A Texas Tech védekezése a Michigannek is feladta a leckét

Ráadás után nyolc között a Purdue, a két első kiemelt, a Virginia és a Gonzaga is a védekezésével jutott tovább, ahogyan a műfaj "királya", a Texas Tech is. 

Az eredményekre kattintva megtekinthetitek a mérkőzések videós összefoglalóit is. 

Dél

Virginia Cavaliers (1.) – Oregon Ducks (12.) 53-49

A March Madness első körében menet közben került be a Virginia kezdőjébe Mamadi Diakite, a kiscsatár-erőcsatár pedig azóta a Lovagok védelmének oszlopa. Ma is 11 pattanót és 2 blokkot jegyzett, vezérletével pedig zsinórban másodjára győzött elképesztően kemény védekezésével az első kiemelt. Nem volt azért egyszerű szülés, mert a túloldalon az Oregon is hasonlóan kemény hátul, és nem jött jól, hogy Kyle Guy megint rosszul célzott kintről (2/11 tripla), de persze a többiek is szenvedtek, mindössze öt büntetőt harcoltak ki, 9/33-mal tripláztak, összességében 36% alatt maradtak mezőnyből, a kispad pedig nem dobott rá (!). Végül a támadópattanózás és a majdnem kétszer annyi második esély billentette javukra a mérleget – a pontszegénységre jellemző, hogy három és fél perccel a vége előtt Ty Jerome vágott be egy triplát, amivel hárompontos előnybe kerültek, és gyakorlatilag ezt a pici fórt őrizték meg a végéig. Az Oregon Bol Bol nélkül is parádés menetelést mutatott be, ott voltak a Sweet Sixteenben, de ma egy hajszálnyival rövidebbek voltak, talán a szerencse sem állt mindig mellettük. A Virginia ellenfele az Elite Eight-körben az előző két meccsén a rendes játékidőben 87, illetve 82 pontot szóró Purdue lesz – stílusok csatája várható. 

Tennessee Volunteers (2.) – Purdue Boilermakers (3.) 94-99 h.u.

A régió másik elődöntőjében is óriási volt a küzdelem, de itt a támadójáték szerelmesei élhették ki magukat, hiszen a Purdue-ban ott volt az előző meccsen 42-t, közte kilenc hármast vágó Carsen Edwards, így garantálhatóan sok ponttal tudott volna csak nyerni a Tennessee. A második kiemelt azért megpróbálta limitálni Edwardsot, végig szívták a vérét a hátvédnek, aki végül 8/22-es mezőnnyel, azon belül 5/14-es triplamutatóval zárt, és 14 büntetőjéből hatot ki is hagyott, a meccs alapvetően nem az ő csillogásáról szólt. A Tennessee azonban talán túlságosan is Edwardsra koncentrált, így Ryan Cline karriercsúcsnak számító 29 pontot, közte hét hármast pörkölt be, mellettük pedig a center Haarms és a hátvéd Eastern is eljutott 10 pontig. A meccs első 25 perce a Purdue-ról szólt, félidőben 12 ponttal vezettek, a második félidő elején pedig 18 volt közte, amikor kis túlzással megérkezett a meccsbe a Volunteers: Grant Williams és Admiral Schofield vezérletével, Lamonte Turner, Jordan Bone és a négy hármast hintő Jordan Bowden támogatásával 63-49 után futottak egy 16-2-t, és kiegyenlítettek. A végjátékra fordulva 82-80-nál már ők voltak előnyben, ám a legvégén nem tudtak kivédekezni egy bedobást, Edwards pedig felemelt egy hármast, miközben faultolták – bár ezt a Tennessee játékosai vitatták, szerintük Edwards Reggie Milleresen szétdobta a lábait. Edwards az elsőt kihagyta, a másik kettőt viszont bedobta – jöhetett a hosszabbítás, itt viszont már végleg a Purdue került fölénybe, és végül továbbment a legjobb nyolc közé. Érdekesség, hogy a Purdue 17, a Tennessee 14 büntetőt hagyott ki… A Boilermakers története során ötödször, 1994 óta először jutott ilyen magasságokba - azt a gárdát a későbbi draftelső, Glenn Robinson vezette, most az lehet a céljuk, hogy túlszárnyalják azt a Purdue-t és bejussanak a Final Fourba, amire utoljára 1980-ban volt példa. 

A meccs végjátéka és a hosszabbítás:


Nyugat

Gonzaga Bulldogs (1.) – Florida State Seminoles (4.) 72-58

Az előző évben ugyanitt találkozott a két gárda, akkor a Florida nagy meglepetésre búcsúztatta a Gonzagát – akkor viszont még nem volt ott az első kiemeltnél Brandon Clarke. Az előző meccsen 36 pontot hintő erőcsatár ma ugyan nem villogott támadásban (15 pont, 6/15 mezőnyből), hátul viszont ismét elképesztő munkát végzett az idei szezonban az NCAA-ben legtöbb blokkot bemutató spíler: 12 lepattanója mellett 5 blokkot osztott ki, végig ellenőrzése alatt tartotta a festéket, sokszor a francia centerrel, Killian Tillie-vel párban. A biztos hátsó pontok tudatában a Rui Hachimura (17 pont), Zach Norwell Jr. (4 tripla) és Josh Perkins (14 pont, 5 gólpassz) alkotta periméter-védekezés is remekül működött, mindössze három triplát engedélyeztek a Seminoles-nak. Már félidőre megvolt a megnyugtató, 10 pont feletti különbség, a Gonzaga pedig a második félidőben sem esett ki a ritmusból, végül gond nélkül győzött. A 4. kiemeltnél egyedül Trent Forrest (8/11 mezőnyből, 20 pont) dobott jól, a center Koumadje hiába szórt 4/4-et, faultgondok miatt mindössze 11 percig volt pályán, ez is nehezítette az életüket amellett, hogy Terance Mannt teljesen kikapcsolták, a másik végzős Phil Cofer pedig nem lehetett a csapattal édesapja temetése miatt... A Bulldogs 2015 és 2017 után ismét ott van a legjobb nyolc között, és a szemük előtt már a 2017-es szereplés lebeghet – akkor csak a nagydöntőben maradtak alul. 

Michigan Wolverines (2.) – Texas Tech Red Raiders (3.) 44-63

A Final Fourhoz némi meglepetésre a Texas Techen keresztül vezet majd az út, miután az alacsonyabbra taksált gárda atomjaira szedte a Michigan játékát (is). A Wolverines már az első körben is szenvedett a kőkemény Florida Gators-védelem ellen, de az kismiskának bizonyult a Red Raiders játékához képest. A harmadik kiemelt már az előző körben is kiválóan kapcsolta ki a Buffalo mindhárom húzóemberének játékát, ugyanezt megtették a Matthews-Poole-Simpson trióval is, összesen 20 ponton tartva őket, és ugyanúgy együtt tudtak élni egyetlen játékos, jelen esetben a litván Ignas Brazdeikis (17 pont, 13 lepattanó) jó játékával, mint az előző mérkőzésükön. A Wolverines az első húsz percben összesen 16 pontot tett fel a táblára, a másodikban csak 28-at, ezzel sehol nem lehet nyerni, egyszerűen képtelenek voltak újítani. A másodéves hátvéd, Jarret Culver húzta Red Raiders másodjára jutott be a legjobb nyolc közé, először mindez tavaly sikerült nekik, most pedig már nagyobbat álmodnak – a látottak alapján erre meg is van minden okuk, parádés meccs várható a nem mellesleg a liga egyik legjobb támadójátékával rendelkező Gonzaga ellen. 

A játéknap 10 legszebb jelenete:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus