Hírmorzsák 2015-április-01

MJ visszatér? – Adam Silver megreformálná a ligát, figyelik a pihentetéseket – Bryant Clarksonról – Jön David Stern botránykönyve.

 

Az Arizona Free Press információi szerint a Thunder megbízottjai Phoenixben jártak, és megpróbálták elcsábítani a Suns teljes orvosi stábját – a Grant Hill távozása után hosszabb pihenőt kapó bokaspecialistáktól kezdve a fül-orr-gégészeken át a műtősfiúkig. Sam Presti nem adott egyértelmű választ az újságírók kérdésére azon a sajtótájékoztatón, melyet az oklahomai Szent Adalbert Klinika új, sportsérülésekre specializálódott szárnyának alapkőletétele alkalmából tartottak. Az eseményen egyébként népes küldöttség, a beruházást 15 millió dollárral támogató Thunder aktuális sérültjei képviselték a klubot, Kevin Durant nyilatkozatában leszögezte: a tervek szerint 2016 nyarára felépülő orvosi komplexum megnyitása nagy hangsúlyt fog kapni a szabadügynöki döntésében.

A Bahama Star úgy értesült, hogy a szigeteken pihenő egykori szupersztárt, Michael Jordant alaposan felpaprikázta Tom Brady csipkelődése. MJ a New England Patriots quarterbackjével összeverődött egy kis kosarazásra, ahol az irányító azzal cukkolta Jordant, hogy a Celtics Kelly Olynykekkel és Gerald Wallace-okkal is le fogja nyomni Jordan csapatát, a Hornetset a playoffért folyó harcban, és hogy Tyler Zeller jobb kosaras, mint öccse, Cody. Jordan erre állítólag azonnal felhívta Steve Cliffordot, hogy csináljon neki helyet a keretben (tegnap ezért nem lépett már pályára Lance Stephenson), a front office-t pedig utasította, hogy azonnal számozzanak fel 50 darab mezt a csapatnál jelenleg gazdátlan 23-assal.

Az MTZ pletykaportál szerint egyébként Jordant a Mitchell&Ness nosztalgiamez-gyártó nemrég nyilvánosságra hozott 2014-es statisztikája is felbőszítette. A Bulls államában, Illinois-ban az egykori NFL-legenda Walter Payton, a Hornets államában, Észak-Karolinában (ahol Jordan is felnőtt, és egyetemi sikereit aratta) Larry "Grandma" Johnson retró mezei fogytak a legjobban – mindkettő szálka az inkább a baseballt kedvelő, az egykori Knicks-játékost pedig utáló, ráadásul lassan nagypapa-korba lépő Levegő Ura szemében.

Válságstáb-gyűlést hívott össze az NBA vezérkara, értesült a New York World, a téma azonban nem a játékosok fizetésével, a megszaporodó sérülésekkel, vagy a rájátszás rendszerének megreformálásával kapcsolatos. Adam Silver szerint az NBA egyre markánsabban halad afelé, hogy nézhetetlenné váljon a játék, a csarnokok pedig kiürüljenek. Még egy San Antoniót elbírt a liga, de most már van egy Spurs 2. is Atlantában, és komoly a veszély, hogy Philadelphiában is ez a "kultúra" honosodik meg. A listavezető Golden State-ben is szépen leépítették a zsákológépeket, 1-1 hát mögötti passz vagy crossover pedig már nem elég Curry-től, a tévénézők egy idő után elkapcsolnak, mert nem kíváncsiak a 15. bedobott hárompontosra. Sőt, a nyugati 2-3. helyet is olyan látványtalan csapatok bitorolják, mint a James "Free Throw" Harden vezette Rockets vagy a Marc "Feet Throw" Gasol húzta Grizzlies.

"Száz Westbrookot, ezeret!" – adta ki a történelmi jelszót a komisszár, a megvalósítás érdekében pedig kötelezné a csapatokat meccsenként 10, betörés utáni zsákolás-kísérletre és 10 alley-oopra, amelyeket a minden csarnokban kiépített, 25 kamerával dolgozó statisztikai rendszer automatikusan számolna. Hogy egyes lelkiismeretlen vezetőedzők trükközéseit kiküszöböljék, a 3. negyed végéig 8-8 kísérletnek már meg kell lennie – ez utóbbi azért is fontos, mert a napi Top10-eket Top50-es videós listák váltanák fel, melyek elkészítéséhez több idő kell.

(Az MVP-szavazással kapcsolatban tegnap is boldog-boldogtalan elmondta a véleményét, ám az NBA-vezér Westbrookkal kapcsolatos nyilatkozata után ezek hírértéke a nullához konvergál, így mi is eltekintünk a közlésüktől.)

Adam Silver egy kapcsolódó témában is nyilatkozott, mégpedig az egyre elharapódzó pihentetésekről, kiültetésekről. Annak idején Gregg Popovich és a Spurs 250 ezer dolláros büntetést kapott egyetlen meccsért, ahol Duncan, Parker és Ginobili sem játszott. Az NBA vezetője most jelezte, hogy idén is minden csapat meg fogja kapni a szezon végén az összesítőt az ezzel kapcsolatos tételekről – annyit elárult, hogy már 10 millió dollár felett jár a liga, pedig még csak most jön a csúcsidőszak: az alapszakasz utolsó két hete.

Kobe Bryant egy National Lakers-interjúban elmondta: nagyon örül neki, hogy a franchise-nál nem tökfejek ülnek a marketingeseknél, és komolyan foglalkoznak az ázsiai piac megtartásával, felkészültek arra az esetre, amikor már ő visszavonul. Bár Jeremy Lint is nagyra tartja, de a fülöp-szigeteki felmenőkkel bíró Jordan Clarkson draftolása szerinte igazi telitalálat volt: ázsiai felmenők, Jordan keresztnév, és még őrá is hasonlít valamelyest a pályán és azon kívül is (illetve majdnem olyan hasznos clutch szituációkban, mint Bryant – a szerk.). Kobe elmondta, hogy igyekszik mindenben mentorálni az Év Újoncötösére is esélyes hátvédet - az csak természetes, hogy a Kobe nevével fémjelzett cipőmárka egyik arcának is fel fogják kérni.

David Stern önéletrajzi könyve május végén jelenik meg, és az ESPN 30 for 30 sorozatán belül is elkészült az NBA-t kerek harminc évig irányító sportvezetővel foglalkozó epizód – a címe stílusosan 30. A közmegelégedésre megoldott nehéz esetek mellett (a Bad Boys - hiphop stílus letörése, a Sonics költözése, a 2002-es Kings-Lakers párharc, a Paul-csere vétója) Stern a problémákat sem rejti véka alá és alaposan kibeszéli a közelmúlt legendáit. Michael Jordan, Charles Barkley és Shaquille O’Neal visszahúzódó természetének titkos gyógyszeres kezelése, David Robinson gettó-stílusa és műveletlensége, a Dream Team ellenfeleinek lekenyerezése svájci banki utalásokkal, vagy a nagy dinasztiák kialakulása és a star-callok ellen folytatott, sokszor Dávid és Góliát harcának tűnő elkeseredett küzdelem csak ízelítő az NBA első emberének korábbi mindennapjaiból.

A fenti hírek közül egyik igaz. A megfejtéseket kommentekbe várjuk :)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus