TOP 10 Clutch statisztika – A rájátszás első köre 2/2.

A 2014-es rájátszás első fordulója kivételesen izgalmasra sikeredett, mivel a nyolc párharcból ötnél az összes lehetséges mérkőzést kihasználták. A clutch-statisztikát összefoglaló anyagunk második részében jönnek az igazi nagyágyúk, akik esetenként nem csak meccseket, de párharcokat döntöttek el a végjátékokban - vagy meghosszabbították kiesésre álló csapatuk szereplését. 

 

5. David West (Indiana Pacers)

Az egész Indiana mintha bealudt volna, köztük „Wild Wild” West is. A 3-2-re vezető, addig sokkal jobban játszó Atlantának állt a zászló, de a hatodik meccsen megtört a jég, és fordult a kocka. A nem éppen a védekezéséről híres D-West fifikás, cselezős megmozdulásaival lépten-nyomon tőrbe csalta ellenfeleit, gyönyörű megoldásaival jegyzett kulcsfontosságú kosarakat és gólpasszokat.

Legemlékezetesebb pillanata: a hatodik mérkőzést élet-halál harcként vívta a Pacers a 3-2-re vezető Hawks-szal szemben. 84-79-re vezettek a hazaiak, mikor három perccel a vége előtt óriási fordított az Indiana Westtel. Először Paul Millsap faultolta dobás közben, ezeket a büntetőket értékesítette, majd labdát szerzett, és védőjével szemben középtávolról két pontot vágott be. George Hill fordító kosara után ismét West állt a csapat élére, és egy az egyben betörésből növelte előnyüket, a legvégén pedig egy kegyelemdöféssel felérő kosárral harcolta ki a mindent eldöntő hetedik etapot.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

4. mérkőzés: 5 perc, FG: 1/1, FT: 0/2, 3 pont, 1-1 lepattanó, gólpassz és labdaszerzés 
6. mérkőzés: 5 perc, FG: 3/4, FT: 2/2, 8 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés

 

4. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

Westbrook játéka hagyott némi kívánni valót, mivel az egész széria alatt 28%-kal tüzelt, és a távoli dobásokat is csak 21%-os hatékonysággal értékesítette. Ami viszont ezt ellensúlyozta, az a munkamorálja volt, és a küzdeni akarása. Csapata legjobb lepattanó- (támadólepattanók terén is, ami elég nagy szégyen Perkinsnek és Ibakának) és labdaszerzője volt, másodikként végzett ponttermelésben és kiharcolt faultok terén. Liga szinten Tony Parker mögött a második legjobb volt AST%-ben (42,1%), vagyis a csapattársak gólpasszból szerzett mezőnygóljainak ennyi részét ő készítette elő sikeresen.

Legemlékezetesebb pillanata: a harmadik találkozó végén Russell a maradék egy percben igazi hősként viselkedett a pályán. 57 mp-nél a sarokból bevágott egy egalizáló hármast, majd a zsinórban négy pontot szerző Tony Allen játékára egy három-plusz-egyes akcióval válaszolt. A további sikertelen dobások eredményeképpen ezeknek az akcióknak volt köszönhető, hogy a Thunder túlélte a rendes játékidőt.

Második legemlékezetesebb pillanata: az ötödik összecsapáson már csak 30 másodperc maradt, mikor Tony Allen második büntetőjét kihagyta, és Tayshaun Prince parádés módon szedte le a támadó lepattanót az Oklahoma elől.  Az időkérést követően a Memphis támadása kudarcba fulladt (kétpontos vezetésnél), mivel Russell rendkívül ügyesen labdát szerzett Mike Conleytól, és kiegyenlített egy coast-to-coast zsákolással (4 másodperc maradt hátra). Ezzel a kosárral pedig hosszabbításba kényszerítették a Grizzliest.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

2. mérkőzés: 9 és fél perc, FG: 2/7, 5 pont, 2 lepattanó (1 támadó/1 védő) és 2 gólpassz
3. mérkőzés: 8 és fél perc, FG: 2/9, FT: 2/4, 8 pont, 5 lepattanó (2/3), 1-1 gólpassz és labdaszerzés
4. mérkőzés: 10 perc, FG: 1/7, 2 pont, 3 lepattanó (2/1), 1-1 gólpassz és labdaszerzés
5. mérkőzés: 10 perc, FG: 2/5, FT: 3/3, 7 pont, 1 lepattanó, 4 gólpassz és 1 labdaszerzés

 

3. Blake Griffin (Los Angeles Clippers)

Griffin tavalyhoz képest eggyel magasabb fokozatra kapcsolt, festékből és középtávolról is nagyon veszélyessé vált (lásd a lenti képen). A rájátszás első körében +/- mutatóban egyszer sem került nulla alá, míg úgy sem, hogy csapata háromszor kikapott a Warriorstól. Óriási lélekjelenlétről tanúskodik az is, hogy a csapattulajdonos körüli rasszista botrány ellenére is ilyen kiválóan tudta hozni ezt a formát.

 


             2012-13-as alapszakasz                                 2013-14-es alapszakasz                                 

Legemlékezetesebb pillanata: a hetedik estén 2:22-vel a vége előtt Stephen Curry büntetői segítségével újra átvette a vezetést a Warriors. Blake erre úgy válaszolt, hogy Draymond Greent betolva a gyűrű alá beizmozta a labdát a gyűrűbe, majd DeAndre Jordan blokkjának köszönhetően egy gyors indításból J.J. Redick egy nagyszerű alley-oop passzt adott Griffinnek. 56 mp-nél és 114-111-es vezetésnél pedig meglépett védőjétől, és háttal a palánknak, két védő szorításában egy kulcsfontosságú, elszakadást jelentő ziccert süllyesztett el. A végül a Harcosok teljes pályán történő letámadását használta ki Griff, egy showtime-ba illő alley-ooppal kínálta meg DeAndre-t.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

3. mérkőzés: 5 perc, FG: 1/2, FT: 1/2, 3 pont és 1 támadó lepattanó
6. mérkőzés: 2 és fél perc és FG: 0/1
7. mérkőzés: 5 perc, FG: 3/3, FT: 0/1, 6 pont, 1-1 gólpassz, labdaszerzés és 2 blokk

 

2. Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)

Az alapszakasz MVP-jét igencsak megszorongatta a memphisi védekezés, legfőképp Tony Allen. A második estétől egészen az ötödikig sorra hosszabbításba torkolló gigászi csatákat vívtak a Macikkal, és ezekben az extra periódusokban KD sorra öt, hét, négy, végül ismét öt pontot dobott. 

Legemlékezetesebb pillanata: a második meccsen 13 mp-cel a vége előtt öt pontos hátránynál, hanyatt esve, kiszorított helyzetből dobott egy brutálisan nehéz triplát, amelyre faultot fújtak (a plusz egy pont is meglett). Ezzel viszont ismét visszatértek a remények, és Kendrick Perkins szemfülességének köszönhetően egy buzzer-beater ziccerrel plusz öt percet harcoltak ki ezen a napon.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

2. mérkőzés: 9 és fél perc, FG: 5/9, FT: 2/3, 14 pont és 1 lepattanó
3. mérkőzés: 8 és fél perc, FG: 3/9, FT: 3/3, 9 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz
4. mérkőzés: 10 perc, FG: 1/3, FT: 2/2, 4 pont, 1-1 lepattanó, labdaszerzés és blokk
5. mérkőzés: 10 perc, FG: 1/2, FT: 1/2, 3 pont és 1 lepattanó

 

1. Damian Lillard (Portland Trail Blazers)

Pálya előnnyel kezdte a kört a Houston, ennek ellenére a Portland nem ijedt meg ettől a ténytől, és Terry Stotts fiai azonnal elorozták már az első két győzelmet. Lillard úgy, ahogy az első évben, ebben a szezonban is magabiztosan, erőt demonstrálva játszott az alapszakaszban, és ez még hatványozottabban volt igaz a rájátszásban. Az első kör pontkirálya Lillard lett 31 dobott ponttal, és ezt 14/24-es mezőnygólaránnyal (FT: 13/15) teljesítette.

Legemlékezetesebb pillanata: a hatodik mérkőzésből már csak 0,9 másodperc volt hátra, és a Rockets két ponttal vezetett. Ekkor oldalbedobásból Nicolas Batumtól érkezett Lillardhoz a labda, és egy Brandon Roy-féle triplával a Houstont kiütötte a rájátszásból. Ilyen utoljára a Rakétásokkal szemben 1997-ben történt meg, ekkor a Utah Jazz szupersztár irányítója, John Stockton búcsúztatta Hakeem Olajuwonékat a posztszezontól.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

1. mérkőzés: 9 perc, FG: 3/7, FT: 3/3, 10 pont és 3 lepattanó (2/1)
2. mérkőzés: 1 perc, FT: 5/5, 5 pont, 1-1 gólpassz, lepattanó és gólpassz
3. mérkőzés: 10 perc, FG: 3/5, FT: 1/1, 7 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz
4. mérkőzés: 9 és fél perc, FG: 1/2, FT: 2/2, 4 pont, 1 lepattanó és 2 gólpassz
5. mérkőzés: 2 és fél perc, FG: 1/2 és 2 pont
6. mérkőzés: 5 perc, FG: 1/3 és 3 pont

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus