Playoff-percek: amikor Harden a védekezésben fárad el

Hatalmas munkát végzett hátul, de a hajrára elfogyott a Rockets vezére - mit is jelent Ginobili blokkja? - megoldotta a végjátékot a Spurs - sokat jelent a kispad és a rotáció - Gasol elrontotta, Popovich leszúrta - small-ballozott a San Antonio is. 

Harden elfáradt a végére

Ezúttal is komoly védekezést kapott a Rockets vezére, de mégis neki kellett húzni a többieket, mert Gordon és Lou Williams együtt 7/23-at hajított mezőnyből, közte 1/11 triplával és bár ez a páros kioszott hét gólpasszt, a playmaker szerepkört tekintve így sem tudtak segíteni Hardennek. Szakáll tette is a dolgát, de a hajrában már szinte csak rossz döntést hozott, vagy ha jól is döntött, nem tudta kivitelezni - a hosszabbításban nem szerzett pontot, csupán egy gólpasszt osztott ki, viszont elhibázott három dobást és eladott három labdát. Amellett, hogy az első negyed után már eltűntek a triplái, a fáradtság a betöréseinél látszódott meg leginkább - az első félidőben hétszer jutott el a gyűrűig, melyből tizenkét pontot szerzett és nem produkált eladott labdát, ezt követően viszont hat betörésből csak öt pontot hozott össze és kétszer is elveszítette a játékszert.  A rendes játékidő utolsó öt percében és a hosszabbításban már nem is volt ereje betörni, 1/6-os mezőnymutatót hozott össze és minden rontott dobása tripla volt.

D'Antoni hárította az ezzel kapcsolatos kérdéseket és a rotációja (összesen hét játékos, négyen negyven perc vagy afelett) is arra enged következtetni, hogy nem érdekli játékosai fáradtsága - pedig a hatodik találkozón sokkal pontosabbnak kell lenniük a végjátékban, ha nem akarnak kiesni.

De miért fáradt el Harden?

Mindenképpen ki kell emelnünk azt az iszonyatos munkát, amit a Rockets vezére védekezésben bemutatott ezen az estén - igen, védekezésben, bármilyen meglepő. A tripla-duplája mellett ugyanis hátul is parádézott, mert a rotáció átvariálása (Anderson a cserecenter) miatt nagyon sokszor őt támadta a Spurs, a váltások után rendre ott maradt Aldridge és Leonard előtt - azonban a San Antonio két legjobb támadójátékosa együtt 0/8-at (!) dobott ellene. Aldridge és Gasol pozícióba is megpróbálta levinni Hardent, de ketten együtt egyetlen kosarat tudtak szerezni ilyen helyzetekből vele szemben és bár összesen húsz alkalommal volt elsőszámú védő a meccs során, ebből hétszer szerzett pontot a Spurs - és ebben már azok is benne vannak, amikor a meccs végén levegő után kapkodva üldözte ellenfeleit. 

Másfél negyedig erőltette Popovich

Igyekezett kihasználni a Rockets alacsonyabb szerkezetét a San Antonio, a váltások után próbálta érvényesíteni fizikai fölényét a hazai csapat, de a fentebb említett védekezés Hardentől meggátolta ennek érvényre jutását. Gregg Popovich nagyjából másfél negyeden keresztül erőltette ezt, de mivel nem ért el vele eredményt, váltott és onnantól nagyrészt ő alkalmazkodott a Rockets játékához - Simmons és Ginobili 30 perc felett játszott, míg Gasol innentől alig (összesen húsz percet kapott), Lee alig-alig, Dedmon pedig egyáltalán nem került pályára. Hiába erőltette rá azonban akaratát és szerkezetét ellenfelére a Houston, a San Antonio így is nyerni tudott...

A Spursnél nagyon sokat tesz hozzá a kispad

Elsősorban Manu Ginobiliről kell szólnunk természetesen ebben a témában, a veterán hátvéd idei legjobbját hozta a rájátszásban - ültek a betörései, kiosztott öt gólpasszt, leszedett hét lepattanót és övé volt a meccset lezáró blokk is Hardenen. Frissnek, lendületesnek, koncentráltnak tűnt és óriási segítséget jelentett a második sorból, de így volt ez Simmons részéről is - ő három labdát is szerzett, kettőt a hosszabbításban Hardentől, voltak kulcsfontosságú betörései, gólpasszai. Ugyan a dobásai nem ültek, de az ő lendülete, atletikussága szintén hatalmas faktor volt a fáradó Houston ellen - ráadásul bár az előző két meccsen kezdő Murray most nem került pályára, a padról még Lee (3/4 mezőnyből, 3 pattanó, 1 blokk, 11 perc) is hozzátette a magáét. Mélyebbnek tűnik a Spurs és azt is elbírta, hogy a végén megsérüljön Leonard.

Megoldották Leonard nélkül is

A Spurs eddigi tíz idei playoff-meccse során volt párszor clutch helyzetben, de azt eddig mindig Kawhi Leonard dolga volt megoldani - a tíz összecsapás alatt ő egymaga 25 pontot szórt ilyen szituációban, míg az összes csapattársa együtt mindössze 17-et. Ezen az estén viszont nélküle is megoldották a feladatot, hiszen a sérült szupersztár nem tudott a gyűrűbe találni a clutch időszakban (nagyrészt pályán sem volt), de a többiek 19 egységet termeltek ez idő alatt - ez az adat is jól mutatja, hogy mennyire fontos volt ez a győzelem Popovich-ék számára.

Hogy mit is jelent Ginobili blokkja?

Így közel a negyvenhez ritkán kerülő elő egy NBA-játékosnál olyan statisztika, ami valamiből az elsőt jelzi pályafutása során, de az argentin klasszis most először tudta blokkolni James Harden dobását - pedig most már jó pár éve gyűrik egymást Nyugaton. Ginobili egyébként utoljára 2016 januárjában tudott hárompontost blokkolni (Kyrie Irvingét) és a rájátszásban erre utoljára 2012 május ötödikén volt példa - akkor Alec Burks volt a szenvedő alany. Térjünk rá a meccsen bemutatott zsákolására is, ez ugyanis összesen a harmadik volt tőle a 2016-2017-es szezonban és az első a 2017-es naptári évben. A két nagy játék mellett több hasonlóan fontosat is bemutatott, például ő egyenlített a rendes játékidőben fél perccel a vége előtt - méghozzá egy Capela felett befejezett betöréssel. Capela egyébként ezen az estén is kiosztott három blokkot és talán ő maga sem hitte, hgoy Ginobili megpróbálja mellette feltenni...

Gasol elrontotta

A rendes játékidő végén Patty Mills kezében volt a Spurs győzelme, ám végül későn engedte el a triplát, így hosszabbítás következett - az eset után Gregg Popovich magából kikelve üvöltött Pau Gasollal. A spanyol center szerint rosszul olvasta a játékot, mert a Rockets elváltotta a védekezést (ahogy már percek óta mindig), kisember került rá, de neki ennek ellenére fent kellett volna maradnia és kemény zárást adnia Millsnek - ezt nem tette meg, bent izmozott a festékben, így nem tudtak dobóhelyzetet kialakítani. Popovich-nál ezek nem nagyon férnek bele...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus