha ez nem sikerül, akkor 2015 nyarán költhetnek a szabadügynökpiacon - Landry és Thompson évi összesen 13 millió dollárja persze akkor sem fog jól mutatni.

A jövőt tekintve borzasztóan nagy pozitívum lehet a korábbiakkal ellentétben, hogy az új tulajdonosi kör láthatóan nem sajnálja a pénzt. Olyan brandet javító, új kisebbségi tulajdonosuk van, mint Shaquille O'Neal. Illetve azt gondolom, az sem múlt el nyomtalanul, észrevétlenül a ligában, amilyen munkát Kevin Johnsonék leraktak az asztalra, hogy a városban tartsák az együttest - gyakorlatilag az utolsó utáni szalmaszálba is belekapaszkodtak, hogy megakadályozzák a Kings franchise költözését, és ez sikerült is.

A jelenre visszatérve: a nyugati PO-hoz azért komoly csoda kellene, tekintve hogy hat hely valószínűleg előre elkelt, a fennmaradó kettőre pedig legalább öt csapat (Mavericks, Pelicans, TrailBlazers, Timberwolves, Nuggets) pályázik nagyobb esélyekkel. Ettől függetlenül ez a korábbi évekhez képest összeszedettebb, igazi csapatra emlékeztető gárda lehet ebből, az NCAA szezont viszont érdemes lesz figyelni a Kings-drukkereknek is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus