Hatalmas verést kapott a Cavs Portlandben!

Lillard nélkül is majdnem 30-at vert a Cavsre a Blazers - Phoenixben győzött a Philly, megsérült Bledsoe - rangadót nyert a Miami

A legjobb játékosát, Damian Lillardot nélkülöző Portland kiütötte a borzasztóan teljesítő Clevelandet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így LeBron Jamesék előnye tovább csökkent a keleti táblázat élén. A nap másik meglepetését a Jahlil Okafor nélkül Phoenixben nyerő Philly szolgáltatta, ezen a meccsen sajnos térdsérülést szenvedett Eric Bledsoe. A Miami Dwyane Wade vezérletével nyert rangadót Orlandóban, a Hawks parádés támadójátékkal verte a New Yorkot, az Indiana az utolsó negyedben kerekedett felül Minnesotában, a Toronto pedig könnyedén verte a Milwaukee-t. Nyugaton a San Antonio átlépett a Denveren, a New Orleans nagy győzelmet aratott a Houston ellen, a Clippers Blake Griffin nélkül is nyerni tudott, a Dallas viszont nagy csatában, az utolsó pillanatokban gyűrte le a Chicagót.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Brooklyn Nets – Washington Wizards 96-111

Újra a régi úton. Sorozatban negyedik győzelmét jegyezte a fővárosi alakulat, melyben Wall (9/17 mezőnyből, 13 gólpassz, 3 eladott labda) a novemberi szenvedés után már úgy játszik, mint ahogy egy vezérnek kell, legutóbbi öt mérkőzésén rendre dupla duplázott. Viszont a Wizards még hátrányban játszott a negyedik negyed elején, de az NBA-ben ma éjjel debütáló Jarell Eddie (4/4 hárompontos) két fontos triplát is célba juttatott, a fővárosiak átlendültek a holtponton és egy 13-0-s etappal eldöntötték a mérkőzést.

Tovább tart a rossz sorozat. Annak ellenére, hogy a cserepadról csak apró részsegítségeket kaptak a Brooklyn kezdőjátékosai, teljesen partiban volt ellenfelével a hazai csapat, sőt a három dupla-duplázó, Jack, Lopez és Young (8/14, 14 lepattanó) pontjainak hála a záró játékrészben vezetett is. Viszont hiába gyűjtöttek be Lopezék 16 támadópattanót, botrányosan büntetőztek (5/16) és összesen 20 eladott labdát vétettek, ami vereséghez vezetett. A Nets legutóbbi nyolc mérkőzéséből hetedik alkalommal hagyta el vesztesen a pályát.

A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Young 16, Jack 15/3
A Wizards legjobb dobói: Gortat 25, Wall 22/6, Eddie 12/12, Oubre 12/6

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 90-111

Aranyúton folyt a labda. A Bucks védekezésbeli hibáit az első félidőben kegyetlenül megbüntette a Toronto, sorra dobhatták az üres helyzetek Lowry-ék a duplázásokból fakadó csúszások miatt. Mégsem tudott meglógni a vendég gárda, egészen a negyedik negyedig, ekkor hat perc alatt 17-2-es futást vágott ki a Raptors és több mint 10 egységgel húzott el. A három hét után játékra jelentkező Carroll (17 perc, 3/5 mezőnyből) jól tért vissza, csapata szezoncsúcsot jelentő 31 (!) gólpasszt osztott ki és a parádés, 35-11-re megnyert utolsó játékrésszel megszerezte a győzelmet.

Négy negyedből áll egy mérkőzés. A harmadik negyedben erőre kapott az addig sokat hibázó, ám mégis meccsben lévő Bucks és két húzóembere, Monroe (7/10 mezőnyből, 11 lepattanó) és a triplából egyedül veszélyes Middleton (7/16, 5/8 hárompontos, 7 gólpassz) révén előnyre tett szert. Viszont a záró játékrészre teljesen visszaesett a hazaiak játéka, s könyörtelenül rohant át rajtuk a Raptors. Nagyon sokba került Carter-Williams (4/13) és Antetokounmpo (2/5) gyengébb estéje, akik egységesen -21-es +/- mutatóval zártak.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 20/15, Monroe 19, Henson 11
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22/3, Ross 18/12, Scola 17/9

Charlotte Hornets – Memphis Grizzlies 98-92

Jó kezdés és befejezés. Az első negyed során a tripláiból élt a hazai együttes, mely hét kosarat szerzett távolról és minimális előnyhöz jutott. A folytatásban a labdaszerzésekkel és a gyorsindításokból szerzett pontokkal (30) spórolt magának rengeteg erőt a Charlotte, melynél szolid mérkőzéssel (2 pont, 1/8 mezőnyből, korai kipontozódás) tért vissza Jefferson. A szoros csatát Batum (7/14, 11 lepattanó, 8 gólpassz) és Walker (6/12, 4/6 tripla, 8 gólpassz) döntötték el az utolsó percekben, 22-11-es etappal zárt a hazai csapat, mely 20 eladott labdáját 13 kiosztott blokkal kompenzálta.

Zárlat a végjátékban. Nagy előnyt ajándékozott a Grizzlies azzal vendéglátójának, hogy 14 eladott labdájából 23 pontot engedélyezett, pedig a padról Randolph (8/19 mezőnyből, 12 lepattanó, 8 támadó) hozott pontokat, Gasol pedig a második negyedben 12 egységet szállított. Viszont a vendégek alig érték el a 40%-os dobóhatékonyságot, továbbá 10 kihagyott büntetőt is jegyeztek. De a legfájóbb az lehet, hogy a végjátékban 1/7-et produkáltak mezőnyből, s hagyták a Charlotte-nak, hogy saját játékát játszva nyerjen, pedig a negyedik negyed elején még egyértelműen a Memphis oldalán volt az előny minden tekintetben.

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/12, Batum 20/6, Hairston 14/12
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/12, Gasol - Randolph 18-18

Orlando Magic – Miami Heat 101-108

És a végén jött Wade. Félidőben már tíz pont feletti előnyben volt a remekül játszó Orlando és úgy tűnt, hogy a Heat védekezése ezúttal nem lesz akadály Paytonék számára – ha az nem is, a hajrában a támadójáték megfordította a meccset. A negyedik negyedet 39-25-re nyerték a vendégek, ebben a játékrészben 13/18 dobást, közte 5/7 triplát süllyesztettek el és előbb felzárkóztak, majd a vezetést is átvették. Ebben nagy szerepe volt Dwyane Wade-nek, aki 24 pontjából 12-t az utolsó öt percben szerzett, középtávolikkal és büntetőkkel nyerte meg a mérkőzést csapatának – ráadásul a leosztásait is bedobálták a társak.

Ilyen támadójáték is kevés volt. Az első félidőben 23 kosarat szerzett az Orlando, melyből 18-at gólpassz előzött meg, végül 31 assziszttal és tíz eladott labdával zártak. Emellett az 54%-os mezőnymutató is jól jelzi, hogy mennyire egyben volt a Magic elöl, de a büntetők terén nagy különbség volt a Heat javára (6/13 és 22/23), ez pedig döntőnek bizonyult. A két jól védekező csapat meccsét végül a hatékonyabb támadójáték nyerte meg, az utolsó negyedben azt csinált a Miami, amit akart, Wade mellett ráadásul Bosh (24 pont, 10 pattanó), Dragic (22 pont, 3/6 tripla) és Gerald Green is pontosan azt tette hozzá, amit vár tőlük Spoelstra.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22, Payton 18, Harris 13/6
A Heat legjobb dobói: Bosh 24/6, Wade 24, Dragic 22/9

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 110-108

Elindult a New Orleans. Az elmúlt tíz meccsből ötöt megnyert a gárda, hazai pályán már 50% felett van ezzel a sikerrel, ráadásul most egy komoly ellenfelet tudtak legyőzni Davisék, ami mindenképpen önbizalmat adhat számukra. Fejben nem törtek meg a Houston egyik rohanásánál sem, Eric Gordonnak ihletett napja volt (26 pont, 10/12 mezőnyből, 6/8 tripla) és a negyedik negyedben fordítani tudtak – a döntő szót Anthony Davis mondta ki egy alley-ooppal. A Houstonnak volt még esélye, az utolsó másodpercekben azonban Holiday tökéletes faultot ütött be, az oldalbedobást pedig szintén remekül védekezte le a Pelicans, így nagyon fontos győzelmet aratott.

Csak a triplák. A Rockets ezúttal még a szokásosnál is jobban épített a kinti dobásokra, a találkozó elején nagyon jól dobták őket és meg is léptek tíz ponttal, majd később megint volt egy ilyen periódusuk – az utolsó 18 triplakísérletükből azonban csak négyet dobtak be, így nem tudták tartani a lépést. Ezen felül más fegyverük nem volt, James Hardent jól limitálta a Pelicans, így a Houston ismét 50%-on áll – JB Bickerstaff alatt eddig 12-9 a mérlegük.

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 26/18, Davis 24/3, Anderson 16/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/15, Beverley 16/12, Ariza 16/6

Atlanta Hawks – New York Knicks 117-98

A remek kezdés nem ért győzelmet. A visszatérő Carmelo Anthony-val egészen parádésan indította a meccset a Knicks, 18-4-re, majd 23-8-ra is vezettek, 10/13 dobást süllyesztettek el az első negyedben. A komoly előnyt egészen a második játékrész hajrájáig meg is tudták tartani, akkor azonban előbb támadásban, majd a fordulás után védekezésben is sebességet váltott a Hawks, a vendégek ráadásul a megsérülő Robin Lopezt (szem) és Kristaps Porzingist (ujj) is elveszítették. A harmadik negyedtől már nem voltak partiban, Anthony sem erőltette (30 perc, 7/12 mezőnyből, 12 pattanó, 4 gólpassz), rajta kívül pedig senki nem tudott érdemben hozzátenni – a jó rajt után komoly verés lett a vége.

Száguld az Atlanta. Sorozatban hatodik sikerét könyvelte el a gárda, amivel jelenleg a liga legjobb formában lévő csapata és mindössze egy meccsre van a Clevelandtől. A támadójátékuk most is parádésan működött, a Teague-Millsap-Horford páros mellé a padról Mike Scott (18 pont, 7/8 mezőnyből) is fel tudott lépni, az 53%-os mezőnymutató és a 33 gólpassz pedig önmagáért beszél – a 62 festékből szerzett pont egyenesen brutális. Nagyon elkapta a fonalat a Hawks, ezt hétfőn este Indianában is bizonyíthatja.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/3, Horford 19, Scott 18/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 18, Thomas 12, Williams 12/3

Detroit Pistons – Boston Celtics 93-99

Korábbi Pistons-játékos döntötte el a Bostonnak. Jonas Jerebkót kedvelték Detroitban, de tavaly elcserélték Bostonba, ahol idén már többször bekerült a meccset záró ötösbe – tíz napja sorozatban három triplát dobott a Pistonsnak, most viszont a győztes dobás volt az övé. Már úgy tűnt, hogy megnyerte a Celtics, de két triplával felzárkózott a hazai csapat, majd szépen levédekezte a vendégek támadását – Jerebko azonban tíz másodperccel a meccs vége előtt elsüllyesztette első kosarát, egy nagyon nehéz kettest, amivel egy labdán kívülre kerültek ismét. Ez döntőnek bizonyult, válasz már nem érkezett, így az ezúttal is nagyon kiegyensúlyozott Boston (hatan zártak tíz és húsz pont között) sorozatban harmadik győzelmét aratta és megelőzte a Detroitot.

Csak Drummondra nem lehet alapozni. Újabb óriási meccset játszott a hazaiak centere, hiszen 22 ponttal és 22 lepattanóval dupla-duplázott – ez már az ötödik 20/20-as meccse volt idén, ami félelmetes adat. Rajta kívül azonban halott volt a Pistons támadójátéka, Reggie Jackson és Caldwell-Pope 8/27-es mezőnymutatót szenvedett össze mezőnyből, 4 gólpasszukra jutott 8 eladott labda, ezt pedig nem bírta el a gárda – gyenge játékkal maradtak alul, igaz, így is egy dobára voltak a sikertől a végén.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 22, Jackson 17/6, Morris 16
A Celtics legjobb dobói: Bradley 18/9, Thomas 17, Turner 13

Minnesota Timberwolves – Indiana Pacers 88-102

Az utolsó percekben döntötte el a Pacers. Három negyeden keresztül nagyon gyengén dobott a vendégcsapat, a Minnesota jó védekezése mellett az üres helyzetek jó részét is kihagyták Ellisék, így végig szorosan alakult a találkozó. A záró etapban azonban már nem kegyelmezett az Indiana, 21 dobásból 15-öt értékesítettek Paul George-ék (közte 6/9 triplával), egy 16-2-es futással fordítottak, majd az utolsó percekben még növelni is tudták előnyüket – szűk két perccel a vége előtt George triplájával dőlt el végleg a találkozó. Ez a siker nagyon kellett a gödörben lévő Pacersnek, Frank Vogel pedig reméli, hogy újra rátalálnak a győztes útra és a pontos támadójátékra.

Towns és Wiggins most is bizonyított. Az újonc center 24 ponttal és 8 lepattanóval vétette észre magát, a tavalyi Év Újonca pedig 19 egységet rámolt be – ugyan LaVine-nek most nem ment, az egyértelmű, hogy a mag megvan a csapatnál. Kevin Martin teljesen kikerült a rotációból, de ez a csapat egyelőre rémesen fiatal, ami főleg a védekezésen látszik – ezúttal a 22 eladott labda is ezt támasztotta alá. A gárda sorozatban harmadik vereségét szenvedte el, az előrelépéshez pedig az említett hibák kijavításán felül érdemi kinti dobás is kellene, mert a liga egyik leggyengébben triplázó csapatáról beszélünk esetükben.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24, Wiggins 19, Rubio 15/3
A Pacers legjobb dobói: Ellis 22/3, George 18/12, J. Hill 12

Dallas Mavericks – Chicago Bulls 118-111

Rose mindent elrontott a végén. Fordulatos meccset vívtak a felek, de az utolsó pillanatokhoz 108-108-as egállal érkeztek meg. Felton dobott egy szép duplát, Rose eladta a labdát, majd Matthews kosara után Rose dobást is hibázott – ugyan Butler még bevágott egy nagy hármast és az utolsó másodpercekben volt esélyük egyenlíteni a vendégeknek, Rose nem tudta bedobni a labdát oldalról, így az Oklahoma City-ben aratott nagy győzelem másnapján kikapott a Chicago. Rose ezekkel a hibákkal jelentősen csökkentette egyébként nagy estéje (12/20 mezőnyből, 25 pont) értékét, hiába dobott 54%-kal a Bulls, a periméteren nem tudták megállítani a Mavst – nagyon fájó vereséget szenvedett Fred Hoiberg csapata.

Barea bombaformában. Deron Williams továbbra is hiányzott, de az elöl-hátul clutch Felton mellett a kezdőbe bekerülő JJ Barea is pontosan ott folytatta, ahol a kétnapos szünet előtt abbahagyta: akkor 32 ponttal karriercsúcsot vágott, most pedig 26 egységgel, közte 7/8 triplával igyekezett csapata élére állni. Vezérletével a Dallas összesen 16 hárompontost süllyesztett el, a teljes kezdőötös és a padról Parsons is elérte a tíz pontot, az utolsó pillanatokban pedig sokkal higgadtabbak voltak – a gárda így stabilan tartja nyugati ötödik helyét.

A Mavericks legjobb dobói: Barea 26/21, Parsons 20/6, Pachulia 17
A Bulls legjobb dobói: Rose 25, Mirotic 23/12, Gasol 18

San Antonio Spurs – Denver Nuggets 101-86

Könnyen jött a siker. A houstoni vereség másnapján pihent Tim Duncan, de nélküle is tükörsimán hozta a kötelezőt a Spurs. Támadásban ezúttal is a húszpontos Leonard, illetve időszakokra Tony Parker volt a vezér, de Diaw (16 pont, 6/10 mezőnyből) és West (10 pont, 4 pattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) is elemében volt. Ha már blokkok, a West-Aldridge-Marjanovic trió 12 (!) sapkát osztott ki, a vendégek közül csak Arthur és Mike Miller nem kapott ebből a kollekcióból – ugyan lassabban kezdett a San Antonio, de a harmadik negyedben a különbség már elérte a húszat, így sorozatban 26. hazai győzelmét aratta a gárda. Marjanovic kapcsán meg kell jegyezni, hogy 14 perc alatt gyűjtött be tíz pontot (8/8 büntetővel), hét pattanót és négy blokkot…

Se tripla, se büntető. A Gallinait és Mudiay-t nélkülöző Denver összesen öt triplát süllyesztett el a találkozó folyamán, de ennél sokkal megdöbbentőbb, hogy mindössze hat büntetőt tudtak kiharcolni csapatszinten – a Faried-Papanikolaou-Lauvergne frontcourt ezúttal sem igazán működött. A padról Jokics (22 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) és Barton próbált lendületet hozni, de ez nagyon kevésnek bizonyult, a második félidőben már végig tíz pont feletti hátrányban játszottak a vendégek és gyakorlatilag esélytelenül szenvedtek vereséget.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 20/6, Diaw 16/6, Parker 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 22/3, Barton 16/6, Harris 10

Phoenix Suns – Philadelphia 76ers 104-111

Az első idegenbeli Philly-siker. Idén eddig 0-18-ra állt saját pályájától távol a Sixers, ezúttal nem lépett pályára Jahlil Okafor sem, így szedte ízekre a Phoenix védekezését a ligautolsó. Nerlens Noel (14 pont, 11 pattanó) mellett a kinti dobóknak is volt elég helye, összesen 12 triplát süllyesztettek el Canaanék 44%-os hatékonysággal és már az első negyedben állva hagyták ellenfelüket – a Suns ugyan a harmadik játékrészben átvette a vezetést, de Nik Stauskas hármasaival hamar rendezte sorait a Philly. A győzelem után ismét adódik a kérdés, hogy a szép számokat produkáló Okafor valójában mennyire hasznos, nem először láthatjuk idén, hogy Noellel centerben és egy small-ball szerkezettel elöl-hátul hatékonyabb a gárda.

Eric Bledsoe megsérült. A Philly-től kikapni már jó ideje elég nagy blama, hazai pályán úgy, hogy 111 pontot kapsz, még inkább – azonban ezt is tetézi, ha megsérül a legjobb játékosod. Eric Bledsoe bal térde az első negyedben sérült meg, a nap folyamán MRI-re megy, de Jeff Hornacek szerint az ACL-je rendben van – azonban ismerve az irányító kórtörténetét, könnyen lehet, hogy komolyabb kihagyás vár rá. Ez végleg romba döntheti a Suns egyébként is egyre rosszabb szezonját, a gárda sorozatban negyedszer, az utóbbi hét meccsen pedig hatodszor kapott ki – ráadásul Booker bokája is kiment, igaz, ő vissza tudott térni később…

A Suns legjobb dobói: Knight 21/3, Booker 19/9, Leuer 14/6
A 76ers legjobb dobói: Canaan 22/12, Stauskas 17/9, Landry 16

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 104-109

Ha nincs Griffin, jó a tripla is. A vendégek legjobb játékosa minimum két hetet hagy ki, a helyére Josh Smith került be a kezdőcsapatba, ám alig öt percet töltött végül a parketten. A Clippers a 25 pontos JJ Redick és a 20-ig jutó Paul Pierce vezérletével kintről dobta szét ellenfelét, a harmadik negyedben egy 14-0-s futással kerültek előnybe és bár a hajrában fordított a Jazz, a két említett játékost az utolsó percben sem lehetett megállítani. Melléjük csatlakozott még Chris Paul és DeAndre Jordan egy-egy dupla-duplával, így a Clippers őrzi nyugati negyedik helyét.

Kórházválogatott. A Jazznél már jó ideje nem játszik a védekezés alapja, Rudy Gobert, ezt a mérkőzést viszont az eddigi legjobb játékosuk, Derrick Favors is kihagyta hátfájdalmai miatt – Griffin ide vagy oda, a Trey Lyles-Jeff Withey kezdő magasember-sor ellen jó esélyei voltak a Clippersnek. A bajt tetézte a hazaiak szempontjából a parádésan kezdő (5/5 dobással) Alec Burks vállsérülése a második negyedben, aki nem is tudott már visszatérni – ezek után kész csoda, hogy a negyedik negyedben még vezetni tudtak. Ezt elsősorban Gordon Haywardnak (28 pont, 13/15 büntető) és a kintről fontos pillanatban betaláló Hood-Ingles duónak köszönhették, de a végén nem tudtak mit kezdeni Redickkel és Pierce-szel, így az igazi bravúr elmaradt.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 28/3, Hood 15/3, Ingles 14/12
A Clippers legjobb dobói: Redick 25/15, Pierce 20/15, Paul 19/3

Portland Trail Blazers – Cleveland Cavaliers 105-76

Ez az igazi hidegzuhany. Megmagyarázhatatlan, hogy mi történt a Clevelanddel egy nappal azok után, hogy végig partiban voltak a Golden State otthonában. Kyrie Irving pihenőt kapott, de egyébként teljes volt a keret, mégis több mint húsz ponttal nyerte az első negyedet a Damian Lillardot nélkülöző Portland – félidőre már harmincnál járt a különbség és a második félidőben már David Blatt sem látta sok értelmét a meccsnek. LeBron James is mindössze 12 pontot szerzett 13 dobásból, elöl-hátul teljes apátia uralkodott a Clevelandnél, így a keleti éllovas talán a szezon eddigi legmeglepőbb vereségét szenvedte el.

Élt a lehetőséggel a Portland. Semmi extrát nem csinált a hazai csapat, tisztességgel védekezett, elöl pedig az adódó helyzeteit jó hatékonysággal használta ki – a Lillard helyén kezdő Crabbe 26 pontot szórt, de például McCollum egyáltalán nem játszott nagyot (16 pont 18 dobásból). Az első negyedben átrohant ellenfelén a Blazers és a különbséget végig tartani is tudta, érdekesség, hogy a nagyszünetig nyolc hármast rámolt be a csapat és egyetlen labdát sem adott el. Mindkét mutatóban jelentősen visszaestek Crabbe-ék a fordulás után, de ekkor ez már nem számított, 15 pontnál közelebb nem került a Cavs.

A Trail Blazers legjobb dobói: Crabbe 26/12, McCollum 16/3, Leonard 13/6
A Cavaliers legjobb dobói: Love 13/12, James 12, Dellavedova 10/6, Jefferson 10/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus