James a Cavst, Curry a Warriorst vezette győzelemre

LBJ nagy estéjével visszavágott a Cavs a Wizardsnak, Curry újabb triplaesővel folytatta, nyert a Raptors és a Memphis is

LeBron James vezérletével visszavágott a Cavs a Wizardsnak, Steph Curry újabb nagy előadása győzelmet ért a Warriorsnak, a Sixers 15. vereségével beállította a franchise legrosszabb rajtját. A keleti pontpárbajt a Toronto nyerte Atlantában, a nyugatit a Phoenix a Denver ellen, a Knicks Anthony nélkül hosszabbításban kapott ki Dallasban. Nyerni tudott a Thunder, a Lakers viszont most a nyugati első Memphistől kapott ki – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jeleneteivel foglalkozó videós cikkünket itt érhetitek el!

Charlotte Hornets – Portland Trail Blazers 97-105

A második félidőben szétdobta ellenfelét a Blazers. A nagyszünetben 11 ponttal vezettek a hazaiak, a fordulás után aztán megtalálta a dobását a Portland és egy 34-20-as harmadik negyeddel fordítottak, majd megnyerték a meccset. A triplavonalon túlról szinte alig tudtak hibázni ebben az időszakban, végül 44,4%-kal dobtak a meccsen kintről – Matthews 28 pontos (6/9 tripla) szezoncsúcsa és Lillard jó játéka kompenzálta Aldridge borzalmas (3/18 mezőnyből) estéjét.

Roberts extrája kevés volt. Brian Roberts élete meccsét játszotta, első hat dobását kosárra váltotta, félidőben már 15 pontnál járt, végül 24 egységgel karriercsúcsot hozott – mellette Al Jefferson 21 pontos, 14 pattanós dupla-duplája és Henderson 15 pontja (6/8 mezőnyből) mindenképpen pozitív, de Lance Stephenson ismét kiülte a teljes negyedik negyedet, úgy néz ki, komoly a gond vele.

A Hornets legjobb dobói: Roberts 24/9, Jefferson 21, Henderson 15, Walker 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 28/18, Lillard 22/12, Lopez 15

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards 113-87

James agresszivitása meghozza a sikert. LeBron legutóbb a Wizards ellen minimális védőmunkát sem végzett, illetve támadásban sem hozta a tőle elvártat – ma viszont aktív volt védőoldalon, elöl pedig 17 büntetőt harcolt ki, folyamatosan támadta a festéket. Végül 29 ponttal zárt 10 pattanó, 8 gólpassz és 3 labdaszerzés mellett, a folyamatos betörései után Love is eljutott 21-ig, Irving pedig 18-ig – már az első negyedben tetemes előnyt építettek ki, a hajrában LBJ már pályán sem volt.

Wall kihúzva. A fővárosiak legjobb pontszerzője az irányító, a két csapat korábbi meccsén 28 egységet rámolt be, ma viszont teljesen levette őt a pályáról a Cavs. Végül hat ponttal zárt hat dobásból, mindössze két triplát emelt be (ami nem erőssége) és egyetlen büntetőt sem harcolt ki – így hiába hozott 23 pontos extrát Butler és hiába kezdett először Beal, sansztalanok voltak a vendégek.

A Cavaliers legjobb dobói: James 29/3, Love 21/3, Irving 18/9
A Wizards legjobb dobói: Butler 23/9, Pierce 15, Gortat 12

Orlando Magic – Golden State Warriors 96-111

Curry ugyanott folytatta. Egy 40 pontos este után ma is hasonlóan kezdett az irányító, már az első negyedben 4/4 triplát szórt be, félidőben 25 pontnál járt, gyakorlatilag nem tudott hibázni – aztán a nagyszünet után visszafogta magát, egy hármast még elsüllyesztett (6/6) és húszpontos előnyben hagyta játszani a többieket. Végül 28 pontját 9/13-as mezőny- és 6/8-as triplamutatóval hozta, kiosztott nyolc gólpasszt – de mellette a többiek is remekeltek, Barnes, Bogut vagy éppen Livingston is nagy estét futott.

Irányító nélkül nem lehet kosárlabdázni. Victor Oladipo nem irányító, kérdés, hogy lehet-e belőle azt nevelni. Ma ismét nagyon gyengén játszott, keveset, rosszkor, rossz helyre passzolt, 4/17-es mezőnymutatóval és -27-es +/- mutatóval zárt. Ugyanakkor az újonc Payton sokkal jobban mozgatta a csapatot (Oladipo visszatérésével került ki a kezdőből), az ő húsz perce alatt +14 volt a Magic, 13 pontját 5/7-tel hozta és kiosztott öt gólpasszt is.

A Magic legjobb dobói: Harris 16, Payton 13/3, B. Gordon 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/18, Barnes 16/3, Livingston 15

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 91-99

Nagyon közel járt a Sixers. Már az első félidőben hússzal vezetett a Nets, de McDaniels és Wroten vezérletével felálltak innen a hazaiak, sőt, a negyedik negyed elején már ők vezettek. Ebben a tizenkét percben nagyon kellett a Brooklynnak Alan Anderson (10 pont a negyedik negyedben) és Mirza Teletovics (hat pont ebben a játékrészben), az utolsó percben aztán Wroten eladott labdája és Garnett tempója után ismét kicsit meglógtak a vendégek, így megmenekültek – a Sixers pedig beállította a franchise-rekordot a 0-15-ös rajttal.

Joe Johnson és Brook Lopez éledezik. A dobógép nagyon gyengén játszik idén, ma többé-kevésbé odatette magát, végül 21 ponttal ő volt a legeredményesebb vendégjátékos, de Lopez is eljutott 19-ig – sőt, ketten együtt 17/24-et (70,8%) dobtak mezőnyből. Mellettük Williams dupla-duplázott és nagyjából úgy működött a gépezet, ahogy mindig kellene, apró bökkenő, hogy a Sixers volt az ellenfél…

A 76ers legjobb dobói: Wroten 18, McDaniels 18/6, Thompson 14/12
A Nets legjobb dobói: J. Johnson 21/9, Lopez 19, Williams 17/6

Dallas Mavericks – New York Knicks 109-102 – hosszabbítás után

Túlóra döntött. A rendes játékidő végén is megnyerhette volna a Mavs, de Harris elrontott egy büntetőt, J.R. Smith utolsó másodperces tempója pedig beakadt, így megmenekült az Anthony nélkül is remeklő Knicks. A ráadásban aztán már nem volt ellenszer, itt már egyszerűen jobbak voltak a hazaiak és egy futással behúzták a találkozót.

Meglepő extrák mindkét oldalon. Carmelo Anthony nélkül nem sok jót ígért ez a meccs a Knicksnek, de Jose Calderon pótolta a kiscsatárt: hét(!) triplát pörkölt be, leszedett tíz lepattanót és remekül szervezte csapata játékát. A túloldalon a tavaly még New Yorkban pattogtató Tyson Chandlerről szólt az este (hiába dobott harmincat Nowitzki), ugyanis 17 pontja mellett 25(!) lepattanót kaparintott meg, amiből tíz támadó volt – ez még nem karriercsúcs, volt már neki 28-as estéje is… az ő teljesítményével egyenlítették ki a hazaiak a katasztrofális, 4/31-es triplamutatójukat.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 30/3, Chandler 17, Parsons 13/3
A Knicks legjobb dobói: Calderon 21/21, J. R. Smith 15/3, Dalembert 13

Atlanta Hawks – Toronto Raptors 115-126

A Toronto nyerte a támadógépezetek csatáját. Mindkét fél rendkívül kiegyensúlyozottan támadott, nem voltak óriási egyéni teljesítmények, de mindenki jól játszott elöl – a két csapat együtt 55 gólpasszt osztott ki, 50% felett dobtak mezőnyből és 40% felett kintről. Az utolsó öt percben pontosabb volt és főleg jobban védekezett a Toronto, így ott egy 9-0-s etappal behúzták a találkozót, így már zsinórban hat győzelemnél tartanak és továbbra is elsők Keleten.

Millsap kevés volt, a Raptors padja többet hozott. Egyedül Paul Millsap nem találta igazán magát ma, mindössze nyolc pontig jutott, egyébként rajta kívül mind a kilenc kezdőjátékos elérte a tízet – bár Lowry-nak sem ment a dobás a Torontónál, ő ezt 13 gólpasszal és sok büntetővel kompenzálta. Ugyanakkor a kispadról több érkezett vendégoldalon, Lou Williams 22, Vasquez 21 pontot hozott innen (plusz a kezdőben DeRozan 27-et), míg a Hawks második sorából csak Schröder tudott igazán hozzátenni.

A Hawks legjobb dobói: Teague 24/6, Horford 23, Korver 19/12
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27/6, Williams 22/12, Vasquez 21/9

Detroit Pistons – Los Angeles Clippers 98-104

Jó ideig minden rendben ment. Nagyon jól dolgoztak a hazai játékosok védekezésben, a palánkok alatt, így a lepattanócsatában 24-17-re, a támadópattanók terén 7-2-re vezettek. A következő két negyed azonban a két hátvédről, Paulról és Crawfordról szólt, akik 31 ponttal terhelték meg a Pistons gyűrűjét ebben az időszakban. A Clippers kilencpontos előnyt épített ki az utolsó negyedben, melyet két egységnyire faragott a Detroit, de Caldwell-Pope két triplát is elhibázott, elúsztatva ezzel az egyenlítés lehetőségét.

A sokoldalúság haszna. Griffint nagyon jól őrizték a hazai magasemberek, dobások terén és lepattanózásban is limitálták. Ő viszont megtalálta a módját, hogy segítsen a társakon, ugyanis 7 alkalommal hozta őket kihagyhatatlan helyzetbe, akárcsak a precíz dobóformát mutató (9/12) Paul. Hiába küzdött ellenük hősiesen a Pistons, a kulcsszituációkban csak a vendégek tudtak újat hozni, jó döntéseket hozni.

A Pistons legjobb dobói: Augustin 19/6, Caldwell-Pope 17/9, Smith 17/3, Drummond 17
A Clippers legjobb dobói: Crawford 25/9, Paul 23/9, Griffin 15

Houston Rockets – Sacramento Kings 102-89

Hullámvasútra fel. Mindkét csapat hiányzókkal az oldalvonal mellett vágott neki a csatának. Látszott, hogy a Sacramentónak nem feküdt a back-to-back, egy negyed alatt 18 pontos hátrányt szedtek össze. A két középső játékrészt viszont megnyerték a lila-feketék, így a záró etap elején már csak kétpontos hátrányban játszottak. Itt viszont elfogyott az erejük és a nemzetközi vonal, Motiejunas (10/15 mezőnyből) és Papanikolaou pontjaival ellépett a Rockets, a karriercsúcsot dobó Canaan pedig triplájával kivégezte a Kingst. Így még az is belefért a hazai alakulatnak, hogy Harden elképesztően sok labdát használt el, alacsony hatékonysággal (10/31 mezőny, 2/9 tripla).

Tényként ható közhely, egyedül nem megy. Cousins hiába játszott ismét nagyot (9/18 mezőnyből, 17 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) félkarú óriásnak tűnt Gay és más hatékony fegyverhordozó nélkül. Casspi (14 pont, 7 lepattanó) még elfogadható módon, McLemore magas hibaszázalékkal próbált a csapat segítségére lenni, de a vendég kispad visszafogott ponttermését (18) nem tudta kompenzálni és a Houston remek fiataljainak ragyogását elhomályosítani.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Canaan 24/18, Motiejunas 21/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 29, McLemore 14/6, Casspi 14, Sessions 8/3

Minnesota Timberwolves – Milwaukee Bucks 86-103

Újoncok viadala. Nem hozott olyan ragyogó párharcot a draft első és második helyén kiválasztott játékosának összecsapása, mint ahogy beharangozták. Bár mutattak szép dolgokat, de az 1/1-es Wiggins (4/14 mezőnyből, 4/8 büntető, 6 eladott labda) és Parker (5/12 mezőnyből, 3 kapott blokk) teljesítménye jóval elmaradt a bennük rejlő potenciál mértékétől. A vereség ellenére a nevető harmadik LaVine volt, aki az eddig legjobb mérkőzését hozta (5/12 mezőnyből, 3 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda).

Három negyeden át élt a remény. Az öt kulcsjátékosát nélkülöző hazai alakulat a negyedik játékrész elejéig üldözte, tartotta a lépést ellenfelével. Itt azonban valami megszakadt és a Bucks egy 15-1-es rohammal eldöntötte a mérkőzést. A Minnesota minden fontos statisztikai mutatóban alulmaradt, ami a legkiemelkedőbb, és legkiábrándítóbb buktatóként hatott, az a büntetőzés (34-ből 21).

A Timberwolves legjobb dobói: Brewer 19, Wiggins 14, Muhammad 13
A Bucks legjobb dobói: Knight 15/3, Sanders 15, Antetokounmpo 13

Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 97-82

Hetedikre sikerült. Hat meccset vesztett el zsinórban a Thunder, ma azonban előkapták egyetlen fegyverüket, a védekezést. Az első negyedben még 29 pontot szórt a Jazz, utána viszont teljesen szétszedték a játékukat – végül 11 gólpasszal zártak. A Jazznél probléma volt a kinti dobásokkal (3/16) és hiába harcoltak ki 28 büntetőt, 11-et elhibáztak.

Háromfejű OKC. Reggie Jackson 22 ponttal, jó dobásokkal és 8 gólpasszal jelentkezett, Serge Ibaka pedig nem csak 20 pontot (közte két hármast) pörkölt be, de 8 pattanója mellett régi önmagát idézve 4 blokkot osztott ki. Rajtuk is túltett a padról beszálló Jeremy Lamb, aki úgy szerzett 21 pontot, hogy mindössze két dobását rontotta el.

A Thunder legjobb dobói: Jackson 22/6, Lamb 21/9, Ibaka 20/6.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/3, Kanter, Burks 16-16.

San Antonio Spurs – Indiana Pacers 106-100

Popovich nélkül is ment. A Spurs legendás szakvezetője egy kisebb orvosi beavatkozás miatt hiányzott, így az olasz Ettore Messina meccselt – ezzel ő lett az első európai születésű vezetőedző az NBA történetében. A San Antonio húzóemberei átérezték a pillanat súlyát: Leonard 66, Duncan 70 százalékkal dobott mezőnyből, Parker 50-nel, míg a padról beszálló, 28 pontot hintő Ginobili 10/18-cal dolgozott.

A végjáték hibádzott. Nagyszerűen tartotta magát a Pacers, és kis híján egy újabb texasi nagycsapatot tréfáltak meg. Kiválóan tripláztak, jól járt a labda támadásban – a büntetőkkel azonban hadilábon álltak (10/18). A végén hiába vezettek 91-86-ra, a Spurs húzóemberei csináltak egy 18-2-es rohanást, eldöntve a meccset.

A Spurs legjobb dobói: Ginobili 28/6, Leonard 21/6, Parker 21/3.
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 22, Scola 13, Copeland 12/6.

Phoenix Suns – Denver Nuggets 120-112

Sok volt a back-to-back. Tegnap sorozatban ötödik győzelmét aratta a Nuggets, de szoros meccset játszottak a Bulls-szal – majd alig 24 óra múlva a villámkosárlabdát játszó Sunshoz látogattak. Az első félidőben beszórtak ugyan 64 pontot, de ezzel is csak egál volt az állás, míg fordulás után a Suns szerzett pár pontos előnyt, a Denverben pedig már nem volt erő a fordításhoz. A 112 dobott pont jól néz ki, mint ahogy Ty Lawson 12 gólpassza is – azonban rengeteg rossz dobásba kergették bele a Suns klasszis hátvédjei (4/16 mezőnyből), amit ma nem bírt el csapata.

Dobóedzés. Mezőnyből 51, a triplavonal mögül 52 százalékkal tüzeltek a Napocskák, Jeff Hornacek érdemben mindössze nyolc embert forgatott. Ez jó húzásnak bizonyult, senkinek a keze nem hűlt ki, egyedül talán Markieff Morris volt halványabb a megszokottnál – ő viszont 10 pattanóval, 7 gólpasszal és 4 blokkolt dobással kompenzált. A Suns 10-6-os mérleggel áll jelenleg.

A Suns legjobb dobói: Green 24/18, Bledsoe 21/6, G. Dragic 20/3.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 19/6, Afflalo 18/6, Mozgov 18/3.

Los Angeles Lakers – Memphis Grizzlies 93-99

Egy félidő volt a Lakersben. 51-46-ra vezetett a nagyszünetben a hazai csapat, méghozzá úgy, hogy Kobe Bryant az első 21 percben nem szerzett pontot. A félidőig aztán dobott gyorsan nyolcat, a harmadik negyedben 10-et – ekkor viszont már a Grizzlies volt nyeregben, 6 pontos előnnyel fordulhattak az utolsó etapra. Itt még a Lakersnek volt egy próbálkozása, de kiegyenlíteniük egyszer sem sikerült, a végjátékban pedig Bryant és Lin felváltva hoztak rosszabbnál rosszabb döntéseket.

Csak a győzelem. Gyorsan el kell felejtenie ezt a meccset a Memphisnek, mert amit az első félidőben bemutattak, az alapján nem lennének listavezetők a ligában. Randolph, Gasol és Conley nagyon jól dolgozott, Kobe Bryantet szépen limitálták, de nem igazán volt ritmusa a játékuknak. A nagyszünetben Joerger vezetőedző elmondhatott egy litániát, mert második félidőben teljesen máshogy álltak a mérkőzéshez – ha végig koncentrálnak, sokkal simább is lehetett volna. Mindenesetre 13-2-es mérlegükkel vezetik a ligát, és nem érdemtelenül.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 22/6, Lin 14/6, Young 13/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/3, Gasol 19, Randolph 16.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus