22 pontos bostoni sikerrel indult az "új éra" a Cavsnél

Bemutatkoztak és rögtön taroltak is Hillék - zsinórban kilenc sikernél jár a Jazz, nyolcnál a Rockets - nem hibázott a Raptors.

Bemutatkozott a négy friss igazolás, a Cleveland pedig rögtön robbantott és simán megverte a Bostont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján - lehet, hogy most már komolyan kell venni a jelentősen átalakuló keleti címvédőt. Nem hibázott a konferenciát vezető Toronto, sorozatban kilencedszer nyert a Jazz, nyolcadszor a Rockets, a Minnesota viszont kis híján megégett. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - Toronto Raptors 103-123

Ezt is behúzta a Raptors. Sorozatban ötödik győzelmét jegyezte Dwane Casey legénysége és növelte előnyét Kelet élén, méghozzá gyakorlatilag egy sima mérkőzésen, amiben óriási szerepet játszott a cserepad. CJ Miles (24 pont, 6/9 tripla) vezetésével kiválóan szálltak be a cserék és egyáltalán nem csökkent velük a különbség, sőt, inkább tovább nőtt, megmaradt a ritmus, a folyamatosság és éppen Miles nyilatkozta azt a találkozót követően, hogy szerinte ők alkotják a liga legjobb második sorát. Véglegesen egyébként a fordulás után, a kezdőkkel lépett meg a Raptors, egy 18-2-es roham során Jonas Valanciunas egymaga tíz pontot szerzett, a Hornets pedig 1/12-t dobott mezőnyből, itt eldőltek az érdemi kérdések, így magabiztosan mehetnek bele a Miami elleni meccsbe DeRozanék - az egyetlen gondjuk, hogy Anunoby bokasérülést szenvedett a második negyedben, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly.

Fáradtabb volt a Hornets. Ugyan jól kezdett, de később azért kijött a nyugati túra okozta fáradtság a hazai alakulaton, ráadásul a nagyon fizikális és agresszív Toronto ellen egyáltalán nem is volt könnyű játszani, így eléggé felőrlődött a társaság. Nic Batum 0/10-et dobott mezőnyből, ezúttal Kemba Walkertől sem jött az az extra, amit mostanában rendszeresen hozzá tudott tenni, Dwight Howard sem tudott Valanciunas fölé nőni és a harmadik negyed elején már olyan hátrányt szedtek össze, amelyből nem volt visszaút - az All-Star előtt még elutaznak Orlandóba, ott javíthatnak.

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/12, Howard 17, Lamb 13/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/9, Miles 24/18, Valanciunas 21/6

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 118-115

Dedmon döntött. Egyik fél sem tudott a másik fölé nőni ezen a találkozón, kisebb-nagyobb futásokat láthattunk ide-oda, de érdemi fölényt sem az Atlanta, sem a Detroit nem tudott kialakítani. Végül egy váratlan játékos döntötte el a találkozót, ugyanis a kezdőbe ismét (az utóbbi 18 meccsen másodszor) bekerülő Dewayne Dedmon másfél perccel a vége előtt egy kulcsfontosságú 2+1-gyel juttatta előnyhöz a hazaiakat, majd Jameer Nelson hibája után bevert egy saroktriplát is, ami végül a győzelmet eredményezte csapata számára - innentől még szükség volt Dennis Schröder 6/6 büntetőjére, de már "csak" le kellett hozni a végjátékot. Dedmon egyébként is húsz ponttal, valamint 13 lepattanóval zárt, tartotta a lépést Andre Drummonddal, mellette Ersan Ilyasova (19 pont, 5/9 mezőnyből) és Dennis Schröder (23 pont, 7/13 mezőnyből, 7 gólpassz) is jól nézett ki, a valamivel pontosabban játszó Hawks pedig végül megérdemelt győzelmet aratott.

Ezeket a meccseket nyerni kellene. Már ott táncolt a playoff kapujában a Detroit, de most zsinórban két vereséggel ismét két meccsre van a nyolcadik helytől, pedig ha be akar jutni, akkor a keleti sereghajtót idegenben is meg kell verni. Ezúttal nem sikerült, nem játszott jól a társaság, védekezésben semmiképp, de támadásban is voltak megingások, vagy véleményes vállalások, Blake Griffintől például nem szokványos a tíz ráemelt tripla - igaz, ő és Drummond végül beszórt 48 pontot, de az erőcsatár nem dolgozott túl hatékonyan és bár ez sokszor nem jelent semmit, érdemes zárójelben megjegyeznünk, hogy vele a pályán 21 ponttal kapott ki a csapata. A végén egy-két higgadt és jó játék kellett volna a sikerhez, elsősorban hátul, mert elöl éppen Griffin szórt be nyolc pontot az utolsó percben, de nem tudta megoldani a feladatot a Van Gundy-legénység, most pedig back-to-back fogadja a New Orleanst. 

A Hawks legjobb dobói: Schröder 23, Dedmon 20/3, Ilyasova 19/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Griffin 23/9, Bullock 20/9

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 99-121

Nagy győzelemmel debütált az "új" Cleveland. Mind a négy új igazolás pályára lépett és hozzá is tett a Cavsnél, George Hill a kezdőben szórt be 12 pontot és javított azonnal a védekezésen, a Clarkson-Hood kettős 32 pontot és 6/10 triplát hozott a kispadról, de Larry Nance Jr. is aktívan, hasznosan mozgott. Ezúttal elöl-hátul olajozottan működött a gépezet LeBron James (24 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) irányításával, minden pályára lépő elvégezte a feladatát, nem hiányzott az akarat sem, így a teljesen átalakult gárda rögtön nyerni tudott legnagyobb riválisa otthonában, méghozzá 22 ponttal - bőven 50% felett dobtak mezőnyből és kintről (16/30) is, az első negyed után pedig már végig ők diktáltak. Megérkezik a bajnokságba Tyronn Lue csapata?

Ez nem volt szép. Kyrie Irving vezetésével kiválóan kezdett a Boston, az ex-clevelandi irányító több nagy kosarat is jegyzett a mérkőzés elején, de aztán ahogy ezek elfogytak, egyértelműen "alulra" került a társaság - a hazaiak sem elöl, sem hátul nem tudták tartani a Cavs tempóját és a két középső negyedet 22 ponttal veszítették el. Dobásban több kategóriával (40% mezőnyből, 26% tripla) elmaradtak ellenfelüktől, azt sem tudták kihasználni, amikor James pár percre kivált a meccsből egy sérülés miatt, csak nyomozták az energikusabb, agresszívebb Cavs játékát - egyetlen örömük az lehetett, hogy az összecsapás után ünnepélyesen visszavonultatták Paul Pierce 34-es mezét...

A Celtics legjobb dobói: Rozier 21/9, Irving 18/3, Morris 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 24/6, Clarkson 17/9, Smith 15/9, Hood 15/9

Indiana Pacers - New York Knicks 121-113

Nem feltett kezekkel érkezett a Knicks. Mindent megtettek a sikerért a Kristaps Porzingist nemrég elveszítő vendégek, mentek az 50-50-es labdákért, hajtottak elöl-hátul és nem adták könnyen ezt a győzelmet a Pacersnek, de a bravúr végül elmaradt - annyival jobb csapat jelen helyzetben az Indiana, hogy azt nem tudták ellensúlyozni Kanterék. A második negyedben hagytak ki egy rövid időszakra, itt rohantak egy 14-2-t a hazaiak, majd a harmadikban hasonló helyzetben egy 13-2-t, ezek pedig eldöntötték a találkozót, nem tudott már igazán közel kerülni a New York. Bemutatkozott viszont a csapatban Emmanuel Mudiay, aki csereként 29 percet töltött pályán és feküdt neki a gyors, rohanós játék, ami ezt a meccset jellemezte, így 14 ponttal, valamint 10 gólpasszal debütált.

Oladipo szenzációs. Nem viccelt azzal a Pacers hátvédje, hogy elleste Russell Westbrook agresszivitását, ezúttal is fáradhatatlanul rohangált fel-alá és abszolút kilógott a mezőnyből, végül impresszív statisztikákat gyártott: 30 pontja mellett leszedett nyolc lepattanót, kiosztott kilenc gólpasszt és ellopott hat labdát is. Az ő extrája jelentette most a különbséget, bár Young (18 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Bogdanovic (20 pont, 4/7 tripla) és Stephenson (15 pont, 6/9 mezőnyből) is remek teljesítményt nyújtott - végül hozta a kötelezőt, így csak fél meccsre van a keleti negyedik helytől Nate McMillan alakulata.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 30/6, Bogdanovic 20/12, Young 18/6
A Knicks legjobb dobói: Kanter 17, Hardaway Jr. 17/9, Beasley 16

Houston Rockets - Dallas Mavericks 104-97

Csak annyit, amennyit kell. Ahogy mostanában rendszeresen láttuk, ezúttal sem szakadt meg a Rockets, csak annyit adott ki magából, amennyi kellett az újabb, immár sorozatban nyolcadik győzelemhez - az első és a harmadik negyedet megnyomta az együttes, főleg ami a védekezést illeti, ez pedig elégnek is bizonyult ahhoz, hogy hozza a kötelezőt. A Harden-Paul páros (52 pont, 14 lepattanó, 14 gólpassz) intézte, amit kellett és amikor együtt volt fent a két hátvéd, akkor nem volt kérdés a Houston fölénye, Capela tette a dolgát a palánk alatt (16 pont, 11 lepattanó, 3 blokk), a padról pedig Gerald Green tett hozzá négy triplát, így bár Ariza nem játszott, Anderson pedig csak a kispadról szállt be, összességében nem forgott veszélyben a Rockets sikere. Az óriási szériában lévő társaság most viszont rangadóra készül: szerda hajnalban Minnesotában lép pályára. 

Nowitzki nélkül. Idén először nem tudott pályára lépni a német magasember és a McDermott-Powell páros kezdett négyes-ötösben a Mavsnél, akik ráadásul nem is néztek ki rosszul - az erőcsatár igyekezett sokat mozogni, volt négy gólpassza és két triplája, míg a center 18 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutott. Mellettük a Ferrell-Smith hátvédpár is csipkedte magát, de érthető módon ők azért nem tudták ugyanazt hozni, mint a túloldalon Harden és Paul, összességében csak 40%-kal tüzelt a társaság és bár a Rockets is gyengén dobott (főleg kintről), ez most nagy falatnak bizonyult Harrison Barnesék számára. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/12, Paul 25/6, Capela 16
A Mavericks legjobb dobói: Ferrell 20/12, Powell 18, Smith 16/6

Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 111-106

Ezért meg kellett szenvedni. Az idegenbeli borzalmak miatt egyre nagyobb a teher a Minnesotán, hogy a hazai mérkőzéseit hozni tudja és ezúttal egy papíron egyértelmű kötelező meccs kis híján meg is viccelte Tom Thibodeau csapatát. Az első negyedet hat ponttal elveszítette az együttes, majd ugyan a nagyszünetig fordított, de a harmadik játékrészben ismét alulra került és csak a záró etapban tudott igazán bekeményíteni, illetve végül a maga javára fordítani a találkozót. Ehhez nagyon kellett Karl-Anthony Towns (29 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) kiváló játéka, a fordulás után feljebb kapcsoló Jimmy Butler, illetve a negyedik negyedben kiharcolt rengeteg fault is, ebben a kulcsidőszakban rendszeresen eljutottak a büntetővonalra Teague-ék és 16/18-at értékesítettek is, ennek köszönhetően tudtak végül nyerni. Az utolsó két perc így is izgalmasan alakult, de nem rontották el Townsék, viszont mindenképpen figyelmeztető jel számukra a 17 eladott labda és a második esélyből engedett 22 pont, fejben nem álltak a helyzet magaslatán és erre kis híján ráfáztak.

Nem jött össze a bravúr. Sokáig jól ki tudta használni a Wolves rossz napját a Sacramento, de összességében Foxék is eladtak 19 labdát és ők is rengeteget hibáztak, így végül nem tudták megbüntetni ellenfelüket - hiába nyerték meg a lepattanózást, hiába tripláztak 40%-kal, hiába voltak magukhoz képest ponterősek, végül ez sem ért győzelmet. A Fox-Bogdanovics újonc hátvédpárt azért érdemes kiemelni, az irányító 23 ponttal és 50%-os mezőnymutatóval, a dobóhátvéd pedig 13 ponttal és 8 gólpasszal jelentkezett, ők voltak a csapat legjobbjai.. 

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 29/6, Butler 18/3, Wiggins 16/3
A Kings legjobb dobói: Fox 23/3, Hield 16/6, Bogdanovics 13/6

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 110-92

Egy félidő gála elég volt. Ezúttal egy másik Thundert láthattunk, Russell Westbrook és Carmelo Anthony nem léphetett pályára, így a spacing és a tripladobás került előtérbe, Paul George pedig a középpontba - ennek egy egészen extra első félidő lett az eredménye, a hazaiak 59%-kal dobtak mezőnyből, 12/17-et hajítottak kintről, George 22 pontnál járt, a csapat pedig 74-54-re vezetett. Ezzel el is dőlt az összecsapás, a fordulás után ugyan jelentősen visszaesett az OKC is, de a Grizzliesben nem volt elég erő ahhoz, ogy innen felálljon, így összességében sima győzelmet aratott Billy Donovan csapata - George végül 33 pontig és 8 gólpasszig jutott, mellette Felton (14 pont, 8 gólpassz) igyekezett segíteni játékszervezésben, Steven Adamshez pedig a megszokottnál jóval kevesebbszer jutott el a labda. 

Evans sem segített a Memphisben. A trade deadline előtt több meccsre kiültette hátvédjét a Grizzlies, de aztán nem cserélte el, így most már nem volt oka a pihentetésnek, vissza is került a pályára - hiába, ugyan dobott 12 pontot, de nem volt érdemi hatása a találkozóra. A vendégek 40% alatt céloztak, főleg a triplákkal szenvedtek és nem tudtak semmihez nyúlni, amivel meg tudták volna állítani a Thundert, teljesen alárendelt szerepet játszottak és zsinórban hatodszor is kikaptak. 

A Thunder legjobb dobói: George 33/15, Abrines 16/12, Patterson 14/6, Felton 14/6, Grant 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 18/3, Green 14, Evans 12/3

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 96-115

Egészen elképesztő a Utah. Egy olyan csarnokba látogatott a Jazz, ahol a hazai csapat zsinórban kilenc győzelemnél járt, ráadásul csípősérülés miatt nem léphetett pályára Ricky Rubio, a gárda legjobbja - gond egy szál se, így csak 19 ponttal nyertek idegenben és behúzták sorozatban kilencedik sikerüket. Az első félidő nagy részében még ők voltak hátul, de a harmadik negyedben emeltek a tempón, futottak egy 22-5-öt és döntő fölénybe kerültek, innentől pedig már nem is néztek hátra - persze az is jól jött nekik, hogy Jusuf Nurkic kivált a meccsből, de ezzel együtt lejátszották a pályáról a Blazerst. Donovan Mitchell és Joe Ingles is remekelt támadásban, ez a páros 51 pontot szerzett, Ingles 6/9 triplát süllyesztett el, a kezdőötös másik három tagja egyaránt dupla-duplázott, a padról pedig a most debütáló Jae Crowder tett hozzá 15 pontot - egészen hihetetlen, amit Quin Snyder legénysége mutat most már hetek óta, a Spurst abszolút esélyesként fogadhatja még a back-to-back ellenére is....

Lillard parádézott, de hiába. A Blazers irányítójára nem lehetett panasz, a legutóbbi 50 pontos meccse után most 39-ig jutott és főleg akkor kapcsolt rá, amikor nagyon kellett, vagyis a második félidőben - hiába, ezt a Jazzt ma nem (ma sem) lehetett megállítani. Mellette még a 22 pontos McCollum említhető, a többiek teljesen elvesztek, védekezésben sem hozták magukat és miután derék-, valamint csípőfájdalmakkal kivált Jusuf Nurkic, teljesen elvesztették a tartásukat is - igaz, a center addig sem dobott pontot, nem csak a sérülése miatt kaptak ki. Ez egy komoly hazai pofon volt most Terry Stottsék számára, ráadásul csütörtök hajnalban a Golden State érkezik Portlandbe. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/6, McCollum 22/6, Napier 10/6
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/6, Ingles 24/18, Favors 15, Crowder 15/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus