39 éves Antoine Walker

39. születésnapját ünnepli az egykori közönségkedvenc, Antoine Walker, az ABA és a Pacers legendája, George McGinnis pedig 65 éves.

Ma ünnepli 39. születésnapját Antoine Walker, aki a 90-es évek második felében magára találni próbáló Boston Celtics kulcsembereként meghatározó tagja volt a gárdának 1996 és 2003 között, később azonban nagyon hirtelen és nagyon mélyre csúszott. Bombaként robbant be a ligába az 1996-os draft hatodik választottja, második szezonjában már karriercsúcsot jelentő 49 pontos mérkőzése is volt és All-Star is lett ebben az idényben - összesen háromszor történt ez meg vele, a későbbiekben 2001/02-ben és 2002/03-ban.

Egyéni szinten ekkoriban volt pályája csúcsán, és abban az időben még sokan azt hitték, Paul Pierce-szel karöltve újra képesek lehetnek bajnokcsapatot csinálni a nagy múltú Bostonból.Ám a két dudás egyre kevésbé fért meg egy csárdában, a Celtics vezetőségének a továbblépés érdekében választania kellett, így 'Toine repült, 2003 nyarán Tony Delk mellett ő költözött a Dallas Maverickshez Raef LaFrentzért, Chris Millsért, Jiri Welschért és egy 2004-es első körös pickért cserébe (ebből Delonte West lett később).

Hiába volt 20 pont, 8 pattanó és 5 gólpassz körüli játékos, megítélését jól mutatja ez a csomag - félelmetesen gyenge hatékonysággal dolgozott, karrierje során összesen kétszer lépte át az 50%-os TS mutatót, bostoni karrierje alatt egyszer, akkor is csak 50.5% erejéig... Hiába nem használták akkor még ezt a statisztikát (és hiába nem lehet korokat összehasonlítani, hiszen korábban is alacsonyabbak voltak a százalékok), azt azért érezték a csapatok, hogy nem feltétlenül hasznos az, amit csinál, csereértékét pedig az sem növelte, hogy több mint 27 millió dolláros szerződése volt még 2003 nyarán a következő két idényre.

A Mavs sem marasztalta sokáig - igaz, ők ugyanezért a Walker-Delk csomagért kihoztak egy Jason Terryt legalább -, igazi vándormadár lett belőle, két idény alatt megfordult a Dallas mellett Atlantában és visszatért Bostonba is. 2006-ban a Miami Heat kiegészítő embereként elérte egyik nagy álmát és bajnok lett, de onnantól kezdve teljes süllyesztő lett számára, 2008-ra kikopott a ligából. Hatalmas szerencsejáték-adósságot halmozott fel, csúnyán elhízott és a kábítószerekkel is meggyűlt a baja.

Három éve még megpróbálkozott a visszatéréssel a D-Ligában, voltak is emlékezetes megmozdulásai, de mindez már nem ért NBA-szerződést. 2012 áprilisában bejelentette, hogy visszavonul, tavaly augusztusban pedig azt, hogy végre letudta az adósságait - mivel a karrierje alatt keresett 108 millió dollárt úgy tapsolta el, mintha nem is lett volna, ez nem kis szó.

 

Ma ünnepel George McGinnis is, aki 65 éves lett a mai napon. 1971-ben még kiscsatárként kezdett az ABA-ben, az Indiana Pacersnél, de második idényétől kezdve egyértelműen erőcsatárként játszott, háromszor egymás után All-Star is lett, mindhárom idényben 25-30 pont és 10 pattanó fölött átlagolt. Első és második idényében bajnok lett, 1972/73-ban a rájátszás legértékesebb játékosának is megválasztották, 1974/75-ben pedig az alapszakasz MVP címét nyerte meg.

1975-ben váltott, az NBA-ben a Philadelphia Sixers játékosa lett - 1973-ban a második kör 22. helyén foglalta le játékjogát a Sixers. Három idényt töltött Philadelphiában, egyet pedig Denverben a következő négy évben - háromszor All-Star lett, 1977-ben pedig nagydöntőt játszott a Sixersszel, de kikaptak a Bill Walton vezette Portland TrailBlazerstől.

Az 1979/80-as idény deadline-ja előtt visszakerült a Pacershez a Denvertől, de az Indy a franchise történetének legrosszabb cseréjét kötötte: egy 1980-as első körös mellett a '80-as évek egyik, ha nem a legjobb scorerét, Alex English-t adták oda azért a McGinnisért, aki meg sem közelítette korábbi önmagát. Két és fél szezont húzott le a Pacersben, ahol már csak 13-14 pontot, utolsó idényében pedig 5 pont alatt átlagolt. 1982 nyarán vonult vissza.

Kétszer volt az NBA-ben az első csapat tagja, egyszer az ABA-ben, és mindkét ligában egyszer-egyszer választották az adott idény második legjobb ötösébe. Az ABA össztörténetének legjobb ötösébe is beválasztották, és bár óriásit bukott rajta a Pacers az 1980-as cserén, 30-as mezszámát így is visszavonultatták. Isten éltesse sokáig mindkettejüket!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus