Száz pont felett szórt a Cleveland sztártriója

Így is csak szűken verte a Lakerst a bajnok - Lillard megtörte a Miamit - a Wolvest is legyőzte a Pelicans - kikapott a Boston.

Ihletett formában dobott a címvédő nagy triója, Kyrie Irving, LeBron James és Kevin Love együtt több, mint száz ponttal terhelték meg a Lakers kosarát – így is megszenvedtek viszont a sikerért, mert a 40 pontos karriercsúcsot hozó D’Angelo Russell vezérletével az arany-lilák fiataljai is bőven termeltek. A játéknap legnagyobb egyéni teljesítménye Damian Lillardhoz fűződik, aki 49 egységgel vezette  sikerre a Portlandet Miamiban, a Detroit nagy negyedik negyeddel múlta felül a Sunst, kikapott a Boston Philadelphiában, a Pelicans megnyerte a ki-ki meccset a Wolves ellen, a Spurs és a Mavs pedig hozta a kötelezőt – nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Brooklyn Nets – Dallas Mavericks 104-111

Barea villant. Nagyon kellett a hajrában a veterán egyes, hogy hozza a kötelezőt a Mavs, hiszen 94-92 után egymaga beszórt kilenc pontot, ezzel eldöntötte a találkozót – nagy dobásokat küldött a helyére, tökéletesen fejezte be a kettő-kettőket. Eddig a pontig Dirk Nowitzki volt a vendégek vezére, aki 23 ponttal és 9 lepattanóval állt az együttes élére, de Barnes, Matthews és Harris is tíz egység felett zárt – hiába célzott viszont 50% felett mezőnyből és 40%-kal a triplavonalon túlról a texasi alakulat, megizzadt a sikerért. Ezt követően négy hazai találkozót vívnak a dallasiak, akik három meccsre vannak a nyugati nyolcadik helytől – viszont ezt az időszakot a belendülő GSW ellen kezdik meg.

Lin ismét kidőlt. Már az első negyedben, hét perc után kivált a Nets irányítója, de a második félidőben nélküle is felállt a társaság tizenöt pontos hátrányból – a bokasérüléssel távozó egyest eddigre tudták pótolni. A harmadik játékrészben Brook Lopez vert be 12 pontot, majd a negyedikben is ő húzta övéit, így a hajrát izgalmassá tették és ezért kellett Barea extrája a Mavsnek – az újabb bravúr viszont elmaradt hazai oldalon, most a Detroitot fogadják.

A Nets legjobb dobói: Lopez 27/9, Dinwiddie 18/6, Acy 11/6, Foye 11/3
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/9, Barea 20/3, Barnes 19/3

Philadelphia 76ers – Boston Celtics 105-99

Thomas nélkül nem megy. Két mérkőzést hagyott ki térdsérülés miatt a Boston vezére, legutóbb nagy nehezen még legyűrték a Brooklynt, a Philadelphiával viszont már nem bírtak nélküle. Al Horford (27 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) remeklésével így is vezettek ugyan 13 ponttal a harmadik negyedben, de a záró etapban nagyon hiányzott a 29 pontot átlagoló és az ilyen végjátékokra specializálódó irányító, fokozatosan fölénybe került a Sixers, az utolsó szűk négy percben pedig már nem tudták tartani a lépést a vendégek – Horford teljesen eltűnt és más sem tudott a helyére lépni. A mezőnyből 40, a triplavonalon túlról pedig 20,7%-kal célzó Celticsnél kérdés, hogy a következő, Wizards elleni rangadón már ott lehet -e a parketten Thomas, ott a mostani vereség ellenére óriási lépést tehetnek a keleti második kiemelés felé, ha azt a derbit be tudják húzni.

Okafor sem kellett. A center térdfájdalmak miatt kiülte a második félidőt, de Holmesszal ötösben, vagy éppen alacsony szerkezetben elbírta ezt is a Philly – a Saric-Covington kettős vezérletével, de igazi csapatjátékot játszva fordított és nyert az együttes. Ezúttal Justin Anderson sem lépett pályára az „alap” (Embiid, Simmons) hiányzók mellett, de a McConnell-Rodriguez páros ismét remekül szervezte a játékot (7-7 gólpassz), Holmes villogott egyedüli centerként (8 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 4 blokk), a Saric-Covington duó 39 ponttal és folyamatos clutch játékokkal jelentkezett, de Luwawu-Cabarrot, Henderson, Stauskas és Long is hasznosan mozgott – mindenki bedobta, amit be kellett és a negyedik negyedben már rendre jöttek a jó döntések is. A remek győzelem után 26 sikert számlál a Sixers, itt érdemes azért megemlíteni, hogy az előző szezont tízzel zárta Brown csapata.

A 76ers legjobb dobói: Saric 23/6, Covington 16/6, Luwawu-Cabarrot 13/9
A Celtics legjobb dobói: Horford 27/3, Crowder 15/6, Rozier 14/6,

Detroit Pistons – Phoenix Suns 112-95

A végén robbantott a Pistons. A playoffba jutás és a papíron kötelező mérkőzés terhe eléggé összenyomta a Pistonst és a több alapember nélkül kiálló Suns még a harmadik negyedben is 12 ponttal vezetett, mielőtt lerázta magáról ezt a nyomást a hazai csapat és kőkeményen lezárta a meccset. A fővezérnek Caldwell-Pope (23 pont, 8 gólpassz, 5/9 tripla) és Drummond (18 pont, 18 pattanó) számított elsősorban, vezérletükkel már a harmadik játékrész végét megnyomta a társaság, a negyediket pedig uralta – ezt végül 35-20-ra nyerte meg, pillanatok alatt tíz pont feletti előnyt épített ki. A nagy fordulatra borzasztóan szüksége volt a csapatnak, amely így ismét a képzeletbeli vonal fölé került és megelőzte a Miamit – Van Gundy szerint ilyen nyomás lesz rajtuk most már végig, de úgy kell kezelniük, ahogy az utolsó másfél negyedben tették.

Elfáradt a Phoenix. Bledsoe, Booker, Knight, Barbosa, Price, Bender és Chandler is hiányzott a vendégeknél, akik a Chriss-Warren-Ulis trióra építve így is szépen játszottak egy bő félidőn keresztül, igaz, az első negyedben volt egy komolyabb lefagyásuk. A mérkőzés végéhez közeledve azonban egyre kevesebb volt az ötlet, a figyelem, Ulis szerint egyszerűen elfáradtak, amit a felpörgő Detroit könyörtelenül kihasznált – Warren például 45, a végül csak 7/24-et dobó Ulis pedig 43 percet töltött parketten.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 23/15, Drummond 18, Morris 16/6
A Suns legjobb dobói: Ulis 17, Chriss 16/3, Warren 15/3

New Orleans Pelicans – Minnesota Timberwolves 123-109

Valami megmozdult. Az utóbbi öt találkozóból negyedik győzelmét aratta a Pelicans és most Cousinsszal a parketten is kifejezetten jól nézett ki a gárda – sem ő, sem Davis nem vállalta túl magát, leszedtek együtt 23 lepattanót, kiosztottak hét gólpasszt és végre nem zavarták egymást a munkában. Körülöttük parádésan működött a periméter, hiszen Holiday (21 pont, 7 gólpassz) és Crawford (22 pont, 4/7 tripla) mellett Moore és Frazier is hozzátette a magáét, az együttes 31 gólpasszal, 55,1%-os mezőnymutatóval és 14 bedobott hármassal zárt – az első félidőben még akadtak gondok, de a fordulás után húsz ponttal múlták felül ellenfelüket a hazaiak. A belendülő gárda egyébként még így is messze van a playofftól, de legalább elindult a jó irányba és ha idén nem is jutnak be az utószezonba, azt mindenképpen bizonyítaniuk kell, hogy működhet az elképzelés – legközelebb a Memphis ellen vizsgázhatnak otthon.

Összeomlott a Minnesota. Az All-Star óta remek védekezéssel tartotta életben playoff-reményeit a Wolves, megvert több komoly csapatot is, a jelenlegi idegenbeli túrán viszont szörnyű teljesítményt nyújt – Ricky Rubio szerint ezek a legfontosabb meccseik, mégis úgy játszanak, mintha nem érdekelné őket. Ez leginkább a borzalmas védekezésen látszik meg, de ezúttal a második félidőben mindent rosszul csináltak – addig vezettek, a fordulás után viszont hatalmas volt a különbség a Pelicans javára. A sorozatban három elszenvedett vereség után már csak matematikai esélyük maradt a playoffra, reálisan nézve nem igazán érhetnek oda.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Crawford 22/12, Holiday 21/12
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 33/12, Wiggins 25, Muhammad 20/3

Toronto Raptors – Indiana Pacers 116-91

Ezt akarta Casey. Végre megvolt az erő, a lendület, az akarat a hazai csapatban, amelyet a tréner, Dwane Casey nagyon várt már – az előző találkozó után kicsit ki is akadt együttesére, most viszont természetesen dicsérte övéit. Az ugyanis egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy megnyeri-e a mérkőzést a Raptors, végig uralták a játékot DeRozanék, a kemény védekezés és a jó lepattanózás (51-33) mellett támadásban is kreatívan, gyorsan kosárlabdázott a gárda – ez sokszor hiányzott az elmúlt időszakban. Ezúttal mindenben ellenfele fölé nőtt a Toronto és tükörsima győzelmet aratott, ráadásul még pihenni is tudtak a kezdők, így jó szájízzel léphetnek pályára a mumusnak számító Chicago ellen.

Idegenben nem és nem. A remek hazai mérleg mellé most már 11-24-gyel áll vendégként a Pacers, saját pályájuktól távol képtelenek jól játszani, ez pedig még sokba kerülhet nekik – még hatodikak Keleten, de a 11. Bulls is csak két és fél meccsre van tőlük. Ezúttal nagyjából semmit nem csináltak jól, az első perctől az utolsóig alárendelt szerepet játszottak, nem találtak megoldást támadásban, nem volt meg a kellő erő a lepattanózáshoz és hátul is sorra követték el a hibákat. Az utóbbi 13 találkozón folyamatosan egy győzelem-egy vereség ritmusban haladtak George-ék, most tehát papíron előbbi következne – otthon fogadják a Jazzt a back-to-back második felén.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22/3, Ibaka 16/6, Carroll 12/12, Poeltl 12
A Pacers legjobb dobói: George 18/3, Young 16/3, Teague 16/3

Miami Heat – Portland Trail Blazers 104-115

Damian Lillard erőn felül a playoffért. Ötmeccses idegenbeli túra utolsó állomásán, egy back-to-back második felén lépett pályára a Blazers, ilyenkor nem az a szokásos forgatókönyv, hogy a csapat egyik játékosa 49 pontos teljesítményt rak le az asztalra. Márpedig ez történt, Damian Lillard 21 mezőnykísérletéből elsüllyesztett 14-et, 12 triplakísérletéből karriercsúcs-beállításnak számító kilencet, 12 büntetőjéből pedig 12-t, teljesen tarthatatlannak bizonyult – hátán vitte a Blazerst, a kettő-kettők után esélyt sem adott a Miaminak. Elképesztő teljesítménye mellett Nurkic és McCollum is hozzátette a magáét, így pedig bár a Heat végig ott loholt a nyakukban, meg tudták őrizni a előnyt és remekül zárták le a túrájukat – zsinórban három győzelemnél járnak és egyetlen meccs a hátrányuk a Denverhez képest.

Waiters az X-faktor. Sérülés miatt nem tudott pályára lépni a Miami dobóhátvédje és érdekesség, hogy nélküle 7-17-re állnak csak a szezon során – ezúttal is elbuktak, hiába játszhattak otthon és hiába voltak papíron ők a frissebbek. A cseresorból ismét parádésan szállt be a két Johnson, de a kezdőötös 101-53-ra kapott ki a Blazers kezdőitől, Goran Dragic csak szenvedett (6/22 mezőnyből), az első percek után Whiteside is eltűnt és bár a hajrában így is feljöttek egy pontra, Lillard ellen tehetetlennek bizonyultak. Ezzel a vereséggel ismét lecsúsztak a keleti kilencedik helyre és nagyon imádkozhatnak azért, hogy Waiters visszatérjen…

A Heat legjobb dobói: J. Johnson 24/6, Dragic 17/3, Whiteside 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 49/27, Nurkic 21, McCollum 18/6

San Antonio Spurs – Sacramento Kings 118-102

Kétnegyednyi Spurs. Nem kezdte jól a meccset a hazai csapat, de a második játékrészben elkapta a ritmust és bő húsz perc alatt le is rendezte a kérdéseket – a két középső negyedben 31 pontot vertek ellenfelükre Leonardék, majd a záró etapban már pihenhettek a meghatározó játékosok. Két vereség után ezúttal sem úgy indult a találkozó, hogy gálázni fog Popovich együttese, de aztán sikerült megtörniük a jeget és javítani – a Gasol-Aldridge páros (40 pont, 17 lepattanó, 15/24 mezőnyből, 4/4 tripla, 20, ill. 22 perc) tökéletesen tette a dolgát, de Tony Parker (16 pont, 7 gólpassz, 8/10 mezőnyből, 20 perc) is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Ezzel a sikerrel két meccsre vannak a Golden State-től, szerda hajnalban Minnesotába látogatnak.

Egynegyednyi Kings. Az első játékrész még a Sacramento kedve szerint alakult, de elsősorban azért, mert a nehéz kinti és középtávoli dobásokat behajigálták Temple-ék – ahogy ezek elmaradtak, úgy átvette az irányítást a Spurs. Így bár hat ponttal még megnyerték a nyitó tizenkét percet a vendégek, innentől nem sok közük volt az összecsapáshoz, igaz, a fiatalok azért most is mutattak ezt-azt – Cauley-Stein, Hield, Labissiere és Papagiannis is produkált biztató dolgokat. Az ő fejlesztésük az egyetlen cél a csapat számára a szezon hátralévő részére, szerda hajnalban a Milwaukee-t fogadják.

A Spurs legjobb dobói: Gasol 22/6, Aldridge 18/6, Parker 16
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 18, Hield 18/6, Temple 15/9

Los Angeles Lakers – Cleveland Cavaliers 120-125

101 pont a Cavs triójától. Hihetetlen formában dobott a címvédő három sztárja, bár ezt valamilyen szinten el is várták tőlük, miután kiülték a Clippers elleni rangadót – arra azonban talán nem számított senki, hogy az Irving-James-Love trió a száz (!) pontot is elkerüli majd. Márpedig ez történt, igaz, arra sem sokan tettek volna, hogy mindezek ellenére az utolsó pillanatig vért kell izzadniuk majd a sikerért, hiszen hiába szórt 46 egységet Kyrie Irving, hiába jutott 34-ig LeBron James és hiába tett hozzá 21-et (15 lepattanóval) Kevin Love, a negyedik negyedben tíz pont feletti hátrányból kellett felállnia a vendégcsapatnak. Talán itt jött ki az előző esti pihentetés és az utolsó öt percben Irving extrájával meg tudták fordítani az összecsapást, így óriási csatában, rendkívül látványos küzdelemben végül be tudták húzni a kötelezőt – a vártnál sokkal nehezebben, de így is növelték előnyüket a Bostonnal szemben.

A kezdőötös hatása? Ezen az estén visszakerült a kezdőcsapatba D’Angelo Russell és a másodéves irányító jelezte, hogy képes arra, amit Luke Waltonék kértek tőle – a Lakers szakmai stábja nagyobb agresszivitást várt el a fiataltól, aki 40 pontos karriercsúccsal válaszolt. Az ő zseniális játéka (14/22 mezőnyből, 7/12 tripla, 6 gólpassz) mellett Ingram és Randle is remekelt, a fiatalok letették tehát a névjegyüket, de a hajrára kissé elfáradtak és nem tudtak mit kezdeni a címvédő ihletett formában játszó sztárjaival – végül kikaptak, de így is messze felülmúlták a várakozásokat. Az 50% feletti mezőny- és 40% feletti triplamutató mellett a mindössze öt eladott labda is jól néz ki, de amikor így dob Irving (nem a Cavs csapatjátéka volt elsöprő), akkor nem nagyon lehet mit tenni…

A Lakers legjobb dobói: Russell 40/21, Clarkson 19/6, Ingram 18
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 46/18, James 34/9, Love 21/9

Az aktuális tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus