A legjobb 25 csapat – Második rész

Szezonfelvezető sorozatunk folytatásában következzen a Wichita State, a New Mexico, a UCLA, a Wisconsin és a Gonzaga..

16. Wichita State Shockers

Fontos visszatérők: Ron Baker, Tekele Cotton, Cleanthony Early, Fred VanVleet, Evan Wessel és Nick Wiggins

Fontos érkezők: Kadeem Coleby, Darius Carter, Shaquille Morris és Rian Holland

Kilátások: Kevesebb, mint fél évvel ezelőtt a Wichita State egy varázslatos menetelést mutatott be a March Madness során, amelynek megkoronázásaként kiharcolták a Final Fourba kerülést. Idén abban bíznak, hogy egy jobb alapkört futhatnak, mint a mögöttünk lévő idényben, amikor is nem kevesebb, mint hat vereséget szenvedtek el a konferenciájukon belül. Ron Baker és Evan Wessel egészségi állapota kulcskérdés lesz az idény során, hisz rájuk hárul a feladat, hogy helyettesítsék a végzett Malcolm Armstead és a Carl Hall alkotta duót. Remekül hajrázott az egykori sztárirányítónak kikiáltott Fred Van Vleet, aki az idény végére már sokszor jobb teljesítményt is nyújtott, mint elődje. Megnyugvást adhat az a tény is, hogy Gregg Marshall vezetőedző aláírta szerződéshosszabbítását, így vélhetően az elkövetkezendő években sem kerül kirablásra a bölcső. A leginkább félnivaló talán attól lehet, hogy nem e vész ki, így a nagy sikert követően a harcosság, nem e lesznek kissé túlságosan is elégedettek a játékosok? Hall nagyon fog hiányozni az Ő szerepének betöltése kulcsfontosságú lesz a továbbiakban. Mivel a sorsolásuk kissé erősödött, így könnyedén kerülhetnek majd bajba.    

17. New Mexico Lobos

Fontos visszatérők: Kendall Williams, Hugh Greenwood, Alex Kirk, Cleveland Thomas és Cameron Bairstow

Fontos érkezők: Cullen Neal, Merv Lindsay és Deshawn Delaney

Kilátások: Steve Alford elmúlt öt évéből négyszer is megnyerték valamilyen módón a Mountain West konferenciát és harcolták így ki a March Madness részvételt. Azonban egészen az előző idényig egyetlen alkalommal sem élték túl az őrület első hétvégéjét. Craig Neal irányításával azonban a tehetségektől duzzadó Lobos egészen a Sweet 16-ig menetelt, amelyre azóta nem volt példa, hogy a March Madness mezőnyét 64 fősre bővítették volna. Neal kezei alatt jóval nagyobb helyet kapott a védekezés, amely pillanatok alatt megváltoztatta azt a játékképet, amit korábban Alford engedékeny támadójátéka mutatott. A hátvédek Kendall Williams, Hugh Greenwood és Cullen Neal kiegészülve a konferencia legjobb centerével Alex Kirk-el valamint Cameron Bairstow-al talán a liga egyik legstabilabb ötösét alkotja. A szurkolókat az előző évadban csupán az háboríthatta fel, hogy Alford új csapatával egészen a legjobb nyolcig menetelt, így egy csapásra felülmúlva a Lobossal elért legnagyobb sikereit is. A legnagyobb hátrány a magas elvárásoknak való megfelelés lehet, illetve az NBA-be távozó Tony Snell pótlása, elsősorban kiemelkedő periméter védekezése gyanánt. Ennek ellenére Új-Mexikóban egy újabb remek márciusi szereplésben bíznak.    
 

18. UCLA Bruins

Fontos visszatérők: Jordan Adams, Kyle Anderson, Norman Powell, Travis Wear és David Wear

Fontos érkezők: Zach LaVine, Bryce Alford és Noah Allen

Kilátások: A szkeptikusok hatalmas hibának vélték Steve Alford kinevezését a csapat élére. Az új mester azonban Kyle Anderson és Norman Powell játékának megreformálásával teljesen új lendületet adott a régi dicső múltját lassan már csak hírből ismerő maciknak. Persze a Wear ikrek illetve a biztos kezű Jordan Adams megújulása is sokat segített a gödörből való kimászásban. A UCLA lecsapta az Arizona és az Oregon kezéről a Pac-12 bajnoki címet, majd a legjobb nyolcig menetelve az elmúlt évek egyik legjobb szereplését mutatta be. Alford nagyon komoly programot épít, hisz a 2015-ös gimnazista osztályból már megszerezte az Ivan Rabb, Tyler Dorsey és Aaron Holiday alkotta triót, amely a 2014/2015-ös évadra egy szempillantás alatt bajnokesélyest farag az alakulatból. A legnagyobb problémának jelen pillanatban az tűnik, hogy a csapatnak nincsen valódi őskövület irányítója. Anderson nem irányító, a két újonc Bryce Alford és Zach LaVine pedig még túlságosan is tapasztalatlan. Alford előtt nagy feladat áll, mivel elődje úgymond hiába égett le az elmúlt esztendőkben azért korábban zsinórban három Final Fourba is elvezette övéit. 2014-et még könnyedén ki tudja majd húzni, de 2015-ben már bajnoki címet várnak tőle.   

19. Wisconsin Badgers

Fontos visszatérők: Ben Brust, Sam Dekker, Josh Gasser, Traevon Jackson és Frank Kaminsky

Fontos érkezők: Nigel Hayes, Vitto Brown, Bronson Koenig, Riley Dearring és Jordan Hill

Kilátások: Ebben az idényben sokan úgy vélik, hogy Bo Ryan leggyengébb konferencia béli szereplése következik, hisz a Badgers három fontos kezdőjét is elveszítette. Amennyiben ragaszkodni szeretne a három hátvédes felálláshoz, akkor kénytelen lesz a mindössze 201 centis Sam Dekkert az erőcsatár pozíciójában játsztatni. A három hátvéd a továbbiakban is rendelkezésre áll, hisz Josh Gasser és Traevon Jackson mellett a dobógép Ben Burst is kezdőbéli bevetésére vár. A csapat egyetlen ténylegesen is magas embere Frank Kaminsky monopóliumából adódóan nagy idényt futhat. A Michigan State, a Michigan és az Ohio State ezúttal is nagy vetélytárs lesz a Big Ten bajnoki címe gyanánt. Ami a problémát jelentheti az a már említett magasember hiány. Jarrod Uthoff az Iowahoz távozott, míg Dekker sokkal inkább szeret hármast játszani, mint, hogy csak küszködjön a tábla alatt. További problémát jelenthet Josh Gasser sérülékeny térde, aki ennek gyanánt nem igazán hajlandó bentebb lépni a periméternél. Magyarán a betörés illetve a festék elnevezés ismeretlen fogalmak számára. A szakértők előzetesen csoportjuk hatodik helyére prognosztizálják őket, de még így is March Madness részvétellel. Dekker pedig egy jobb szezon következtében, akár még az NBA-ben is kiköthet.      

20. Gonzaga Bulldogs

Fontos visszatérők: Kevin Pangos, Gary Bell Jr., David Stockton, Sam Dower, Przemek Karnowski és Kyle Dranginis

Fontos érkezők: Gerard Coleman, Angel Nunez és Ryan Edwards

Kilátások: Most már a hosszú évek során hozzászokhattunk, hogy a Gonzaga folyamatosan egy Top 20-as program. Az ezévi hátsóudvar pedig még az előzőeknél is komolyabbnak ígérkezik. A Providence-ről érkezett Gerald Coleman a visszatérő Kevin Pangos és Gary Bell Jr. alkotta duó mellé. Habár a WAC konferencia év játékosának választott Kelly Olynyk az NBA-be távozott, míg Elias Harris végzett, így a tábla alatti helyet a 211 centis Przemek Karnowski valamint a tehetségét már bizonyító Sam Dower veheti át. A Zags szinte minden évben kőkemény konferencián kívüli programot épít fel, már csak azért is, hogy végig a rivaldafényben maradhasson. Két kulcsfontosságú tény befolyásolhatja az évtizedek óta tartó March Madness szereplés folyamatosságát. Az egyik Mike Hart a liga egyik legjobb periméter védőjének pótlása, míg a másik a Karnowski, Dower duó tábla alatti megfelelő beillesztése. Vélhetően a WAC-ben idén sem lesz probléma, de a komolyabb meccsek előtt kicsit lehet majd őket félteni, habár az eredményességük gyanánt hirtelen cáfolhatják is a kritikákat. Kérdéses még a szurkolói hozzáállás. Mark Few egy élő legenda, de talán már sokan elvárnának egy Sweet 16-él való továbbjutást is, egy Final Four-ról már nem is beszélve. Hogy a 2014/2015-ös idény előrelépést hoz-e? Talán, ha Karnowski megfelelően kapar majd egy komolyabb európai szerződés gyanánt.       

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus