Bostonban is nyert, utolérte a GSW-t a Denver

A Warriorst is elsöpörte az óriási formában lévő Spurs - lenyomta a Pacerst a Portland - a Heattől is kikapott az OKC - gálázott a Raptors - Nowitzki megelőzte Chamberlaint.

A Celtics otthonában is bizonyított a Nuggets és mivel a címvédő Warriors sem tudta megállítani a zsinórban kilencedik győzelmét arató San Antoniót, így holtverseny alakult ki Nyugat élén az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Portland megverte a Pacerst, a Toronto gálázott a Knicks ellen, az OKC a Heattől is kikapott, a Detroit megégett Clevelandben, nyerni tudott a Utah és a Chicago, Dirk Nowitzki pedig ismét történelmet írt.

Visszajátszás: ideje tartani ettől a San Antoniótól? - videók

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 126-119

Ezt nem tudta hozni a Detroit. A Toronto elleni bravúrgyőzelem másnapján, kissé leharcolt állapotban, ráadásul Blake Griffin nélkül lépett pályára ezen a mérkőzésen a Pistons és bár az elején megvolt az erő (hét ponttal nyert első negyed), a folytatásban képtelen volt megállítani ellenfelét Dwane Casey csapata. Támadásban ugyan megvoltak a húzóemberek, hiszen Wayne Ellington (25 pont, 7/13 tripla) és Andre Drummond (21 pont, 20 lepattanó, 5 gólpassz) is szép számokat hozott, csapatszinten 40%-kal süllyesztettek el 18 hármast, de védekezésben erőtlennek, figyelmetlennek bizonyultak, ez pedig nem fért bele - a negyedik negyed is szorosan alakult, de a végén szinten minden Cavs-támadásból pont született, úgyhogy egy "nem szép" vereségbe futott bele a társaság. Casey úgy fogalmazott, hogy nagyot csalódott a csapatában és saját magában is, mert a védekezésük konkrétan "egy nagy semmi" volt - igaz, így is vezetnek egy meccsel a nehéz szériában lévő Nets előtt, úgyhogy nagy baj nem történt.

Kevin Love hiánya is belefért. Kiültette sztár erőcsatárát a Cleveland, így még nagyobb dolog, hogy ennyire eredményesen tudott támadni, de az utóbbi mérkőzéseken egyre jobb formában lévő Collin Sexton ezúttal is vezérré vált: 27 pontot szórt 10/16-os mezőnymutatóval, közte 5/6 triplával, ráadásul a végén is övé voltak a legnagyobb dobások. Sexton jól érzi magát abban a felállásban, amikor Brandon Knight is ott van mellette, kevésbé hárul rá szervezői feladat, főleg hogy ebben Cedi Osman is kisegíti, a társaság most 58%-kal (!) dobott mezőnyből, 50%-kal triplázott és hét hazai játékos is elérte a tízpontos határt úgy, hogy a pályára lépők közül csak Ante Zizic, illetve a három percet kapó Channing Frye nem mondhatja ezt el magáról. A szoros küzdelem végjátékában aztán "beindította az ágyúkat" a gárda, 112-114 után előbb Sexton vert be egy triplát már az utolsó két percben, majd a következő támadásból Osman is beköszönt kintről, sőt, az ezt követő labdabirtoklásból megint Sexton emelt be egy hármast, miközben a Pistons mindhárom dobását elrontotta, úgyhogy pillanatok alatt futottak egy 9-0-t, amellyel eldöntötték a küzdelmet.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/15, Osman 21/6, Stauskas 17/6
A Pistons legjobb dobói: Ellington 25/21, Drummond 21, Jackson 15/6

Washington Wizards - Utah Jazz 95-116

Ennyit jelent, ha Bealt megfogják. Back-to-back 40 pontos meccsekkel húzta az utóbbi időben a Washingtont Bradley Beal, ezen az estén viszont semmit sem tudott kezdeni a Jazz védekezésével - Ricky Rubióék csak arra koncentáltak, hogy őt becsapdázzák és kivegyék a kezéből a labdát, úgyhogy alig 15 pontot szórt 4/12 dobásból, illetve mindössze két gólpasszt osztott ki. Ez pedig elég is volt ahhoz, hogy összeessen a hazai támadójáték, nem volt ritmus, nem voltak meg a helyzetek, csak szenvedett a gárda, úgyhogy fokozatosan nyílt is az olló, Beal arcában folyamatosan ott volt egy védő, de a többiek is rá figyeltek, elé álltak a betöréseknél, arra terelték, amerre nekik jó volt és a Wizards hátvédje szerint még sosem találkozott ilyen védekezéssel - hozzátette, hogy egyébként sem dobna mindig negyvenet, mert ő nem Superman. Ezzel együtt csapata így esélytelennek bizonyult, úgyhogy négy és fél meccs a hátránya a playoffhoz képest.

Könnyed győzelem. A hátul elvégzett fegyelmezett munka megalapozta a vendégek sikerét, támadásban nagy dolgokat már nem kellett hozniuk, sőt, többen pihenőt is kaphattak - Derrick Favors például csak 12 percet játszott, de egyébként is csökkentett játékpercekkel dolgozott Quin Snyder, ráadásul tizenkét játékost küldött pályára, mindegyiket minimum tíz perc erejéig. Az 50% feletti mezőnymutató és a 35 gólpassz azért jelzi, hogy elöl is megvolt a ritmusuk, Donovan Mitchell 19 ponttal, Ricky Rubio 10 gólpasszal, Rudy Gobert 6/6 jó dobással és 14 lepattanóval, Joe Ingles 4/8 triplával vette ki a részét a sikerből, úgyhogy a zsinórban negyedik győzelmükkel fél meccsre megközelítették az OKC-t és ugyanennyire vannak a San Antoniótól is.

A Wizards legjobb dobói: Parker 19/3, Beal 15, Ariza 12/6
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 19/9, Crowder 18/6, Ingles 16/12

Boston Celtics - Denver Nuggets 105-114

Ez komoly fegyvertény. Eddig azért elsősorban a liga legjobb hazai csapataként beszélhettünk a Denverről, de a 16-16-os idegenbeli mérleg óriási különbséget jelentett az otthoni formához képest, most viszont vendégként bizonyított a gárda egy jó passzban lévő topcsapattal szemben. A szoros győzelmek után ez a találkozó is kiélezetten alakult a Nuggets számára, az első félidő is kiegyenlített küzdelmet hozott, aztán a harmadik negyedben sem tudott egyik fél sem meglépni két labdánál jobban - a záró etap elején azonban a Denver tudott bemutatni egy rohamot és a pár perc alatt megszerzett előnyét innentől végig meg is tartotta. 80-80 után sorozatban négyszer találtak be a festékből a vendégek, ezt megspékelték egy triplával is, futottak egy 11-2-t és innentől ők diktáltak, a játékrész közepén Nikola Jokics (21 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) jelentkezett back-to-back hármasokkal, majd az utolsó percben Paul Millsap 3+1-es játéka döntötte el végleg a küzdelmet - a stabil védekezést ki tudták egészíteni extra dobásokkal, így nagyon értékes győzelmet arattak. Ezzel a sikerrel egyébként utolérték a San Antonióban vereséget szenvedő Golden State-et és holtversenyben elsők Nyugaton, így utazhatnak tovább Washingtonba.

Nem volt jó a Boston. Ugyan Kyrie Irving a gyenge kezdés (1/9 mezőnyből) után összeszedte magát és végül 30 ponttal zárt négy labdaszerzés mellett, igazából csak őt, valamint Al Horfordot (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4/8 tripla) dicsérhetjük a hazaiaknál, a fiatalok most nem nagyon találták magukat és a gyűrűt - a Tatum-Brown-Rozier trió összesen 21 pontot tett hozzá 8/27-es mezőnymutatóval, nem igazán lehetett rájuk számítani. A 41%-os mezőnymutató és a 30%-os triplázás ezúttal nem fért bele, támadásban nem tudtak kibontakozni, csak hét pontot szereztek leindításból, 51-37-re elvesztették a lepattanózást és a festékből is kikaptak, úgyhogy hiába voltak eddig jó formában, most otthon vesztettek rangadót - ezzel nem tudták utolérni a Pacerst, illetve a Phillyhez képest tovább nőtt a lemaradásuk.

A Celtics legjobb dobói: Irving 30/6, Horford 20/12, Morris 13/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 21/9, Barton 20/6, Harris 16/12

Toronto Raptors - New York Knicks 128-92

Gálázott a Toronto, de Lowry belerondított. Egy back-to-back második felén, az eltiltott Serge Ibaka és a pihentetett Kawhi Leonard nélkül gálázott a Raptors, amelybe visszatért Kyle Lowry és ott volt a kezdőben az előző este visszatérő Fred VanVleet is, ez a páros pedig gyakorlatilag azt csinált a pályán, amit csak akart: végül 28 ponttal és 20 gólpasszal zártak úgy, hogy egyikük sem játszott még 30 percet sem. Kettejük játékára építve aztán oktatott a hazai alakulat, mellettük már Pascal Siakam (19 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), Marc Gasol (12 pont, 11 lepattanó 22 perc alatt), vagy éppen a padról beszálló Jeremy Lin (20 pont, 7/11 mezőnyből) is nagyon élt, a csapat 56%-kal dobott mezőnyből, 42,5%-kal triplázott és 36 gólpasszt osztott szét, ennek megfelelően már az első félidőben meglett nagyjából a közte húsz - tükörsima győzelemmel javítottak a detroiti vereség után, most pedig az OKC otthonában bizonyíthatnak. Egy negatívumot mégis fel kell írnunk: Lowry a harmadik negyedben megint kivált bokasérülés miatt, ami nem fest túl jól számukra, igaz, elvileg nem súlyos a helyzet - ezzel együtt továbbra sem tudnak egészségesek maradni, az deadline óta még nem láttuk együtt a teljes keretet egyszer sem.

Csak asszisztált a Knicks. A Lakers elleni győzelem másnapján még edzőpartnernek is kevés volt a New York, semmi tartás nem volt a vendégcsapatban, a védekezés szinte nem is létezett, ennek megfelelően a Raptors 14/17-tel kezdett mezőnyből - nem nagyon volt miről beszélni, teljesen reménytelen volt Dave Fizdale alakulata. A tréner a második félidő elején egy 0-8 után lecserélte a teljes kezdőcsapatát, de ez sem hatott, ezen az estén nekik nem osztottak lapot és meg sem tudták nehezíteni ellenfelük dolgát - persze valahol ez a papírforma, de úgy fest, hogy a LAL legyőzése nem igazán pörgette fel őket...

A Raptors legjobb dobói: Lin 20/3, Siakam 19/3, Lowry 15/15
A Knicks legjobb dobói: Trier 22/3, Knox 12/6, Dotson 11/9

Oklahoma City Thunder - Miami Heat 107-116

Ilyen cserepaddal könnyű. Erik Spoelstra, a vendégek vezetőedzője elmondta, hogy nagyon jó a kezdőcsapata, de minden meccsen nem fog működni az az ötös, úgyhogy remek helyzetben van, mert egy Hall of Famer és egy korábbi All-Star várja a kispadon, hogy becserélje - itt természetesen Dwyane Wade-re és Goran Dragicra gondolt, ez a páros pedig most is szállította a győzelmet a Heatnek. A meccset 0-13-mal és 0/8-as mezőnymutatóval kezdték a floridaiak, aztán jöttek a cserék és egy 17-0-s (!) rohammal megfordították a derbit, sőt, vezettek már 12 ponttal is, mielőtt az OKC egy futással visszazárkózott, de aztán a harmadik negyedben megint a Miami percei következtek - előbb visszaépítették a 15 pontos fórjukat Adebayóék, majd a záró etapban már 19-cel is vezettek. Innentől nem kellett már sietniük, szépen lehozták a hátralévő időt és a back-to-back ellenére, fáradtabban is nagyon fontos idegenbeli győzelmet arattak, amelyből Dragic 26 ponttal, 11 gólpasszal és 6/9 triplával, Wade pedig 25 ponttal, 5 gólpasszal és 10/17-es mezőnymutatóval vette ki a részét - őket még Kelly Olynyk megtámogatta egy 18 pontos, 9 lepattanós estével, mindez pedig elégnek is bizonyult a bravúrhoz.

Westbrook nélkül nem ment. Az eltiltott Russell Westbrook hiányában nem működött a Thunder játéka, Dennis Schröder nem volt rossz, de a korábbi MVP szintjét természetesen nem tudta hozni kezdőként, ráadásul nélküle a cserepadon senki nem maradt, aki tudott volna kreálni, ami főleg a Heat második sorával szemben mutatott óriási kontrasztot. Mindezt tetézte, hogy Steven Adams folyamatos faultgondokkal küzdött és sokat kellett ülnie, úgyhogy hiába Paul George (31 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) jó teljesítménye, ez nem volt elég - otthon kaptak ki egy fáradtabb, papíron gyengébb csapattól, ez még Westbrook nélkül sem néz ki jól. Ezzel olyan hullámvölgyben vannak, hogy az utóbbi 13 meccsükből ez volt a kilencedik vereségük és már csak hatodikak Nyugaton, ráadásul most oda-vissza megmérkőznek a Raptorsszal, később játszanak még a Pacersszel, a Denverrel, a Pistonsszal, az alapszakaszt pedig egy Rockets-Bucks back-to-backkel zárják majd.

A Thunder legjobb dobói: George 31/12, Grant 27/3, Schröder 20/6
A Heat legjobb dobói: Dragic 26/18, Wade 25/3, Olynyk 18/3

San Antonio Spurs - Golden State Warriors 111-105

Megállíthatatlan a Spurs. Gregg Popovich csapata zsinórban kilencedik győzelmét aratta ezen a meccsen, a széria során megverte a Milwaukee-t, az OKC-t, a Portlandet, a Denvert, a Detroitot és most a GSW-t is, ráadásul tegyük hozzá, hogy ez a sikersorozat az 1-7-es idegenbeli túra után történik - 2016 óta nem nyert ennyi meccset egymás után a társaság és idén ez a liga második leghosszabb ilyen jellegű szériája. Ezen a mérkőzésen is nagyon tudatos, fegyelmezett, pontos játékot mutatott be a társaság, védekezésben végig kontrollálták a Warriorst, támadásban pedig DeMar DeRozan (26 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és LaMarcus Aldridge (23 pont, 8/12 mezőnyből, 13 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) vezetésével megoldották, amit kellett - a 11 ponttal megnyert második negyed után kézben tartották az eseményeket, onnantól minden GSW-futásra válaszolni tudtak. Az utolsó játékrészben DeRozan volt igazán könyörtelen, egymaga tíz pontot süllyesztett el és minden olyan helyzetben lehűtötte a kedélyeket, amikor a Warriors reménykedni kezdett, úgyhogy a SAS feljött a nyugati ötödik helyre és most Miamiban folytathatja nagy rohamát.

Nem volt jó a GSW. Két fontos idegenbeli győzelem után most nem játszott igazán jól a címvédő, amely DeMarcus Cousinst és Andre Iguodalát is nélkülözte, igaz, visszakapta Kevin Durantet és bemutatkozhatott már Andrew Bogut is - a ligába visszatérő ausztrál center rögtön a kezdőbe került Steve Kerrnél, majd kilenc másodperc alatt ráfújták az első mozgó blokkját... Összességében a gyenge dobóforma határozta meg a vendégek napját, a Curry-Thompson páros 0/11-gyel kezdett mezőnyből és bár Curry később azért összeszedte magát (végül 25 ponttal, 9/25 dobással, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt), ez nem volt elég ahhoz, hogy fordítsanak a Spurs ellen. Kerr szerint a hazaiak jobban hajtották végre a dolgukat, mint ők, sőt, azt is kimondta, hogy edzői fronton teljesítettek jobban náluk, Klay Thompson szerint viszont ne dicsérjük annyira a San Antonio védekezését, mert ők maguktól hagytak ki túl sok dobást - ezzel a vereséggel utolérte őket a Denver, úgyhogy továbbra sincsenek igazán jó helyzetben.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 26, Aldridge 23/3, Gay 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/18, Durant 24, Thompson 14/12

Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 125-129 - hosszabbítás után

Nowitzki előzött. Rick Carlisle a kezdőbe nevezte Dirk Nowitzkit, akinek három pontra volt szüksége ahhoz, hogy utolérje az NBA örök pontlistáján Wilt Chamberlaint, ezt pedig hamar meg is tette a német klasszis: az első két dobását rögtön elsüllyesztette, végül 12 percet játszott, 8 pontot dobott, úgyhogy már ő a liga történetének hatodik legeredményesebb játékosa. Ezen felül a hazai szurkolók örülhettek még Luka Doncic újabb tripla-duplájának (29 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), a győzelemnek viszont nem, hiába vezetett a nagyszünetben tíz ponttal a Dallas, a harmadik negyedben már hátrányba került, majd a záró etapban ott volt ugyan Doncic kezében a győzelem, de két másodperccel a vége előtt kihagyta a büntetőt, így csak hosszabbítás lett belőle - azt pedig elrontották, a végén már csak közelíteni tudtak. Ezzel a vereséggel a Memphisszel holtversenyben utolsó előttiek Nyugaton, de ez a nap maximálisan Nowitzkiről szólt...

A meccset amúgy a Pelicans nyerte. Egyik csapat számára sem volt már tét ezen az összecsapáson és egyébként is Nowitzki előzése volt a középpontban, de aztán egész izgalmas végjátékot hoztak össze a felek, amelyből végül a vendégek jöttek ki jobban. A nagy hullámzás után a rendes játékidő végén a New Orleansnak kellett hajráznia, Julius Randle a negyedik negyed utolsó bő három percében egymaga tizenegy pontot szórt, majd Doncic kimaradt büntetője megmentette őket, hogy aztán a hosszabbításban Elfrid Payton és Frank Jackson hat-hat ponttal győzelemre vezesse a társaságot. Egyénileg a 30 pontos Randle mellett a sorozatban ötödik tripla-dupláját (19 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) jegyző Paytont is érdemes kiemelni, úgyhogy a Pels sorozatban hat vereség után tudott újra nyerni és ezzel másfél meccsel áll jobban, mint a Dallas-Memphis páros.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/3, Hardaway Jr. 21/9, Powell 16/3
A Pelicanbb dos legjobói: Randle 30/6, Davis 20/3, Payton 19/6, Jackson 19/6

Phoenix Suns - Chicago Bulls 101-116

Kevesen voltak a hazaiak. A Phoenixben az eddig is maródi Warren-Johnson-Holmes trióhoz Kelly Oubre Jr. is csatlakozott kisebb kézsérülése miatt, a Devin Booker mögött második opcióként jól teljesítő kiscsatár nélkül nem volt esélye a hazaiaknak. A felforgatott kezdőötös egy negyednyi előnyt adott a Chicagónak, 20-39 is állt az eredményjelzőn, ezt pedig nem bírták el – végig kapaszkodtak Aytonék, de a fordításhoz nem volt sem elég hosszú, sem elég minőségi a rotációjuk. A hátvéd Booker sokoldalúan játszott (8 lepattanó, 7 assziszt), de a kinti dobásaival borzasztóan szenvedett, így hiába a center Ayton 12/17-es mezőnymutatója és a padról jövő Josh Jackson, Jamal Crawford és Troy Daniels lendülete, csak hét triplájuk esett be, védekezésben pedig egyszerűen nem tudták lestoppolni a végig pörgő vendégeket. 

Mindenki kapott lehetőséget. A jó kezdés után a Bulls edzői stábja tovább tudta vinni a gárda lendületét, kiválóan rotáltak, és bár a Suns nem zuhant össze, az történt a pályán, amit ők akartak. A korábban errefelé szép éveket eltöltő Robin Lopez támadásban valódi tanárnak bizonyult (11/14 mezőnyből), de Dunn, LaVine és Markkanen is jól sáfárkodott a nekik jutó dobásokkal, a kispad pedig tartotta a lépést a Phoenix második vonalával, így végül 4/16-os triplamutatóval is könnyed sikert arattak - ami annak fényében egy kicsit meglepetés, hogy egyrészt back-to-back játszottak, másrészt ötmeccses vereségsorozatukat szakították meg. Érdekesség, hogy a Bulls 20-52-es mérleggel áll, viszont a back-to-backjei második felén 12 meccsből ötöt megnyert…

A Suns legjobb dobói: Booker 25/3, Ayton 25, Jackson 18/6.
A Bulls legjobb dobói: Lopez 24, LaVine 17/6, Markkanen 17/3.

Portland Trail Blazers - Indiana Pacers 106-98

Lillard és a csapat is odatette magát. CJ McCollum térdsérülése szerencsére nem bizonyult súlyosnak, de természetesen néhány meccset ki kell hagynia, egyik alvezére nélkül pedig Lillard állt a sereg élére: 30 pontját 9/16-os mezőnymutatóval szerezte, emellett kiosztott 15 gólpasszt, egymaga működtette a támadójátékot, ráadásul hátul három labdát is elcsent. Az ő remeklése elfedte, hogy Nurkic most alaposan megszenvedett Myles Turnerrel, a győzelemben azonban vastagon benne volt a kisegítő személyzet: a kezdőben Aminu négy hármast szórt, Harkless nagyszerűen tömte be hátul a lyukakat, a padról pedig Seth Curry és Rodney Hood volt ponterős. Külön érdemes kiemelni Zach Collinst, aki ugyan nem hozott űrszámokat, de az első-második negyed fordulóján elöl-hátul extra játékokkal tolta meg a Portland játékát – itt vette át a program irányítását a hazai gárda. A harmadik negyedben már 20 pont közelében is járt a differencia, az újabb sikerrel továbbra is tapadnak a nyugati harmadik Houstonra. 

Nem állt össze a Pacers. A vendégek centere, Myles Turner parádés játékával (28 pont, 10 pattanó) ideig-óráig elfedte a Pacers problémáját: a vendégek játéka csak halovány árnyéka volt önmagának, a Portland egyszerűen jobban akart, kapart, a hazaiak értek oda az 50-50-es labdákra, tőlük jöttek az igazán extra, „tűzbe hozó” teljesítmények. A csapat első számú triplavetőjétől, Bojan Bogdanovic-tól elvették a hármasokat, és bár Matthews és a padról jövő McDermott ezt még pótolta, az már nem fért bele, hogy a rutinos Thaddeus Young 1/8-cal célozzon mezőnyből, illetve hogy a padról rendre ligaelit szinten beszálló Domantas Sabonis mindössze 7 pontig és 7 lepattanóig (illetve 4 eladott labdáig) jusson. A második negyedtől az ellenfél irányította a meccset, a vendégként korábbi öt meccsét elvesztő Pacers a végjátékra fordulva még egyszer közelebb jött, de ezúttal ez volt a maximum. Kétszer egymás után kaptak ki, és csak a Boston vereségének köszönhetik, hogy még meccselőnnyel állnak a keleti negyedik helyen, a következő, Clippers elleni összecsapás sem lesz egyszerű.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/12, Nurkic 18, Aminu 16/12.
A Pacers legjobb dobói: Turner 28/6, Bogdanovic 15, McDermott 14/12, Matthews 14/9.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus