A Spurst is megsemmisítette a Magic

Az eddig veretlen San Antonión is átgázolt az Orlando - ismét kikapott a Wolvestól az OKC - Greent kiállították, de nyert a GSW. 

A Cleveland után a San Antonio sem tudta megszorítani az Orlandót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Magic az eddig veretlen texasiakon is átgázolt - kiütéses győzelme után pedig a keleti konferencia élére állt. Nagy csatában, 18 pontos hátrányból felállva tudta legyűrni a Washingtont a Golden State, miután az első félidőben Draymond Green és Bradley Beal is a kiállítás sorsára jutott, eközben a Minnesota másodszor is megverte az Oklahoma Cityt, a Houston pedig 55 triplakísérlettel próbálkozott a Hornets otthonában. 

Visszajátszás c. videós rovatunk a legfontosabb jelenetekkel, legnagyobb egyéni teljesítményekkel és hosszabb összefoglalóival itt elérhető!

Charlotte Hornets - Houston Rockets 93-109

Csak a tripla. Miután Clint Capela sem igazán tudott mit kezdeni Dwight Howarddal a palánk alatt, Mike D'Antoni úgy döntött, hogy akkor ne is ez legyen a cél: jelentős időt töltött centerposzton Ryan Anderson, a játék pedig egyértleműen a hárompontosokra épült. Rá is emeltek a vendégek 55-öt (!) kintről, ebből bedobtak 22-t, D'Antoni és Harden mégis arról beszélt a meccs után, hogy több jó helyzetet is tovább passzoltak, bátrabban kell dobniuk távolról... Most eredményre vezetett ez a stílus, mert összességében jó védekezéssel is párosult, Dwight Howardot faultokkal sikerült kordában tartaniuk, elöl pedig James Harden tripla-duplázott (27 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), szépen mozgatta a Chris Pault, Trevor Arizát és Nenét is nélkülöző csapatot. Érdekesség, hogy az NBA történelme során 15 alkalommal próbálkozott egy csapat legalább 50 triplával, ebből 11-et a Houston produkált, méghozzá mindet a tavalyi szezon kezdete óta.

Pocsékul dobott a Hornets. A második negyedben 4/22 dobását értékesítette mezőnyből a hazai alakulat és bár a harmadik játékrész az övék volt, a záró etapban megint simán alulmaradtak - összességében 40% alatt céloztak és két negyedben még a húsz pontot sem érték el. Mindezt ráadásul borzalmas büntetőzéssel is súlyosbították, elsősorban Howardnak köszönhetően, aki egymaga több egypontost harcolt ki és rontott el, mint a teljes Houston - ő 5/15-tel, csapata 16/28-cal, a Rockets 11/13-mal zárt, hiába nem lehetett őt szabályosan tartani, ebből nem kovácsolt előnyt a Hornets. Tegyük hozzá, hogy így is 19 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát hozott, zsinórban ötödször is eljutott legalább 15 lecsorgóig, ami klubrekord, de ez győzelmet nem ért - ők 2-3-ról, a Houston pedig 5-1-ről folytathatja a szezont. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/12, Lamb 20/9, Howard 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/12, Gordon 26/18, Anderson 21/18

Orlando Magic - San Antonio Spurs 114-87

Mi folyik Orlandóban? Alig egy hete történt, hogy rommá verte a Clevelandet a Magic és 30 pont feletti előnyben is volt már LeBron Jamesék ellen, most pedig legalább ekkora pofont kapott az eddig még veretlen San Antonio is. A hazaiak egészen félelmetes támadójátékot mutattak be ismét, alig hoztak rossz döntést, alig vállaltak rossz dobást, mindenki mozgott és mindig megvolt a jó helyzet - amit aztán extra százalékkal be is dobált a gárda, Fournier például 4/4, Vucsevics 3/3 triplát süllyesztett el. A játék az ő sebességükben, stílusukban zajlott, a Spurs pedig tehetetlennek bizonyult: az első negyed után 14, félidőben 27 pont volt a különbség, később pedig 30 felett is járt, mielőtt az utolsó játékrészben már a cseresorok vették át az uralmat. Három negyeden keresztül 60%-kal dobott az Orlando, kintről-bentről megsemmisítették a Spurst, akiknek ráadásul annyira nem feküdt ez a tempó, hogy egyáltalán nem érezték a gyűrűt és kifejezetten pocsék támadójátékkal rukkoltak elő. A Magic így 4-1-es mérleggel, sorozatban három győzelemmel vezeti a keleti konferenciát...

Esély nélkül. Reménytelen estén van túl a Spurs, egészen botrányosan játszott a gárda végig azok után, hogy eddig csak a Miami jutott ellenük száz pont fölé, de azt a meccset is hozni tudták nagyobb izgalmak nélkül. A támadójátékot jól jellemzi, hogy az első félidő végén csak LaMarcus Aldridge állt négy pont felett náluk és őt leszámítva húsz százalékkal tüzelt a társaság, miközben sorra kapta a kosarakat a gyors, pontos, önzetlen Orlandótól - egyszerűen nem tudták tartani a lépést Gasolék, mindenhonnan lemaradtak. Aldridge végül eljutott 24 pontig, de esélyük a folytatásban sem nyílt a felzárkózásra, csapatszinten 33%-os mezőnymutatóval, 4/24 triplával és egy óriási zakóval vesztették el a veretlenségüket. 

A Magic legjobb dobói: Fournier 25/12, Simmons 17, Gordon 16/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24/3, Gasol 12, Mills 12/3

Atlanta Hawks - Denver Nuggets 100-105

Millsap előlépett. Eddig nem igazán villogott a nyáron Atlantából Denverbe szerződő erőcsatár, ezen az estén viszont megszolgálta a pénzét: a szoros, kiegyenlített utolsó negyedben a legjobbkor lépett elő és szerzett kosarakat, éppen akkor, amikor a Hawks lendületbe jött. Emellett védekezésben is odatette magát, a döntő jelentőségűnek bizonyuló lepattanózásból szintén kivette a részét, Michael Malone szerint pedig éppen az ilyen meccseken kell megmutatnia magát egy 30 milliós játékosnak - az Atlantában üdvrivalgással és egy videóval köszöntött Millsap így is tett, ezzel fontos győzelemhez segítette csapatát. Mellette egyébként kiválóan játszott Nikola Jokics (18 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz), a periméterről 52 pontot tett hozzá a Harris-Barton-Mudiay trió, utóbbi ráadásul a csapat irányításában is jeleskedett - a kulcs mégis a második esélyekből szerzett 24 pont volt, ezzel tudták ellensúlyozni a Hawks kiváló kinti dobóformáját. A Denver így megszerezte idei második győzelmét és hétfőn hajnalban Brooklynban folytatja idegenbeli túráját.

Hiába tért vissza Schröder. Ugyan ismét pályára léphetett az Atlanta német irányítója, vele sem sikerült megtörni a jeget és mérkőzést nyerni, sorozatban ötödször kapott ki a társaság. A támadójáték azért érezhetően javult, ezt a 14/33 tripla is jól mutatja, Schröder rögtön húsz pontot és hat gólpasszt tett hozzá, de az utolsó negyedben hiányzott még egy kis plusz - hiába volt szoros az állás, végig futottak a Denver után, a vendégek mindenre válaszolni tudtak. Holnap este a Milwaukee-t fogadják, újabb nehéz feladat előtt állnak...

A Hawks legjobb dobói: Schröder 20/6, Prince 19/9, Belinelii 15/15
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 18, Harris 18/6, Barton 18/6

New York Knicks - Brooklyn Nets 107-86

Már nincs nyeretlen csapat. Utolsóként a Knicks is megszerezte idei első győzelmét, méghozzá stílusosan: simán verte a nagyszerűen kezdő városi riválist az együttes. A New York kontrollálta az összecsapást a második negyedtől kezdve, uralták a lepattanózást Kanterék (55-34), magukhoz képest nagyon extrán védekeztek, támadásban pedig a 30 pontos Kristaps Porzingis vezérletével hozták, amit hozni kellett, így magabiztos sikert könyvelhettek el. Főleg az említett védekezést illik kiemelni: az NBA eddigi legponterősebb csapatát tartották 90 egység alatt, lelassították ellenfelüket és fizikálisan abszolút dominálták őket - ezt a második esélyből szerzett 31-6-os pontkülönbség is jól jelzi, sokkal keményebbek voltak most McDermotték. 

Jelentős fordulat. Teljesen más képet mutatott a Nets, mint az eddigiekben, hiányzott a lendület, a határozottság és bár az első negyedet még megnyerték Russellék, majd a harmadikban is volt egy jobb időszakuk, végül bedarálta őket a Knicks - volt egy 25-6-os hazai futás, amelyből már nem tudtak felállni. Az eddigi parádés támadójátékból semmit sem láttunk, kintről nem dobtak rosszul, de a festékben csak asszisztáltak a Knicks sikeréhez, leindításból csupán két pontot tudtak szerezni, így kaptak egy kijózanító pofont - érdemes megjegyezni, hogy a hazai 3-0 mellett idegenben 0-3-ra állnak, most viszont otthon fogadják a Denvert. 

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 30/3, Lee 13/9, Kanter 12, McDermott 12/6
A Nets legjobb dobói: Russell 15/3, Acy 12/12, Booker 10/3

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 119-116

Megint az OKC ellen. Nemrég remek játékkal, dudaszós kosárral nyerte meg a Thunder elleni rangadót a Wolves, azóta viszont két vereséget is elszenvedett a társaság, méghozzá pocsék teljesítményt nyújtva. Ezúttal azonban visszatért és eddigi legjobb minnesotai meccsét játszotta Jimmy Butler, a Wolves pedig újra megviccelte riválisát: kiváló támadójátékot bemutatva, a szoros végjátékban is végig higgadtan kosárlabdázva aratott újabb győzelmet Tom Thibodeau csapata. Butler (25 pont, 7/10 mezőnyből, 5 lepattanó, 7 gólpassz) az utolsó négy percben egymaga kilenc pontot szerzett és válaszolni tudott az OKC kosaraira, Karl-Anthony Towns 33 ponttal, 19 lepattanóval és 4 blokkal terrorizálta a vendégeket, Jeff Teague idei első dupla-dupláját (17 pont, 5/10 mezőnyből, 10 gólpassz) jegyezte, a végjátékból pedig jól jöttek ki - 109-107-es Thunder-vezetés után jött egy 7-0-s Minny-roham, majd az utolsó pillanatban kimaradt Carmelo Anthony triplája, így fontos győzelmet jegyzett a társaság. 

Ennél jobban kell védekezni. Russell Westbrook nyolc eladott labdáját leszámítva a támadójáték rendben volt a Thundernél, a regnáló MVP 27 ponttal, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal húzta övéit, a George-Anthony páros hatékonyan beszórt 46 ponttal szólt hozzá, de Steven Adams (20 pont, 8/10 mezőnyből, 8 lepattanó) is kivette a részét a kosárgyártásból. A gondot a védekezés jelentette, pedig papíron Roberson és George is jó opció volt Butlerre, Adams pedig Townsra, de nem tudták megoldani a feladatot - elvesztették a lepattanózást, sok pontot kaptak a festékből, egyszerűen nem voltak elég koncentráltak hátul. Ezen viszont mindenképpen javítaniuk kell, mert sokkal nagyobb potenciál van bennük ennél védekezésben, bár úgy tűnik, hogy a kezdeti gondok után legalább támadásban kezdenek ráérezni a dolgokra - most back-to-backet játszanak Chicagóban, hamar lehet javítani.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 33/3, Butler 25, Teague 17/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Anthony 23/3, George 23/9

Golden State Warriors - Washington Wizards 120-117

Nagy győzelem a Warriorstól. Rendkívül mélyről hozta vissza ezt a találkozót a GSW, az első félidőben egészen extra dobóteljesítményt mutatott a Washington, a bajnok védekezése egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán, emiatt pedig egyre frusztráltabb lett a gárda. Ez a nagyszünet előtt csúcsosodott ki, amikor Draymond Green összeakadt Bradley Beallel és mindkettejüket kiállították, igaz, Greennek már előtte is volt egy technikaija, érződött a feszültség. Curryék azonban a fordulás után összeszedték magukat, pár percig még csak futottak a Wizards után, de aztán elkezdtek felzárkózni és eltüntették 18 pontos hátrányukat - a záró etapban aztán a padról előkerülő Kevon Looney, valamint David West (16 pont, 8/9 mezőnyből) komoly segítségével, összeálló védekezéssel, a 31 pontos Kevin Duranttel, illetve több clutch játékkal kiharcolták a győzelmet. Ezúttal belefért Green hiánya, a Warriors pedig annak ellenére nyert sorozatban hármat, hogy nem játszik jól - hétfő hajnalban a Pistons érkezik az Oracle-be.

Nem tartott ki a Wizards. Az első félidőben szétdobta ellenfelét a Washington, triplaparádét rendeztek Porterék, nem csoda, hogy magabiztos előnyt építettek ki - Beal kiállítása azonban nekik sem jött jól, bár a játék addig sem róla szólt. A fordulás után viszont elfogytak a washingtoni triplák, védekezésben is egyre kevésbé tudták megoldani a feladatot, a végjátékot pedig elrontották - az utolsó egy perc, negyven másodpercben elrontottak négy triplát és egy büntetőt, egyetlen Meeks-hármast tudtak hozzátenni, így Durant pontjaival megőrizte addigra már kiharcolt vezetését a GSW. Nagyon közel állt a címvédő idegenbeli legyőzéséhez a Wizards, de végül elmaradt a bravúr - Wallék most utaznak tovább Sacramentóba. 

A Warriors legjobb dobói: Durant 31/12, Curry 20/9, Thompson 18/6
A Wizards legjobb dobói: Porter 29/21, Wall 20/6, Oubre Jr. 19/12

Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 92-101

Megharcolt érte a Toronto. Valanciunas és Nogueira hiányában az Ibaka-Siakam kettős kezdett magas poszton a vendégeknél és rendkívül hatékonynak is bizonyult ez a páros: ketten együtt 16/20-as mezőnymutatót és 36 pontot tettek hozzá, nagyon fontos szerepet játszottak a győzelemben. Pedig ez nem jött egyszerűen a Raptors számára, az első félidőben már 17 pontos hátrányban is volt a gárda, de sikerült innen visszakapaszkodniuk, megkeményítették a védekezésüket, majd a 600. Raptors-meccsét játszó DeRozan és a dobásával szenvedő, de nagy mezőnymunkát végző (4/14 mezőnyből, 11 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 2 szerzett, egy eladott labda) Kyle Lowry vezetésével fordítani tudtak. A negyedik negyedben sikerült igazán előnybe kerülniük, akkor jött egy 6-0-s futás DeRozan részéről, szűk négy perccel a vége előtt pedig el is dőlt a találkozó - annyira elszívták a levegőt a Lakers elől, hogy a hazaiak képtelenek voltak reagálni. A gyengén dobó, de parádésan védekező és nagyon akaró Toronto így első győzelmét aratta hatmeccses idegenbeli túráján, most utazik tovább Portlandbe.

Ez kevés Balltól. Az nem járja, hogy a Lakers franchise-playernek kikiáltott újonca ennyire ne tudjon hozzátenni pontszerzésben, még ha az irányító munkáját nem is érheti nagy kritika, az öt pont borzasztóan kevés - főleg úgy, hogy a másik vezérnek szánt fiatal, Brandon Ingram is megállt kilenc egységnél. Mindkettejüknek volt ugyan már kiváló meccsük idén, de összességében egyelőre nem váltják meg a világot, ezúttal is némi tűzerő hiányzott a Lakersből, semmi más - nem volt stabil pontszerzőjük, aki a gárda élére tudott volna állni. Dicséret illeti a kispadot, ők elég sokat tettek hozzá a játék minden elemében, de a negyedik negyedben már a Raptors akarata érvényesült, így harmadik hazai vereségét is elszenvedte Luke Walton alakulata.

A Lakers legjobb dobói: Randle 18, Kuzma 15/3, Lopez 13
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24, Ibaka 18, Siakam 18/3

A tabella ide kattintva elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus