Chicagóban is bukott a Houston, megállíthatatlan a Hawks

Hardenéket megfogta a Chicago, a Hawks a Clippers otthonában is nyert, a GSW agyonverte az OKC-t, a Cavs a Sixerstől is kikapott

Pau Gasol vezérletével a Bulls lehajrázta a Houstont az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság hétfői játéknapján, az Atlanta pedig félelmetes, a Clippers otthonában is nyertek Millsapék. A ligaelső Warriors erőt demonstrált a Thunder ellen, a Portland szűken verte a Lakerst, a Cavs viszont a Sixerstől is kikapott - lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 95-92

Fekete nap a Cavaliers számára. A mai mérkőzésen James mellett Irving is sérülés miatt hiányzott a csapatból. Ennek ellenére Love minnesotai időket idéző statisztikákkal (8/18 mezőnyből, 19 lepattanó) vezette a gárdát, s mellette jól játszott a karriercsúcsot hozó Harris (6/12 mezőnyből, 4/8 tripla, 4 gólpassz) is. Viszont mellettük már csak Thompson (8/17, 9 lepattanó) nyújtott érdemi produkciót, mégis 17 ponttal lépett el ellenfelétől a Blatt-legénység. A negyedik negyedben azonban nem tudták feltartóztatni a hazaiakat, akik fordítottak, és bár a nagy zuhanás ellenére megnyerhette volna a mérkőzést  a Cavs, de a nem sokkal korábban két büntetőt hibázó Dellavedova kihagyta a győzelemért dobott ziccert és Love pöcizése sem jött be. Dion Waiters már nem lépett pályára, elcserélték Oklahomába, és egy hármas tranzakció keretében JR Smith, valamint Iman Shumpert érkezett a Knickstől.

Megtört a jég. 14 vereség után szerezte meg első hazai sikerét a 76ers, mely nagy tartásról tett tanúbizonyságot. A vendégek hiába tettek szert 17 pontos előnyre, a negyedik negyedben hatalmas futásba kezdett a hazai alakulat. Carter-Williams (8/19 mezőnyből, 6 lepattanó, 13 gólpassz) és Wroten (8/18, 8 gólpassz), ahogy kellett, húzták a csapatot, melybe beletartozott egy 12-2-es roham is – a Philly 15/21-es mezőnymutatót produkált a záró játékrészben, melynek köszönhetően abszolút megérdemelten fordított és győzött. A padról érkező Furkan Aldemir pont nélkül maradt, de 10 lepattanót gyűjtött be, többet, mint Noel (2/9, 6 lepattanó). Egy újabb fontos adalék a sikerhez, hogy a legalacsonyabb nézőszámmal rendelkező 76ers csarnokába több mint 17 ezren látogattak ki ma este.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 20, Carter-Williams 18/3, Covington 16/12
A Cavaliers legjobb dobói: Love 28/3, Thompson 18, Harris 16/12

Boston Celtics – Charlotte Hornets 95-104

Walkerre nem volt válasz. A vendégek irányítója vállára vette csapatát és főleg a nagyszünet után villogott – nem tudtak vele mit kezdeni a hazaiak. Walker végül 33 ponttal zárt, melyből húszat szerzett a második félidőben, folyamatosan támadta a gyűrűt és sakkban tartotta a Boston védekezését. Mellette Henderson is eljutott 13-ig, miközben a Celticsnél a Bradley-Turner-Smart hátvédtrió együtt dobott 18-at, ezeken a posztokon rommá verte őket a Charlotte.

A vendégek Zellere volt a jobb. Cody és Tyler csatájából ezúttal is előbbi jött ki jobban, a Charlotte magasembere húsz ponttal karriercsúcsot ért el, méghozzá úgy, hogy 8/8-cal dobott mezőnyből és 4/4-gyel a büntetővonalról – eközben bátyja a túloldalon két egységnél megállt. A Hornets rá építve majdnem tíz százalékkal dobott pontosabban mezőnyből, jobban is büntetőztek és bár a Boston futott egy 10-0-t az utolsó negyedben, ezzel sem forgott veszélyben a vendégek győzelme.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 22, Crowder 13/6, Young 13/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 33/6, Zeller 20, Henderson 13

Brooklyn Nets – Dallas Mavericks 88-96 – h. u.

Túlóra döntött. Nagyon bekezdett a Brooklyn és 35 pontot szórtak az első negyedben, aztán rákapcsolt a Mavs és a következő két játékrészben összesen 30-at engedtek Jackéknek. A Dallas fokozatosan zárkózott, fordított, majd meglógott, de a hajrában még összekapták magukat a hazaiak és tíz mp-cel a vége előtt Monta Ellisnek kellett ismét egyenlíteni. A hosszabbítás aztán már nem volt kérdéses, Ellis két gyors kosárral jelentkezett, majd előbb Parsons, végül Nowitzki is beemelt egy hármast, erre már nem volt válaszuk Lopezéknek.

Nowitzki már hetedik. A Dallas legendája újra feljebb lépett a liga pontlistáján, ezúttal Moses Malone-t előzte meg – méghozzá a hosszabbításban dobott triplájával. Nowitzki végül 15 ponttal és 7 pattanóval zárt, jelenleg 27 412 egységnél tart karrierje során.

Kihagyták Lopezt. A center 18 pontot szórt az első negyedben, utána viszont egyrészt Chandler, másrészt a Nets hátvédei leszedték a pályáról – 21-gyel zárt végül, a Brooklyn pedig erőltette a kinti játékot, aminek 3/25-ös triplamutató lett a vége.

A Nets legjobb dobói: Lopez 21, Jack 20, Johnson 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 19/3, Nowitzki 15/6, Chandler 14

Chicago Bulls – Houston Rockets 114-105

A hajrában nem volt kérdés. 100-95-re vezetett a Houston, amikor megindultak a hazaiak, Pau Gasol, Rose, Butler és Mirotic kosaraival egy 15-3-as etapot vittek véghez – csak egy Josh Smith-hármasra futotta a Rockets erejéből, idő pedig nem volt már felállni a padlóról. Gasol egyébként parádézott, 27 pontos, 14 lepattanós estét produkált, ráadásul a 27-ből 18-at az első negyedben ért el. Rajta kívül is mindenki hozzátette a magáét, Rose majdnem dupla-duplázott, Noah hat sapkát osztott ki, Butler 22 pontot szórt, Mirotic pedig újabb extrát hozott, tökéletesen működött a Chicago támadójátéka.

Harden elfogyott a nagyszünet után. A liga idei pontkirálya ugyan berámolt 17 egységet az első két negyedben, de a fordulás után teljesen elveszett, mind a kilenc dobását elrontotta és mindössze három pontot tudott hozzátenni. Ma újfent Josh Smith tüzelt inkább (21 pont, 10/20 mezőnyből), de a csapatszinten kiharcolt öt (!) büntető borzasztó – Harden egymaga szokott kétszer ennyi egypontost dobni. Főleg akkor botrányos, ha mellétesszük a Chicago harminc szabaddobását, amik közül jó pár érkezett kulcspillanatban – ez döntő faktor volt.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 27, Butler 22/6, Rose 19/3
A Rockets legjobb dobói: Smith 21/3, Harden 20/9, Motiejunas 16

Memphis Grizzlies – New York Knicks 105-83

Csak a szokásos. A Knicks semmi váratlant nem mutatott, bejelentették, hogy Shumpertet és J.R. Smith-t elcserélik, nagyjából ez volt számukra az est legérdekesebb pillanata. Az első negyedben 26%-kal dobtak, az első félidőt nézve 33%-kal és bár ezen kozmetikáztak a végén, nem változtatott a helyzeten: a dupla-duplázó Acy-n (19 pont 14 pattanó, 7/8 mezőnyből) és Calderonon (13 pont, 6 gólpassz, 5/7 mezőnyből) kívül senki nem nyújtott elfogadhatót, az pedig már régen rossz, ha egy csapatnak ők a húzóemberei… Zsinórban 12. vereségével simán ligautolsó Derek Fisher csapata.

Könnyed edzőmeccs. Nem izzadt meg ma a Memphis, takaréklángon is simán hozták a találkozót. Conley és Lee megszórták magukat a harmadik negyedben, de még Tony Allen is tíz pont fölé jutott – már az első félidőben tíz felett vezettek, ebből gond nélkül lett több, mint a húsz a fordulás után, az utolsó negyedet pedig kiülték a kezdők. Jól is jött a kisebb pihenő, hiszen szerdán Atlantába látogatnak, ahol nem számíthatnak hasonló estére.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/6, Gasol 14, Allen 14/3
A Knicks legjobb dobói: Acy 19/6, Calderon 13/9, Hardaway 12/6

Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 101-110

Határozott kezdés mellé győzelem jár. Már a mérkőzés kezdeti szakaszában komoly fórt épített ki magának a Nuggets, a félidőben már több mint húsz ponttal vezettek a vendégek, s győzelmük egy percig sem forgott veszélyben. Afflalo úgy fest megtalálta a dobókezét, ugyanis pazar dobóformát (11/18 mezőnyből, 4/6 hárompontos) hozott a mai mérkőzésen is. Mellette a denveri szálfák, Faried (6/10, 7 lepattanó), a dupla-duplázó Hickson (8/10, 11 lepattanó) és az alig húsz perc alatt ismét embereset alakító Nurkic (7/11, 6 lepattanó, 4 blokk) emelkedtek ki a Nuggetsből, mely a festékben demoralizálta (56-38) a hazai alakulatot.

Tovább lefelé a lejtőn. A karriercsúcsot hozó szenegáli válogatott, Dieng (8/12, 12 lepattanó, 3 blokk) nem tudta tartani a lépést a Denver magasembereivel. Triójuk Wigginsszel (8/18, 3/5 tripla, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Muhammaddal (7/13, 6 lepattanó, 4 gólpassz) nem tudott csodát tenni, pedig ami telt tőlük, megtették a sikerességért. Amíg a vendégek négy cserejátékosa 47 pontot tett a közösbe, addig hazai oldalon tíz pontot alig tudtak összekaparni LaVine-ék. A Wolves sorozatban 12. alkalommal hagyta el vesztesen a parkettet és mivel a 76ers győzött ma éjjel, így egyre biztosabban robog a liga utolsó helye felé a Minnesota.

A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 22, Wiggins 20/9, Muhammad 19/6
A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 34/12, Hickson 16, Faried 15

New Orleans Pelicans – Washington Wizards 85-92

Végig kézben az irányítás. Már az első félidőben megalapozta vezetését, majd későbbi győzelmét a fővárosi alakulat. Wallék 55%-os hatékonysággal dobtak az első két negyedben és leginkább a védekezésük hatékonyságával érvényesítették fölényüket. Wittman mester kérését maximálisan végrehajtotta a csapat, ugyanis száz dobott pont alatt tartották a hazaiakat, mely meghozta a várt sikert. A Wizards 18 eladott labdába kergette a vendéglátókat, 7 dobásukat blokkolták. Wall dupla-dupláján (6/15 mezőnyből, 12 gólpassz, 4 szerzett, 6 eladott labda) felül nem akadt kiemelkedő egyéni teljesítmény, mely a csapatmunkát dicséri. A Washington mérlege 13-1, ha kevesebb, mint száz pontot kap.

Futás az eredmény után. Szinte a teljes találkozót hátrányban játszotta le a Pelicans, mely végig csak loholni tudott az ellenfele nyomában. Eric Gordon visszatérése pocsékra sikerült (33 perc, 2/8 mezőnyből) és Davis (9/12, 10 lepattanó) csak a második félidőre lendült játékba, ám akkor a jól ismert önmagát hozta, 17 ponttal segítette együttesét. Davis, valamint a padról jól beszálló Evans (7/14, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 6 eladott labda, 3 blokk) és Anderson (3/5 tripla) ugyan a találkozó végéhez közeledve lefaragták a tetemes hátrányt, de ekkor újra lendületet vett a Washington és bebiztosította győzelmét.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 21/6, Davis 21, Anderson 14/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 15, Pierce 14/6, Miller 12

Utah Jazz – Indiana Pacers 101-105

Nem tört meg a Pacers. A vendégek 15 ponttal nyerték az első negyedet, majd ezt próbálták őrizni. A záró etapban aztán a Jazz megindult és 39 pontot szórt – bár egy perccel a vége előtt még 98-90-re vezettek Hibberték, 101-100-ra zárkózott a hazai csapat. Az utolsó pillanatokban azonban nem hibázott Solomon Hill és CJ Miles, négy büntetőjük végül elég volt a sikerhez.

Hibbert megint balhézott. Hatalmas küzdelem zajlott a palánk alatt, a Jazz részéről a 27 pontos, 11 pattanós Favors parádézott, a vendégektől pedig Roy Hibbert jutott húsz fölé. Az Indiana centere legutóbb a Lakers ellen Boozerrel akaszkodott össze, ma pedig Rudy Gobert nem volt neki szimpatikus és lökte arrébb – mindketten technikait kaptak, Hibbert pedig végül ki is pontozódott. A külső emberek csatáját viszont a Pacers nyerte, a Jazz az utolsó negyedig képtelen volt tiszta dobóhelyzetet kialakítani, a vendégek pedig 47%-kal tüzeltek mezőnyből – bár Hayward vezérletével feljött a Utah, a hajrában megmenekült az Indiana.

A Jazz legjobb dobói: Favors 27, Hayward 24, Exum 13/9
A Pacers legjobb dobói: Hibbert 22, Stuckey 13/3, Miles 13/9

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 98-94

Bryant nélkül is jól játszott a Lakers. A klasszis dobóhátvéd pihenőt kapott, egy másik kezdő, Wesley Johnson sérülés miatt dőlt ki – ennek ellenére a vendégek a negyedik negyed közepéig kézben tartották a meccset az NBA egyik oroszlánbarlangjában. Jordan Hill néhány rossz mérkőzését most feledtette (23 pont, 14 lepattanó), az extrém magas frontcourttel (Hill, Davis, Kelly) felálló Los Angeles egyedül a triplázásban maradt alul – illetve abban, hogy a végén nem volt egy vezér.

Lillard és Aldridge ezért kapja a pénzét. Az irányító 39 pontot rámolt be, mellé 5 gólpassz, 6 pattanó és 2 szerzett labda társult – nem igazán tudták megállítani, 13 büntetőt harcolt ki. Társa 21 pontig és 8 pattanóig jutott, ketten együtt pedig csapatuk utolsó 22 (!) pontját szerezték. 83-76-ra vezetett öt és fél perccel a vége előtt a Lakers, ekkor előbb Lillard pörkölt be két triplát, majd Aldridge következett egy zsákolással és egy tempóval – ekkor már vezetett a Portland, amely újabb sikerével továbbra is Nyugat 2. helyén áll.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/12, Aldridge 21/3, Leonard 12/9.
A Lakers legjobb dobói: Hill 23, Lin 14, Ellington 13/6.

Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder 117-91

A Warriors nem csak dobni tud. Előzetesen kosárfesztiválra volt kilátás, ez azonban elmaradt – a hazaiak ugyanis kinyírták a Thunder támadójátékát. Russell Westbrook 5/21-es mezőnnyel jobb volt, mint Kevin Durant (3/16…), és hiába harcolt ki a két szupersztár összesen 25 büntetőt, semmire nem mentek vele. Már félidőben 20 pont volt közte, ráadásul a védekezés is csak a 3. negyedben működött, és az OKC padja sem tudott segíteni.

A kiscsatárok nagy meccse. Thompsonra és Curry-re készült a Thunder, de ez nem jött be – Thompson alig 19 perc alatt szórt be 19 pontot, Curry pedig 19 pontja mellett 9 pattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett, 4 labdaszerzés mellett. Mégsem róluk szólt a meccs, hanem a Kevin Duranten nagy munkát végző kiscsatárokról. Harrison Barnes ötből öt triplát beszórva támadásban is extra volt, az ex-szolnoki Justin Holiday pedig több, mint 28 percet kapott, és nem is tétlenkedett (12 pont, 3 gólpassz, 2 pattanó, 2 labdalopás). A Warriors továbbra is listavezető.

A Warriors legjobb dobói: Barnes 23/15, Thompson 19/9, Curry 19/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 22/3, Morrow 17/3, Durant 14/3.

Los Angeles Clippers – Atlanta Hawks 98-107

Chris Paul faultgondjai döntöttek. A Clippers irányítója (10 pont, 10 gólpassz, 6 pattanó) egészen a 21. percig nem faultolt, a fordulás után viszont öt perc alatt három feketepont került a neve mellé – le kellett ülnie, és az ekkor összeszedett hátrányt már nem tudta visszahozni a hazai csapat. Blake Griffin hiába harcolt ki 18 büntetőt, mezőnyből halovány volt (6/17), és bár DeAndre Jordan hibátlanul dobott/zsákolt (7/7), sem a triplák (7/28) nem ültek, sem a kispadról nem jött komoly támogatás. Mindössze 21 pontot szereztek a cserék, ezt Jamal Crawford jobb napjain egymaga túlszárnyalja.

Sokfejű sárkány. Paul Millsap (23 pont, 8 pattanó) és Jeff Teague (20 pont, 9 gólpassz) is kiválóan kosarazott a keleti első Atlantában, de Al Horford is dolgozott becsülettel (16 pont). Amikor elkezdtek fáradni, jött pár tripla Kyle Korvertől, DeMarre Carroll pedig megszokott extra védekezése mellett ismét parádésan dobott (6/8 mezőnyből, ebből 3/4 tripla). A 3-4. negyed fordulóján érkezett néhány fontos kosár a cseréktől is (elsősorban Pero Antic-tól és Dennis Schrödertől), 21 labdaeladásba kergették bele a Clipperst – a hazaiak voltak a látványosabbak, de a Hawks ultra hatékony célkosárlabdájával ők sem tudtak mit kezdeni: az Atlanta sorozatban hetedik idegenbeli meccsét húzta be!

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, Jordan 15, Redick 14/3.
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/3, Teague 20/9, Carroll 17/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus