A GSW a Houstont is legyőzte, buzzerrel nyert a Wizards

Harden extrája is kevés volt Curry-ék ellen, 8 tized is elég volt Bealnek a győztes kosárhoz, simán nyert a Spurs és a Bulls

Harden 34 pontos estéje is kevés volt Curry-ék ellen, Bradley Bealnek és a Washingtonnak viszont 0,8 másodperc is elég volt a győztes kosárhoz az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság szerdai játéknapján. Gond nélkül nyert a címvédő Spurs és a Chicago, a Portland megégett Minnesotában, a mélyebb Dallas túldobta a Pelicanst, könnyedén verte a Miamit a Denver - íme  a részletek!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekintetők!

Charlotte Hornets – Boston Celtics 96-87

Jefferson most csak kosarazott. A center saját bevallása szerint túl sokat gondolkodott az utóbbi időben azon, hogy mihez is kezdjen a labdával – ma a záró negyedben egyszerűen csak pontokat szerzett. Szám szerint 11-et, összesen 23-mal zárt (9/15 mezőnyből, 14 lepattanó) és bár az ebben a periódusban szintén remeklő Thornton vezetésével előnyben volt a Celtics, Walker 2+1-es játéka elindította a 9-2-es hazai futást – Big Al fontos kosarakkal vette ki ebből a részét, a Boston pedig már nem tudott válaszolni.

Büntetők és eladott labdák. A Celtics-játékosok mindössze tíz alkalommal állhattak a vonalra, miközben a Charlotte 29-szer, így hiába dobtak gyengén a hazaiak, a vonalról bőven kompenzálták ezt. Emellett 14 eladott labdát is vétett a Boston, amiből 15 pontot szerezhetett a Hornets, vendégoldalon gyakorlatilag a megint tripla-duplázó (12 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz) Rondót leszámítva senkit nem lehet kiemelni – talán még Thornton negyedik negyedben szerzett 13 pontját.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 23, Walker 18/3, Stephenson 13
A Celtics legjobb dobói: Thornton 16/9, Green 16, T. Zeller 13

Indiana Pacers – Los Angeles Clippers 96-103

Miles extrája és a kispad majdnem elég lett. A Clippers már az első félidőben meglógott 15 ponttal, majd a hazaiak második sora ezt egyetlen egységre csökkentette – hogy a visszatérő kezdők megint lemaradjanak. A második félidőben is vezettek már hússzal Paulék, de a parádésan játszó Miles (30 pont, 11/22 mezőnyből, 7/14 tripla) vezérletével a második sor 12-4-es futást produkált a negyedik negyed elején, majd Scola és Allen kosaraival 98-96-ra zárkózott. Ekkor jött Crawford egy nehéz kettessel és itt megtört az Indiana, nem szereztek több pontot, így megmenekült Doc Rivers csapata.

A koncentráció hiányzott. A Clippers trénere szerint nagyon sokat kell dolgozniuk a védekezésükön, mert nem engedhetnek vissza csapatokat húszpontos előnyből. Ma egyébként így is 40% alatt tartották a Pacerst mezőnyből, de Milesszal nem tudtak mit kezdeni, ráadásul a padról Lavoy Allen (14 pont, 13 pattanó) és Scola (12 pont, 14 pattanó) is rendkívül hatékony volt, ha már a West-Hibbert páros együtt csupán hat pontot szerzett. A vendégeknél mindenki azt csinálta, amihez a legjobban ért, Griffin (17 pont, 10 pattanó), Jordan (12 pont, 19pattanó, 3 blokk) és Paul (17 pont,  8 pattanó, 15 gólpassz, 3 labdaszerzés) is dupla-duplázott, Crawford és Redick pedig szimplán dobott – végül ez is elég lett, de a koncentrációval akadtak gondok.

A Pacers legjobb dobói: Miles 30/21, Allen 14, Scola 12
A Clippers legjobb dobói: Crawford 18/6, Paul 17, Griffin 17

Orlando Magic – Washington Wizards 89-91

Nyolc tized is elég volt a Wizardsnak. Már úgy tűnt, hogy megnyeri az Orlando, de John Wall két extra kosarával az utolsó pillanatokban kiegyenlítettek a fővárosiak, majd az utolsónak hitt dobást Oladipo elrontotta. 0,8 másodperc maradt az órán, a Magic pedig el tudta rontani: kiürítették a festéket, Andre Miller oldalról belöbbölte a gyűrű alá, Bradley Beal pedig belesegítette, így az Orlando teljesen lenullázva hagyhatta el a parkettet.

Hiányoztak az extrák. Csak John Wall jutott húsz pont fölé (21 pont, 11 gólpassz), egyébként a két csapat eléggé kioltotta egymást. A két Magic-irányító, Oladipo és Payton is gyengén dobott és a csapatszinten kiosztott 13 assziszt sem túl erős, bár az újonc jól mozgatta társait. Hiába hiányzott Vucsevics, O’Quinn leszedte Gortatot, így fontos láncszem hiányzott a fővárosi támadójátékból – egyik csapat sem tudott dominálni, a hajrában némi rutin és koncentráció hiányzott az Orlandóból.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 17/3, Harris 15/3, Payton 12
A Wizards legjobb dobói: Wall 21/3, Nené 12, Humphries 11

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 95-79

Ma ennyi is elég volt. Nem szaggatta az istrángot az Atlanta, a védekezésre odafigyeltek, szépen megfogták a Sixerst, elöl viszont nem csináltak extra dolgokat. 52-39-re hozták a lepattanózást és a támadókat pontokra váltották, összességében csupán 41%-kal dobtak, de így is tartották végig a 9-10 pontos előnyt. A záró etapban aztán Korver (17 pont, 5/7 tripla) rákapcsolt, a különbség hamar elérte a húszat, ezzel a meccs érdemi része lezárult.

Az eladott labdákat csökkenteni kell. Michael Carter-Williams nagyon aktív volt és nem pumpált (8 pont, 10 pattanó, 9 gólpassz), de 9 eladott labdájával teljesen lenullázta teljesítményét. Összesen 18-szor szórták el a játékszert a vendégek, ebből húsz pontot szerzett az Atlanta, így eléggé megkönnyítették Millsapék dolgát – emellett mezőnyből is gyengén céloztak, 79 dobott ponttal nem lehet meccset nyerni. A Hawks ezzel a győzelemmel zsinórban nyolcadik sikerét aratta, ilyen hosszú sorozatot 17 éve produkált utoljára az együttes.

A Hawks legjobb dobói: Korver 17/15, Millsap 17/3, Carroll 14/6
A 76ers legjobb dobói: Shved 13, Grant 10, McDaniels 10/3

Chicago Bulls – Brooklyn Nets 105-80

A nagyszünet után kipukkadt a sérült Brooklyn. Az első negyedet megnyerték a vendégek, de félidőben is egálra álltak még a felek. Aztán innentől csavart egyet a védekezésén a Chicago és a maradék két negyed alatt összesen 11 (!!) kosarat engedtek a Nets számára, akik ez idő alatt 26%-kal dobtak mezőnyből és mindössze 29 pontot értek el – hiányzott Lopez, Johnson és Teletovics. A harmadik játékrészben egy 17-3-as futással meglógtak a hazaiak, majd az utolsó etapban produkáltak egy 15-0-t, amivel végérvényesen eldöntötték a meccset – végül sima, 25 pontos győzelmet arattak.

Rose elöl, Gibson hátul, Gasol elöl-hátul. Derrick Rose nem erőltette túl magát (mindössze 24 percet volt parketten), de ez idő alatt rendkívül agresszív volt, 23 pontot rámolt be 8/15-ös mezőnymutatóval, közte három triplával, nem volt rá válasza a vendégeknek. A dupla-duplázó Taj Gibson hat blokkal jelentkezett védőoldalon, Pau Gasol pedig mindenhol ott volt, 16 pontja mellé 16 lepattanót és négy sapkát jegyzett – a Lopez helyén kezdő Plumlee-t hatszor takarták be.

A Bulls legjobb dobói: Rose 23/9, Butler 18, Gasol 16
A Nets legjobb dobói: D. Williams 17/3, Garnett 13, Anderson 12/6

Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 90-82

Csodát tett a kórházválogatott. Négy kulcsjátékosa nélkül aratott győzelmet a hazai alakulat, mely elsősorban a védő oldalon teljesített messze önmagán felül. Még a 40%-ot sem érte el a mezőnybeli hatékonyság náluk, a triplák terén pedig 1/12-vel zártak. De a dupla-duplázó Wiggins (9/16 mezőny, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és a sokoldalú Brewer (10/10 büntető, 8 lepattanó, 5-5 gólpassz és szerzett labda) vezetésével 33 alkalommal állhattak a játékosok a büntetővonalra, 25 sikeres kísérlettel. A negyedik negyedben a vendégcsapat hiába zárkózott fel 4 pontra a tetemes hátrányból, Wiggins sorozatban dobott hat pontja az ő együttese javára döntötte el a mérkőzést.

Hibák, hibák mindenhol. Rosszul kezdte a Portland a mérkőzést, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy Aldridge 2008 után először hozott le egy komplett első félidőt pont nélkül, 0/6-tal kezdett mezőnyből. A vendégek vesszőfutása a fordulás után sem ért véget, a harmadik negyed első hét percében 5 eladott labdát vétettek, ekkor már 20 ponttal vezetett a Minnesota. Vereségükhöz leginkább az elvesztett lepattanópárharc (38-56) és az eladott labdák magas számra járult hozzá (20) a 39%-os mezőnymutató mellett.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 23, Brewer 19/3, Young 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/6, Matthews 18/12, Aldridge 13/3

Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 112-107

Ellis gyorsan felállt a padlóról. A tegnap esti, 2006 óta nem látott negatív estét (2 pont) maga mögött tudó hátvéd hamar saját kezébe vette sorsát. Csapata élére állt (11/19 mezőnyből, 2/2 tipla, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és az utolsó négy és fél percben 13 pontot írt az eredményjelzőre, ezzel megnyerte a mérkőzést a hazai alakulatnak. Persze a sikerhez kellett az is, hogy további három játékos jusson el húsz pontig hazai oldalon, mindezt csapatszinten hatékony, mégsem átlagon felüli 53%-os mezőny-, és 43%-os triplamutatóval. Parsons (8/13 mezőny, 3/6 tripla), Nowitzki és padról érkező Harris (25 perc, 8/13 mezőny) testvériesen elosztva, 20-20 egységet tettek a közösbe.

A négyek felülkerekedtek a duón. A statisztikát böngészve kisebbfajta csoda, hogy a Pelicans szoros összecsapásra késztette a Dallast. Egyetlen játékos jutott tíz pont fölé (Anderson) a vendégeket vezető kettősön felül. Davist sem a beszedett apróbb sérülések, sem a kevés pihenő nem hátráltatta (11/20 mezőnyből, 11 lepattanó, 2 blokk), társul azonban csak a szezonbeli legponterősebb játékát hozó Jrue Holiday (12/22 mezőnyből, 10 gólpassz, 3 szerzett labda) ért fel mellé. A lepattanózásbeli főlényével (45-29) nem tudott élni a Pelicans, pedig nagyságrendekkel nem dobtak rosszabbul, mint a Dallas. Leegyszerűsítve sikerük azért hiúsult meg, mert nem tudták tartani Ellist a végjátékban, valamint hagyták, hogy a 28-12-es második negyedbeli rohanásuk lélektani előnyét eltüntesse a Mavericks.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26/6, Parsons - Harris 20/9 - 20/9, Nowitzki 20 
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Holiday 30/15, Anderson 13

San Antonio Spurs – New York Knicks 109-95

Folytatódó mélyrepülés. Egy félidőn át hihettek abban a New York drukkerei, hogy megszakad csapatuk rossz sorozata és talán győzelemmel jöhetnek ki egy mérkőzésből végre. Viszont fájdalmas volt az ébredés, ahogy az a tény is, hogy Hardaway Jr. (9/18 mezőny, 4/7 tripla) mellé senki nem ért fel a társak közül, talán csak Jason Smith (5/10 mezőnyből), pedig Shumpert, Stoudemire és Prigioni is előhúzhatott volna többet tudásából. A Knicks 17 eladott labdát vétett, valamint 30 alkalommal küldte a hazai játékosokat a büntetővonalra.

Popovich rendszerének hatékonysága. Négy fontos játékosa, Parker, Duncan, Ginobili, és Leonard nélkül lépett parkettre a bajnok a back-to-back második mérkőzésén. Igaz, a vendégeknél is hiányzott Anthony, valamint JR Smith. Az első félidő még kiegyenlített játékot hozott, de a harmadik negyedben a Spurs a parkettbe gyalulta a sorozatban tizedik vereségét begyűjtő New Yorkot. A tíz pályára lépő hazai játékos közül Splitter kivételével mindenki eljutott legalább kilenc pontig, de a brazil magasember sem tétlenkedett, a harmadik negyedbeli örömjátékból ő is kivette a részét. A tegnapi vereség után ma újra ültek a Spurs triplái (10/19) és a hiányzók ellenére is jól működött a csapatjáték, ennyit jelent egy olyan rendszer, melyben a 15. játékos is bármikor hatékonyan tud beszállni.

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 22/9, Green 13/3, Diaw 12/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 23/12, Smith 14, Aldrich 10

Golden State Warriors – Houston Rockets 109-95

A Rockets kipukkadt a végére. Tisztességesen helytállt a Dwight Howard mellett rengeteg fontos emberét nélkülöző Houston: James Harden jó százalékkal dobva termelt 30 felett, a kezdőötös 88 pontot szórt be – a kispadról viszont csak 5 egység érkezett. Ezt egy ideig lehetett menedzselni, a végjátékra viszont fejben elfáradt a csapat: a Warriors egy 11-0-s futással zárta le a meccs érdemi részét.

Munka után buli. A Rockets védekezése nem először okozott gondot idén az ellenfeleknek, az egyébként parádésan támadó GSW is megszenvedett ellene. Klay Thompson nem dobott jól kintről (1/8, a csapat összességében 8/23), és Draymond Greennek is csendes nap jutott (11 pont).  89-89 után viszont megrázta magát a hazai csapat, Green, Barnes, Thompson és Curry kosaraival, védőoldalon két blokkal és egy labdalopással 2 és fél perc alatt kivégezték ellenfelüket.

Rekordok. A Warriors zsinórban 14. sikerét aratta, tovább javítva ezzel a franchise-rekordot, egyúttal a vezetőedző Steve Kerrt is hozzásegítve egy 65 éves NBA-csúcs megdöntéséhez: soha egyetlen újonc vezetőedzőnek sem sikerült első 21 meccséből 19-et megnyernie. 1949-ben a legendás Al Cervi 18/20-nál állt meg.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/3, Curry, Barnes 20/9-20/9.
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/9, Ariza 18/12, Motiejunas 18.

Denver Nuggets – Miami Heat 102-82

Gyilkos 3. negyed. Eljátszadoztak a csapatok az első félidőben, 48-48 volt az állás a nagyszünetben. A hazaiaknál Afflalo és Chandler 25 pontja, a vendégeknél a kiegyensúlyozott csapatmunka volt említésre méltó. Teljesen váratlanul jött a Denver óriási rohanása fordulás után, egyszerűen átfutottak a megszeppent Miamin, és 17 pontos előnyt építettek ki – közte a fiatal kisember, Erick Green buzzer hármasával. A negyedik negyedet egy 14-4-es vágtával kezdte a Faried húzta Nuggets, pillanatnyi kétséget sem hagyva a győztes kilétét illetően.

Összeomlás. A második félidő rémálom volt a Heat számára, az összes húzóember besült, végül alig 36%-os mezőnymutatót szenvedtek össze. Nagyon hiányzott a csapatból Josh McRoberts, aki kisebb térdsérülése miatt pihent – nélküle megint nagy lyukak tátongtak a négyes poszton. A palánk alatti védekezést sem Hamilton, sem Haslem, sem Williams nem tudta megoldani, Chris Bosh pedig mindössze 2 lepattanóig jutott – 33 perc alatt…

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 17/3, Afflalo 16/3, Faried 13.
A Heat legjobb dobói: Bosh 14/3, Deng 12, Chalmers 11/3.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus