Houstonban is haraptak a Grizzlik, javított a bajnok

A Memphistól is kikapott a Rockets - Korver belendült a Cavsnél - Thomas Atlantában is úr volt - megint nyert a Philly.

Idén először kapott ki kétszer egymás után a Rockets az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal a Memphis büntette meg James Hardenéket. Kyle Korver jelentkezett a Clevelandnél és nyert is a címvédő, a Philadelphia a Charlotte-ot is lenyomta, a Minnesota elkapta az OKC-t, Isaiah Thomas megtörte az Atlanta sorozatát, a Jazz pedig két hátvédje extrájával hozta a kötelezőt. 

Visszajátszás c. videós rovatunk itt megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 102-93

Ez már egy másik csapat. A keleti hetedik Charlotte ellen is kifejezetten jól játszott a Philadelphia, az ismét remeklő Joel Embiid (24 pont, 8 pattanó, 3 blokk) vezérletével ők diktálták az iramot és védekezésben nem adtak sok területet a vendégeknek. Embiid hatása ezúttal is óriási volt, vele a pályán kategóriákkal jobban működött a Sixers, mint nélküle, pedig Noel is jól védekezett - Okafor teljesen kikerült a rotációból, négyes poszton ezúttal is a Saric-Covington-Ilyasova trió váltotta egymást. A 14 bevert tripla egyébként jól mutat, de főleg a kőkemény védekezés miatt sikerült nyerniük, ezzel kontrollálták az összecsapást és végig vezettek is - zsinórban harmadszor nyertek, amire több, mint három éve nem volt példa, ráadásul jelenleg ez Kelet leghosszabb győrelmi szériája...

Süllyed a Hornets. Zsinórban negyedszer kapott ki a Charlotte, méghozzá egészen pocsék játékkal: csapatszinten 32,9%-kal tüzeltek a vendégek és összesen 11 gólpasszt osztottak ki 19 eladott labda mellett. Ebben természetesen erősen benne volt a Philly védekezése, de Kemba Walker is borzalmas napot fogott ki, az első félidőt 2/13-as mezőnymutatóval zárta és összességében is gyengén játszott a Hornets, nagyon nem találtak megoldást Batumék. A második negyedben már tíz pontos hátrányban voltak és bár egyszer még visszakapaszkodtak, a harmadik játékrész közepétől megint tíz egység körülire nőtt a különbség, innen pedig nem tudtak már közelebb jönni - mindenképpen változtatniuk kell, de következőleg Bostonban lépnek pályára, az nagyon nehéz feladat lesz.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 24, Saric 15/12, Ilyasova 12/6
A Hornets legjobb dobói: Batum 19/3, Walker 17/6, Zeller 16

Toronto Raptors - Brooklyn Nets 132-113

Három negyeden át tartotta magát a Nets. Nem adta könnyen a meccset a vendégcsapat, Bogdanovic és Lopez vezérletével alaposan megszórták a Torontót, a második negyedben folyamatosan változott a vezető kiléte, a harmadikban pedig egy 10-0-s Raptors-rohamból jöttek vissza. A Brooklyn 17/36 triplát küldött a helyére és ezzel a tűzerővel kapaszkodott végig, Bogdanovic, Harris, Dinwiddie és Foye is legalább háromszor betalált kintről és mindenre válaszolni tudtak - három negyed után csak egy pont volt a hátrányuk. A záró etapra aztán kifulladtak, beindultak a torontói ágyúk is, két perc alatt három triplát, plusz egy duplát rámoltak be a hazaiak, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy meglépjenek - innentől hamar eldőlt a meccs, a Netsben nem volt meg az erő egy újabb felzárkózáshoz. 

Újabb csoportgyőzelem? A Raptors az előző három évben mindig megnyerte az Atlantic divíziót és most is vezet, igaz, csak másfél meccsel a Boston előtt - azonban a csoportriválisokkal szemben 7-0 a mérlege, ami mindenképpen megsüvegelendő. A gárda a konferenciában őrzi második helyét és bár meg kellett küzdeni a Brooklynnal, végül hozták a kötelezőt - DeRozan ismét produkált egy 19 pontos harmadik negyedet, összesen heten érték el a tízpontos határt, 56-34-re nyertek a festékben és 50% felett dobtak mezőnyből. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Lowry 20/9, Carroll 18/9
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 23/15, Lopez 20, Harris 11/9, Hamilton 11/3

Milwaukee Bucks - Miami Heat 116-108

Egy félidő alatt eldőlt. Már az első negyedben bemutatót tartott a Milwaukee, 42 pontig jutott a gárda ebben a tizenkét percben, ami idei legjobbjuk egy játékrész alatt - a csereként beszálló Monroe már ekkor betermelt 12 egységet, nem nagyon tudott vele mit kezdeni a Heat. Jabari Parker remeklése mellett a visszatérő, rögtön két komoly zsákolással jelentkező Giannis Antetokounmpo is villogott, ők ketten soknak bizonyultak a vendégek számára és már az első félidőben elérte a különbség a húsz pontot - a fordulás után csak menedzselték a helyzetet, beosztották az előnyt. Érdekesség, hogy úgy fest, Dellavedova nem kerül vissza a kezdőbe, ezúttal is a Brogdon-Snell hátvédsor szerepelt az első ötösben, az irányító pedig kilenc ponttal, nyolc gólpasszal szállt be a kispadról.

Csak a Brooklynt előzi meg a Heat. Az utóbbi négy, az elmúlt tizenegyből pedig tíz meccsét bukta el Erik Spoelstra csapata, ezúttal nem is volt sok esélye a társaságnak - egyszerűen képtelenek voltak tartani a Parker-Antetokounmpo páros tempóját. Pedig a 49,4%-os mezőnymutató és a 33 gólpassz is jól mutat alapesetben, kár, hogy ennek jó része már akkor született, amikor eldőlt a küzdelem - nem játszottak rosszul, de nyerni nem tudtak, így már csak a Brooklynt előzik meg ligaszinten. Mindenki más legalább két meccsre van...

A Bucks legjobb dobói: Parker 24/9, Antetokounmpo 19, Monroe 16
A Heat legjobb dobói: Whiteside 19, Dragic 19/3, Babbitt 16/12

Houston Rockets - Memphis Grizzlies 105-110

Megint jól hajrázott a Memphis. Most annyira nem voltak mélyen a vendégek, mint a GSW ellen, de a harmadik negyedben tizenöt pontos hátrányból kezdék meg a felzárkózást - ezt elég hamar megoldották, majd egy 9-0-s rohammal a vezetést is átvették. A 22 pontos szezoncsúcsot szállító és nagyot védekező Tony Allen kipontozódott bő három perccel a vége előtt, de innen már megoldotta a Grizzlies, érkezett egy nagyon fontos kosár Randolph-tól, majd egy még fontosabb Gasoltól, végül az utolsó fél percben Troy Daniels harmadik triplája zárta le az összecsapást, így újabb idegenbeli rangadót húzott be a gárda. A Gasol-Allen-Conley sor mellett érdemes kiemelni a cseréket is, akik nagyon sokat tettek most hozzá, csapatszinten pedig végül 53,9%-kal tüzeltek, így ismét megelőzték az OKC-t.

Besült a Houston. Idén először szenvedett két egymást követő vereséget a Rockets, mégpedig a pocsék támadójáték miatt - nem tudtak mit kezdeni a Grizzlies védekezésével és a jó helyzeteiket sem igazán dobálták be. Eric Gordon visszatérhetett és nem is játszott rosszul, James Harden (27 pont, 9 gólpassz, 7 eladott labda) elég felemás teljesítményt nyújtott, de a fő gondot az elmaradó triplák jelentették: 10/41 (24,4%) akadt be és összességében is csak 40%-kal dobtak mezőnyből. Besült Anderson, Ariza és Beverley is, a harmadik negyedben csak 25%-kal célzott a társaság, ez pedig a jó első félidő ellenére nem fért bele - most Brooklynban javíthat majd D'Antoni legénysége.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/6, Gordon 13/9, Nené 12, Ariza 12/3
A Grizzlies legjobb dobói: Allen 22, Conley 17/6, Randolph 16/3

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 96-86

Most kezd meglátszani Thibodeau munkája? Nagyon gyengén kezdte az évet a Minnesota és hiába bíztak sokan Tom Thibodeau-ban, jelentős változást nem tudott elérni. Az utóbbi tizenöt mérkőzésen azonban már a hatodik a gárda a védekezési hatékonyságot nézve, legutóbb megverte a Houstont, most pedig megfogta a Thundert is, úgy fest, hogy valami megmozdult - igaz, a playoff még így is három meccsre van, de legalább talán látszik a fejlődés. Ezúttal remekül elvették az OKC fegyvereit, rossz döntésekbe sodorták Westbrookot, az eladott labdákból 33 pontot írtak fel a táblára, könyörtelenül megbüntették a hibákat - Towns 29 pontja, 17 lepattanója és 3 blokkja mellett Wiggins is remekelt, a második félidőben már kontrollálták az összecsapást. Ezúttal belefért egy gyengébb második negyed, a hajrában nem jött a menetrendszerű leolvadás, így újabb nagy skalpot gyűjthettek be.

Westbrook értéktelen tripla-duplája. Borzasztóan játszott az OKC vezére és ezt az sem szépíti, hogy bejegyezhette idei 19. tripla-dupláját, mert sok köszönet nem volt ebben csapata számára. 21 pontjához 23 mezőnykísérletre volt szüksége, alapvetően 32%-os tripladobóként megint elvállalt tíz hármast, amelyből egyetlen egy esett be, ráadásul 12 gólpasszára jutott tíz eladott labda is, amelyekből rengeteg pontot ajándékozott a Minnesotának. A harmadik negyedben például hiába volt végig pályán, 0/7-es mezőnymutatóval és öt eladott labdával zárta, ekkor húzott el a Wolves és a záró etapban sem tudtak javítani a vendégek, hiába dolgozott hatékonyan Kanter, illetve hiába volt használható Oladipo is.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 29, Wiggins 19, Rubio 14
A Thunder legjobb dobói: Kanter 21/3, Westbrook 21/3, Oladipo 19/3

Atlanta Hawks - Boston Celtics 101-103

Mr. Negyedik Negyed. A Celtics kétszer is elhúzott a mérkőzés során, az első negyedet rögtön tíz ponttal nyerték a vendégek, majd bár innen visszajött a Hawks, a harmadik játékrészben kereken húsz egység volt a különbség a Boston javára. Azonban innen is visszakapaszkodott az Atlanta, két perccel a vége előtt mindössze két pont volt közte - ekkor érkezett el Isaiah Thomas ideje. Az élete szezonját futó irányító egyébként is egymaga tartotta a lelket az összeomló Bostonban, 13 pontot szórt a negyedik negyedben, de ebben a kulcsfontosságú helyzetben előbb dobott egy duplát, majd bevert egy triplát, végül, amikor ez sem bizonyult elégnek, két másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a győztes kettest is - megállíthatatlannak bizonyult és megnyerte a meccset csapatának. Mellette ki kell emelnünk a 26 pontos szezoncsúcsot szóró Kelly Olynyket és Jae Crowdert is, de megint Thomas volt az, aki a különbséget jelentette - elképesztő formában van most már hosszú hetek óta.

Megszakadt a széria. Sorozatban hét győzelem után bukott el az Atlanta, bár ledolgozta húszpontos hátrányát és egy jó védekezésre volt a hosszabbítástól. A legnagyobb gondot a sikerek egyik kovácsa, Dennis Schröder jelentete, aki nem tudott mit kezdeni Smarték ellen és pocsék estét (2/11 mezőnyből, négy pont) produkált, csak akkor működött a gárda, amikor bejött a Delaney-Hardaway cseresor - Mike Dunleavy is hasznosnak bizonyult, rájuk és Millsapre építve tudtak visszakapaszkodni. Thomas ellen azonban végül tehetetlenek voltak, így hosszú idő után ismét kikaptak, holnap a Milwaukee ellen játszanak újabb rangadót. A visszatérő Al Horfordot egyébként először még ünnepelte a közönség, de a mérkőzés során már inkább a pfújolás hallatszott...

A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/3, Hardaway 23/9, Delaney 17/9
A Celtics legjobb dobói: Thomas 28/15, Olynyk 26/12, Crowder 18/12

Portland Trail Blazers - Orlando Magic 109-115

Erős kezdés, erős visszaesés, behúzott győzelem. Nagyszerűen rajtoltak a vendégek, öt perc után 20-3 állt az eredményjelzőn, valósággal állva hagyták a Portlandet - a második negyedben azonban elfogyott ez az előny, visszajött a meccsbe a Blazers. A fordulás után már vezettek is a hazaiak, de a 30 pontos szezoncsúcsot szállító Vucsevics, valamint a 19-ig jutó Elfrid Payton vezérletével újra magához vette a gyeplőt az Orlando, a hajrában pedig ez a két játékos meghozta a sikert: Vucsevics duplája után az ő passzából dobott kulcsfontosságú hármast Payton, majd az irányító blokkolta McCollum dobását, ezzel eldőlt az összecsapás. Frank Vogel együttese így zsinórban négy vereség után tudott nyerni és talán visszatalált a helyes útra támadásban, most 49,4%-kal dobott mezőnyből és 10/18 triplát küldött a gyűrűbe.

Három játékossal nem lehet nyerni. Csak hárman voltak veszélyesek az Orlando gyűrűjére hazai részről, a 34 pontos Damian Lillard, a sorozatban nyolcadszor is legalább 25 egységet berámoló McCollum, valamint a padról beszálló Evan Turner - a többiekre nem igazán lehetett számítani. Ezzel a trióval is felálltak a komoly hátrányból és úgy tűnt, hogy ez a meccs is meglehet számukra, de az utolsó negyedben nem tudtak felülkerekedni, sokat hibáztak és végül jóval gyengébben dobtak a Magicnél - hiába volt kevesebb eladott labdájuk és több támadópattanójuk, ezekkel nem tudtak élni. Fájó lehet ez a vereség, mert az előző négy meccsből hármat megnyert Terry Stotts csapata, de mivel a Sacramento is kikapott, nem történt változás a tabellán.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/6, McCollum 26/12, Turner 15/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 30, Payton 19/3, Augustin 15/3

Sacramento Kings - Cleveland Cavaliers 108-120

Korver belendült. Mióta csatlakozott a bajnokhoz a dobógép, sem neki, sem a csapatnak nem termett sok babér, ezúttal viszont már éreztette hatását: 18 ponttal, közte 4/6 triplával szállt be a kispadról. Négy hármasából kettő ráadásul nagyon fontos pillanatban jött, amikor a Cavs 24 pontos előnye nyolcra csökkent és azonnali válasz kellett, illetve pár perccel később, amikor megint csak hat pont volt közte - LeBron James szemmel láthatóan élvezte a helyzetet és végül tizenöt gólpasszt osztott szét. A pontokat elsősorban Kyrie Irving termelte most, de az első negyedben berámolt 11-et Kevin Love is, ugyan leadták a nagy előnyt, de így is kézben tartották az összecsapást és két vereség után ismét nyerni tudtak. Érdekesség, hogy Liggins helyén most Shumpert kezdett kettes poszton és 4/6 triplával - 16 ponttal jelentkezett.

Megint az eladott labdák. Huszonegy alkalommal veszítették el a játékszert a hazaiak, az előző három meccsen összesen 57-szer, rengeteg lehetőséget adtak a Clevelandnek - leindításból 24-6-ra nyert a bajnok. Az első negyedet rögtön 17 pontos hátránnyal zárták Collisonék és bár innen megpróbáltak felzárkózni, reális esélyük nem igazán volt a fordításra - érdemes kiemelni a 26 ponttal és center létére 11 gólpasszal záró DeMarcus Cousinst, valamint a szintén dupla-duplázó Rudy Gay-t, de ez most kevésnek bizonyult a Cavsszel szemben.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26/3, Gay 23/9, Lawson 17
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/6, Korver 18/12, Shumpert 16/12, James 16/3

Utah Jazz - Detroit Pistons 110-77

Mit művelt a hazai hátvédpár? Rodney Hoodra és George Hillre finoman szólva nem volt ellenszere a Detroitnak, ez a kettős együtt 49 pontig jutott 18/27-es mezőnymutatóval, 12/14 (!) triplával - főleg utóbbi adat brutális, mintha az óceánba dobáltak volna. Mellettük már csak zárójeles lehet a 8/12-t dobó Gordon Hayward, illetve a 11 lepattanót, valamint 3 blokkot jegyző Rudy Gobert, a Jazz a gyenge első negyed után átgázolt ellenfelén, a második félidőben valósággal lemosta Reggie Jacksonékat. Végül nem is erőltették meg magukat, harminc percnél csak Gobert játszott többet (31-et), így őrzik nyugati ötödik helyüket, most az Orlandót fogadják.

Esélytelen Pistons. Teljesen reménytelen játékkal álltak elő a vendégek, hiába voltak jobb mérkőzéseik az utóbbi időben, most elöl-hátul pocsék teljesítményt nyújtottak. A 77 dobott pont szörnyű, Jackson mintha pályán sem lett volna, Drummond 19 lepattanójának sem volt jelentősége, egyszerűen más ligában játszottak, mint a Jazz. Most már három meccsre vannak a keleti rájátszástól és ideje lenne megállítani a zuhanást, ha akarnak még erről beszélni...

A Jazz legjobb dobói: Hood 27/21, Hill 22/15, Hayward 20/9
A Pistons legjobb dobói: Harris 13/3, Morris 11/3, Johnson 10/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus