Szabadügynökök - dobóhátvédek

A rájátszás még épp csak elkezdődött, de a liga több mint fele már a nyárra koncentrál - jöjjenek a szabadügynökök dobóhátvéd poszton.

A dobóhátvédeknél jóval fényesebben fest a helyzet, mint egyes poszton, jóval több a nagynevű (lehetséges) szabadügynök, illetve a reálisan megszerezhető meghatározó(bb) emberek száma is jelentősen meghaladja az irányítóknál tapasztaltakat.

Jimmy Butler, Chicago Bulls (RFA): A Bulls sztárrá fejlődő játékosa (talán) a legjobb elérhető név, legalábbis az lenne, ha lenne rá esély, hogy a Chicago elengedi. Az MIP díj egyik legnagyobb esélyese azonban valószínűleg az az ember, akit legkevésbé szeretnének elengedni Gar Formanék, hiszen a védőjátéka mellett most már támadásban is a liga tágabb értelemben vett elitjébe tartozik - a luxusadó lehet esetleg probléma, de jó eséllyel bárkit előbb elcserélnek, mint hogy Butlert elengedjék. Várható fizetés: maximum.

Dwyane Wade, Miami Heat (PO): A Heat ikonja is felfért a listára, bár csak említés szintjén, ugyanis hiába léphet ki szerződéséből, ha meg is teszi, maradni fog Miamiben, ezt borítékolni lehet. Wade kiléphet azért is, hogy esetleg hosszabb, nagy szerződést kapjon, de előfordulhat az is, hogy segít csapatának egy kis árengedménnyel - a lényegen nem változtat, hiszen Goran Dragiccsal együtt így is, úgy is sapka fölé fognak kerülni. Várható fizetés: évi 10 millió dollár - maximum.

Monta Ellis, Dallas Mavericks (PO): Ellis viszont az előző két delikvenstől eltérően jó eséllyel vihető Dallasból. Nagyon jó tavalyi éve után idén teljesen megborította Rajon Rondo érkezése. A leghatékonyabb scorerek között a jobb napjain sem emlegethettük, de számtalan meccsnyerő dobása volt, vezérré tudott előlépni a végjátékokban, Rondo cseréje után azonban ez is teljesen eltűnt belőle. Mivel védekezése még mindig nem jó, és tavaly is csak 53.2%-os TS-sel dolgozott, így olyan rettenetesen nagy fizuemelésre nem számíthat - maximum akkor, ha valaki már úgy számol, hogy a 2016-os sapkaemelkedés miatt "mindegy", mennyit ad most Ellisnek. Várható fizetés: évi 7-10 millió dollár.

Wes Matthews, Portland TrailBlazers (UFA): A piac egyik legnagyobb kérdőjele, hogy mi lesz Matthews-zal, illetve hogy mennyit fog keresni. Elit védekezésével és betonbiztos, 39-40% közötti triplamutatójával borítékolható volt neki az évi 9-10 millió dollár alsó hangon, Achilles-szakadása után viszont bármi elképzelhető, hiszen a következő idénybe is bele fog nyúlni rehabja. Egy ilyen 3&D játékos gyakorlatilag bárhol elfér, szerintem minimum az MLE-t, évi 5-6 millió dollárt még így sántán is meg fogja kapni, de hogy ki mennyi rizikót vállal be nála, azt nem nagyon látni még - ez főleg a szerződéshossznál látszódhat majd meg. Várható fizetés: évi 5-9 millió dollár.

Danny Green, San Antonio Spurs (UFA): Egy másik 3&D játékos, aki hasonló védő, valamivel jobb triplázó (41-42%), viszont támadásban más, kisebb volumenben használható, mint Matthews volt a sérülése előtt. Greennél bejön, hogy ki mennyire fél attól, hogy a Spurs rendszerén kívül mire lesz képes, ilyen hangok már kiszivárogtak egyes csapatoktól. Az erősségei miatt szinte biztosan lesz rá is kérő bőven, bár az biztosan nem ártana a nyári keresletét nézve, ha a rájátszásban az eddigieknél valamivel jobb formát mutatna. Várható fizetés: évi 5-9 millió dollár.

JR Smith, Cleveland Cavaliers (PO): Nem biztos, hogy kilép szerződéséből, és ha nem tud egy hosszabbtávú szerződést aláírni a Clevelanddel, nem is biztos, hogy van értelme lemondania a jövő évi 6.4 millió dollárról. Smith-től környezetfüggetlenül is láttunk már mindent, volt az év hatodik embere, majd egy szezon múlva már mindenki a háta közepére kívánta New Yorkban is. Clevelandben nagyon megtalálták a helyét, aztán itt is bemutatta "sötétebbik" énjét, mikor kiütötte "saját magát" a második kör első két találkozójáról. A fél liga szerintem akkor sem érdeklődne iránta, ha fizetnének nekik, de nem lehet kizárni, hogy most is lesz egy(-két?) csapat, amelyik jól kitömi. Várható fizetés: évi 4-7 millió dollár.

Lou Williams, Toronto Raptors (UFA): Williams idén lett az év hatodik embere, de a hírek szerint már a Toronto is csak a megfelelő áron akarja megtartani, védekezésben hátrány saját csapatának, a heroballja pedig amennyire bejött év elején, annyira nem a második fél szezonban. Smith-t akár még kezdőként is lehet használni, Williams viszont egy szupercsere, ennél több már sosem lesz, szerintem maximum egy MLE-t fog megérni bárkinek is. Várható fizetés: évi 4-6 millió dollár.

Khris Middleton, Milwaukee Bucks (RFA): Nem úgy Khris Middleton, aki a Matthews-Green-féle vonalat képviseli, de szerintem valamivel értékesebbnek is gondolhatják őt a csapatok - cserébe korlátozott szabadügynök, tehát a Bucks megtarthatja, ha akarja. 23 éves még csak, de 40% fölött triplázik, a liga jobb védői közé tartozik posztján, ráadásul játéka komplexebb a fentebb említett kettősnél, képes betörésből vagy középtávolról is hatékony lenni. Nem tudni, RFA státusza mennyire riasztja el az érdeklődőket, de alapvetően az egyik legkeresettebb 3&D swingmannek kellene lennie, mert egyáltalán nem szentírás, hogy a Bucks egy kellően zsíros ajánlatnál is tartani fogja. Várható fizetés: évi 7-11 millió dollár.

Arron Afflalo, Portland TrailBlazers (PO): Matthews cseréjének hozták, a pótlása lett belőle, de nagyon komolyat bukott az előző, orlandói évekhez képest. Nagyon nem feküdt neki sem a Nuggets, sem a Blazers rendszere, bár Portlandben legalább a 40%-os triplát elérte. Alapvetően ő is prototípus 3&D lenne, aki a Magicnél elég erős továbbképzést kapott abból, hogyan legyen eredményes úgy is, ha ő az 1-2. számú ember, de nagy kérdés, hogy ez a gyenge szezonja mennyire riasztja el az érdeklődőket, konkurenciája ugyanis van bőven, hasonló stílusú játékosból van egy pár igazolható idén. Az sem elképzelhetetlen, hogy lehívja játékosopcióját. Várható fizetés: évi 5-9 millió dollár.

Eric Gordon, New Orleans Pelicans (PO): Egyelőre nem hivatalos, hogy lehívja játékosopcióját, de szinte biztos ez, 15.5 milliós fizetése közelében nem kereshetne már. Egyrészt továbbra is üvegből van - meg kell majd műteni vállát, ami még a szezon korai szakaszában sérült meg -, másrészt már össz-vissz 13.4 pontot átlagol, évek óta romlik mutatója, és fénykorában is csak a pontszerzésre volt jó - ha már erre sem lesz megfelelő, nehéz idők elé fog nézni. Várható fizetés: évi 4-6 millió dollár.

Jamal Crawford, Los Angeles Clippers (TO): Valószínűleg ő sem lesz szabadügynök, őt viszont a csapata fogja marasztalni. Évek óta a liga egyik, ha nem a legjobb hatodik embere, aki Gordonhoz (vagy Williamshez) hasonlóan csak és kizárólag a pontszerzésből él, de a Clippers szempontjából nincs értelme lemondani az 5.7 milliós jövő évi csapatopcióról. Ő már jelezte, hogy új szerződést szeretne magának, és ha esetleg elhintik ügynökével, hogy jövőre annyira nem fog megszakadni, ha nem tesz ennek eleget a csapat, akkor is valószínűleg a Clippersnél marad, hiszen Doc Riverséknek a kevés értéküket, köztük legjobb cserejátékosukat muszáj megtartaniuk. Várható fizetés: évi 5-8 millió dollár.

Rodney Stuckey, Indiana Pacers (UFA): Stuckey idén az egyik legjobb szerződés volt a ligában, hiszen minimumért hozott 12.6 pontot 26.4 perc alatt, kezdőként is megállta a helyét az erőn felül teljesítő Pacersben, és kintről is sokkal jobb volt, mint korábban bármikor (39%). Nem tudni, ki mit lát bele, összességében nem a leghatékonyabb még így sem (52.8% TS), viszont a komolyabb gárdák is elgondolkodhatnak rajta, amennyiben a cserepadról kell nekik tűzerő. Várható fizetés: évi 2-5 millió dollár.

Iman Shumpert, Cleveland Cavaliers (RFA): Ha van egy kis esze a Cavsnek, akkor őt és Smith-t is megtartják, hiszen kettejük, valamint Tyimofej Mozgov érkezése fordította meg igazán a szezonjukat. Védekezésben jól teljesít, támadásban pedig nagy előnye, hogy nem kér labdát, LeBronéknak felüdülés lehet az állandóan labdáért kuncsorgó Dion Waiters után. Azért olyan nagyon nagy pénzt valószínűleg nem fog kapni, mert túlságosan egysíkú. Várható fizetés: évi 3-5 millió dollár.

Manu Ginobili, San Antonio Spurs (UFA): Az is könnyen elképzelhető, hogy az argentin legenda visszavonul az idény végén - főleg ha a Spurs képes lesz duplázni idén a tavalyi bajnoki cím után. Idén elég csúnyán elkezdett öregedni, hatékonysága nagyon sokat esett vissza a korábbi évekhez képest, de arra nagyjából esély sincs, hogy elmenjen San Antonióból. Könnyen elképzelhető, hogy minimális pénzért is hajlandó lesz újra aláírni a Spurshöz, akiknek a nyáron nagy terveik vannak. Várható fizetés: minimum - évi 3.5 millió dollár.

Marco Belinelli, San Antonio Spurs (UFA): Az olasz nem a legjobbkor lesz szabadügynök, hiszen legnagyobb erősségében, a tripladobásban sokat esett vissza (43% -> 37.4%), így kétséges, hogy a többi csapat érdeklődését mennyire kelti még fel. Rettenetesen sok pénzre sem a Spursnél, sem máshol nem számíthat, ennyi viszont biztos. Várható fizetés: minimum - évi 2.5 millió dollár.

Jared Dudley, Milwaukee Bucks (PO): Egy újabb 3&D játékos Milwaukee-ból, csak rosszabb hatékonysággal már, pályafutása teljesen másik időszakában, mint Middleton. Dudley védekezésben is megkopott, de triplázni még mindig tud, valamint lenyilatkozta, hogy szívesen maradna a Bucksnál, ennek érdekében pedig árengedményt is hajlandó adni. Érdekes kérdés lesz, hogy kilép-e 4.25 milliós szerződéséből, mert veterán minimumnál sokkal többet már nem ér, de ha eléraknak egy 3-4 éves kontraktust, még az is lehet, hogy lemond a nagyobb pénzről. Várható fizetés: minimum - évi 2 millió dollár.

A további kínálat: Gary Neal (pontszerzési képességei iránt lehet kereslet, de a Spurs óta nagyon hullámzó a teljesítménye, inkább csak szenved, minimumnál többért már ráfizetés), Gigi Datome (RFA - minimumért maradhat akár Bostonban, akár másik 1-2 csapatnál is, de Európába való visszatérésére is van esély), Leandro Barbosa (minimumért bajnokesélyes csapatok 4-5. cseréje lehet), Mike Miller (PO - ha nem hívja le játékosopcióját, szinte biztosan visszavonul, amúgy marad Clevelandben), Jason Richardson (kísérletezhet vele bárki, de két évet hagyott ki, nem lenne meglepő az sem, ha már nem látnánk), Ben Gordon (TO - vele senki nem fog már viszont még csak próbálkozni sem), Marcus Thornton (ő Gordon másolata gyakorlatilag, de mivel valamivel jobb scorer, még láthat benne valaki potenciált), Xavier Henry (egyfolytában sérült volt idén is), Wayne Ellington (tripladobásra használható, másra egy komoly - értsd: egy idei Lakersnél jobb - csapatban nem).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus