Steve Kerr győzelemmel tért vissza a GSW kispadjára

Stephen Curry parádéjával nyert a címvédő – Josh Smith győztes hazatérése – összekapta magát a LAC – szárnyal a SAS, a Toronto és az OKC


Szezonja 44. meccsén kapta vissza vezetőedzőjét a címvédő Golden State, Stephen Curry tripla-duplájával győztek is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A San Antonio és a Toronto félgőzzel nyert a szebb napokat látott Lakers-Heat páros ellen, a Thunder viszont megszenvedett zsinórban hetedik sikeréért Dallasban. A Boston elkapta a Chicagót, a Hornets közvetlen riválisát győzte le, a Jazz pedig gond nélkül verte a Brooklynt. A Clippers egy paprikás meccsen simán nyert a Knicks ellen, Josh Smith pedig győzelemmel tért vissza Houstonba. Lássuk a részleteket!

A játéknap extra teljesítményei Visszajátszás c. rovatunkban tekinthetőek meg.

Orlando Magic - Charlotte Hornets 116-120 - hosszabbítás után

Visszatérés a mélyből. Batum és Zeller nélkül állt ki az idegenbeli túráját kezdő Hornets, és három negyeden át szinte minden jel arra mutatott, hogy folytatja vendégként mutatott rossz sorozatát. Ám jött a teljes negyedik negyedet és a hosszabbítást végigjátszó Kemba Walker, akit nem tudott feltartóztatni a Magic. A rendkívül sokoldalú (14/28 mezőnyből, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 4 szerzett labda) irányító vezetésével a negyedik negyedben 19 pontos hátrányt tüntettek el a vendégek egy hét perc alatt bemutatott 22-3-s szakasszal. A rendes játékidő végén ugyan nem volt szerencséje Hornets-nek, de a hosszabbításban a kezdővé avanzsáló Hawes (7/14, 10 lepattanó) előbb duplát, majd egy győzelmet jelentő hármast süllyesztett el.

Összeomlás az utolsó negyedben. Három játékrészen át minden a lehető legjobban alakult a Magic számára, melybe visszatért a legutóbbi két mérkőzést kihagyó Oladipo. A hátvéd 5-ből 4 hármast értékesített a harmadik negyedben, s Harris segítségével nagyon messzire, 19 pontos távolságba repítették a hazaiakat. Viszont a negyedik játékrészben 9 eladott labdát vétett a Magic és 5/19-es mezőnymutatót hozott, mely magába foglalta Oladipo táblás hármasát, amivel hosszabbításra küldte a csapatokat – ott pedig már nem róluk szólt a történet. Nagyon mély gödörben vannak a hazaiak, akik legutóbbi tíz meccsükből csak egyszer győztek és sorozatban már öt vereségnél tartanak.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 29/15, Harris 22, Fournier 15/3, Vucsevics 15.
A Hornets legjobb dobói: Walker 40/6, Daniels 17/9, Hawes 16/3.

Boston Celtics - Chicago Bulls 110-101

Vissza a régi recepthez. Amir Johnson családi okok miatt nem lépett pályára a találkozón, de pótlását jól megoldotta a Celtics: Olynyk (5/11 mezőnyből, 9 lepattanó) közel járt a dupla-duplához, amit Sullinger (8/19, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) el is tudott érni. A hátvédek szintén tündököltek hazai oldalon, Bradley (8/14, 4-4 gólpassz és szerzett labda), és a végjátékban fontos kosarakat szerző Thomas (7/15, 5 gólpassz) egyaránt 1-1 eladott labdával zárt. Stevens mester tanítványai a védekezésükkel helyezték nyomás alá az ellenfelet, melyet összesen 20 eladott labdába kergettek bele. Már az első félidőben 15 pontos előnyt hozott össze a Boston, mely a gyorsindításaival szétzilálta a Bullst, a végjátékban pedig higgadtan őrizte meg az előnyt.

Három ember kevés a sikerhez. Beragadt a rajtnál és komoly gondokkal küzdött védekezésben a Bulls, szinte kizárólag a Gasol, Butler, Rose hármastól - különösen utóbbi kettő bravúrkosaraitól - várta a megváltást, de ezzel is csak az ellenfél hátát nézhették. Mire az utolsó öt perchez értünk, egy 10-2-s rohamot produkáltak a vendégek, mellyel visszajött az esély a fordításra. De ezt követően két eladott labda, öt kihagyott dobás és egy 0-8-as szakasz következett Butleréknél, melyekkel elszállt a győzelem reménye – igaz, egyetlen pillanatig sem vezettek a találkozó folyamán. A Bulls utolsó 8 fellépéséből hatodik alkalommal hagyta el vesztesen a pályát és 6-16-os mérleggel áll, ha hagyja 100 pont fölé jutni ellenfelét.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/9, Bradley 21/6, Sullinger 18.
A Bulls legjobb dobói: Butler 28, Rose 27/9, Gasol 18.

Brooklyn Nets - Utah Jazz 86-108

Amikor a gyűrű egy óceán. A halovány kezdés, az azzal beszedett tíz pontos hátrány és az összesen 18 eladott labda ellenére támadásbeli gálát tartott a Utah. A vendégek a harmadik játékrész során egyszerűen elsöpörték a hazaiakat, kereken húsz pontot vertek rájuk és 22 dobásukból 16 a gyűrűben kötött ki. Hét játékosuk jutott el legalább tíz pontig, s dobóformájukra lehet használni a pazar jelzőt, mezőnyből 57%-os, a triplavonalon túlról 56%-os pontossággal dobtak Haywardék.

Erős kezdés után behúzták a féket. 12-2-es etappal nyitotta a találkozó a Brooklyn, dobást sem hibáztak (5/5) a hazaiak, ám ezt követően már nem lelték sok örömüket a játékban. A félidőből hátralévő időben 11/36-os dobóstatisztikát hoztak össze, ám ennél is nagyobb gondot okozott a védekezés megszervezése. A harmadik negyedben kereken húsz pontot vert rájuk a Jazz, így az utolsó játékrészben már csak a vereségük mértéke volt kérdéses. A Nets a közelgő keleti parti hóviharra foghatta az alig 12 ezer főt számláló drukkerhadat, pedig ott van a legutóbbi 11 mérkőzésen beszedett 10 vereség is, ami nem éppen nézőcsalogató…

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 14/6, Reed 12, Ellington 11/3.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 21/9, Hood 16/3, Booker 13/3.

New York Knicks – Los Angeles Clippers 88-116

Nem a kamu kiállítás döntött. A harmadik negyed közepén egy lepattanóért vívott harcban akadt össze a sorozatban harmadik győzelmére hajtó Knicks centere, Robin Lopez, illetve a Clippers irányítója, Chris Paul – a center túl vehemensen akarta magáról lerázni Pault, aki rögtön rá is játszott az esetre. Paulnak egy vérző alsó ajak, Lopeznek pedig egy kiállítás lett a jutalma. Azonban nem ezen múlt a meccs: a Knicks húzóemberei, Anthony és Porzingis nagyon gyengén dobtak (összesen 8/29 mezőnyből), Lopez sem villogott (3/11), csapatszinten nem érték el a 40 százalékot, ráadásul a kinti dobások sem mentették meg őket (4/18).

Nem fájt a back-to-back. Tegnap még Clevelandben léptek fel a vendégek, de egyáltalán nem látszott rajtuk a fáradtság. DeAndre Jordan tovább javította 72% feletti (!) mezőnymutatóját (7/7 mezőnyből), köszönhetően elsősorban Chris Paul (16 pont, 13 assziszt) lézerpontosságú passzainak, de mindenki hozzátette a magáét. Beszórtak 13 triplát, 56% felett céloztak, vigyáztak a játékszerre (27 gólpasszra 9 eladott labda jutott), a kispad pedig 56 pontig meg sem állt – közülük is kiemelkedett a hibátlanul dobó Wesley Johnson. A csapat pozitívan reagált Josh Smith elcserélésére, összességében utóbbi 14 meccsükön a 12. győzelmüket aratták.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 16/3, Porzingis 13/6, Grant 13/3.
A Clippers legjobb dobói: Jordan 20, Paul 16/6, W. Johnson 14/12.

Toronto Raptors – Miami Heat 101-81

Mélyponton a Heat. Utóbbi 10 meccséből a nyolcadikat, sorozatban a negyediket bukta el a foghíjas Miami, amelyben pályára lépett ugyan Dwyane Wade és Chris Bosh – de a másik három kezdő, Dragic, Whiteside és Deng nem. A két sztár hozta is magát, de mindez csak egy tisztes vereségre volt elég: a csapat alig érte el a 40 százalékos mezőnymutatót, a kinti dobásaik gyakorlatilag nem léteztek (4/17), a 13 gólpassz pedig jól jelzi, mennyire nem volt ritmusa a játékuknak. A mindössze négyfős kispad sem tudott előlépni, Gerald Greennek ugyan elgurult a gyógyszere, de sajnos a rossz értelemben (0/7 mezőnyből, 2 labdaeladás, 1 technikai). A Heat már csak nyolcadik Keleten.

Gála mindenhol. Kyle Lowry egy szurkolónak adott puszival érzékeltette, miért is szerették annyira a drukkerek, hogy beszavazták az All-Star kezdőötösbe, de az egész meccs ilyen volt, nem kellett nagyon megfeszülnie a Torontónak. DeRozan simán lejátszotta Wade-et, Terrence Ross is jó volt a padról, a magasemberek pedig kevés perc alatt is hasznosak voltak (Scola 12 pont, Valanciunas 13 pattanó, 3 blokk, Biyombo 8 pattanó, 2 blokk). Sorozatban 7. alkalommal győzött a Raptors, ilyenre Vince Carter regnálása, 2002 óta nem volt példa – nem véletlen, hogy most már 3 meccs előnnyel állnak a keleti második helyen.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33/12, Lowry 15/6, Ross 13/6.
A Heat legjobb dobói: Bosh 26/3, Wade 22, Winslow 9/9.

Houston Rockets – Milwaukee Bucks 102-98

Josh Smith hazatért. A Clipperstől visszakerülő erőcsatárnak nem nagyon kellett bemutatni a Rockets taktikáját, 24 órával érkezése után máris 21 percet kapott – no meg álló ovációt a nézőktől. A dobáshatékonyságát (1/10) ne feszegessük, de egyébként hasznosan játszott (5 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdalopás, 3 blokk), az ő mozgékonysága nagyon kellett a Bucks ellen. Persze ne feledkezzünk meg az összesen 9 triplát hintő Harden-Ariza duóról sem, de ezúttal Ty Lawson is a legjobbkor, a harmadik negyed végén dobott fontos kosarakat. A negyedik negyedben voltak gondok a védekezéssel, de a Houston valahogy átvészelte ezt az időszakot – a siker értékét növeli, hogy Dwight Howard és Patrick Beverley is hiányzott bokasérülés miatt.

A switch-happy felállás nem működött. A szezon előtt várt kezdőötössel (Carter-Williams, Middleton, Antetokounmpo, Parker, Monroe) állt fel a Bucks, ahol mindenki 2 méter feletti, ami védekezésben elméletileg előny – a gyakorlat ezt most sem igazolta. Villámgyorsan 10 pontos hátrányba került a Bucks, amit csak a cserék beállásával tüntettek el, de a rossz kezdés alapvetően határozta meg a játékukat, végig inkább ők futottak az eredmény után. Hiába osztottak azonban ki egymás között 30 gólpasszt, borzasztóan tripláztak (3/14) – bár a 4. negyedben 100-98-ra is visszajöttek, összességében nem érdemeltek győzelmet.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/15, Ariza 19/15, T. Jones 14.
A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/3, Monroe 21, Antetokounmpo 18.

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 106-109

Zsinórban hét. Remek szériában van a Thunder, amit sikerült tovább nyújtani – bár nem volt könnyű szülés. Westbrook (16 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz) most is kacérkodott egy tripla-duplával, de betöréseit szépen védte le a Dallas: 8/19-es mezőnymutatója mellé nem harcolt ki például büntetőt. A Parsons-szal sokat bajlódó Durant sem volt extra, a kiegészítő emberek viszont igen: Ibaka, Kanter és Waiters jó dobásokkal tolta meg a vendégek szekerét, a négyfős kispadtól 47 pont jött.

Ezt bánhatja a Dallas. Ahogyan fentebb írtuk, szépen kihúzogatta az ellenfél nagy méregfogait a Mavs, és bár a 3. negyedben alaposan kitömték őket (18-37), ebből is vissza tudtak jönni. Parsons egyre jobb formába lendül, Deron Williams régi önmagát idézte, a padról beszálló McGee is hasznos volt (11 pont, 5/6 mezőnyből) – a végén azonban nagyon hiányzott egy jó Nowitzki. 103-89-re vezetett a Thunder, amikor Parsons és Williams vezetésével futott egy 10-2-t a Mavs, majd kicsivel később jött egy újabb 8-0-s roham, aminek a végén 109-106 volt az állás. Az utolsó 54 másodpercben három triplakísérlete is volt a Dallasnak, de Matthews, Nowitzki és Parsons is hibázott – fájó vereség lehet ez, mert a Dallashoz vészes közelségbe került a nyugati hetedik Houston.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 26/12, Williams 22/6, Nowitzki 14/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 24/6, Westbrook, Kanter 16-16.

Golden State Warriors – Indiana Pacers 122-110

Emlékezetes meccs volt. Steve Kerr vezetőedző a Pacers ellen tért vissza hátműtétjeiből, a Warriors pedig sorozatban 38. hazai alapszakasz-meccsét húzta be, utolérve ezzel a vonatkozó örökranglista 3. helyén álló 1985-86-os Bostont. Stephen Curry bődületes tripla-duplával (39 pont, 10 pattanó, 12 gólpassz) köszöntötte a mestert, ráadásként pedig két félpályás dobással is demoralizálta a vendégeket – igaz, az egyik időn túli volt. Mellette Draymond Green ismét sokat tett az All-Star meghívásért (22 pont, 11 pattanó, 4 labdaszerzés), de a többi húzóember (Thompson, Barnes, Iguodala) is hozta magát, a brazil Barbosa pedig kiválóan dobott. A Warriors 40-4-es mérleggel áll.

Myles Turner egyedül kevés volt. Az újonc magasember karriercsúccsal vezette a vendégeket, 8 pattanót és 2 blokkot is mellé tett, de társa nem igazán akadt. A két hátvéd, Ellis és Young jó dobásait árnyalja, hogy Curry bohócot csinált belőlük, Paul George pedig továbbra sem találja a játékát, ráadásul a Warriorsnak számos fegyvere volt a kikapcsolására, amit nem is féltek használni. A Pacers így is 5-6. helyen áll Keleten, de mögöttük óriási a tülekedés, hat csapat is legfeljebb 3 győzelemre áll tőlük.

A Warriors legjobb dobói: Curry 39/24, Green 22, Thompson 18/12.
A Pacers legjobb dobói: Turner 31, Ellis 18/3, J. Young 16/3.

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 95-108

A Spurs elrontotta a jubileumot. A legendás 81 pontos meccs 10. évfordulóján igencsak meglátszódott Kobe Bryanten az idő múlása, első öt dobását kihagyta, végül 5 ponttal, 6 gólpasszal zárt, a 4. negyedet vállának jegelésével töltötte a kispadon – viszont előtte egyszer blokkolta Tim Duncant. A személyes dicsőségen túl persze ez nem sokat számított, a Spurs félgőzzel is elintézte az utóbbi 10 meccséből kilencediket bukó Lakerst. A hazaiaknál annak örülhetnek, hogy Russell (8/10 mezőnyből), Clarkson (6/12) és a dupla-duplázó Randle (12 pont 14 pattanó) is jól játszott, Roy Hibbert pedig egyszer még Duncant is beültette a hintába.

Nem szerencsétlen szám a 13. Ennyi győzelemnél jár zsinórban a San Antonio, és a mai nem volt nehéz annak ellenére, hogy LaMarcus Aldridge hátfájdalmak miatt nem volt bevethető. Duncan és Parker visszatért a pihentetésből, de nem róluk szólt a meccs, hanem az extrát játszó Ginobiliről: az argentin veterán 20 pontját 9/10-es mezőnymutatóval szerezte, 4-4 gólpassza és lepattanója mellett 5 labdát lopott és 2 blokkot osztott ki. Hátul egyébként is rendben volt a Spurs, 13 blokkból 4-et Danny Green, 3-at Kawhi Leonard kézbesített – elöl pedig csak a szokásosat hozták a vendégek: 50 százalék feletti mezőnymutató, 11 beszórt hármas, 26 gólpasszra 6 eladott labda. Az összefoglaló végére a nap triviája: Gregg Popovich 1996-tól áll a Spurs élén, azóta David Blatt kirúgása a 221. vezetőedző-váltás az NBA-ben.

A Lakers legjobb dobói: Russell 18/6, Clarkson 16/6, L. Williams 16/3.
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 20/6, Leonard 18/3, Mills 15/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus