A Virginia harmadjára is jól jött ki a végjátékból, először NCAA-bajnok

Az idei NCAA-döntő hosszabbításban dőlt el, a Texas Tech a rendes játékidő végén fél kézzel már fogta a trófeát, de azt végül a Virginia emelhette magasba.

Virginia Cavaliers (1.) – Texas Tech Red Raiders (3.) 85-77 h.u.

Ironikus módon egyetlen jó védekezés hiányzott a bajnoki címhez. A Texas Tech kis híján feltette a koronát a March Madnessben nyújtott teljesítményére, ritkán látott csapatvédekezést bemutatva jutottak el a fináléba: a Michigant 44 ponton tartották, a bajnokság egyik legjobb támadójátékával rendelkező, első kiemelt Gonzagát 69 egységen, az elődöntőben pedig a Michigan State is csak nagy nehezen kapart össze 51 pontot ellenük. Összességében a döntőben sem védekeztek rosszul, amire nagy szükségük is volt, mert az első hét perc összesen három pontra futotta támadásban, tíz perc után pedig 10 ponttal lépett meg a Cavaliers, de ez is csak 17 dobott pontot jelentett. A hátsó alakzat munkáját nagyban segítette, hogy az elődöntőben a súlyos boka-térdsérülést csodával határos módon megúszó magasember, Tariq Owens már a feldobásnál ott volt, és bár végül mindössze 22 percig játszhatott, félelmetes tartást adott hátul. A kezdeti bizonytalankodás után Matt Mooney tolta meg a szekeret, az elődöntőben 22 pontot vágó hátvéd-kiscsatárra nagyon figyeltek, de remek passzokkal jelentkezett, a Francis-Edwards páros pedig másfél perc alatt bevert három triplát, pillanatok alatt visszajött a meccsbe a Texas.

A második félidő elején aztán kicsit megingott a védekezés, mert Owens beszedett két faultot, kilenc ponttal meglépett a Virginia, amit tartani is tudtak a 30. perc környékéig. Itt aztán még rátett egy lapáttal a Red Raiders, Mooney is betalált kintről, a center Odiase 2+1-es játékával pedig 59-59-nél kiegyenlítettek. Itt megint a Cavaliers percei következtek, 65-61-nél elúszni látszott a hajó, de az olasz Davide Moretti máshogy gondolta, óriási triplát vágott, majd egy jó védekezés után Culver ziccerével már 65-66 állt az eredményjelzőn. A Virginia elrontotta a támadását, Odiase hibátlanul büntetőzött, ám elég volt egyetlen figyelmetlenség, a magasember De’Andre Huntert szabadon hagyták a sarokban, aki kiegyenlített – az egész meccsen borzalmasan dobó, 5/22-vel végző Culvernek még két kísérlete volt, de nem sikerült betalálnia, így jöhetett a ráadás, ami már nem a Texas Techről szólt…

Harmadszor is a sírból hozta vissza a Cavaliers. A legjobb nyolc között a Purdue, az elődöntőben az Auburn ellen is vesztett helyzetből állt fel és győzött végül a Virginia – Diakite és Guy után ezúttal Hunter volt hidegvérű a rendes játékidő utolsó másodperceiben. Addig persze történt egy s más, ők is megszenvedtek a Texas Tech védelmével az első félidőben, de aztán Owens faultgondjait ki tudták használni, és a második félidő első felében sikerült közé tenniük egy 9-10 pontos előnyt. Ty Jerome jól irányított (8 gólpassz, 6 lepattanó, 16 pont), a nehéztüzérséget pedig az ismét parádésan dobó Guy (8/15 mezőnyből, 4 tripla, 24 pont) és Hunter (27 pont, 8/16 mezőnyből, négy tripla, 9 lepattanó) képviselte - a rendes játékidő hajrájában azonban nagyon kellett volna valaki a padról, mert a túloldalon a végül 29 pontig jutó Francis-Edwards párossal szemben a Virginia második vonalától összesen hat egység jött. A Red Raiders feljött, átvette a vezetést, és ha nincs Hunter hármasa, akkor elvesztik a meccset, de szerencséjükre beakadt, a ráadás elején pedig hiába próbált meg mindent Matt Mooney, két perccel a vége előtt Hunter újabb hármasával előnybe került a Cavaliers. A texasiak sorra kihagyták a dobásaikat, a Jerome-Guy-Diakite-Key négyes pedig 8/8 büntetőt tett a helyére az utolsó negyven másodpercben. 

Az UVA ezzel a győzelemmel története során először lett az NCAA bajnoka mindössze egy évvel azután, hogy az egyetemi bajnokság történetében először szégyenszemre első kiemeltként kikaptak a 16. kiemelttől –nem véletlenül hordozták drukkereik az UMBC táblákat, amely az UVA Makes Big Comeback rövidítése. A Final Four legjobbjának (Most Outstanding Player, MOP) Kyle Guyt választották, aki az elődöntőben három büntetőjével megnyerte a mérkőzést a Virginiának, a döntőben pedig 24 pontot szórt. 

A Cavaliers legjobb dobói: Hunter 27/12, Guy 24/12, Jerome 16/6.
A Red Raiders legjobb dobói: Francis 17/9, Moretti 15/9, Culver 15. 

A mérkőzés hosszabb összefoglalója:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus