NBA Playoff 2014: A konferencia-döntők előzetese (2/2)

Hajnalban elindul a nyugati konferencia döntője is, amelyet idén (is) a San Antonio Spurs, illetve az Oklahoma City Thunder játszik egymással. A két gárda párharcának mottója: revans vagy ismétlés, azaz visszavág-e a Spurs a két évvel ezelőtti zakóért, vagy ezúttal is a Thunder megy a döntőbe nyugatról?

San Antonio Spurs (1.) - Oklahoma City Thunder (2.)
(Első mérkőzés: 2014. május 20., 03:00)

Mi történt eddig? A Spurs a sima alapszakaszgyőzelem után nagyon megszenvedett a rájátszás első körében, nyoma nem volt magabiztosságuknak a Dallas Mavericks elleni párharc első hat meccsén. A hetediken aztán úgy intézték el texasi riválisukat, ahogyan arra sokan számítottak már a sorozat korábbi mérkőzésein is, ez pedig lendületet kölcsönzött nekik a második kanyarra is. A Portland TrailBlazers sikerre éhes, de tapasztalatlan gárdáját borzasztóan simán fektették két vállra, a negyedik mérkőzést leszámítva pillanatokig volt csak előnyben az oregoni alakulat a teljes párharc alatt.

A Thunder az alapszakaszban többször Russell Westbrook nélkül, Kevin Durant csodálatos, MVP címet érő teljesítményével zárt a Spurs mögött a második helyen nyugaton. Az első körben aztán a Memphis Grizzlies ellen a kiesés széléről kapaszkodtak vissza, és 4-3-mal továbbmentek. A Los Angeles Clippers ellen egy gyenge első meccset követően azonnal visszavették a pályaelőnyt Los Angelesben, de a negyedik összecsapást nyert helyzetből bukták. Az ötödik találkozó végjátékában - többek között a bírói ítéleteknek köszönhetően is - 49 másodperc alatt visszajöttek -7-ről és megnyerték a meccset, majd a hatodik találkozón a sorozatot is.

Az alapszakaszban söpört a Thunder, 4-0-val hozták le a négy Spurs elleni találkozót. Először november 27-én csaptak össze a felek, ekkor 94-88-ra nyert az Oklahoma hazai parketten - mindössze a második veresége volt ez a San Antoniónak az idényben, holott a 15. meccsüket játszották már ekkor. Másodjára 113-100-ra nyert a Thunder december 21-én, már az AT&T Centerben. A harmadik összecsapásra január 22-én került sor, újra a Spurs pályáján (105-111), majd utoljára az alapszakasz végén, április 3-án találkozott nyugat két legjobbja, ekkor 106-94 lett a végeredmény Oklahoma Cityben.

A párharc érdekessége/történelem: Rendhagyó módon ezt a részt most előre vesszük, hiszen két esztendővel ezelőtt találkozott egymással a két együttes, éppen a PO ezen fázisában, tehát a nyugati döntőben - akkor 0-2 után fordított a Thunder, és pályahátrányból is továbbjutott 4-2-vel. A mostani gárdák nagyjából hasonlóak, mint volt az az együttes, de az akkor a továbbjutásban kulcsszerepet játszó James Hardent éppen a 2012-es PO-ot követően elcserélték, míg Serge Ibaka sérülés miatt nem lesz most bevethető.

Korábban, a Seattle Supersonics érában háromszor csaptak össze egymással. 1982-ben 4-1-gyel jutott tovább a George Gervin vezette San Antonio, 2002-ben már Tony Parker is a fedélzeten volt Tim Duncan mellett - Manu Ginobili még nem -, és 3-2-vel jutott tovább az első körből a SAS, míg 2005-ben a második körben találkozott egymással a két gárda, és 4-2-vel ment tovább a későbbi bajnok Popovich-legénység.

A magasembereknél óriási kérdőjel lesz, hogy a Thunder mit fog kezdeni a spanyol válogatott Ibaka kidőlésével, aki a védekezésük alaposzlopa volt. Hogy nem feltétlenül nyerte meg a párharcot a Spurs ezzel a sérüléssel, arra egy adalék: Kevin Durant akkor volt a leghatékonyabb pontszerzésben az alapszakasz során, amikor Nick Collison és Steven Adams voltak az erőcsatár és a center pozíciókban, valószínűleg most is sokszor kerül majd elő ez a felállás is. Hogy Collison egy nagyon megbízható, de egyértelműen csere szerepkörből elő tud-e lépni, vagy a liga egyik legjobb, de még csak újonc agitátora mennyire tud hatékony lenni a rutinos, nyugodt ellenfél ellen, azt nem tudni, de Kendrick Perkinsszel együtt nekik kell megoldaniuk most a döntőbe jutást négyes és ötös posztokon.

A túloldalon sem bővebb a rotáció, de Tim Duncan eddig hozza magát (15.8 pont, 8.3 pattanó), Tiago Splitter és Boris Diaw pedig védekezésben hatalmasat melóznak az ellenfelek magasemberein. A brazil 9.1 pontos, 7.7 pattanós átlaga mellett kifejezetten jól limitálta a rá osztott embereket mindkét eddigi párharcban, így 10 millió dollár környéki fizetése lassan kikerül a túlfizetett kategóriából, míg francia társa Duncanhez hasonlóan rutinból hozza már azt, amit évek óta megszoktunk tőle. Kérdés, hogy most hogyan tudják magukat hasznosítani, ugyanis a túloldalon nem kifejezetten a pontszerzés a feladata egyik centernek vagy erőcsatárnak sem, de ez azt is jelentheti, hogy több energiájuk marad Splitteréknek a támadásra. Itt azért azt meg kell említeni, hogy pattanózásban igen komoly harcok elé néznek, a lecsorgóknál nagyon kellemetlen lehet számukra Perkins és főleg Adams stílusa.

A periméteren nagyjából hasonlóak a merítési lehetőségek, de merőben más a felállás mégis. Russell Westbrookra a SAS-nak sincs embere (Danny Greennél jobb védőknek sem sikerült Russ megállítása mostanában), viszont az eddig bemutatott csapatvédekezés elég lehet akár ellene is. Az első körben Devin Harrisszel még nagyon nem tudott mit kezdeni a Spurs, a második kanyarban Damian Lillardöt viszont elég szépen megfogták, kérdés, melyik arcát mutatja most a San Antonio.

Kevin Durantnek egészen biztosan nem lesz egyszerű feladata, de az ő problémája nevén is nevezhető: Kawhi Leonard. A Spurs kiscsatára tavaly már LeBron James ellen is állta a sarat, most itt a lehetőség, hogy újra megpróbálja bebizonyítani, a liga legjobb védője hármas poszton. Durant játéka nagyon hullámzó, a rájátszás kezdete után a Clippers ellen is voltak nagyon visszafogott produkciói, ám többször is szinte egymaga hozta a mérkőzést csapata számára. Pályahátrányban, illetve Ibaka kiválásával szerintem előbbi már nem fog beleférni, muszáj 100% közelében teljesítenie végig a sorozat során.

A túloldalon Tony Parker eddig nagyszerűen játszott, ám nem tudni, mennyire súlyos combhajlító sérülése - amennyiben ő kiválna, az megint teljesen megborítaná az esélyeket. Thabo Sefolosha személyében neki is meglesz az örzője, de a svájcinak voltak gondjai a szintén nem 100%-os Chris Paullal és Jamal Crawforddal is - amennyiben a francia játékmestert sikerült rendbe tenni, akkor Parker, illetve Manu Ginobili is okozhat neki problémát a párharc során.

A kiegészítőembereknél nincs nagy különbség: a Spursnél Patty Mills, Danny Green és Marco Bellinelli alkotják még a rotációt 1-2-3-as poszton Parker, Ginobili és Leonard mellett, míg a Thundernél Derek Fisherrel, Reggie Jacksonnal és Caron Butlerrel számolt eddig Scott Brooks. A Spurs hármasából az ausztrál egyes kezd egyre inkább formába lendülni, Greennek a kiváló első kör után nem megy annyira a kinti dobás, és Belinelli is csak két meccsre tudott felébredni a Portland elleni sorozat elején. A túloldalon Fisherben egy-egy meccsvégi hármasnál több már nem nagyon van, Butler és Jackson azonban betöltheti Harden két évvel ezelőtt szerepét, ők lehetnek a padról azok, akikkel leginkább gondja lesz/lehet a San Antoniónak.

Edzők. Itt hatalmas különbség van a Spurs javára, Gregg Popovichot a liga 2-3 legjobb edzője között tartják számon évtizedek óta, míg Scott Brooksot épphogy csak megmenti két sztárja a kirúgástól - a konferencia-döntővel valószínűleg ezen a nyáron is biztonságban marad Brooks. Két évvel ezelőtt ettől függetlenül Pop nem nagyon tudott lépni a két megnyert mérkőzést követően Brooks változtatásaira, és ez azért intő jel lehet, mielőtt még mindenki lefutottnak gondolná ezt a sorozatot.

Konklúzió. A két évvel ezelőtti állapotokhoz képest szerintem a Spurs jobb csapat - Leonard, Splitter és Green is sokkal jobb játékosok lettek azóta -, míg a Thunder, ha nem is gyengült, de előre szerintem nem lépett - Harden ugyan elment, de maga a pad több lehetőséget hordoz magában, még ha ezt Brooks nem is használja ki szinte semmilyen szinten. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a San Antonio továbbmegy, de a második körben mutatott csapatjátékuk ellen most szinte biztosan kevés lesz a Westbrook-Durant kettős. Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy elég lesz, ha 1-1 ember fellép melléjük, itt most nagyon sokaknak kellene előlépni egyszerre az Oklahoma Citynél ahhoz, hogy a jóval több lábon álló Spurs ellen jók lehessenek. Mindent boríthatna, ha Parker is kiszállna, a csapatjáték ellenére ugyanis az ő játéka meghatározó a Spursnél, nagyon sok bevethető ember ide vagy oda.

Tipp: A Thundernél nemcsak Ibaka kiválása lehet problémás, hanem az egyre inkább kétpólusú támadójáték. A Spurs látványra nem, de statisztika alapján az egyik legjobb védekezőcsapat volt a ligában, így ha Westbrookra nincs is emberük egy az egyben, csapatként megállíthatják, míg Leonard Durant elleni csatája igazi csemege lesz. A San Antonio második körben mutatott játéka már hasonlított a csúcsformára, és ez még akkor is mérvadó, ha tudjuk, hogy Parker valószínűleg nem lesz most 100%-os, illetve hogy a Portland messze nem Thunder erősségű csapat. Ettől függetlenül szerintem maximum 4-2-vel továbbmennek Popovich-ék.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus