A Texas Tech kiverte a Gonzagát, 94 év után bent vannak a Final Fourban

Elsőzött a Texas Tech Red Raiders, a Gonzaga sem bírt velük - a 42 pontos Carsen Edwards zsenije kevésnek bizonyult, 35 év után ünnepelhet a Virginia.

Nyugat

Gonzaga Bulldogs (1.) - Texas Tech Red Raiders (3.) 69-75

A North Carolina után a Gonzaga sem tudta érvényesíteni a papírformát, így a négyből már csak két első kiemelt maradt állva. Az egész meccs egy óriási adok-kapok volt, három-négy pontnál többel egyik csapat sem nagyon tudott elszakadni, az utolsó két percben tudott hat ponttal ellépni a Texas Tech - a Gonzaga stabil játékát mutatja, hogy ez volt az addigi legnagyobb hátrányuk az egész tornán. A Texas Tech alapvetően a védekezésével jutott el idáig, ami a 69 kapott pont ellenére most is remekül működött, mindössze hét triplát engedélyeztek ellenfelüknek és 40 százalék közelében tartották a mezőnymutatójukat. A relatíve sok pont abból jött, hogy az első kiemeltnél azért már elég sok komoly játékos található, akik egy az egyben képesek megoldani a helyzeteiket: Rui Hachimura 8/19-cel célzott, a dupla-duplázó (18 pont, 12 pattanó, 2 blokk) Brandon Clarke 7/10-zel, de Josh Perkins is 50 százalékkal dobált. A Texas Tech a korábbi meccseivel ellentétben nem is rájuk koncentrált elsősorban, hanem a kiegészítő emberekre: Zach Norwell Jr.-t 3/11-es mezőnymutatóba kergették bele, Corey Kispert pont nélkül zárt, a padról pedig összesen egy darab Killian Tillie-hárompontos érkezett.

A Texas támadójátékán is érződött, hogy a Gonzaga más szint, mint a többi ellenfelük, a támadójáték legfontosabb láncszeme, Jarrett Culver borzalmasan dobott (5/19 mezőnyből) és 2 gólpassza jól szemlélteti, mennyire nem tudta szervezni a játékot, azonban a Bulldogs talán túlságosan is rá figyelt, így a többiek csendben megnyerték a meccset. Matt Mooney (17 pont, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) többször is jól szólt hozzá, Tariq Owens sokoldalú volt (4/5 mezőnyből, 7 pattanó, 3 blokk), a padról pedig az Edwards-Francis duó szórt be három hármast. A mérkőzés hőse azonban nem közülük került be, a showt végül az olasz Davide Moretti lopta el, aki 58-60-as és 60-63-as állásnál is bevert egy-egy nagyon nehéz hárompontost, ezekkel lépett el a Texas Tech, a végén pedig higgadtan büntetőzött 69-71-es állásnál. A Red Raiders kosárlabda-programja 94 éve létezik, de történelmet írtak: először jutottak be a Final Fourba, ahol a Duke-Michigan State győztesével találkoznak majd.

A mérkőzés összefoglalója:

Dél

Virginia Cavaliers (1.) - Purdue Boilermakers (3.) 80-75 h.u.

A Gonzaga-Texas Tech meccshez hasonlóan ezen a meccsen is kosár kosarat követett, egyik csapat sem tudott komolyabban ellépni. A Purdue oldalán kérdés nélkül a félelmetes csuklójú Carsen Edwards volt a vezér, 14/25-ös mezőnymutatóval, közte 10/19-es (!) triplázással szórt be 42 pontot, az idei Madness során már másodszor, vele egyszerűen nem tudott mit kezdeni a Virginia védelme, helyzetek nélkül, védővel az arcában dobálta be nehezebbnél nehezebb kosarakat. Csapattársai igyekeztek alájátszani, senki nem dobott hét egységnél többet, az előző meccset megnyerő Ryan Cline-tól azért jött két tripla, Matt Haarms adott három blokkot, Nojel Eastern pontosan vállalt, és a padról is csorogtak a pontok. Összességében a kőkemény védekezés és Edwards heroikus teljesítménye hajszál híján elégnek bizonyult a Cavaliers ellen - de csak majdnem, mert a rendes játékidő végén elég volt egyetlen figyelmetlenség.

A Virginiánál az 5 triplát vágó, dupla-duplázó (25 pont, 10 pattanó), menet közben egy bokasérülést "lábon kihordó" Kyle Guy, illetve a négy kintit hintő, 24 pontig, 7 gólpasszig és 5 pattanóig jutó Ty Jerome vitte a prímet, ők igyekeztek tartani a lépést Edwards-szal, de csak a Madness felfedezettjének, Mamadi Diakitének köszönhetik, hogy most ott vannak a Final Fourban. Az erőcsatár a meccs elején adott tartást a rosszul kezdő Cavaliersnek, pontjai nagy részét itt szerezte, majd hátul villogott (14 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) - végül a rendes játékidő végén az ő buzzer kosara mentette meg csapatát. 68-70-es állásnál, 5 másodperccel a vége előtt Ty Jerome kihagyta a büntetőt, a labdát viszont Diakite átütötte a másik térfélre, ahonnan Clark visszalőtte Diakitének, akire nem figyelt a védelem, ő pedig köszönte szépen, három méterről kiegyenlített. A ráadásban is a Purdue-nak állt a zászló, de 74-75 után az utolsó 40 másodpercben már csak a Virginia szerzett pontot - Edwards kihagyott egy hármast, majd csapattársa nem figyelt a passzára, így labdaeladással zárult a Boilermakers nagy menetelése. A Virginia 35 éve volt utoljára a Final Fourban, várhatja a Kentuckyt vagy az Auburnt - hogy mennyire régen is jártak ilyen magasságokban, arra egy szemléltető adat: 1984-ben még az azóta edzőlegendává lett Rick Carlisle volt az egyik csapatkapitányuk...

A mérkőzés összefoglalója:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus