Hírmorzsák 2017-04-13 (10:30)

Ginobili még nem döntötte el, hogy visszavonul-e a szezon végén. Megvannak a rájátszás párosításai - a menetrend is hivatalos. Jim Buss megpróbált részesedést adni a Lakersből Kobe Bryantnek. Pierce köszönetet mondott a szurkolóinak. Wall és Antetokounmpo történelmet írt. Pau Gasol átlépte a 20.000 pontot. Towns Hall of Famerek nyomdokaiba lépett. Hendersont és George-ot fejenként 25.000 dollárra büntette a liga. Mahinmi sérülten kezdi a PO-ot. Rose szeretne a Knicksnél maradni, de ki akarja használni a szabadügynök státusza adta lehetőségeket. A Denver mindenképpen meg akarja tartani Gary Harrist, Gallinarival kapcsolatban várakozó állásponton vannak. Morey szerint vagy nyíltan kampányol egy csapat a játékosai év végi díjaiért, vagy hazudik. A GM-ek szeretnék megváltoztatni a szezon közbeni kivásárlás és a waiver jelenlegi működési mechanizmusát.

A San Antonio Spurs dobóhátvédje, Manu Ginobili Jeff McDonaldnak (San Antonio Express-News) azt mondta a ma hajnali mérkőzés előtti dobóedzés után, hogy soha nem mondta, hogy vissza fog vonulni az idény végén - nagyjából 40-szer kérdezik ezt meg tőle évente, de majd a szezon végén meglátja, hogyan alakulnak dolgok. Fizikailag tudja, mire lesz képes, de azt is hozzátette, hogy a rájátszás majdnem semmilyen hatással nem lesz a döntésére - ilyen szempontból nem fog számítani, hogy nyernek-e vagy sem.

Kialakult a PO párosítása mindkét főcsoportban. Miután a Los Angeles Clippers nyert, így ők kezdik a negyedik helyről a rájátszást, pályaelőnyük lesz az ötödik Utah Jazz-zel szemben. Keleten a Boston Celtics győzelme azt jelenti, hogy ők nyerték keletet a Cleveland Cavaliers előtt. A 7-9. helyeken mindhárom csapat nyert, így az Indiana Pacers lett a hetedik, a Chicago Bulls a nyolcadik, a Miami Heat pedig a parádés második féléve ellenére a kilencedik lett, nem jutottak be az utószezonba. Keleten tehát az eddig ismert két párosítás mellett Boston-Chicago és Cleveland-Indiana ütközetek lesznek. A két főcsoportban kész van a menetrend is, ezen a linken megnézhetitek a meccsek hivatalos időpontjait.

A liga fejenként 25.000 dollárra büntette Paul George-ot és Gerald Hendersont - a Philadelphia Sixers swingmanjét azért a Flagrant 2-t érő könyökösért büntették, amit George-on mutatott be, és amiért ki is szórták a két gárda egymás elleni összecsapásáról, az Indiana Pacers kiscsatárát pedig a játékvezetők kritizálása miatt rótták meg.

A Washington Wizards centere, Ian Mahimni sérült lesz még a rájátszás elején is - a bal vádlija húzódott meg, és 7-10 nap múlva nézik meg újra állapotát. Scott Brooks vezetőedző azt nyilatkozta, hogy remélhetőleg gyorsan gyógyul játékosa, de a ma hajnali szezonzáró után a PO első pár meccsét is kénytelen lesz kihagyni a francia.

Szintén a fővárosiakhoz tartozik, hogy John Wall olyan statisztikát hozott össze a szezon során, amilyet soha senki még a liga történetében - 20 pont (23.1), 10 gólpassz (10.7), 4 lepattanó (4.7), 2 szerzett labda (2.1) és 0.5 blokk (0.6) fölötti mutatót produkált, ez először fordul elő az NBA-ben. Szintén történelmet írt a Milwaukee Bucks görög sztárja, Giannis Antetokounmpo, aki a liga történetének első játékosa lett, aki az öt fő statisztikai kategória mindegyikében a Top20-ban végzett. A San Antonio Spurs spanyol magasembere, Pau Gasol ma hajnalban elérte a 20.000 pontot - ő a 43. kosaras, akinek ez sikerült az NBA-ben. A Minnesota Timberwolves centere, Karl-Anthony Towns pedig Hall of Famerek nyomdokaiba lépett - Tim Duncan és 2001/02 óta ő az első játékos, aki 2000 pontot és 1000 pattanót ért el egy szezon alatt. Erre vele együtt összesen 15-en voltak képesek - 13-an már a Hírességek Csarnokának tagjai, Duncannél ez csak idő kérdése, ő pedig ezek alapján (is) elég szép karrier előtt áll.

A Denver Nuggetsnél Tim Connelly GM nem fogalmazott túl burkoltan: Gary Harrist meg akarja tartani az együttes - idén nyáron idő előtt hosszabbíthatnak vele, de azt is elmondta Connelly, hogy ha ez nem történik meg, akkor majd jövő nyáron kötnek vele szerződést, mint korlátozott szabadügynökkel, mindenképpen jó hosszú ideig még a játékosuk marad a dobóhátvéd. Connelly szerint Harris mindaz játékosként és emberként is, amit szeretne képviselni a csapat, és rengeteget fejlődött az utóbbi időben. A szakvezető Chris Dempsey-nek (Altitude) azt is elmondta, hogy Danilo Gallinarinál megvárják, hogyan dönt, marad-e szerződése utolsó évére is vagy sem - nagyon kedvelik, őt is sokra tartják, de több ismeretlen tényező is van a dologban, hogy meg tudják-e tartani (egyrészt hogy kilép-e, másrészt hogy mekkora piaca lesz, ki mekkora szerződést ajánl neki, stb.), úgyhogy kivárnak.

A New York Knicks irányítója, Derrick Rose szabadon igazolható lesz július 1-jétől, de a The Undefeatednek elmondta, hogy nagyon szívesen maradna az együttesnél. Kedveli a klubot, a játékostársait, a szakmai stábot és a vezetőséget is, de most először lesz szabadügynök, és szeretné ennek a lehetőségeit, előnyeit kihasználni, látni szeretné, hogyan működik ez az egész rendszer. Arra a kérdésre, hogy mit keres majd igazából, azt mondta, hogy az adott csapat által játszott rendszer nem érdekli. Önmagával szeretne békében lenni spirituálisan, érzelmileg és mentálisan is, mert ha ez a három dolog egyszerre adott, akkor játszik a legjobban. Azt is hozzátette, hogy emellett a legfontosabb faktor az lesz, hogy hol tud a legjobb eséllyel nyerni.

A Houston Rockets GM-je, Daryl Morey Ethan Sherwood Strauss (ESPN) TrueHoop Podcastjének vendége volt, ahol arról kérdezte őt az újságíró, hogy nem érzi-e úgy, hogy már negatív hatása van annak, hogy ennyire kampányol James Harden MVP címe mellett. Morey azt mondta, hogy örül a kérdésnek, mert ez is egy olyan képmutató dolog, ami sajnos jelen van a ligában. Hozott egy példát: mindig megkérdezik, hogy egy csapat életébe mennyire szól bele a tulajdonos, és szerinte valaki vagy elmondja, hogy komoly befolyással van a tulaj, vagy hazudik. Morey szerint senki nem véletlenül vesz egy NBA csapatot, minden tulaj komolyan beleszól bizonyos dolgokba. A szakvezető szerint ugyanilyen ez a díjakkal kapcsolatos kampány is - aki nem nyíltan nyomja a saját emberét, az a beatwriteren keresztül, vagy a színfalak mögött enged el pár telefont.

Ha már a GM-ek: Adrian Wojnarowski (The Vertical, Yahoo Sports) úgy tudja, hogy a szakvezetők és több tulajdonos is szeretnék, ha megreformálnák a szezon közbeni kivásárlás és waiver rendszerét - többek szerint a jelenlegi rendszer egyáltalán nem fair a kis és közepes piacokon lévő csapatokkal szemben, hiszen több szabadügynök megy lényegében ingyen a legjobb csapatokhoz az alapszakasz végén. A GM-ek szeretnék megakadályozni, hogy már azelőtt megszülessenek az egyezségek a játékosok és új klubjaik között, hogy ki se vásárolták az adott illetőt - hogy ezt hogyan akarják elérni, az persze kérdés.

Ramona Shelburne (ESPN) jelentette, hogy Jim Buss az előző idény végén szeretett volna részesedést adni Kobe Bryantnek a Los Angeles Lakersből - édesapja, a néhai Dr. Jerry Buss megtette ugyanezt a 90-es években Magic Johnsonnal. A gond az volt, hogy a tröszt szabályai nem engedik meg az ilyen részvényátirányítást. Sokan azt gondolták egyébként, hogy megpróbálta ezzel megnyerni magának Kobe-t.

A végére pedig a Los Angeles Clippers veterán kiscsatára és a Boston Celtics legendája, Paul Pierce maradt, aki az alapszakasz utolsó napján twitteren köszönetet mondott a szurkolóinak, akik végig követték őt pályafutása során jóban és rosszban. megtiszteltetés volt számára az előző 19 év.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus