NBA Playoff 2017: A második kör előzetese (4/4)

A Golden State Warriors és a Utah Jazz párharcának mottója: "le lehet-e lassítani a Warriorst?", avagy a liga leglassabb játékát játszó Jazz rá tudja-e erőltetni akaratát bármennyire is a Golden State-re, vagy rajtuk is átrobognak Curry-ék.

Golden State Warriors (1.) - Utah Jazz (5.)
(Első mérkőzés: 2017. május 3., szerda, 04:30)

Mi történt eddig? A Golden State az alapszakaszon egy kisebb döccenőt leszámítva (Kevin Durant sérülése után) végigmasírozott (67-15). Az első körben a Portland az első meccs első félidejében kicsit rájuk ijesztett (bár arra lehetett számítani, hogy Damian Lillard és CJ McCollum nem fogja tartani az ott látott szintet), de azt a mérkőzést is lehozta végül a bajnok, a harmadik találkozót leszámítva pedig még csak szoros meccseket sem játszottak ezután. Simán jutottak tovább, pedig a második és a harmadik meccsen Durant nem játszott, a harmadikon és a negyediken pedig nem volt Steve Kerr sem a padon.

A Utah az alapszakaszban szép csendben ért el egy nyugati ötödik helyet a sok sérülés ellenére is (51-31), aztán az első körben egy borzasztóan változatos párharcot játszottak a Los Angeles Clippersszel. Az első meccsen rögtön elvették a pályaelőnyt, de elvesztették Rudy Gobert-t, majd a Clippers hiába szerezte vissza a pályaelőnyt a harmadik meccsen, ők meg Blake Griffint bukták el. Gobert visszatért, a Jazz az ötödik ütközetet meg tudta nyerni Los Angelesben, a hatodikat hazai pályán elveszették, de a hetediket megint LA-ben megint nyerték, így alakult ki végül a 4-3-as Jazz-továbbjutás.

Az alapszakaszban 2-1-re nyerte az egymás elleni meccseket a Golden State. December 8-án idegenben győztek 106-99-re, majd december 20-án tükörsimán, 104-74-re diadalmaskodtak hazai parketten. Április 10-én, az utolsó előtti meccsen a Jazz 105-99-re nyert Oaklandben.

A pálya mindkét oldala érdekes kérdés lesz, de más-más szempontból. Az rögtön döntő faktor lehet, hogy kinek a tempója fog érvényesülni, mert a Warriors a liga negyedik leggyorsabb támadójátékát hozta az alapszakaszban, mindenki tudja, hogy szeretnek rohanni, míg a Jazz konkrétan a leglassabbat, és teljesen más dolgok domborodhatnak ki egyik vagy másik tempónál.

Szinte csak a játék ritmusának széttördelésével van esélye a Jazznek megállítani a Warriors támadógépezetet, hiszen a gyakorlatilag mindent megcsináló Draymond Green mellett ott van a liga Top5 scoreréből kettő (Curry, Durant), meg a Top5 shooteréből is kettő (Curry, Thompson). A Utah kifejezetten jól védekező csapat, hiszen az alapszakaszban a harmadikok voltak ebben a tekintetben 100 támadásra vetített kapott pontok alapján (105.3), de ezt nagyban Gobert-nek köszönhetik, aki egy Golden State-szerű támadójáték ellen nem biztos, hogy akkora faktor lesz. Olyan szempontból biztosan számítani fog, hogy a betörések után lehet számítani a kipasszra, de ettől még nem lesz könnyebb egyik shootert se lefogni a triplavonalon. Ez is csak akkor lehet azonban tényező, ha a francia pályán tud maradni, ezzel a Clippers elleni 6. és 7. meccsen is komoly gondjai voltak - igaz, itt a DeAndre Jordan elleni harca volt leginkább problémás, most Zaza Pachuliával várhatóan nem kerül ilyen helyzetbe.

Curryre ott lehet egyébként George Hill, de Thompsonra és Durantre Gordon Haywardnak, Rodney Hoodnak és Joe Johnsonnak kell majd leginkább figyelnie - egyikőjük sem rossz védő, de a "nem rossz" és a "képes Durantet akár csak lassítani" szintek között elég sok árnyalatnyi különbség van - itt főleg Durant az, aki ellen valamelyik Jazz-játékosnak óriásit kell virítania, mert KD sem fogja elvinni Gobert-ig a helyzeteket, vagy ha igen, elég jó esély van arra, hogy személyi hibát harcoljon ki. Durant épp ezért kulcskérdés, mert ő viszont nem személyi hibák miatt, hanem a sérülése okán hagyhat ki meccseket, mostanában van minden baja a lábával. A Golden State az idény második felében bizonyította azt is, hogy talán még folyékonyabb is a támadójátéka a kiscsatár nélkül, ettől függetlenül a Jazz biztosan nem bosszakodna, ha KD-nek megint lenne valami baja. Ha ő esetleg kiesne, a Utah pedig széttördelné a játékot, így Hillnek a ritmust el nem kapó Curryt kellene kordában tartania, akkor rögtön más lehetne a párharc összképe.

A másik oldalon azonban ott van, hogy a Jazz liga 12. támadójátéka a ligaelső védekezéssel néz majd szembe, amiben egyénileg is vannak kiváló védők, és összességében is borzasztóan jól oldják meg a váltásokat és a besegítéseket, úgyhogy egy-egyben még kevés, ha lenyomja az ember az adott védőjét. Hayward megkapja magára alapvetően Durantet (és Greent mindenkihez oda kell rakni, hiszen ő jön besegíteni a legtöbbször a festékben), Hill pedig valószínűleg Thompsont, akinek a kifejezetten jó hatásfokkal dolgozó, de nem annyira dinamikából játszó irányító feküdhet. Itt az lehet érdekes, hogy Gobert-rel vagy éppen Derrick Favorsszel mennyire tudják játszani a Jazznél a 2-2-ket, de Greent nehéz megforgatni, plusz ha nem Green a 2-2 magas védője, akkor a gyenge oldali besegítései a halálosak. Johnson a padról X-faktor lehet, az volt a Clippers ellen is, de akkor rögtön előjöhet Andre Iguodala a padról, akivel a csapat összvédekezése is továbbjavulhat - Iso Joe-nak sem lesz könnyű sorozata. Az lehet még érdekes, hogy a kezdőben Hood tud-e feljebb lépni, mert tőle láttunk már 20-25 pontos meccseket is, és ha Curryt rakják rá, lehet erre esélye (ha Thompson rajta kezd, akkor jóval keveseb), de ha nagy a gáz a Warriors szempontjából, akkor rá is rá lehet rakni Iguodalát.

A Warriors hátsó alakzatában egy igazán komoly probléma van, ez pedig a védőpattanók megszerzése, amit az alapszakasz során arányaiban a második leggyengébben oldottak meg. A Portland ellen ebből nem volt gondjuk, de azért nem árt észben tartani, hogy a Blazersnél szinte nem is volt center - Vonleh aranyos srác, de semmi köze nincs (jelenleg) a Gobert-Favors kettőshöz ilyen szempontból sem. Itt a pad szerepe is felmerül, hiszen Boris Diaw hasznos tagja a Jazznek, JaVale McGee-vel pedig olyanok, mint a tűz és a víz, de ha valamiben nem jobb a francia, akkor az a pattanózás, az atletikusság. Azt egyelőre nem tudni, hogy marad-e a Joe Ingles-féle small-ball felállásnál Quin Snyder, vagy visszatér a két magasemberhez Favorsékkel, de a játék lassításán és tördelésén kívül ez lehet a másik pont, ahol ellenfelük fölé kerekedhetnek, máshol szinte kizárt. Ha a saját ritmusukban tartják a meccseket, akkor lehet a Warriors támadójátékát elrontani, akkor lehetnek idegesebbek Curryék, és esetleg akkor a Utah-nak elöl is komolyabb esélye lehet, de minden a tempó kontrollálásánál kezdődik, ha az nincs meg, akkor a sansz se nagyon.

Az alapszakasz meccsekből nem sok mindent lehet levonni, mert az első meccsen Hayward, Favors és Hill, a másodikon utóbbi kettő nem játszott a Jazznél, a harmadikon pedig a Warriors már csak arra figyelt, hogy Durantet megpróbálják minél jobban visszaépíteni, akkor már betonbiztos ligaelsők voltak, míg a Utah még pozícióért harcolt. Nem sok minden szól a Jazz mellett azt leszámítva, hogy itt nekik már semmi veszítenivalójuk nincs. Az első körben elég komoly teljesítményt nyújtottak, 3 idegenbeli győzelemmel jutottak tovább pályahátrányból, úgyhogy valószínűleg elég magabiztosak is, de a Warriors például egy hete pihen - ez az első meccsen lehet talán hátrány, később inkább már fórrá alakul. A sérülések mindkét oldalon befolyásolhatják persze a párharcot (Durantről ejtettünk már szót, de a gondok a másik oldalon kezdődnek, hiszen Favors lehet, hogy kihagyja az első meccset hátfájdalmai miatt), de alapvetően egyértelmű, hogy ki a favort.

Tipp: 4-1 a Golden State Warriors javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus