Parázs meccsen törte meg a Bulls szériáját a Clippers

Szoros végjáték Los Angelesben - a GSW megmenekült Milwaukee-ban - újra nyert a Pelicans, a Sixers és a Heat - ligautolsó a Dallas.

Szoros, tüzes végjátékban győzte le a Chicago Bullst a Los Angeles Clippers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Chris Paulék így továbbra is listavezetők, Jimmy Butlerék pedig sorozatban négy győzelem után kaptak ki. A Golden State sikerszériája Milwaukee-ban sem szakadt meg, ismét győzött a New Orleans és a Miami, 120 pontig jutott a Philadelphia, az utolsó pillanatban nyert a Boston, a Dallas pedig újabb vereségével már sereghajtó.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Houston Rockets – Utah Jazz 111-102

Tartalékosan nem megy. Elfogyott a lendület a Jazzből, ezúttal is jó pár alapember hiányzott a társaságból – Hill, Favors és Burks mellett most Boris Diaw sem lépett pályára. Ennél is nagyobb baj, hogy Gordon Hayward sorozatban másodszor játszott gyengén, bár érdekes módon nem a támadójátékkal voltak igazán gondban – azt megoldotta Hood (25 pont, 5/8 tripla) és Lyles (21 pont, 8/12 mezőnyből). Védekezésben azonban meg sem tudták közelíteni korábbi szintjüket, nem védték jól a kettő-kettőket és lassítani sem voltak képesek a Houstont – a második félidőben végig tíz pont körüli hátrányban voltak. Sorozatban harmadik meccsét veszítette el a társaság és már csak 7-7 a mérlege, kedd este Detroitban próbálnak meg javítani Exumék.

Eladott labda nélkül. James Harden legnagyobb hátránya ebben a szezonban az iszonyatos mennyiségű eladott labdája, amellyel jelentősen csökkenti rengeteg gólpasszának értékét is, ezúttal azonban nagyon figyelt erre: 31 pontja és tíz gólpassza mellett egyszer sem (!) veszítette el a játékszert. Ez kulcsfontosságúnak bizonyult, mert amellett, hogy ő tökéletesen találta meg (főleg) a leváló Capelát (20 pontos karriercsúcs) és hogy Eric Gordon is megtette a magáét, a csapat összesen négy eladott labdát vétett és hiába dobott jobban a Jazz, a Rockets 18-cal több mezőnykísérletet és hárommal több büntetőt vállalhatott. A texasiak az utóbbi négy meccsből harmadik győzelmüket jegyezték, 8-4-re állnak, egyre jobban működik a gépezet.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/12, Capela 20, Gordon 20/12
A Jazz legjobb dobói: Hood 25/15, Lyles 21/6, Gobert 12

New Orleans Pelicans – Charlotte Hornets 121-116 – hosszabbítás után

Hatalmas győzelem. Tizenegy pontos hátrányból kezdte meg a negyedik negyedet a New Orleans, de a hajrában egy 16-5-ös futással felzárkóztak Frazierék és két perccel a vége előtt 106-105-nél átvették a vezetést. Tizennyolc másodperccel az órán Anthony Davis támadópattanójával egyenlítettek ismét és a rendes játékidőben már nem született pont, de a hosszabbításban aztán megint Davis (38 pont, 16 pattanó) villogott, egymaga beszórt sorozatban nyolc egységet, a Hornets pedig elrontotta az utolsó támadást, így Frazier büntetői lezárták a találkozót. Ezúttal is remekül szállt be (22 pont, 9 gólpassz) Jrue Holiday, a padról ráadásul Langston Galloway (23 pont, 6/11 tripla) is nagyon sokat tett hozzá, de Frazier (17 pont, 8 gólpassz) is dicsérhető – egyrészt elkaptak egy keleti élcsapatot, másrészt back-to-back győzelmeket arattak és talán elindulnak felfelé a tabellán.

Leadta az előnyt a Hornets. A tizenkét ponttal, 39-27-re megnyert harmadik negyed után úgy tűnt, hogy behúzhatja a meccset a Charlotte, a padról nagyon extrát játszott Marco Belinelli (7/9 tripla), de a záró etapban már nem tudtak ilyen szinten támadni, ráadásul a hajrában a védekezésükkel is egyre több volt a gond. Összességében nem tudtak mit kezdeni Anthony Davisszel (Zeller nem játszott) a palánk alatt, de a periméteren sem dolgoztak úgy hátul, ahogy azt megszokhattuk tőlük, ez pedig most nem fért bele – ráadásul bár volt esélyük a rendes játékidő és a hosszabbítás végén is, egyikkel sem tudtak élni. A némileg váratlan vereség után 8-4-ről folytatják Kemba Walkerék.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 38/6, Galloway 23/18, Holiday 22/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/6, Belinelli 22/21, Kaminsky 15/9

Washington Wizards – Miami Heat 111-114

Remekelt a Heat. Ezúttal nyoma sem volt a floridaiaknál a sokszor vérszegény támadójátéknak, a Dragic-Waiters páros (38 pont, 14 gólpassz) irányítása mellett hatan is eljutottak legalább 12 pontig és 50%-kal tüzeltek mezőnyből – megvolt a ritmus, rendre megtalálták a Wizards védekezésének hibáit. Ráadásul akkor sem voltak nagy bajban, ha elrontottak egy dobást, Hassan Whiteside 18 pontja mellé 18 lepattanót, közte kilenc támadót tépett el – eddig mind a tizenkét meccsen megkaparintott legalább tíz lecsorgót. A Miami a harmadik negyedben produkált két nagyobb futást, amellyel leszakította magáról a Washingtont, a záró etapban volt közte 17 is és bár a hazaiak felzárkóztak, egyenlíteni már nem tudtak – a Heat sorozatban másodszor nyert, méghozzá idei legtöbb dobott pontjával.

Két szezoncsúcs sem volt elég. Bradley Beal (12/26 mezőnyből) és John Wall (5/6 tripla, 8 gólpassz) is szezoncsúcsot hintett 34-34 ponttal, azonban rajtuk kívül senki nem tudott érdemben hozzátenni – a játékot minden esetben ők kreálták, de nem volt igazán megbízható fegyverük. Markieff Morrist elveszítették a második negyedben egy bokasérülés miatt, de a legnagyobb gond ezúttal is a védekezéssel volt, gyakorlatilag azt csinált az általában átütőerő nélkül támadó Heat, amit akart, Wallék rendre lemaradtak, elcsúsztak és nem kommunikáltak egymással. Az újabb fájó vereség után 3-9-ről folytatják majd hazai pályán, a Phoenix ellen.

A Wizards legjobb dobói: Wall 34/15, Beal 34/12, Gortat
A Heat legjobb dobói: Dragic 22/6, Whiteside 18, J. Johnson 17/6

Orlando Magic – Dallas Mavericks 95-87

Augustin döntötte el. Szorosan alakult a meccs, kisebb futásoktól eltekintve egyik fél sem tudott számottevő előnybe kerülni, így az volt a kérdés, hogy ki talál valamit, amivel a maga javára fordíthatja az eléggé szenvedős találkozót. DJ Augustin lett a megoldás, a hátvéd a negyedik negyedben egymaga beszórt tíz pontot és kiosztott négy gólpasszt, ráadásul két egymást követő támadásból pörkölt be két gyilkos triplát – így Frank Vogel fent is hagyta a pályán, pedig saját bevallása szerint le akarta hozni. Innentől már megőrizte előnyét a hazai alakulat és begyűjtötte a nagyon fontos győzelmet, így 6-7-ről folytathatja majd.

Kellett Gibson, de… Pénteken csatlakozott a Dallashoz Jonathan Gibson és még csak második mérkőzését játszotta a csapatban, de most is bizonyította, hogy a több fő támadófegyverét nélkülöző együttes számára aranyat érhet. Azonban bár 26 pontjával (8/16 mezőnyből, 5/9 tripla) messze a Mavs legjobb dobója volt, de egyrészt eladott hat labdát, másrészt a negyedik negyedben őt verte meg folyamatosan Augustin, a legtöbb pontját róla dobta ebben az időszakban. Persze így sem illik rá fogni a vereséget, hiszen még vele együtt is csak 33,8%-kal tüzelt a gárda és ha ő nincs, valószínűleg ismét veszélybe került volna a 62 pontos negatív franchise-rekord…

A Magic legjobb dobói: Augustin 18/6, Ibaka 15/6, Biyombo 13
A Mavericks legjobb dobói: Gibson 26/15, Curry 13/6, Matthews 13/9

Detroit Pistons – Boston Celtics 92-94

Al Horford visszatért és megnyerte. Hosszú kihagyás után lépett újra pályára a Celtics centere és rögtön le is tette a névjegyét: 18 ponttal (7/12 mezőnyből), 11 lepattanóval, öt gólpasszal és három blokkal jelentkezett. Remek teljesítményét aztán megkoronázta a győztes kosárral, ugyanis 92-92-nél, az utolsó támadásból Crowder kihagyta a triplát, a berobbanó Smart támadópattanója sem hullt be, másodjára Horford azonban már besegítette a dudaszó pillanatában – ezzel a Boston az első csapat, amely idén nyerni tudott Detroitban.

Elaludt a Pistons. Nem sokkal korábban Caldwell-Pope egy teljesen üres hármast dobott mellé, amelyből két pontot szerzett a Boston, de Tobias Harris triplájával így is egyenlítettek a hazaiak az utolsó fél percben. A legutolsó játéknál azonban az irányító, Marcus Smart a sarokból rohanhatott be, hogy leszedje a támadót, majd még azt is végignézték, hogy másodjára Horford kezébe kerüljön a labda. Itt előjött a csapat egyik fő problémája, Andre Drummond ugyanis nem volt a pályán támadásban, a Celtics pedig nem kért időt, így nem tudott visszajönni – ezt remekül használták ki a vendégek. Van Gundy érthetően elég dühös volt az eset miatt, a gárda elszenvedte első hazai vereségét és 6-8-ról folytatja szintén otthon, a Houston ellen.

A Pistons legjobb dobói: Morris 24/12, Drummond 20, Harris 19/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 24/6, Horford 18/6, Bradley 13/6

Philadelphia 76ers – Phoenix Suns 120-105

Parádésan játszott a Philly. Joel Embiid nagyon hamar tűzbe hozta a közönséget és társait is, hiszen az első három perc alatt berámolt tíz pontot, végül pedig húsz perc alatt eljutott 26-ig (9/14 mezőnyből, 3/5 tripla)), leszedett hét lepattanót és kiosztott két hatalmas blokkot is. Mellette ihletett formában dobott Nik Stauskas (8/9 mezőnyből, 5/6 tripla) és a remek ritmusban kosarazó hazaiak ízekre szedték a Suns védekezését – már az első negyedben megléptek, végül 52,3%-kal dobtak mezőnyből és 17 hármast süllyesztettek el. A Sixers idei legjobb teljesítményét produkálta és harmadik győzelmét aratta, a gyenge rajt után az utóbbi hat meccsből 3-3-as mérleget hozott a társaság.

Védekezés nélkül nem fog menni. A Phoenix továbbra is átjáróház hátul, Tyson Chandler mellett most TJ Warren sem játszott és a Chriss-Len kettős nem igazán jelentett megoldást Embiidék ellen – ez tetőzte a periméter gyengeségeit, így egy pillanatra sem tudták megfogni a Sixerst. Támadásban ezt most nem tudták ellensúlyozni, hiányzott Warren, a bokasérüléssel bajlódó Booker sem tudta azt hozni, amit tőle várnak, így 1-3-ra állnak hatmeccses idegenbeli túrájukon.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26/9, Stauskas 21/15, Thompson 14/9
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 27/3, Williams 12, Knight 12/3

Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 93-71

A második félidő a Memphisé volt. A nagyszünetig nem alakult ki nagy különbség, egyik fél sem dobott jól, de nem voltak nagy leolvadások sem, így többé-kevésbé együtt maradtak a csapatok. 48-48 után azonban egy 14-0-s etapot produkált a Grizzlies, a kőkemény védekezés mellett támadásban is feljebb tudtak kapcsolni, ez pedig eldöntötte a találkozót – innentől ők diktáltak, később volt huszonöt pont is a különbség. Érdekesség, hogy úgy nyertek a hazaiak, hogy Marc Gasol 2/12-t, Mike Conley 3/9-et, Vince Carter pedig 0/7-et dobott mezőnyből – nem volt a ponterejükre szükség ahhoz, hogy kézben tartsák a meccset.

Negatív szezoncsúcsok. Az első negyedben dobott tizenhat, a félidőig elért 39 és az összességében szerzett 71 pont is negatív szezoncsúcs a Minnesota számára, ráadásul a 39%-os mezőnymutatónál sem dobtak még rosszabbul – 0-7-re állnak idén, amikor 45% alatt maradnak. A 27,4 pontot átlagoló Andrew Wiggins hét egységet tudott összekaparni, a gárda 27 pontot kapott a 19 eladott labdából és 15-öt a 13 támadópattanóból – nem tudtak mit kezdeni a Memphis agresszív védekezésével, a hazaiak sokkal keményebben játszottak.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 19, Randolph 18/3, Conley 13/3, Harrison 13
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 22/12, Towns 17/9, Dieng 9

Milwaukee Bucks – Golden State 121-124

A Bucks megpróbálta túldobni a Golden State-et. Az első negyed után kilenc ponttal állt jobban az Antetokounmpo (30 pont, 6 gólpassz, 4 pattanó) és Jabari Parker (28 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) húzta Milwaukee, de nem tudtak reagálni a GSW sebességváltására: nagyszünetben már a Warriors volt előnyben, ami a negyedik negyed kezdetére már 10 felett járt. A hazaiak még egy futással próbálkoztak, 120-122-nél, 10 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattak, itt azonban eladták a labdát, utána pedig már semmire nem maradt idő. 

Draymond Green megdicsőülése. Stephen Curry eléggé elveszett a hazai „hosszú karok erdejében”, 1/11-es triplamutatója önmagáért beszél – ugyanakkor sem Durantet, sem Thompsont nem igazán tudták limitálni, ketten együtt annyi hármast dobtak, mint a Bucks összesen. A padról is mindenki hozzá tudott tenni, azonban Durant egy kisebb térdsérülés után nem volt annyira hatékony a negyedik negyedben, ezt pedig kihasználta a Milwaukee. A végén azonban jött a bevallottan az Év Védője Díjra hajtó Green, aki kulcspillanatban belepiszkált egy bedobásba, Thompson összeszedte a szabad labdát, a GSW pedig zsinórban harmadik idegenbeli meccsét is sikerrel abszolválta. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/3, Parker 28/3, Dellavedova 10/3.
A Warriors legjobb dobói: Durant 33/15, Thompson 29/15, Curry 20/3.

 

Los Angeles Clippers – Chicago Bulls 102-95

A végére elfogyott a lendület. A Bulls négymeccses sikersorozatát sirathatja, ráadásul a listavezető otthonában álltak győzelemre három negyed után. Az első játékrészben összeszedett 10 pontos előnyüket ugyan hamar megfelezte a Clippers, de a sérülés után visszatérő Rondo (9 pont, 10 pattanó, 8 gólpassz) sebességével, illetve az ezúttal is kiválóan triplázó Wade dobásaival tartották magukat. Jimmy Butler viszont szinte csak büntetőből tudott betalálni, a kispadról egyedül Canaan volt dicsérhető, és a negyedik negyed közepén teljesen lefagyott a gépezet: az utolsó bő hat percben egyetlen mezőnykosarat tudtak szerezni. A végén büntetőkkel próbáltak zárkózni, de ekkor már többet foglalkoztak a bírókkal, mint a játékkal – Taj Gibson és az edző Fred Hoiberg is technikaival zárta az estét. 

Ezért tartják Mo Speights-ot. A vajkezű erőcsatár a Warriorsban korábban többször bemutatott kabinetalakítását adta elő, a negyedik negyedben 11 pontot termelt be, ezzel a plusszal tudta átvenni végleg a vezetést a Clippers. Doc Rivers fiai nem igazán játszottak jól, maradéktalanul csak Blake Griffint lehet dicsérni (26 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz) – Chris Paul most jól dobott ugyan, de Rondo sok kellemetlen percet okozott neki, JJ Redick pedig szokásával ellentétben alig találta el a berendezést a triplavonalon túlról. Speights mellett nagy szükségük volt a veteránok (Paul Pierce, Jamal Crawford) 1-1 idegnyugtató kosarára. Kedd hajnalban jön a Toronto, utána hatmeccses túrára indulnak, nem lesz egyszerű megtartaniuk mostani, első helyet jelentő mérlegüket. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, Paul 19/9, Speights 16/9.
A Bulls legjobb dobói: Wade 28/15, Butler 22/3, Gibson 11.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus